Aktualní počasí
Moderátoři: moonvil, Stanley_51
-
lipoti
- mírně pokročilý

Re: Aktualní počasí
I u nás prozatímní rekord téhle zimy - -9,4°C - padl prudce až někdy kolem 8. ráno. Když jsem před sedmou s dětmi vycházel, bylo jen -7°C. Říkal jsem si, že mě nějak cestou domů začaly mrznout ruce. Další dny to půjde asi ještě níž. Mučenky jsem překryl netkankou a stále snad odolávají.
-
Hofis
- čestný člen ( přispívající )

Martine, o ty mučenky v Praze se ani tak nebojím, minulou zimu daly v pohodě i o dost horší teploty, to bylo i pod -13°C. Spíš mě mrzí, že se to takhle spustilo na tom severu. Tajně jsem doufal, že s tím dosavadním minimem -2,7°C v tom krytu by mohly s trochou štěstí přežít i některé nadzemní části, třeba stonky. To je teď samozřejmě pasé, protože podle mých zkušeností s těmi kryty z minulé zimy tam muselo být tak kolem -7 až -8°C, takže všechny nadzemní části na 100% zmrzly. Nu což, alespoň by mohl ten kryt posloužit pro dřívější jarní probuzení. S tím jsem i konec konců na začátku zimy takto počítal, ale při tom dosavadním průběhu zimy jsem i trochu začínal věřit, že by mohly přežít i některé nadzemní části, to by byl takový bonus.kasta píše:Hofis: diky za pravidelny infojsem fakt zvedavy jak dopadnou mucenky v Praze, ale rekl bych ze zatim dobry, dokud ty u sebe nenameris -11 mely by byt v pohode, mam je tam trochu vice chraneny...
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Honzo, minulou zimu v Praze prave uz nedaly, myslim ta nadzemni cast. Coz neni zadna tragedie, ze zeme obrazi, jen musim vzdycky vyplest a ostrihat suchy vetve z celyho plotu
a ta "Dvojka" pak v lete uz nezakvete a nejsou tak plody. Ale treba to letos dopadne lip.
Jo, taky me tenhle arkticky vpad - i kdyz oslabeny - trochu zaskocil. Ale zase to umoznuje otestovat ruzny veci v relativne normalnejsi zime, bez tohohle by ta zima byla az prilis mirna aby slo neco poznat...
Jo, taky me tenhle arkticky vpad - i kdyz oslabeny - trochu zaskocil. Ale zase to umoznuje otestovat ruzny veci v relativne normalnejsi zime, bez tohohle by ta zima byla az prilis mirna aby slo neco poznat...
- Radim K
- admirál

- Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
- Kontaktovat uživatele:
Jihozápad -5,8°C, pořád se letos držíme minim do USDA zóny 9, tak snad to vydrží, i když i kdybychom to nějakým zázrakem zvládli následující noc, středeční ráno už asi oblačnost nikoho nezachrání. Modely si s tímto vpádem do poslední chvíle neumí poradit, je to opravdu podivuhodně nepřesné. Původně mělo být jasno až polojasno všechny noci, ale jakmile se noc přibližuje, modely přidávají na oblačnosti, neb jsou zaskočeny vlhkostí toho vpádu, který je spíš severní něž severovýchodní a je obohacen o vlhkost.
I navzdory zatím velmi teplé zimě, pokud jde o zimní minima, je letošní zima průměrem nejchladnější od roku 2020, co máme automatickou stanici. Může za to po letech nebývale silná inverze a následně únor s převahou východního proudění. Dosavadní průměry zimních měsíců letošní zimy: 0,6/0,8/-1,7°C. Přesto by zatím venku přežily zimu i mexické kultivary avokáda
.
I navzdory zatím velmi teplé zimě, pokud jde o zimní minima, je letošní zima průměrem nejchladnější od roku 2020, co máme automatickou stanici. Může za to po letech nebývale silná inverze a následně únor s převahou východního proudění. Dosavadní průměry zimních měsíců letošní zimy: 0,6/0,8/-1,7°C. Přesto by zatím venku přežily zimu i mexické kultivary avokáda
-
Hofis

Chápu, tak snad to u tebe dopadne, máš to místo přeci jen o dost chráněnější než já, alespoň co jsem pochopil. Jinak mě ten vpád nezaskočil, byl vidět relativně dlouho a těch -15°C jsem u nás na severu celkem čekal, psal jsem o tom i minulý týden. Na tuto zimu si ale vůbec nestěžuji, ani v nejmenším. Ba právě naopak, konečně po dlouhých letech zima, která má po celou její dobu více méně ten skutečný zimní průběh. Žádné extrémy, a hlavně žádné týdny trvající teplotně výrazně nadprůměrné epizody. Nic neraší, všechno krásně spí a tyhle mrazy přišly vlastně jak na zavolanou, protože to všechno krásně zabrzdí na maximum v předjaří, což se myslím od roku 2018 nestalo. Tak hlavně ať to vydrží co nejdýl, pak by snad třeba dřeviny konečně po letech mohly kvést +/- ve svých udávaných termínech a nikoliv o měsíc dříve.kasta píše:Honzo, minulou zimu v Praze prave uz nedaly, myslim ta nadzemni cast. Coz neni zadna tragedie, ze zeme obrazi, jen musim vzdycky vyplest a ostrihat suchy vetve z celyho plotua ta "Dvojka" pak v lete uz nezakvete a nejsou tak plody. Ale treba to letos dopadne lip.
Naposledy upravil(a) Hofis dne 17 úno 2025, 09:59, celkem upraveno 1 x.
-
Josef
- desátník

Rudolf M: Rudolfe, proč myslíš toto mírně mrazivé počasí jako bizár? Vždyť je polovina února a je stále zimní období. Stejně tyto poslední roky žádná zima není, to je takové nějaké mrckání mezi jarem a zimou, žádné pořádné mrazy za posledních 5 let nebyly. Tady u nás z těch starších nějaké teploty do -10°C ani snad nikdo neregistruje, to je zde prostě normální. Bohužel, i zde poslední léta bývá již málo sněhu i srážek, když tak přijdou naráz a ve velkém, jak minulý rok, no a té vodní zásoby i zde silně ubývá. Prostě ta změna klimatu je i zde velice znát. U nás doma s touto zimou zatím maximální spokojenost. Dnes ráno teplota o něco nižší, mírně se oteplilo na -13,8°C, již nesněží, jasno, bezvětří, bude krásný den. Ten přeji i Všem ostatním účastníkům Fóra.
-
longr
- velitel

- Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Brno dnes kolem 4 ráno -9,5°C, v 7 ráno už jen cca -8°C, přišla oblačnost. Dvě větší svíčky ve skleníku udržely v pohodě -6 pod stropem, přímotop u citrusů v pergole spíná v noci co hodinu na nejslabší režim, topí vždy tak půl hodiny a udrží tam v pohodě 1°C u zdi domu, takže u folie bude chlup pod nulou.
Berounsko - ráno před barákem na zahradě kolem -9 (asi spíš těsně pod, tak -8,5), na návsi -9 a dole u řeky naměřila kolegyně -11.
Mučenka je zakrytá, to, co z ní čouhá na vrata a na kaktus, zmrzlo. Nemůžu si vybavit, co mám za druh Agave před domem, je na ní kbelík dnem vzhůru, přes to polštář a přes to prostěradlo.
Ve skleníku 4 granátová jablka, olivovník, saláty.
Mučenka je zakrytá, to, co z ní čouhá na vrata a na kaktus, zmrzlo. Nemůžu si vybavit, co mám za druh Agave před domem, je na ní kbelík dnem vzhůru, přes to polštář a přes to prostěradlo.
Ve skleníku 4 granátová jablka, olivovník, saláty.
A máme tady změnu,včera do -13st dnes díky oblačností v 5 ráno -5.2st a cestou do práce -4st na teploměru v autě.....Nevím,čím měří naše místní veřejná hvězdárna Vsetín,ale má vždy dost odlíšné naměřené teploty..dnes (-3,2)
V podstatě bych nemusel dle jejich hodnot,teplot zimovat palmy a další exotiku...
Odlišné teploty trvají.Mám více čidel,teploměry rtuť,čidla sonoff a ty se mi schodují +-desetinka,dvě..Jsem od hvězdárny cca 500m vzdušnou čarou, výškově o 17m výš.a na stejné jížní straně jako ona...
To je jak ty aplikace dle nich je jasno a -10st
Takže dnes mrazík za odměnu...
V podstatě bych nemusel dle jejich hodnot,teplot zimovat palmy a další exotiku...
Takže dnes mrazík za odměnu...
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
plzensko nad ranem po vyjasneni kolem -10°C
-
Hofis

Už to pomalu začíná stoupat, takže aktuální data. Na severu ve VDF zatím letošní minimum -16,1°C, v Praze minimum -8,9°C.
Už druhý den se v noci vyjasnilo a teploty padaly pod -6°, ale pak se zatáhlo a po ránu je "pouze" -3°C. Včera se začalo vyjasňovat až pozdě dopoledne, ale i tak se stačily dobít baterky a naplno ohřát voda v bojleru. Dnes se oblačnost rozpadá a sluníčko klube již nyní, t.j. po osmé ranní.
Tyto teploty jsou celkem přijatelné, co se skleníků s citrusy týče, bo naftové topení nemusí běžet tak často (temperuji na 1-2°C), během dne se zase rozjíždí ventilátor při 20ti stupních. Citrusy mají již velké přírustky a nasazují na květ, dozrávají pomeranče na posledním keři a krásně se vybarvují citrony, doma i na zahradě.
Tyto teploty jsou celkem přijatelné, co se skleníků s citrusy týče, bo naftové topení nemusí běžet tak často (temperuji na 1-2°C), během dne se zase rozjíždí ventilátor při 20ti stupních. Citrusy mají již velké přírustky a nasazují na květ, dozrávají pomeranče na posledním keři a krásně se vybarvují citrony, doma i na zahradě.
-
lipoti
- mírně pokročilý

U nás dnes jen -9,0°C, a to jen na chvilku nad ránem, jinak se teplota držela většinu noci do -7°C. Začíná to vypadat, že letošní zimu se pod -10°C nedostaneme.
-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Tak opakoval se včerejší scénář, po západu Slunce prudký pokles, pak přišla oblačnost, teplota začala stoupat a drzela se pak dlouho kolem -6°C, pár hodin po půlnoci přišlo vyjasnění a prudký pokles, který se ráno zastavil na -12.6°C. zatím tedy nejnižší teplota zimy.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
- Radim K
- admirál

- Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
- Kontaktovat uživatele:
Jihozápad dnes nad ránem vyjasnění a rekord letošní zimy -9,1°C, ale ještě v 1 ráno bylo -4,8 se setrvalou tendencí, takže jsem nezapínal žádný ohřev skleníků
. No, i kdyby ve sklenících bylo krátce -5 a hned v zápětí při prvních paprscích je tam 20°C, tak se nic nestane ani skoro tropickým kytkám, ostatně to je takový typický Floridský mrazík
.
Ještě přežít 2 noci kolem -10°C.
Zajímavé je, že všechny stanice v okolí měly propad jen na -6,9 až na -8,3°C, protože nikde pod cca 430 metrů není sníh, jen u nás jsou zmrazky a nesouvislá pokrývka, tak i přesto, že u nás teplota obvykle padá pomaleji než “dole”, tak na sněhových zbytcích je teď hezky vidět, jak je to naopak.
Ještě přežít 2 noci kolem -10°C.
Zajímavé je, že všechny stanice v okolí měly propad jen na -6,9 až na -8,3°C, protože nikde pod cca 430 metrů není sníh, jen u nás jsou zmrazky a nesouvislá pokrývka, tak i přesto, že u nás teplota obvykle padá pomaleji než “dole”, tak na sněhových zbytcích je teď hezky vidět, jak je to naopak.
Naposledy upravil(a) Radim K dne 18 úno 2025, 10:08, celkem upraveno 1 x.