Aka - Fejchoa selowiana

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátoři: moonvil, Stanley_51

Odpovědět
Lenkalor
desátník
desátník

Re: Aka - Fejchoa selowiana

Příspěvek od Lenkalor »

U mě ve skleníku začínají fejchoy rašit, ale já je spíše brzdím otevřenými dveřmi a větráním. Mrazy mohou přijít ještě další měsíc a co není narašené, to nezmrzne.
Ve skleníku omrzly pouze nevyzrálé větvičky a fejchoy ani nijak neopadávají. Ostříhala jsem a posbírala opadané listy z pěti fejchoi do 10 litrového vědra.
Mrazy ve skleníku byly maximálně -7 °C. Byla tam ještě druhá stěna z tenkého igelitu. Docela se mi to osvědčuje.
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od Hofis »

modra7 píše:
06 dub 2026, 22:40
A co je prostě přihnojit "na růst"?
Květináčovky už samozřejmě hnojím Kristalonem na plod a květ. Venkovní ale nehnojím, to nechávám na travním mulči, který k nim pravidelně na léto dodávám a stihne se do jara příštího roku komplet rozložit.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Hofis píše:
07 dub 2026, 07:21
..Venkovní ale nehnojím, to nechávám na travním mulči, který k nim pravidelně na léto dodávám a stihne se do jara příštího roku komplet rozložit.
To je samozřejmě super způsob hnojení, ale komentář byl míněn pro Marii, která je chce rozjet teď a toto asi nedělala.
Marie, dívala jsem se, že máme zahrady v podobné oblasti. My ale na zahradě delší dobu nebyly, tak ani nevím v jakém jsou stavu. Dvě máme nedávno zasazené (od Ragnara, tímto děkuji!), jsem zvědavá, jestli se vůbec probudí. Nevypadaly po zimně a ještě navíc po tom přesunu moc nadšeně.

Dodatek: Já bych s tím popoháněním k rašení byla opatrná.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Fejchou je potřeba probudit co nejdříve, každý den se počítá. Potřebují dlouhou vegetační dobu na dozrání plodů a zmrznout jen tak nemohou, to by muselo být tak -6 až -7 stupňů. Neříkám, že to ještě nemůže být, ale je to velmi nepravděpodobné. Mrazíky do -5°C jsou i ve vegetačním stavu úplně v pohodě, odzkoušeno v praxi na severu ve VDF před dvěma lety. Koncem dubna tam bylo -6°C a ani to s nima nehlo, není se čeho bát. :wink:
Marie J.
nováček
nováček

Příspěvek od Marie J. »

modra7 píše:
07 dub 2026, 12:30
To je samozřejmě super způsob hnojení, ale komentář byl míněn pro Marii, která je chce rozjet teď a toto asi nedělala.
Marie, dívala jsem se, že máme zahrady v podobné oblasti. My ale na zahradě delší dobu nebyly, tak ani nevím v jakém jsou stavu. Dvě máme nedávno zasazené (od Ragnara, tímto děkuji!), jsem zvědavá, jestli se vůbec probudí. Nevypadaly po zimně a ještě navíc po tom přesunu moc nadšeně.

Dodatek: Já bych s tím popoháněním k rašení byla opatrná.
Fejchoy hnojím na list Kristalonem (momentálně už dvakrát dostaly Kristalon "start"), ale eventuálně můžu vyzkoušet i toto hnojivo. Je to účinnější než Kristalon? (Vidím, že to podporuje půdní bakterie, takže účinek je jistě i jiného druhu.) Ale ty moje jsou i trochu zamulčované.
Dnes jsem je částečně zavěsila průhlednou plachtou - jen zepředu; hlavně aby se omezilo ochlazování půdy v noci. Ale ono to pomalé rašení není jen teplotou, loni se kvůli suchu rozjížděly extrémně pomalu, až do července v podstatě rašily jen zespodu.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Nemám jak porovnat, které je účinnější. Koupili jsme ho nedávno a to na doporučení jiného zahrádkáře. Líbilo se mi že je organické a jak píšeš, mělo vy podporovat půdní bakterie. Kristalon by ale měl taky fungovat. Jo, sucho dělá hodně, taky s tím máme problém.
Marie J.
nováček
nováček

Příspěvek od Marie J. »

Kristalon je obecně dobrý, fejchoy na něho během vegetace reagují rychle. Ovšem přiznám se, že nevím, nakolik je účinný při aplikaci na list u rostliny v dormanci.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Myslím že tady na jihu je to spojené s tím suchem. Pro probuzení potřebuje teplo, slunce a tu vodu. To hnojení bych brala spíš jako takové pošťouchnuti. Na zahradu se snad dostanu během příštích pár dnů, dám pak vědět jak to vypadá u nás.

Počkej, jak to myslíš "při aplikaci na list"? Ty je tím kristalonem stříkáš?
Marie J.
nováček
nováček

Příspěvek od Marie J. »

Stříkám je Kristalonem; celkově Kristalonem ani jinak nehnojím, jen to chce správně ředění (nižší koncentrace než pro zálivku) a raději stříkat v době, kdy na listy nedopadá slunce. Hlavně u mladých listů. Ještě je stříkám Vitality komplexem, i když to jsem zatím ještě letos nedělala. Ano, problém s vodou je hrozný, to je i důvod takového způsobu hnojení. Půda je lehká, t.j. hodně vysýchavá, a zároveň s vysokým pH... rostliny pak nedokážou kořeny všechno účinně vstřebat.

Rostliny jsem kvůli vysychání půdy zamulčovala. Na druhou stranu je možné, že se půda kvůli mulči pomaleji prohřívá. Člověk si nepomůže. :D
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Marie J. píše:
08 dub 2026, 15:38
Kristalon je obecně dobrý, fejchoy na něho během vegetace reagují rychle.
Zkousel jsem kristalon GOLD a PLOD A KVET ... U fejchoy to nevedlo ani k rustu ani ke kveteni E1
Ono vubec nemam pocit, ze by ten PLOD a KVET vedl ke kveteni ci vytvareni nebo vyzive plodu at uz u cehokoliv.
Aspon u me zatim ne .
Pokud neco ma zakvest, zakvete to i bez hnojiva ...
Resp nemam moznost porovnani rozdilu S a BEZ hnojiva ...
Ono totiz kazda rostlina je jina a kazdy rok se chova jinak.
Mam tam urcite jednu, ktera ma dole par tmave zelenych listu a o 30-50cm vedle jsou jine rostliny suche.
Marie J.
nováček
nováček

Příspěvek od Marie J. »

Ten Kristalon plod a květ celkově zlepšuje kondici rostliny, stejně jako jiná hnojiva. Není to donucovací prostředek ke kvetení. :D Jen je tam méně dusíku. U jiných rostlin (např. u rajčat) mám taky vyzkoušeno, že díky fosforu a draslíku se zlepšuje chuť plodů. Fejchoy mi zatím nekvetly.
Naposledy upravil(a) Marie J. dne 08 dub 2026, 19:08, celkem upraveno 1 x.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Marie J. píše:
08 dub 2026, 18:50
Rostliny jsem kvůli vysychání půdy zamulčovala. Na druhou stranu je možné, že se půda kvůli mulči pomaleji prohřívá. Člověk si nepomůže. :D
Ano, mulc jsem zkousel taky, ale ma to 2 nevyhody nebo vlastnosti :

1) rozfouka ho vitr po okoli, coz nechci E7
2 ) za 1-2 roky je fuc a nemam pocit, ze by to k necemu bylo.
Nedokazu posoudit rozdil s a bez mulce, protoze kazda zima je jina.
Letosni byla na E1 E1 E1
Treba mucenky (caeruely ) jsem zahazel listy a stejne vsechny uschly k zemi.
Coz se loni nestalo.
Akorat jedna je 5cm nad zemi zelena, protoze je v PET a teprve pak v zemi.
Nejake fejchoy mam v zemi take v PET / kvetinaci, ale nemam pocit, ze by to k necemu z hlediska mrazu bylo :shock:
Marie J.
nováček
nováček

Příspěvek od Marie J. »

Mulč pomáhá celoročně, ale jestli ho rozfoukává vítr, je možná, že je to nějaké extrémně exponované stanoviště(?) Mně ho tedy vítr nerozfoukává ani na zahradě, a to tam fouká na můj vkus trochu moc. Mulčuju slámou, popř. štěpkou z plevelných keřů (vlastní výroby).
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Marie J: Teď má z těch zmíněných Kristalonů smysl asi jen ten Kristalon start (nebo jiné vhodné hnojivo) do půdy. Plus ta zvýšená zálivka (v naší situaci).
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Fejchou jsem hodne hodne zrezala a ona se mi odmenila-- zadny ,ale zadny naznak na kvet :lol: , ( loni uz kvetla)
Obrázek
Odpovědět