Aktualní počasí

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátoři: moonvil, Stanley_51

Odpovědět
Josef
generál
generál

Re: Aktualní počasí

Příspěvek od Josef »

Dnes Vysočina ráno -6,4°C, silný studený vítr, silná námraza, led.
Bullets
oficír
oficír

Příspěvek od Bullets »

longr píše:Vtipné, že nejteplejší oblast Slovenska má mít největší kaltnu, zatímco hory budou "v teplíčku" :D
Potvrzuji :D víkend v Tatrách nádherný ale TEPLÝ!!! V neděli při odjezdu ukazovalo auto +8
longr
desátník
desátník
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

V Brně cca -1,5°C, ráno padala taková krupička. Namrzlo ale nebylo, auto šlo oškrábat bez násilí a v jezírku se pod ledem proháněly kardinálky a jelečci. Ráno a večer jim vždy obnovím otvor v ledu a kromě toho tam mám plovák s otvorem.
mitas
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od mitas »

longr píše:a v jezírku se pod ledem proháněly kardinálky a jelečci. Ráno a večer jim vždy obnovím otvor v ledu a kromě toho tam mám plovák s otvorem.
Kardinálky asi ťažko, lebo tieto rybky si vyžadujú teplotu okolo 25°C. Asi si zrejme myslel na Čerebľu dúhovú - Notropis chrosomus,
česky: Střevle duhová. Tá sa dá chovať od 4°C až do 26°C.
Milan
Josef
generál
generál

Příspěvek od Josef »

Teplota ráno již jenom -5,4°C, bezvětří, mrznoucí mlha s viditelností do 40-50m, silná námraza. Včera měřena síla ledu na jezírkách kolem 23cm. Pro okysličování rybám v jezírkách používáme elektrická čerpadla s plováky. Jsou spolehlivé. Napřed sekera a pak nastupuje technika.
longr
desátník
desátník

Příspěvek od longr »

mitas: Mám tam jelečky Notropis chrosomus a skutečně kardinálky. Snášejí v pohodě zimu, pokud má jezírko dostatečnou hloubku. Třeba Luboš Jedlinský je chová venku v jezírku, napsal o tom i články do e-akvarium. https://e-akvarium.cz/jak-se-kardinalky ... -rybnicku/ Chová i Oryzias latipes a Macropodus ocellatus. Dokonce i krevetky Neocaridina davidii. Já jsem se s otužováním nijak nepáral, prostě jsem v létě koupil kardinálky, srovnal teploty v sáčku a jezírku, promíchal vodu a vypustil. Zvládly to v pohodě, do zimy se otužily, živé krmení v rybníčku je posílilo a i dnes jsem je viděl pomaličku plavat. Vím, že tyhle netradiční a nepůvodní rybky nejsou úplně ideální z důvodu možného útěku, ale u mne to nehrozí, nemají kam a jak.
Rudolf M
admirál
admirál

Příspěvek od Rudolf M »

longr píše:mitas: Mám tam jelečky Notropis chrosomus a skutečně kardinálky.
To je velice zajímavé! Nevěděl jsem že to tak funguje. Je to podobné zjištění pro mě, jako když jsem před mnoha lety zjistil, že existují i mrazuodolné palmy :) .

Jinak jih USA zažívá aktuálně lokálně historické mrazy a závaly sněhu, polotropické New Orleans, které je většinu roku upocené a klimoška jede i v zimě, má až 20 cm sněhu a teplota zde i při pobřeží klesla až k -10°C, neskutečné mrazy a sníh je i směrem k Floridě a máme potvrzené, že v oblasti kde rostou(rostly) mangrovové porosty u pobřeží, klesla teplota na -9°C. Tolik nebylo tuto zimu ještě ani u nás, dokonce ani tolik sněhu. Neskutečné mrazy dotekly i na sever Mexika, kde je v nížinách také kolem -10°C. Aktuálně sněhové vločky začínají padat i na severu Floridy v Jacksonville.

A naše cesta k oteplení, vede přes aktuálně poměrně silné ochlazení, již třetí den v kuse mlhové efekty a teplota trvale pod nulou. Člověk si už pomalu začíná připadat jako někde na Floridě :lol: . Zítra ale už tenhle libovej hnus naruší teplá fronta a dorazí slibované trvalejší postupné oteplení o 10-15°C. Promazat klouby, jarní práce jsou za dveřmi.
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

Rudolf M píše: ..dorazí slibované trvalejší postupné oteplení o 10-15°C. Promazat klouby, jarní práce jsou za dveřmi.
Škoda námahy, s takovou toho zase většina na jaře zmrzne. :?
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Já doufám, že tady ta mlžná deka vydrží i během toho oteplení a srazí teplotu blíž k nule. Zem je docela promrzlá a i kdyby to na pár dní vyletělo někam k 10C, tak se nic nestane.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Na severu ve VDF dnešní minimum -7,6°C, takže zatím druhá nejnižší teplota této zimy po -7,7°C z 5. ledna. Jsem za to moc rád, snad se to zase trošku uspí. To oteplení přijde, ale snad by nemuselo být až tak výrazné, kromě soboty, to bude asi dost teplo po té teplé frontě. Pak by to mohlo zase snad trochu klesnout a noci by mohly zůstat stále relativně chladné s teplotami kolem nuly, což je dobře.
Jinak v Praze je samozřejmě silná inverze, minima se u mě pohybují maximálně do -2°C a ledové dny unikají každý den až odpoledne a skutečně o desetinky.
longr
desátník
desátník

Příspěvek od longr »

V Brně je to taky kolem -1,5 až -2°C v noci a přes den kolem poledne slabá nula. Ale tyhle ledové dny mě nepohoršují. Kdyby bylo v noci -8 a ve dne -3, vadilo by mi to víc. Takhle to vegetaci drží hezky na uzdě. To oteplení mě naopak moc netěší. Pokud ale nebude moc slunce a teploty v noci budou kolem nuly, tak by to mohlo tyhle excesy přežít bez větších následků.
ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

....tu na JZ asi takto:
https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo ... k&ii=11855
- a pocitová teplota je vplyvom vetra ešte o pár stupňov nižšia( 100% vlhkosť vzduchu, vietor...)...aj teraz je pocit. teplota -7°C
...námraza na stromoch nie je, ale na autách stále :lol: (okná treba rozmrazovať stále) :lol:
...slnečného svitu je zatiaľ za január cca 25 hod. (priemer je 80 hod.)- a do konca januára slnko asi moc u nás neuvidíme- nepamätám takto "tmavý" január...a vôbec nesneží, neprší,...zrážky sa u nás zasekli 9.10.
- jediné pozitívum tohto počasia je, že odpar je minimálny (žiadny), ...pre porovnanie :
https://www.intersucho.sk/sk/?mapcountr ... 2025-01-19
https://www.intersucho.sk/cz/?map=1&fro ... 2025-01-19
...okrem hôr na S je to bieda z vlahou aj na horách všade, napr. aj na Chopku spadlo v novembri iba cca 1/3 zrážok, v decembri 1/4 zrážok, v januári cca 3/4 zrážok, ...na horách zásoba vlahy v podobe snehu- takmer žiadna
...a ja som sa čudoval, že prečo bolo ešte aj koncom augusta na Chopku toľko ôs :lol: ....takto sa otepluje aj na horách (2 000 mnm):
https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=klima ... 2020&sub=1
Naposledy upravil(a) ivan dne 23 led 2025, 08:22, celkem upraveno 3 x.
Mirek223
velitel
velitel

Příspěvek od Mirek223 »

Tento způsob zimy zdá se mi poněkud nešťastný. Beze slunce je to na palici, tento rok svítilo snad jeden den i cestou. S13
Tom
nováček
nováček

Příspěvek od Tom »

Tady ranní teplota v 5 hod. již +0,7st. oteplení opřichází..za celou dosavadní zimu min.T-6,8st.Zatím rekord u palem topení ani jednou nezaplo,vše ok ,fíky ok.Hlídám počasí,kdyby měly dorazit
silnější mrazy,hned reaguju. :D
Jinak slunce alsp.u nás bylo poměrně dosti,v prosinci snad 8 dnů jasno v kuse... :D
Rudolf M
admirál
admirál

Příspěvek od Rudolf M »

Tady dopoledne dvouhodinovej silnej déšť při teplotě -3°C, ale pak se celkem skokově oteplilo na +2°C, i tak se dopoledne stihlo vše obalit ledem. Včera zde byla nejnižší průměrná denní teplota této zimy, -4,6°C taková teplota totiž byla +-1°C po celý den.

Nakonec to teplo vypadá, že nebude tak horké, nejspíše se do toho přidají mraky a nízká oblačnost, dík čemuž se denní teploty nebudou dostávat tak vysoko. Podle předpovědí by vlídnější verze zimy měla vydržet pár týdnů, začínám tedy odvážně s odzimováním některých odolnějších exotů, rsp nemusely smrdět v krytech ani do teď :D .
Odpovědět