Mespilus germanica - mišpule německá

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátoři: moonvil, Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Mespilus germanica - mišpule německá

Příspěvek od kasta »

Ja ten hloh chtel nejdriv taky navrhnout, ale asi bych tam pro jistotu nedaval nic ruzoviteho, prave kvuli moznosti te spaly.
A co zlutoroh jerabolisty :)
https://www.eshop.tropik.cz/13ju8y6w/Zl ... escription
nene

Příspěvek od nene »

I manželka první co řekla bylo - dáme tam hloh....no a pak řekla, no jo, vlastně nedáme :(.
My tam v okolí do dvaceti metrů máme ještě dva jeřáby, další mišpule, hrušeň.....všechno zatím v pohodě. Třeba plašíme zbytečně, ale kdyby to všechno mělo postupně odejít, tak aspoň to, co tam teď nasadíme, by mělo být blbovzdorné. Něco jako ten žlutoroh, to vypadá fakt zábavně, díky, tohle jsme neznali a splňuje to skoro všechno, co jsme chtěli.......Jámu vypálíme, žlutoroh seženeme a budeme doufat, že u nás nevymrzne.
Ale to musíme doufat skoro u všeho.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Pokud by to měla být spála růžovitých, odešlo by vám na zahradě hodně rychle prakticky vše růžovité, minimálně ty jeřáby velmi rychle, ty jsou obzvláště náchylné. No, budu držet palce. :? Ten žlutoroh jeřábolistý vypadá ale také velmi zajímavě... S6
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

No já už mám žlutoroh jeřábolistý v nákupním košíku. To se nám ta diskuse o mišpuli hezky zvrhla :lol:.
speedy
nováček
nováček
Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary

Příspěvek od speedy »

nene: asi závěrem? a proto návrat zpět k mišpulím!
Takže prevence, na tom místě o "čarodějnicích" uděláš ohníček. Opatrně, to abys neopálil okolí. Popel, v kterém má být draslík, by měl teoreticky pomoci tomu, co tam přijde následně ... k vyšší mrazuodolnosti S6
Opět jsem si totiž přečetl tvůj příspěvek na začátku. Ale vždyť to asi já znám?
Protože píšeš nejen že mišpule ale byla i hruška. U mne to samé, mišpule, hruška, jiná mišpule ... stejné místo ... dříve nebo později, postupné asi po 2 roky vždy ořezávání (i částí) větví s nadějí, že zbytek se vzpamatuje. Jenže ne a třeba za 2 měsíce další ořezávání atd. ... protože fleky a postupné zasychání ... no a navíc, to ostatní jiné poblíž (odolné například arónie) vedle bez "nemocí".

Hruška a mišpule jsou geneticky velmi blízko prý příbuzné! U mne hrušně nejdou protože ono poškození mrazem, jako východisko jsou odolnější asijské vybrané hrušně. I když chuť je ano jiná.
To že u mne jsou mrazem poškozovány mišpule, až likvidačně a jsou rozdíly mezi odrůdami, tak tu píšu opakovaně. Nebo že jsou odolné ale plody rády nedozrají, korkovatí.
***** Teď naposledy, mišpule nechci vzdát, jsem našel a dle popisu odolnou do -25 st. C, maďarskou mišpuli Szentesi Rózsa. Má mít i rané zrání v říjnu. Loni jsem ji jako maličkou pořídil. Tady o tom napsal. Tak ji zkus jako já?
nene

Příspěvek od nene »

SR máme, hodně a silně roste, Musíme ji řezat, což nám ale nevadí, protože pro nás je trochu moc kyselá, takže ji rádi zmenšujeme. :)
ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

nene píše:
Tak jsme doufali, ale marně - už je vykopáno. Místo roubování v pohodě, všechno vypadalo zdravě až na to, že stromek uschl. Poslední větve, v jejichž záchranu jsme doufali, uschly nakonec taky - nejprve tmavé skvrny na kůře a pak konec. Jednou už jsme něco takového viděli, bylo to na hrušni ze Spomyšle, podnož Kavkazská. A ano, byla vysazená v tom místě, kam jsme potom nasadili místo ní tu mišpuli. Takže všechno špatně. Takže přemýšlíme, co tam nasadit teď.....nějaký nápad? Peckoviny ne (nejdou tady), jádroviny taky ne......něco okrasného taky (zatím) ne, je to slunné, chráněné místo, snad nejlepší široko daleko, tak ať to aspoň k něčemu je. Fakt už ze "zoufalství" uvažujeme Jostu (ale máme spousty černých rybízů) nebo menší lísku (velkou Hallskou jsme o pár metrů vedle před několika lety vykáceli, protože lezla neudržitelně do drátů, které tam nebyly, když jsme ji sadili :x )......nápady došly, té mišpuli se jen tak něco nevyrovná - hezká byla, dobrá byla, krásně kvetla, krásný strom, krásné listy, bezúdržbová... :( Ale víc hlav víc ví......třeba je něco, co nám uniká (hlošiny máme taky a hodně).

nene- moja polovička by ti poradila:..." a čo tak tam nezasadiť nič?".....
- ale teraz vážne....na spálu nám odišla mišpula pred pár rokmi....potom chytila spálu nashi (Chojuro)- nepomohlo ani rázne rezanie konárov, ....predvlani spálu chytili hrušky a dula.....a aby toho nebolo málo- tak vlani náhle odumrela jabloň- vypadalo to nejak takto( bolo to naozaj náhle- ešte som to nikdy nevidel):
https://www.zahrada.cz/forum/jablone/na ... oni-409967
...a aby toho nebolo naozaj málo- tak kôstkoviny majú moniliozu kvetov a vetiev.... a asi aj verticíliové vädnutie, ...(odumierajú kostrové konáre....)
speedy
nováček
nováček
Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary

Příspěvek od speedy »

nene: tak zkus znovu tu mišpuli minulou která chutnala ale věnuj tomu jinou péči a jako pokus, zkouším to tak i já.
Napsal jsi že to je na osluněném místě a u domu, teoreticky téměř jako pro broskvoň, že? Ale jsou názory, že ve vyšší n. výšce (např. někde Valašsko?) je naopak lepší polostín (a vhodná odrůda kvůli dozrání) to aby se co nejvíce zpozdilo(!) rašení a tedy míza. Aby se snížilo riziko poškození jarním mrazem! I já jsem hodoval na mišpulích nebo se dočkal hrušky, ale jednou za čas to u mne uhodí a je vymalováno. A ten rok ještě nějak od pohledu i jde a projeví se to likvidačně až rok příští.
Takže mišpuli na konec zimy k jaru nějak a včas zastínit, kmínek na bílo, já abych nemusel natírat a obnovovat tak mám obaleno. Pomůže nepomůže?
speedy
nováček
nováček

Příspěvek od speedy »

ivan: jenže tady to je opakované a ve vztahu k místu, okolí je přitom jakoby stále netknuté.
nene

Příspěvek od nene »

ivan píše:
03 bře 2026, 13:02

nene- moja polovička by ti poradila:..." a čo tak tam nezasadiť nič?".....
Ivane, přesně, i to jsme řešili, ale nejdřív jsme zkusili "víc hlav". :D
Zkusíme ještě ten žlutoroh - zvědavost nepustí ;). Pokud to u nás bude pokračovat jako u tebe, tak to stejně tím trávníkem skončí. A ano, vypadalo to u nás naprosto stejně. S13
nene

Příspěvek od nene »

Speedy - my se teď budeme hlavně modlit, aby ta sranda nepokračovala. S12
Odpovědět