Aka - Fejchoa selowiana
Moderátoři: moonvil, Stanley_51
-
Lenkalor
- desátník

Re: Aka - Fejchoa selowiana
U mě ve skleníku začínají fejchoy rašit, ale já je spíše brzdím otevřenými dveřmi a větráním. Mrazy mohou přijít ještě další měsíc a co není narašené, to nezmrzne.
Ve skleníku omrzly pouze nevyzrálé větvičky a fejchoy ani nijak neopadávají. Ostříhala jsem a posbírala opadané listy z pěti fejchoi do 10 litrového vědra.
Mrazy ve skleníku byly maximálně -7 °C. Byla tam ještě druhá stěna z tenkého igelitu. Docela se mi to osvědčuje.
Ve skleníku omrzly pouze nevyzrálé větvičky a fejchoy ani nijak neopadávají. Ostříhala jsem a posbírala opadané listy z pěti fejchoi do 10 litrového vědra.
Mrazy ve skleníku byly maximálně -7 °C. Byla tam ještě druhá stěna z tenkého igelitu. Docela se mi to osvědčuje.
-
modra7
- velitel

To je samozřejmě super způsob hnojení, ale komentář byl míněn pro Marii, která je chce rozjet teď a toto asi nedělala.
Marie, dívala jsem se, že máme zahrady v podobné oblasti. My ale na zahradě delší dobu nebyly, tak ani nevím v jakém jsou stavu. Dvě máme nedávno zasazené (od Ragnara, tímto děkuji!), jsem zvědavá, jestli se vůbec probudí. Nevypadaly po zimně a ještě navíc po tom přesunu moc nadšeně.
Dodatek: Já bych s tím popoháněním k rašení byla opatrná.
-
Hofis
- čestný člen ( přispívající )

Fejchou je potřeba probudit co nejdříve, každý den se počítá. Potřebují dlouhou vegetační dobu na dozrání plodů a zmrznout jen tak nemohou, to by muselo být tak -6 až -7 stupňů. Neříkám, že to ještě nemůže být, ale je to velmi nepravděpodobné. Mrazíky do -5°C jsou i ve vegetačním stavu úplně v pohodě, odzkoušeno v praxi na severu ve VDF před dvěma lety. Koncem dubna tam bylo -6°C a ani to s nima nehlo, není se čeho bát. 
-
Marie J.
- nováček

Fejchoy hnojím na list Kristalonem (momentálně už dvakrát dostaly Kristalon "start"), ale eventuálně můžu vyzkoušet i toto hnojivo. Je to účinnější než Kristalon? (Vidím, že to podporuje půdní bakterie, takže účinek je jistě i jiného druhu.) Ale ty moje jsou i trochu zamulčované.modra7 píše: ↑07 dub 2026, 12:30To je samozřejmě super způsob hnojení, ale komentář byl míněn pro Marii, která je chce rozjet teď a toto asi nedělala.
Marie, dívala jsem se, že máme zahrady v podobné oblasti. My ale na zahradě delší dobu nebyly, tak ani nevím v jakém jsou stavu. Dvě máme nedávno zasazené (od Ragnara, tímto děkuji!), jsem zvědavá, jestli se vůbec probudí. Nevypadaly po zimně a ještě navíc po tom přesunu moc nadšeně.
Dodatek: Já bych s tím popoháněním k rašení byla opatrná.
Dnes jsem je částečně zavěsila průhlednou plachtou - jen zepředu; hlavně aby se omezilo ochlazování půdy v noci. Ale ono to pomalé rašení není jen teplotou, loni se kvůli suchu rozjížděly extrémně pomalu, až do července v podstatě rašily jen zespodu.
-
modra7
- velitel

Nemám jak porovnat, které je účinnější. Koupili jsme ho nedávno a to na doporučení jiného zahrádkáře. Líbilo se mi že je organické a jak píšeš, mělo vy podporovat půdní bakterie. Kristalon by ale měl taky fungovat. Jo, sucho dělá hodně, taky s tím máme problém.
-
Marie J.
- nováček

Kristalon je obecně dobrý, fejchoy na něho během vegetace reagují rychle. Ovšem přiznám se, že nevím, nakolik je účinný při aplikaci na list u rostliny v dormanci.
-
modra7
- velitel

Myslím že tady na jihu je to spojené s tím suchem. Pro probuzení potřebuje teplo, slunce a tu vodu. To hnojení bych brala spíš jako takové pošťouchnuti. Na zahradu se snad dostanu během příštích pár dnů, dám pak vědět jak to vypadá u nás.
Počkej, jak to myslíš "při aplikaci na list"? Ty je tím kristalonem stříkáš?
Počkej, jak to myslíš "při aplikaci na list"? Ty je tím kristalonem stříkáš?
-
Marie J.
- nováček

Stříkám je Kristalonem; celkově Kristalonem ani jinak nehnojím, jen to chce správně ředění (nižší koncentrace než pro zálivku) a raději stříkat v době, kdy na listy nedopadá slunce. Hlavně u mladých listů. Ještě je stříkám Vitality komplexem, i když to jsem zatím ještě letos nedělala. Ano, problém s vodou je hrozný, to je i důvod takového způsobu hnojení. Půda je lehká, t.j. hodně vysýchavá, a zároveň s vysokým pH... rostliny pak nedokážou kořeny všechno účinně vstřebat.
Rostliny jsem kvůli vysychání půdy zamulčovala. Na druhou stranu je možné, že se půda kvůli mulči pomaleji prohřívá. Člověk si nepomůže.
Rostliny jsem kvůli vysychání půdy zamulčovala. Na druhou stranu je možné, že se půda kvůli mulči pomaleji prohřívá. Člověk si nepomůže.
-
radek.god

Zkousel jsem kristalon GOLD a PLOD A KVET ... U fejchoy to nevedlo ani k rustu ani ke kveteni
Ono vubec nemam pocit, ze by ten PLOD a KVET vedl ke kveteni ci vytvareni nebo vyzive plodu at uz u cehokoliv.
Aspon u me zatim ne .
Pokud neco ma zakvest, zakvete to i bez hnojiva ...
Resp nemam moznost porovnani rozdilu S a BEZ hnojiva ...
Ono totiz kazda rostlina je jina a kazdy rok se chova jinak.
Mam tam urcite jednu, ktera ma dole par tmave zelenych listu a o 30-50cm vedle jsou jine rostliny suche.
-
Marie J.
- nováček

Ten Kristalon plod a květ celkově zlepšuje kondici rostliny, stejně jako jiná hnojiva. Není to donucovací prostředek ke kvetení.
Jen je tam méně dusíku. U jiných rostlin (např. u rajčat) mám taky vyzkoušeno, že díky fosforu a draslíku se zlepšuje chuť plodů. Fejchoy mi zatím nekvetly.
Naposledy upravil(a) Marie J. dne 08 dub 2026, 19:08, celkem upraveno 1 x.
-
radek.god

Ano, mulc jsem zkousel taky, ale ma to 2 nevyhody nebo vlastnosti :
1) rozfouka ho vitr po okoli, coz nechci
2 ) za 1-2 roky je fuc a nemam pocit, ze by to k necemu bylo.
Nedokazu posoudit rozdil s a bez mulce, protoze kazda zima je jina.
Letosni byla na
Treba mucenky (caeruely ) jsem zahazel listy a stejne vsechny uschly k zemi.
Coz se loni nestalo.
Akorat jedna je 5cm nad zemi zelena, protoze je v PET a teprve pak v zemi.
Nejake fejchoy mam v zemi take v PET / kvetinaci, ale nemam pocit, ze by to k necemu z hlediska mrazu bylo
-
Marie J.
- nováček

Mulč pomáhá celoročně, ale jestli ho rozfoukává vítr, je možná, že je to nějaké extrémně exponované stanoviště(?) Mně ho tedy vítr nerozfoukává ani na zahradě, a to tam fouká na můj vkus trochu moc. Mulčuju slámou, popř. štěpkou z plevelných keřů (vlastní výroby).
-
modra7
- velitel

Marie J: Teď má z těch zmíněných Kristalonů smysl asi jen ten Kristalon start (nebo jiné vhodné hnojivo) do půdy. Plus ta zvýšená zálivka (v naší situaci).