Rakytník

Zde můžete probrat vše o pěstování rakytníku
Moderátor :Stanley_51
Odpovědět
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Re: Rakytník

Příspěvek od moonvil »

kaaja-el píše:
13 čer 2025, 09:52
Je dobré rakytníky zamulčovat cca 10cm listnatou štěpkou?
To ocení asi každá plodící rostlina - zejména ty s širokým povrchovým kořenovým systémem. Zamezí se vysychání, konkurenci plevelů + samozřejmě jakákoli organika co přijde do půdy je poznat.
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

mam rakytníky koupené 2023-24, vetvicky s kteryma prijely z eshopů chciply, tak jsem si rikala asi to zajde vsechno, dala jsem je ke kanadkám aby se mi nepletly v ceste, (vse mám zatim v pytlích) a protoze jsem zastipovala kanadky aby se rozvetvily, koukám co za divné listy to tam je a oni rakytníky nové výhony vyrostli od letosniho jara asi 70 cm. Mám je tak nechat-zesílí aby se udrzely sami ,stací klacek, nebo je mám zkrátit? jsou oprené o ty kanadský boruvky, jinak se naklánejí. Slunce mají od rána do asi 14h. Jak moc je pro ne slunce dulezite, celou sezonu, nebo by stacilo od 14h do 19 od jara do září? kdybych je dala k plotu ze bych je k nemu prichytla, tam at si kolemjdouci sahnou pro budouci plody do pichlavýho keře :D Mám snad :-) botaniku, baltyk, leikoru, a samce,

Jinak právě letos vsechno zastipuju, keře i kytky , i kamcatky uz pred asi 14dny.
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Veverka: 5-6 hodin slunce denne pres leto by melo stacit, u me ho taky vic nemaji. S tim zakracenim je to asi jedno, muzes i nemusis. Ja ted zakracoval Botaniku kvuli prevozu a po mesici v zahrade uz je dvakrat tak velka. Dulezity jsou dobry koreny a presazovat s co nejvetsim korenovym balem, idealne aby se nerozpadl a neznicily se ty symbioticke bakterie.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Dnes jsem kontroloval rakytniky a prekvapil me Capriz, koupeny loni na jare (na doporuceni zde :) ), pestovany pres sezonu v kvetinaci a na podzim zasazeny do zahrady. Koukam, ze je docela obaleny plody. Psal jsem tu ze za tu sezonu narostl vic nez ty, co mam uz 4 roky v zahrade (Altajska, Rosinka, Sib.rumenec) a ted uz i plodi.

Ty ostatni sladke beze zmeny - neprosychaji, zelenaji se, ale nerostou a maji sem tam bobulku. Hezky narostl Baltik (taky slusne nasazeno) a letos na jare zasazena Botanika uz ma pekne nove vyhony. Tak aspon neco.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Má tu někdo kombinaci Botanika a Sluníčko? Může někdo posoudit jestli se dají zobnout i přímo, jak (ne)dobře rostou, plodí, odnožují... A samec k nim je jedno jaký? Díky
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
kaaja-el
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaaja-el »

Baltik a Botanika by měly být stejné, s jediným rozdílem, že Baltik je beztrnný. Vydíš tam ten rozdíl? Nebo je to vážně stejná odrůda pod jiným jménem?
kasta píše:
19 čer 2025, 21:04
Dnes jsem kontroloval rakytniky a prekvapil me Capriz, koupeny loni na jare (na doporuceni zde :) ), pestovany pres sezonu v kvetinaci a na podzim zasazeny do zahrady. Koukam, ze je docela obaleny plody. Psal jsem tu ze za tu sezonu narostl vic nez ty, co mam uz 4 roky v zahrade (Altajska, Rosinka, Sib.rumenec) a ted uz i plodi.

Ty ostatni sladke beze zmeny - neprosychaji, zelenaji se, ale nerostou a maji sem tam bobulku. Hezky narostl Baltik (taky slusne nasazeno) a letos na jare zasazena Botanika uz ma pekne nove vyhony. Tak aspon neco.
kasta

Příspěvek od kasta »

kaaja-el píše:
23 čer 2025, 14:01
Baltik a Botanika by měly být stejné, s jediným rozdílem, že Baltik je beztrnný. Vydíš tam ten rozdíl? Nebo je to vážně stejná odrůda pod jiným jménem?
Myslim, ze ano, ale jeste to prozkoumam, az budu na zahrade, taky me to vzdycky zajimalo, ale jeste jsem se na ne detailne nepodival. Oba kazdopadne dobre rostou.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak konecne prisel Friesdorfer-orange :o , ale mala rostlinka, tak uvidim za par let jak je to s tou samosprasnosti.
Aspon jsem ho dal namnozit, tak snad se naky rizek chytne :-o , ale rizky moc nebylo z ceho brat.

2 co chciply jsem dal na pokus do vody, tak treba pusti koren, ale nadeji tomu nedavam.
Zbytek rakytniku roste, ale kvety zadne, tak snad za rok E3
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Lidi, máte někdo srovnání mezi Botanikou a Sluníčkem? Původně jsem chtěl něco nenáročnyho a k tomu něco sladšího, ale ne zakrslyho do 1 metru s životností 3 roky (dle recenzí), ale selhal prostor, nemužu vysekat vše co jsem chtěl ze staré zahrady. Takže je tam místo jen na 1 samici a 1 samce. Ona by se i druhá samice vlezla, ale byli by jen tak 1 metr od plotu a sotva 2 metry od sebe navzájem s tím že jeden by se mačkal na nějakej "thujovej" keř nebo co je to zač. Tady hodně radíte tu Botaniku, ale v zahradnictví mi doporučili Sluníčko, že je podobná, ale sladší. Tak teď nevím co s tím? Vzít všechny a nasekat natvrdo tak blizko a řezat co to pujde, nebo... :D11
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Slunicko je podle me stejne kysely jako ta Botanika, ale ma mensi plody a hur se sbira. Z techto dvou radim vzit urcite tu Botaniku.
Sladkost vynikne opravdu az u tech odrud, ktere jsou vypsany zde: https://eshop.rakytnik.com/katalog/zboz ... dke-odrudy
To je taky jediny prodejce u ktereho doporucuji nakupovat, protoze si je sami mnozi z vlastni matecnice. Ostatni jsou jen preprodejci.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Friesdorfer Orange

Obrázek

Zadna hitparada teda neprisla, ale necekal jsem, ze vubec neco prijde :?
Tak jeden uz je v zemi a uvidim za kolik let vykvete nebo zda vubec prezije ...
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

moonvil píše:
24 čer 2025, 20:18
Slunicko je podle me stejne kysely jako ta Botanika, ale ma mensi plody a hur se sbira. Z techto dvou radim vzit urcite tu Botaniku.
Sladkost vynikne opravdu az u tech odrud, ktere jsou vypsany zde: https://eshop.rakytnik.com/katalog/zboz ... dke-odrudy
To je taky jediny prodejce u ktereho doporucuji nakupovat, protoze si je sami mnozi z vlastni matecnice. Ostatni jsou jen preprodejci.
A má nějakou cenu ty sladky zkoušet? Co tu pročitám tak tu není jeden, kterymu by se dlouhodobě dařilo. A propos, jakyho samce doporučíš? Stačil by nějakej menší, pokud některý z nich je?
kasta

Příspěvek od kasta »

kaaja-el píše:
23 čer 2025, 14:01
Tak jsem je dnes zkontroloval a rozdily v trnech minimalni. Botanika jich ma malo a Baltik jeste trochu min. Jinak nejsem schopny posoudit, jestli je to uplne stejna odruda, nebo jen skoro stejna....Mozna jeste podle plodu, nebo jak se budou chovat casem, uvidime...
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

MatyPV píše:
25 čer 2025, 19:41
A má nějakou cenu ty sladky zkoušet? Co tu pročitám tak tu není jeden, kterymu by se dlouhodobě dařilo. A propos, jakyho samce doporučíš? Stačil by nějakej menší, pokud některý z nich je?
Pokud se člověk smíří s tím, že ty sladké odrůdy prostě vydrží 3-4 roky a pak se musí obměnit, tak to za to asi stojí.
Mám teď nachystanou novou výsadbu asi 10 kusů a budu experimentovat a hledat nějaké řešení jak je udržet naživu delší dobu.
Samce můžeš použít jakéhokoli, nevím jestli se tu prodává nějaká zakrslejší odrůda typu Gnom, ten byl fajn a ani moc neodnožoval.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

moonvil píše:
26 čer 2025, 12:45
Pokud se člověk smíří s tím, že ty sladké odrůdy prostě vydrží 3-4 roky a pak se musí obměnit, tak to za to asi stojí.
Mám teď nachystanou novou výsadbu asi 10 kusů a budu experimentovat a hledat nějaké řešení jak je udržet naživu delší dobu.
Samce můžeš použít jakéhokoli, nevím jestli se tu prodává nějaká zakrslejší odrůda typu Gnom, ten byl fajn a ani moc neodnožoval.
S tím se moc smiřovat nechci, sotva to trochu zaplodí, tak aby jeden začínal odznovu. Tak holt vemu jen Botaniku a k ní sehnat někde 2 hlošiny a kamčatku Silginku a bude to ok. Tu Botaniku vemu přímo z Adava nebo tady u nás v zahradnictví ji taky mají. Sadit ji budu stejně až v září skrz horka, vodu. Na zahradě není možnost zalivání
Odpovědět