Byli jsme dnes na zahradě a u nás taky ještě neraší. Vršky jsou totálně zmrzlé/uschlé. Něco živého tam ale je.
Aka - Fejchoa selowiana
Moderátoři: moonvil, Stanley_51
-
Marie J.
- mírně pokročilý

Re: Aka - Fejchoa selowiana
Já je mám na dvoře, přezimovávají tam v pohodě (i vršky jsou živé).
Ale neraší a neraší. Teď jsou pod plachtou, od čtvrtka. Chci je trochu popohnat - hlavně aby se tam drželo teplo i v noci. Uvidíme, jak se to projeví. Zajímavé je, že venkovní granátovník a citrusy raší už dávno.
------------------------------------
12. 4.
Dnes jsem zkusmo odrýpla jeden z pupenů úplně na konci větvičky v horním patře. Myslela jsem, že je suchý, z loňska. Ale byl měkký a zelený.
Nicméně na pohled vůbec nevypadá, že by rašily, nejspíš se to bude rozbíhat pomalu.
------------------------------------
12. 4.
Dnes jsem zkusmo odrýpla jeden z pupenů úplně na konci větvičky v horním patře. Myslela jsem, že je suchý, z loňska. Ale byl měkký a zelený.
Nicméně na pohled vůbec nevypadá, že by rašily, nejspíš se to bude rozbíhat pomalu.
-
radek.god
- čestný člen ( přispívající )

taky si obcas rypnu, 2.5cm kmen dole a nikde zelena
Jinde pomalu zacinaji rust male zelene vetvicky...
No a ta "tepleji" zimovana , nyni u jizni zdi, vyhani nove SVETLE zelene vetve a listy.
Tak asi naky ufiknu a dam je zakorenit do perlitu, dokud jeste neni horko
Jinde pomalu zacinaji rust male zelene vetvicky...
No a ta "tepleji" zimovana , nyni u jizni zdi, vyhani nove SVETLE zelene vetve a listy.
Tak asi naky ufiknu a dam je zakorenit do perlitu, dokud jeste neni horko
-
radek.god

V tmave kolarne zimovana fejchoa, asi mesic venku ( odhadem ) ...

Ostatni venkovni rostliny nove listy a vetve zatim netvori nebo to neni videt ...
Jsou jen hole s uchlym drevem a hnedymi , vyjimecne hnedozelenymi listy ...
P.S.: Temi popisky se nenechte zmast, na na 130 % neujate rouby jsem zatim nesahal ...

Ostatni venkovni rostliny nove listy a vetve zatim netvori nebo to neni videt ...
Jsou jen hole s uchlym drevem a hnedymi , vyjimecne hnedozelenymi listy ...
P.S.: Temi popisky se nenechte zmast, na na 130 % neujate rouby jsem zatim nesahal ...
Ja som na tu moju nemal cas, tak nebola rezana vobec (myslim ze ani vlani). Napriek tomu nasadila len par kvetov. Tak som ju vcera osmykal poriadne. Ci sa jej to bude pacit neviem, nikdy som to v takomto stadiu nerobil. Zaujimave je, ze vedla rastuci semenac vzdy kvitne bohato, nevadi mu, ani ked bol predtym preplodeny. Ale vyhony co som do neho nastepil, su tiez bez kvetov.

-
radek.god

Lenko drzim Ti palce at se Ti to povede !
Jen doufam, ze budes mit vice stesti, nez ja pred roky, kdy mi sice zakvetly 2 semenace, ale kazdy jen 1-2 kvety a jako na potvoru ne ve stejnou dobu
-
Marie J.
- mírně pokročilý

Mammoth se začal intenzivně olisťovat, i když ze zimy vyšel nejhůř že všech (výhony ale neomrzly vůbec, jen listy). Ostatní fejchoy raší jen jen velmi opatrně, vás první pohled to není ani poznat.
-
Marie J.
- mírně pokročilý

Napadá mě, jestli některé odrůdy fejchoy nejsou odolnější proti suchu (třeba právě ten Mammoth).
-
Hofis

Mě Mammoth moc odolnější vůči suchu nepřijde. Ale mám ho v nádobě, takže je to samozřejmě jiné, než ve volné půdě. Ale stačí abych chvíli zaváhal a rostlina je schopna shodit všechna poupata během několika málo hodin přísušku. Už se mi to dvakrát stalo.
Zejména teď na začátku při rašení až do vykvetení květů je pravidelná zálivka naprosto stěžejní a na přeschnutí jsou rostliny dosti citlivé. Potom v létě, když už se tvoří plody, je rostlina schopná ledacos odpustit, ještě se mi nestalo, že by shodila již tvořící se plody, ale na tom jaře nikoliv. Jinak se ale i různě na fórech píše, že je celkem odolná proti suchu. U mě ve volné půdě ještě nekvetly, uvidíme letos, ale jinak se mi nestalo, že by třeba ve volné půdě svěšovaly výhony, což je u květináčovek první příznak přísušku. To jsem ve volné půdě u mě neviděl, maximálně se zarazí a přestanou růst. Takže ve volné zemi se to chová o dost jinak.
-
radek.god

Fejchoy na zahrade se konecne
zacinaji probirat. Vetsina zacina teprve tvorit male listky
Dve zatim chrapou / chciply , uvidime casem
Ta v kolarne zimovana uz ma davno mraky peknych svetle zelenych listku. Ale v tom kvetinaci mam jen 2 semenace kvuli vzajmnemu opyleni, jeden ma tak 10, ten ani nepocitam a druhy 40 cm ...
Update 8.5.2026 - deste pomohly, pokud jsem nejakou fejchou neprehlednul, tak nove listy se klubou na vsech rostlinach
Dve zatim chrapou / chciply , uvidime casem
Ta v kolarne zimovana uz ma davno mraky peknych svetle zelenych listku. Ale v tom kvetinaci mam jen 2 semenace kvuli vzajmnemu opyleni, jeden ma tak 10, ten ani nepocitam a druhy 40 cm ...
Update 8.5.2026 - deste pomohly, pokud jsem nejakou fejchou neprehlednul, tak nove listy se klubou na vsech rostlinach
-
Lenkalor
- desátník

Venkovní zubožené semenáčky začínají rašit zatím do výše 10 cm nad zemí.
Příští zimu je musím alespoň nějak minimálně chránit, loňskou zimu přežily v relativní pohodě, ale letošních -13- 15 °C už na ně bylo moc.
Nebo dlouhotrvající sněhová pokrývka.
Příští zimu je musím alespoň nějak minimálně chránit, loňskou zimu přežily v relativní pohodě, ale letošních -13- 15 °C už na ně bylo moc.
Nebo dlouhotrvající sněhová pokrývka.
-
radek.god

Jo, letosni zima jim dala zabrat
Nektere uz rasi i kolem 40cm vysky, jine teprve u zeme.
Skoda, ze je nemuzu mit na jizni strane, urcite by rostly rychleji
Prekvapilo me , ze to neni jako v tom roce, kdy na konci dubna po tydnu s +25 az +29°C prisel min tyden i s pouze -2 ( pokud si tech -2 pamatuji dobre a nebylo to jeste o neco mene ) ...
Tehdy bylo hodne rostlin fejchoa, ktere fakt po dalsim otepleni zacaly stavet uplne od nuly a vse , co bylo nad zemi chciplo a uz se bohuzel neobnovilo ...
Bohuzel nemam moznost stavet kolem nichna zimu nejaky "sarkofag"
P.S.: Lenko a mam tam v zemi i pouze 10cm semenacky od Tebe, ktere byly po zime take uplne hole
...
Nektere uz rasi i kolem 40cm vysky, jine teprve u zeme.
Skoda, ze je nemuzu mit na jizni strane, urcite by rostly rychleji
Prekvapilo me , ze to neni jako v tom roce, kdy na konci dubna po tydnu s +25 az +29°C prisel min tyden i s pouze -2 ( pokud si tech -2 pamatuji dobre a nebylo to jeste o neco mene ) ...
Tehdy bylo hodne rostlin fejchoa, ktere fakt po dalsim otepleni zacaly stavet uplne od nuly a vse , co bylo nad zemi chciplo a uz se bohuzel neobnovilo ...
Bohuzel nemam moznost stavet kolem nichna zimu nejaky "sarkofag"
P.S.: Lenko a mam tam v zemi i pouze 10cm semenacky od Tebe, ktere byly po zime take uplne hole