Pomohlo by naroubování těch sladkých odrůd na samce? Samec mi přijde nezničetelný a přírůstek má nejméně dvojnásobný oproti samicím.
Rakytník
- kaaja-el
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Re: Rakytník
Jaké máte zkušenosti s roubováním rakytníků? Já jsem zkoušel Inja a Kapriz na samce (anglickou + normální kopulací) a uschly. Rouby usychaly tak suveréně, že jsem si říkal, jestli není nějaký problém s kompatibilitou mezi různými odrůdami. A to mám při tom pozitivní výsledky při roubování/očkování pawpaw, tomelů, jablek, hrušní, fíků.... Chytil se mi jen Kapriz na semenáči samice, kde je už druhou sezónu. Někde jsem četl, že při roubovaní rakytníku je extrémně důležitá hygiena. Letos to chci zkusit znovu, ale čekám na polovyzrálé výhony, zatím jsou moc zelené. Asi zkusím spíš očkovat.
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Neco jsem kdysi rouboval, ale postupne to vsechno odeslo.
Daval jsem to ale tehdy na nevhodna mista na rostline, mozna by stalo za pokus se k tomu jeste vratit.
Daval jsem to ale tehdy na nevhodna mista na rostline, mozna by stalo za pokus se k tomu jeste vratit.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
-
radek.god

Aha, roubovat me vzhledeme k tenkemu kmeni a malym rostlinam nenapadlo.
Kazdopadne u me teda rozhodne rostou vice samice, nez samci.Jeden samec je asi jako samice kolem 50cm vysky, ale druhy byl nedavno na 5 cm a je tak na 25 ...
Rikam si zda je ten rozdil mezi sladymi odrudami a temi nesladkymi tak velky , jako dle sladkosti ...
Ve Spomysli mi "odbornici" rekli, ze jsou chutove vsechny stejne a je jedno jaky koupim ...
-
radek.god

A ktera jsou ta vhodna, kdybych chtel neco nekam priplacnout ?
Dolu z boku na kmen nebo bocni vetev by to slo ?
-
Lenkalor
- desátník

Radku, ve Spomyšli ti řeknou cokoli, aby prodali
Ale vlastně to nevadí, protože chutnější odrůdy hůř rostou, ptáci je dříve žerou, takže je trháme v ne úplně zralém stavu, kdy chutnají skoro jako ty kyselejší, které pak trháme zralé
Ale vlastně to nevadí, protože chutnější odrůdy hůř rostou, ptáci je dříve žerou, takže je trháme v ne úplně zralém stavu, kdy chutnají skoro jako ty kyselejší, které pak trháme zralé
- moonvil
- administrátor

- Kontaktovat uživatele:
Rozdily v chuti sladsich a kyselych odrud jsou propastne, urcite se vyplati je zkouset.
Kdo chce experimentovat, muze roubovani zkusit, ale delal bych to jen na dobre rostoucim vetsim samci. Urcite seriznout a dat roub uplne nahoru, zadne "priplacnuti nekam z boku", to je ztrata casu.
Kdo chce experimentovat, muze roubovani zkusit, ale delal bych to jen na dobre rostoucim vetsim samci. Urcite seriznout a dat roub uplne nahoru, zadne "priplacnuti nekam z boku", to je ztrata casu.
Michal Hladký
- kaaja-el

- Kontaktovat uživatele:
A co na třeba 2-leté semenáče? Měly by přirozený kořenový systém. To může být výhoda.
Já mám cca 7-mi letého samce, čas od času mi na něm schnou větve, proto si říkám, zda by nebyly lepší ty semenáče. Letos jsme jej zamulčovali, možná je to ale v důsledku sucha, nevím.. Uschlé větve jsou samozřejmě celé oranžové, na jedné další se objevují oranžové fleky. Tu sleduji. Přikládám fotky. Mám ty větve raději co nejrychleji uříznout?

Já mám cca 7-mi letého samce, čas od času mi na něm schnou větve, proto si říkám, zda by nebyly lepší ty semenáče. Letos jsme jej zamulčovali, možná je to ale v důsledku sucha, nevím.. Uschlé větve jsou samozřejmě celé oranžové, na jedné další se objevují oranžové fleky. Tu sleduji. Přikládám fotky. Mám ty větve raději co nejrychleji uříznout?

- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Jak se tu resilo to Slunicko, vcera jsem ho ochutnaval u kamarada na zahrade (ma uz hodne stary ker) a prekvapily me dve veci: jak byly ty plody velke a jak nedobre. Ma takovou tu neprijemnou pachut neodrudovych rostlin, takovou jako nahorklost, nebo sviravost, jak to nazvat. Treba Leicora je hodne kysela, ale bez tehle pachuti. No a Botanika mi prijde vylozene dobra, i kdyz neni tak sladka, jako ty sladke odrudy, chut je prijemna.
U mne je letos rakytník vyjímečně sladký jak ještě nebyl. Nevím čím to je. Jestli přihnojením nebo něčím jiným.
Odrůda patrně Botanica kupovaná 2020 od Starkla, minulý rok neměla skoro žádný plod.
Odrůda patrně Botanica kupovaná 2020 od Starkla, minulý rok neměla skoro žádný plod.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Ja dnes sklidil prvni slusnejsi urodu na nove vysadbe. Hlavne Baltik, ten uz je vetsi. Asi 20% urody uz bylo naklovano od ptaku. Take jeste Capriz, ktery sel na jare do zeme z kontejneru, tak hezky zaplodil - podle oschlosti kere asi poprve a naposled. Ostatni sladke ani bobulka.
No takze se musim zatvrdit a ty sladke pujdou pryc a misto nich tam soupnu jeste jednu Botaniku nebo Baltik. Lepsi mit tri plodici kere, nez 2 plodici a 4 neplodici, usetri se tim i dost vody na zalivku a ve finale se o ty tri budu moct lip starat.

No takze se musim zatvrdit a ty sladke pujdou pryc a misto nich tam soupnu jeste jednu Botaniku nebo Baltik. Lepsi mit tri plodici kere, nez 2 plodici a 4 neplodici, usetri se tim i dost vody na zalivku a ve finale se o ty tri budu moct lip starat.

-
radek.god

Tak asi jedna rostlina poprvé kvete...
Nebo Teda aspoň doufám, že jsou to květy.
Nikdy jsem rakytník kvest neviděl a ani podle fotek na netu nedokážu určit, zda mi kvete samec nebo samice.
Jiný nekvete a tak nemám srovnání.
Netušíte někdo podle fotky zda jsou to květy, poupata a zda je to samec či samice?

Nebo Teda aspoň doufám, že jsou to květy.
Nikdy jsem rakytník kvest neviděl a ani podle fotek na netu nedokážu určit, zda mi kvete samec nebo samice.
Jiný nekvete a tak nemám srovnání.
Netušíte někdo podle fotky zda jsou to květy, poupata a zda je to samec či samice?

- moonvil
- administrátor

- Kontaktovat uživatele:
Na Botanice se něco urodilo, zbytek odrůd je víceméně na odpis. Zajímavé je masivní poškození listů nějakou novou houbovou chorobou. Postihlo to i samce, kteří jinak bývají nezničitelní. A podle informací se to objevilo najednou v různých lokalitách, docela vzdálených od sebe.

Michal Hladký
- kasta

Já si ty svoje sladkoplodý odrůdy víc prohlížel - jak přemýšlím, co s nima - a nevypadají špatně. Ani nejsou proschlé, jen prostě nerostou (a neplodí). Ale přišly mi, že se za poslední rok přeci jen trochu zvětšily a i víc zazelenaly. Tak je tam holt ještě chvíli nechám - teda kromě jedné, tam už je to rozhodnuto, ta má pořád jen tu jednu větvičku, jako když jsem jí někdy v r 2020 koupil. Místo ní dám samce, listů na čaj může být klidně víc.