Aktualní počasí
Moderátoři: moonvil, Stanley_51
-
Josef
- desátník

Re: Aktualní počasí
Žďársko v noci -16,4°C, ráno už jen -13,7°C, bezvětří. Rudolfe souhlas, že dnešní doba je trochu jinde ve všem. I pod sněhem býval zámraz tehdy i kolem 60 - 70cm a nejmodernější technika na sníh v zimě ve vesnici byl Détik, tak jsme říkali malému pásovému buldozeru, který byl běžně určený k vyhrabávání hnoje od býků v místním JZD, kromě lopaty, motyky a krumpáče. Naštěstí i tohle je pryč.
- kasta
- čestný člen ( přispívající )

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Tak u nas opravdu Tmin -3,3 a uz to pomalicku leze nahoru. Takhle by to mohlo pokracovat i ty dalsi tri noci, i kdyz si nedelam iluze, urcite se jednou vyjasni...
Ale pozitivni je, ze uz mame za sebou nejtemnejsi mesic a taky predpoved na pristi tyden uz vypada podstatne lip. Ja tedy sleduju kvuli teplotam jen ten GFS, ani ne proto, ze bych myslel, ze je nejlepsi, ale bavi me ta grafika na 9 dni dopredu na tom webu meteociel. Hezky tam vidim pohyby vzduchu na cele polokouli, tu situaci mam pekne vcelku a taky sleduju, jak se vyviji to modelovani. Treba ted ta nejmrazivejsi masa vzduchu, kterou sem prvni vystupy pristi tyden vracely, tak v tech novejsich uz ji postupne posouvaji dal na vychod a zacina prevazovat vliv zapadniho proudeni, coz je rozhodne sympaticky trend
Ale pozitivni je, ze uz mame za sebou nejtemnejsi mesic a taky predpoved na pristi tyden uz vypada podstatne lip. Ja tedy sleduju kvuli teplotam jen ten GFS, ani ne proto, ze bych myslel, ze je nejlepsi, ale bavi me ta grafika na 9 dni dopredu na tom webu meteociel. Hezky tam vidim pohyby vzduchu na cele polokouli, tu situaci mam pekne vcelku a taky sleduju, jak se vyviji to modelovani. Treba ted ta nejmrazivejsi masa vzduchu, kterou sem prvni vystupy pristi tyden vracely, tak v tech novejsich uz ji postupne posouvaji dal na vychod a zacina prevazovat vliv zapadniho proudeni, coz je rozhodne sympaticky trend
večer o 19,00 hod. bolo už -5°C, do rána Tmin. -10,1°C, teraz je úplne zamračené a -5,1°C- je na pocit vonku fajn- lebo NEFÚKA (len do 10km/h)
....včera pri slnečnej oblohe bolo "teplejšie" Tmax. +2,7°C- ALE s vetrom cca 25km/h- nebolo na pocit teplejšie....predvčerom nárazy vetra 45km/h....takže je dnes fajn 
- je cca 1-2cm snehu -od Silvestra- (čo spadlo 2mm zrážok)- takže máme holomrazy (ako každý rok)
- je cca 1-2cm snehu -od Silvestra- (čo spadlo 2mm zrážok)- takže máme holomrazy (ako každý rok)
U nás -12.9st.to mi konkretně ukázala meteostanice min.T. Čidla Sonoff -12.6st a-12.5st. takže celkem paráda kolem a kolem jsem zaslechl i -17st.
Při pohledu na apky v sobotu ráno,jsem měl celkem pokazenou náladu..předpovídaný mráz od 9.1.....jako -22,-25,-29
den -12st. ŘÍKAL JSEM SI,tak to kdyby přišlo,tak mi lehne půl zahrady
Naštěstí už je člověk zvyklí,že nemá plašit...že hold ty výpočty modelu jsou tak rozdílné a měnné během dne o desítky stupňů,je v podstatě standart...
Při pohledu na apky v sobotu ráno,jsem měl celkem pokazenou náladu..předpovídaný mráz od 9.1.....jako -22,-25,-29
- paloo

Predpoveď -10°C a realita -15°C 
Berounsko u nás před domem na dvorku minimum -6,9, ale u řeky lidi hlásili i -10. V umírněném okolí -8.
Po několika částečně slunečných dnech, které by se na prstech daly spočítat, je tu opět fialový hnus. Jen místo mokra je celodenní mráz, který ráno spadl pod -10°C. 
A výhled? Až -16° a z deseti předpovědních dnů jen 1 (slovy jeden) slunečný.
To je na tom to nejhorší. Tento fialový hnus tak přetrvává už třetí měsíc.
A výhled? Až -16° a z deseti předpovědních dnů jen 1 (slovy jeden) slunečný.
-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Nehorší možná kombinace v těchto situacích je, když je přes den zataženo a pak se na večer vyjasní a je jasno celou noc. Bez slunce se přes den neprohřejí skleníky a kryty. Tenhle týden tahle potenciální kombinace hrozí, uvidíme jak to dopadne. V pátek se má oteplovat, ale Ralf má pořád na pátek nehorší předpověď a může se to splnit, stačí když se ten studený vzduch z nížin včas nevyfouká. No a 2 další modely předpovídají ještě návrat chladného vzduchu na Neděli a pondělí a mají -18°C, i bez Ralfíka. Ostatní modely počítají s tím že tu teplejší vzduch zůstane, ale patrně jsme pořád na rozhraní a tak stačí málo...
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
dnes uz taky normalni noc s teplotou kolem -10°C a jasno
-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Dnes to vypadalo že to bude lepší než včera. Do půlnoci ochlazování tlumila oblačnost a vypadalo to, že ten efekt chvíli vydrží a dlouho se to drželo na -5°C, ale po půlnoci se vyjasnilo a začal sešup na -11.3°C.
Trochu mě to ukolébalo tak jsem ani nezapálil lampičky na balkóně a bylo tam ráno u kaktusů -5°C, ale měli by to dát.
Trochu mě to ukolébalo tak jsem ani nezapálil lampičky na balkóně a bylo tam ráno u kaktusů -5°C, ale měli by to dát.
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Kolem Brna bylo vesměs do -10, jen v mrazovkách (včetně té naší) to spadlo pod -12, ale to není nic hrozného. Jediné, co mi na tom vadí je, že musím každý den prosekávat 5-10cm na nádržích s dešťovkou.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
- Stanley_51
- administrátor

Tak koukám, že " vítěz " dnešní noci bude asi Tachov, kde to spadlo na -18,4°C. Sešly se všechny tři nepříznivé faktory - sněhová pokrývka, bezvětří a jasno se skoroúplňkem. Mám pocit, že jsem dozahradničil,
ale uvidím na jaře. 
Stanley_51
-
Hofis

Na severu ve VDF to nakonec dnes spadlo na -14,8°C, což je zatím s přehledem rekord této zimní sezóny. V Praze mám minimum -9,2°C což je stále o desetinku víc než zatím rekord této zimy s teplotou -9,3°C z 23.11.2025.
-
Josef
- desátník

Žďársko ráno-15,8°C na domě, u vody hlásili necelých -18°C. Sněhu zatím dost jak přírodního, tak na sjezdovkách zásoby i umělého, bezvětří. Na tuhle dobu to bývaly u nás běžné teploty. Nic zvláštního, stačí u nás vzpomenout na pár roků zpět.
-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Tak to je darda. pro spoustu našich subtropů je to překročení té hrany, která už je docela blbá.Stanley_51 píše: ↑06 led 2026, 09:18Tak koukám, že " vítěz " dnešní noci bude asi Tachov, kde to spadlo na -18,4°C. Sešly se všechny tři nepříznivé faktory - sněhová pokrývka, bezvětří a jasno se skoroúplňkem. Mám pocit, že jsem dozahradničil,ale uvidím na jaře.
![]()
Jinak Ralfík se už na pátek uklidňuje, u nás to vypadá na kritický čtvrtek, kdy stále hrozí -18˚C. Nicméně situace na Neděli a Pondělí se také vyvijí dost nepříznivým směrem a zatímco včera byly pesimistické modely v menšině, dnes už v podstatě všechny přepdovídají ochlazení, jen se liší v tom, jak bude vlhko/mraky.