Rakytník

Zde můžete probrat vše o pěstování rakytníku
Moderátor :Stanley_51
Odpovědět
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Re: Rakytník

Příspěvek od moonvil »

Kromě čaje dělám z těch listů prášek - vypadá a chutná to trochu jako matcha.
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od FranTom »

To je zajímavé. Jak se ten prášek vyrábí?
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Dobře usušit a rozmixovat v něčem vysokootáčkovém - osvědčil se el. mlýnek na kafe.
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Jo, taky znam. Ale mne ani original macha nejak nenadchla, tak zustavam u tech castecne "fermentovanych" (spis teda oxidovanych) caju. Rakytnik piju asi nejvic, hlavne navecer, kdyz pak chci usnout :)
kaaja-el
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaaja-el »

Taky jsem zkoušel - jen sušené listí na čaj a pálí mi po něm žáha. Máte někdo podobný problém?
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Jen čistě usušené listy mě nijak nenadchly, používám podobný (zjednodušený) postup jako když se dělá černý čaj:

Čerstvé listy napěchuju do mikrotenového pytlíku a dám do mrazáku aspoň na 24 hodin (zmrznutím se naruší buněčné membrány v listu).
Pak je vyndám a celý neotevřený pytlík dám do trouby na přibližně 40°C. Cca na 4 hodiny.
Pak listy vybalím a dám normálně sušit.

Je možný i experimentovat s délkou doby "fermentace", mně nejvíc chutná v tomhle stupni ztmavnutí.

A skladuju ve velké plechovce v pokojové teplotě a ta chuť během roku ještě zraje...

Jak jsem tu o tom psal, dostal jsem na nej chut. Nalev z listu z r 2024, na plechovce napsano: svinovany, fermentovany 12h (driv jsem misto mrazeni listy svinoval). Uz nema tu travove zelenou barvu, ani chut.
Obrázek
kaaja-el
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaaja-el »

Bomba, diki!
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

kasta:"Jen čistě usušené listy mě nijak nenadchly...."
susim kdeco, hlavne koprivu (meni barvu i skladovanim), v plastovych bazencich musle na slunci v zahrade, rozdrolim v kozenych pracovnich rukavicich jeste v nem pres sito kovovy cednik, hned je to na prach /driv jsem mixovala v mixeru na prach), a pouzivam hlavne zastudena-dam do studeny vody, na nekolik hodin- ve studene mistnosti sla by i lednice a tak to piju, i s tim prachem, nekdy se to susi i vic dni, i na to padne rosa. Mozna proces fermentace je i se senem u ktereho se rika, ze kvalitni seno musi aspon jednou zmoknout (snad pro lepsi stravitelnost vyuzitelnost)
rakytniku mam zatim malo, ale urcite ho i diky tvoji bezva zkusenosti s listim, necham rust.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Sladký rakytník Žemčužina na severu ve VDF se po čtyřech letech živoření snad už chytnul, letos nic neproschlo a ještě vyhodil pěkné 3 nové výhony. Vypadá to už o dost lépe, tak snad se už konečně pořádně rozjede.
Obrázek
Foto: Varnsdorf, 25.08.25
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Tady (a nezávisle na mnoha dalších místech Moravy) jsou nyní rakytníky zcela bez listí. Částečně za to může sucho, ale hlavně jakási záhadná choroba - viz. mé fotky pár příspěvků zpět.
Nikdy jsem to dřív neviděl ani o tom neslyšel v odborných kruzích, vůbec netuším co to je a jak se to zničeho nic najednou objevilo na tak velké ploše.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Jo, viděl jsem tu fotku. U mě se zatím nic takového neprojevilo, ani na žádných ostatních rakytnících, zatím všechno čisté.
kasta

Příspěvek od kasta »

U mě zatím taky dobrý. V srpnu jsem dvakrát našel na zahradě rakytníky zavadlé, tak jsem ze zalil, aby zaschnutí pokud možno nezpůsobilo škody, a vypadá to, že zatím léto přečkaly dobře. Na podzim mám v plánu další kolo úprav kolem všech keřů - kompost, mulč a okopání, aby nestékala voda kolem nich po svahu. Tak snad už pak budou všechny opravdu bezúdržbové - když tedy nedorazí zase nějaká záhadná choroba. Ale já jsem tu naštěstí v nezemědělské oblasti, tak mně se sem škůdci moc nešíří.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

moonvil píše:
30 srp 2025, 21:17
Tady (a nezávisle na mnoha dalších místech Moravy) jsou nyní rakytníky zcela bez listí. Částečně za to může sucho, ale hlavně jakási záhadná choroba - viz. mé fotky pár příspěvků zpět.
Nikdy jsem to dřív neviděl ani o tom neslyšel v odborných kruzích, vůbec netuším co to je a jak se to zničeho nic najednou objevilo na tak velké ploše.
Zrovna včera jsem v jedné místní části Olomouce chutnal rakytník zasazený před zídkou. Plody měkké, jedlé, listy neopadané. Co to mohlo být za odrůdu nevím, ale trnů jsem si ani nevšiml.
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

Tak jsem právě sklidil rakytník. Přemýšlel jsem, jak si to ulehčit, tak jsem jen tak pokusně zkusil sklízet hřebenem na drobné ovoce (na borůvky), a kupodivu byla sklizeň otázkou chvilky. Sice to není dokonalé, očesal jsem tak 2/3 plodů, ale víc jsem důsledný být nechtěl, občas to rvalo i lístky mezi bobulemi. Celkem jsem spokojen, ta rychlost oproti ručnímu sběru za těch pár urvaných lístků určitě stojí. :)
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Máte někdo Baltik? Jak moc vám odnožuje? A jakyho co nejméně odnožujícího samce doporučíte? Mám strach skrz sousedy.. Chtěl jsem Boraniku, ale prý odnožuje ochotně
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Odpovědět