Mirek223 píše: ↑03 čer 2026, 15:43
Palec dolů? A jaký bys dal na toto?
..
na tej fotke je to 
...presne pri takomto počasí sa u nás rastliny aspoň na chvíľu spamätajú -
a prosperujú (hlavne, ak po daždi je aspoň 1-2 dni bezvetrie- čo nie je tak často)- a ešte lepšie ak je aj dusno- čo nebýva tak často...a samozrejme- škodcom vyhovuje suché a horúce počasie... (pri škodcoch u nás už rovnováha v prírode neplatí- pretože na oslabené rastliny suchom škodce a choroby sa "chytajú" ľahšie...)
- otázku som pochopil asi takto: čo sa stane na vyprahnutej africkej savane ak naprší?- no zazelená sa....položil si otázku "na nesprávne miesto"...
- a vôbec netreba mať cez deň nad 30°C- stačí ak je v noci 14°C- cez deň 26°C- to vyhovuje rastlinám najviac+ a samozrejme vlaha
-a teoreticky - ak by bolo takto celý mesiac (tak mesačný priemer by vyšiel 20°C- čo úplne rastlinám stačí- aj v lete- v júli + auguste....)- letá spred xxx rokov- a všetko prosperovalo...
- samozrejme- toto platí pre našu suchú oblasť....
Mirek- ako príklad- pozri si môj príspevok z
13.5.- nezavlažovaná cibulka (zo sadzačky):
https://www.kiwiforum.cz/viewtopic.php? ... tart=26235
- potom
22.5. trochu napršalo- ale už bola tak poškodená suchom- že jej ani ten dážď nepomohol- a teraz vypadá "rovnako"- vňať už polieha (po 3 mesiacoch od zasadenia):
foto z 2.6.:

- trvalé (nezvratné poškodenie)...inak aj posledné roky nezavlažovaná cibula u nás narástla- o niečo väčšia- ako bola sadzačka....
...a nedá mi- použijem "dobovú" fotografiu- zavlažovaná + nezavlažovaná cibula :

- a "južanská- sladká odroda)- zavlažovaná:

- a všetky nehnojené....vždy sme mali hriadky- zavlažované- a aj nezavlažované- aby som videl rozdiel čo rastie v suchu a pod závlahou...
- toto platí pre všetku zeleninu- cibula bola len príklad...(spolužiak z Oravy- keď bol pred pár rokmi u nás a videl ako zavlažujem zemiaky - skoro "odpadol"- vraj mi zhnijú...keď som mu ukázal "sondu"- do akej hľbky je sucho- tak to zavlažovanie iba "čiastočne" pochopil....že veď naprší- na Orave možno

(bez závlahy zemiaky dorástli do veľkosti lieskového max. vlašského orechu...)...atď
- pri "potulkách" po juhu v okolí jadranu napr. zemiaky veľkosti 4cm ani nezberali- ostávali na poli....cibula (južanská- sladká)- tiež tam mávala rozmery- ako na fotke- tak som zistil- že tam je na jar tej vlahy veľa (4-5x viac ako u nás)- tak som závlahu u nás tomu "prispôsobil" ...a výsledky boli... atď
- asi tak