Aktualní počasí

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátoři: moonvil, Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktualní počasí

Příspěvek od kasta »

na berounsku dnes 23 mm + 13 mm z minuleho tydne = sucho na nejakou dobu zazehnano a muzu i zalivat, co zasadim
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

moonvil píše:Hezke srazkove situace na vychode Moravy. Vlastne nevim jestli zavidim nebo ne.
Brzy (podle radaru) i u vás.. :wink:
U nás na severu pořádně zalito, na jihu bude za chvíli, jde to k jihu pomalu, ale neochvějně.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Hm, těsně před Brnem se JZ postup zastavil a teď už to hodinu visí na stejném místě a nehne se ani o kilometr. Někde už jsou teda solidně vyplavení.
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

U nás ráno 8,5 mm, aladin opět totálně mimo a žádný jeden výstup, ale 3 dny do předu x 4 výstupy denně, tzn 16 výstupů předem měl pro naší část Čech 0 mm, srážky měl ukončené na hranicích. Ale pásmo přešlo dál na sever, žádná záhadná bariéra co zmizíkuje mraky se nekonala a pršelo i "tam kde nemělo". Díky za to, každá kapka je teď darem z nebes S14 .

Morava pěkně válí, podle stanic co jsem tak projížděl to vypadá na peklíčko někde na trase mezi Brnem a Boskovicemi, kde musely být lokální zemědělské jílové hody, protože zde stanice vykazují úhrny 50 i 70 mm. Což je na dubnovou bouřku na potlesk ve stoje...
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

V Praze také pěkný deštík dnes, něco přes 17 mm. A zítra by mělo také ještě něco spadnout, proudění by se mělo změnit na severní až severozápadní a celá ta masa toho vlhkého vzduchu by se měla začít vracet zpátky k jihu. Při té změně proudění by mohlo i trochu více zapršet na severu ve VDF, tam to dnes bylo zatím jen 4,8 mm, prakticky vše se vypršelo v závětří, jak je obvyklé, když to jde z jihu. Jakmile se ale otočí to proudění, budeme rázem na návětří a konečně by mohlo pořádně zapršet i u nás. No, necháme se překvapit. :?
Mirek223
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

kasta píše:na berounsku dnes 23 mm + 13 mm z minuleho tydne = sucho na nejakou dobu zazehnano a muzu i zalivat, co zasadim
Potřeboval bych poradit jak a co se sadí do mokrého. Předpokládám, že 23 mm je na rýži ještě málo. :wink:
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

Mirek - zvýšené záhony by možná pomohly, nemusí to být moc, dvacet centimetrů už je poznat, třicet je ideál :) ...stačí ohrádka a do ní přeházet hlínu, případně ještě na dno hnůj a nahoře vylepšit substrátem, kompostem....Moc vysoké záhony nejsou uzalívatelné ve vedrech a nevyužije se ta vysoká hladina spodní vody, která na záhonech šetří práci se zaléváním. To nepatrné zvýšení dá kořenům šanci neutopit se a přebytečná voda aspoň trochu odteče.....
ivan
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivan »

...cca od 3,00 hod. mrholí - máme 1,5mm :lol: S6 ....(podľa SHMU len za posledný týždeň bol výpar z pôdy v našej oblasti 25mm ....)....za posledných 31 dní nefúkalo iba 3dni....ostatné dni 30-70km/h
- kvitnú maliny- bzdochy majú raj- je ich ešte viac ako uplynulé roky... :lol:
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Mirek223: Vyvýšený záhony bych zkusil určitě. A stromky který zvládají podmáčení (asimina, fíkovník - aspoň, jak psal nene). No já jsem takový nadšenec, že bych úplně vážně uvažoval i o tý rýži :) (nic o tom nevím, jen, že v Itálii se pěstuje).

Každý holt máme něco. Já bych tak rád měl na zahradě na berounsku jezírko, jen nevím, kde bych do něj vzal vodu... Ale dostáváme další nášup, od včera už se blížíme ke 30i mm, to je super, to na jaro stačí, přijde mi, že u nás je ta vegetace na sucho nějak navyklejší a voda v půdě se tu pak celkem udrží (když to srovnám s jinýma, více písečnýma a větrnýma oblastma).
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

U nás se rýže za socíku zkoušela pěstovat. Zavodňovali to z kanálů. Tehdy to moc nešlo. Dnes, s novými odrůdami a v malém možná jo :) Jenže tehdy zas byla voda, které je dnes málo :)
Jinak v noci z toho "deště" napršely 3 mm :D
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

já teď někde zaslechl, že rýže nemusí vyloženě stát ve vodě, že se to dělá spíš jako ochrana proti škůdcům a plevelům, že prostě když to zvládne, tak se to využívá, ale není to nutnost. a klima na JM už je vpodstatě jako v Itálii :)

P.S. Ivan: super clanek i s fotkama, no dely se veci! jen jim soudruzi zapomneli dat jeste ty klobouky potrebne pro praci na ryzovych polich :) takze dnes by to v malem urcite slo, klima uz je dost jinde nez po valce.
Naposledy upravil(a) kasta dne 25 dub 2025, 08:23, celkem upraveno 1 x.
ivan
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivan »

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.sav.sk/journals/uploads/051 ... Fekete.pdf

https://www1.pluska.sk/regiony/vychodne ... ensku-ryzu
https://zurnal.pravda.sk/spolocnost/cla ... o-bublina/
https://snn.sk/slovenska-ryza-z-dolnovazskych-poli/
...v našej oblasti je už vody nedostatok- v minulosti to bolo iné- teraz rieky nemajú dostatočné prietoky dokonca od skorej jari...
Mirek223
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

nene píše:Mirek - zvýšené záhony by možná pomohly, nemusí to být moc, dvacet centimetrů už je poznat, třicet je ideál
To jsme si asi nerozuměli. Já nechci budovat vyvýšené záhony (tuto éru pěstování mám již za sebou), já jen, že se do klasických záhonů týden nedostanu, pokud spadne větší množství vody. Chtěl jsem vysazovat nějaká rajčata a pracovat s rozmočenou hlínou, nebo se v ní pohybovat, je mi tak nějak proti srsti.

Co se srážek týče, tak nás to docela minulo. S6 Včera nic, a dnes spíše mrholí, bohužel vítr si pokoj stále nedává. S13 Nastala doba pro výsevy okurek, cuket a dalšího zeleniska na záhony, bohužel se do toho nedá jít. Ještě že jsem stačil včera dokosit větší část neobdělávaných povrchů a rozhodit další travní semeno. V tomto počasí musím sekat každé tři-čtyři dny. Teď by se mi docela hodila "rada" toho teoretika z internetových staveb, co s pampeliškou, která se umí před sekačkou přitisknout k zemi tak, že nemá téměř listy, ale jen to "žuté". :D
minka
člen
člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od minka »

Od noci pěkně prší. stíhá se vsakovat. Snad se srovná trochu deficit S12
ivan
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivan »

...nič nenapršalo- ALE zato už máme výstrahu od SHMU na 27.4. na mráz 0 až -3°C pre našu oblasť S6 S6 S6
Odpovědět