Rakytník

Zde můžete probrat vše o pěstování rakytníku
Moderátor :Stanley_51
Odpovědět
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Re: Rakytník

Příspěvek od moonvil »

Jak je to na řezu žlutohnědojakékoli, tak je rostlina prolezlá houbama a má to spočítané. Sice ještě schopna pár sezón živořit, ale moc šancí na zotavení není.
radek.god
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

moonvil píše:Jak je to na řezu žlutohnědojakékoli, tak je rostlina prolezlá houbama a má to spočítané. Sice ještě schopna pár sezón živořit, ale moc šancí na zotavení není.
Michale a co s tim :shock: ?

Samozrejme se mi pri cene kolem 150,- a vysce rostlin do 40cm nevyplati investovat do nakych fungicidu apod ...

Jde o to, zda se to z te rostliny da dostat nebo ne a zda mohly byt napadene houbami jiz v zahradnictvi a nebo jsou to na houby choulostivejsi odrudy.
Proste abych vedel, kde jsem udelal chybu a neopakoval ji.
Zatim mam 3 rizky ve vode, ale pokud zakoreni a budou mit stejny problem, tak si asi nepomuzu.
Dalsi 4 rostliny maji listy a normalne rostou a od techto 2 chcipajicih jsou asi 50cm daleko kvuli mistu a opylovani ... :shock:
MatyPV
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MatyPV »

Ahoj. Vybírám a nemůžu vybrat, po zběžném přečtení diskuze mám pocit, že bych rakytník měl vzdát... Vybiral jsem mezi Podruga, Ananasná, Pantělejevská nebo Žemčušina. Šla by to jílovitější, vlhčí v 250m.n.m. Mám se na to vykašlat rovnou nebo... Až potom až to zkusím a zbytečně? 😅
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Začni s Botanika (nebo Baltik), k tomu můžeš zkusit z těch sladších např. Žemčužinu, Podrugu, Inju plus samozřejmě jednoho samce a uvidíš. Hlavně jim pokud možno dopřát pravidelnou zálivku. Zdá se mi, že letní přeschnutí a následný podzimní přísun vody, kdy se rostlina před zimou znovu aktivuje, je jednou z hlavních příčin jejího oslabení a postupného napadení houbovými chorobami.
MatyPV
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MatyPV »

@moonvil Díky za pomoc
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Mate nekdo zkusenosti s Friesdorfer-orange ?

Jde mi predevsim o udajnou samosprasnost :o .Jinou samosprasnou odrudu jsem na netu nenasel :-(
Pak me zajima i odolnost, velikost plodu a chut.Venkovni rakytniky zatim stale nekvetly, ale 2 prezivsi samice a 2 samci aspon prezily dalsi zimu.3 z techto 4 rostlin rostou a maji tak pul metru, jeden klon samce se drzi porad do 20 cm.
Mezi nimi mam stale jeste na pokus 2 samice, Asi Percik a Cujska (?) , tam je to bez listu, nezakorenily , asi teda houba nebo jinej moribundus, tak premyslim jakou odrudou je nahradit.
MatyPV
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MatyPV »

Ahoj, tak si připravuju pomalu místo pro rakytnik. Hodně mi doporučujete Botaniku (případně Baltik, že je stejny snad, jen ma míň trnů). Místo bych měl na 2 samice a jednoho samce. Rád bych, aby každá plodila v jinou dobu, tak si nejsem jistej, zda bude stačit jeden samec a který. Rakytnik bych rád blbuvzdorný, nenáročný na podmínky, spíše bujnější než zakrslý, ale dobře snášející případný řez. Super (nechci psát samozřejmostí), by byla vhodná chuť i pro přímý konzum, snadná sklizeň a čím větší, tím lepší úroda. Kromě Botaniky a Baltiku, které si chválite a poradili jste mi je, přemýšlím o Leikoře, Sluníčku a Moskevské krasavici (pak prý ještě možná na zvážení připadá německé Habego a Frugana, a pak Aromat), ale na každých stránkách píší někdy více a někdy méně něco jinyho, až protichůdnyho, takže nemohu vybrat. Přímo v zahradnictvi mi poradili Sluníčko a Leikoru, ze sladšího Altajskou, Pantělejevskou, ale ty tu celkem často zatracujete skrz náchylnost při pěstování a ani ta úroda nebude asi největší. Máte nekdo vlastní zkušenost? Mohli by jste doporučit 2 samice, které budou plodit v rozdílnou dobu (bujnější růst, pro přímý konzum, vysoká úrodnost, nenáročný) a jestli stačí jen 1 samec, případně který. Moc děkuju
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Vem Botaniku a k tomu neco pozdniho (nejakou tu nemeckou odrudu). Pak jednoho samce (klidne K+ nebo cokoli jineho), dobu kveteni resit nemusis.
Kdybys chtel za kazdou cenu neco sladsiho, tak tech odrud je cela rada (spolehlivy popis najdes na https://eshop.rakytnik.com/), ale ty jsou spise rane, takze by ti zraly podobne jak ta Botanika (mozna o neco driv). No a samozrejme je nutne pocitat s jejich obcasnou vymenou jakmile chcipnou na jendnu z X houbovych chorob, ktere je ohrozuji.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Ja bych uz taky sazel jen Botaniku + Baltik. Leicora i Slunicko jsou stary, velmi kysely odrudy. Leicora mi roste i plodi docela dobre, ale to ze je delana na sklizen rezanim celych vetvi, to v moji jilovity pude rozhodne neplati, tady si vazim kazdy vetvicky. Chut jako celaskon :)

Ty sladky jsou u me vsechny tak nejak podobne chcipacky. Ale je to o pude, jil v kombinaci s letnim prisuskem jim proste nedela dobre, treba mas lepsi podminky.

Chutove me nejvic oslovila Rosinka (jako grapefruit), ale vyprodukovala zatim jen par bobulek, ani nevim, jestli ji jeste mam (ja tech sladkych moc neochutnal, tech nekolik bobulek vetsinou zmizi, nez se k nim dostanu). Pantelejevska (nebo Elizabeta, se mi popletly) mi nechutnala, byla min kysela, ale tak nejak bez chuti.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
08 čer 2025, 12:25
Ja bych uz taky sazel jen Botaniku + Baltik.
Chutove me nejvic oslovila Rosinka (jako grapefruit)
o Botanice jsem taky uvazoval a koukam prave na adavo na ty obsahy cukru v jednotlivych odrudach.
Je fajn, ze dobre hodnotis rosinku , Martine ...
Me teda jeste nekvetla, ale je to prave jedna, co prezila v jilu/hline na slunci ... :o
MatyPV
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MatyPV »

moonvil píše:
08 čer 2025, 11:59
Vem Botaniku a k tomu neco pozdniho (nejakou tu nemeckou odrudu). Pak jednoho samce (klidne K+ nebo cokoli jineho), dobu kveteni resit nemusis.
Kdybys chtel za kazdou cenu neco sladsiho, tak tech odrud je cela rada (spolehlivy popis najdes na https://eshop.rakytnik.com/), ale ty jsou spise rane, takze by ti zraly podobne jak ta Botanika (mozna o neco driv). No a samozrejme je nutne pocitat s jejich obcasnou vymenou jakmile chcipnou na jendnu z X houbovych chorob, ktere je ohrozuji.
Takže navíc potřebuju takovou, ktera bude i odnožovat... :lol:
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Ty sladší skoro neodnožují. Navíc jakmile je jednou houba v pletivech, tak se rozšíří i do kořenů a výmladků.
kaaja-el
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaaja-el »

Tohle mi dělají rakytníky v ulici. Zařval na to Samec, Botanika, Červená Pochodeň, a tohle je Ananasná. Co je to za chorobu jsem zatím nehledal, ale zoranžoví tomu kmen , začnou opadávat listy....
Ale je tam pro rakytníky asi hodně nepřátelské prostření - na povrchu terénu je silná plastová fólie a přes ní kačírek, takže kořeny nemají šanci dýchat a drží se tam hodně vlhkost. Ani trifoliáty tam nerostou dobře. Zatím tam prosperují jen levandule a oleandry...

Obrázek
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Jo, to je docela obvyklý projev některé z houbových chorob rakytníku. Ještě rok, dva to dokáže živořit, přírůstky minimální, plodnost téměř nulová a pak to celé odejde
Problém je téměř vždy v kořenech - buď utopené v nějakém neprostupném jílu nebo vysušené v písku. U spokojeného rakytníku by mělo být snadné hrábnout ke kořenům (záruka vzdušného substrátu) a najít tam hlízky se symbiotickými bakteriemi Frankia. Jakmile se těm nedaří, tak chřadne i celá rostlina a je jen otázkou času než to vzdá.
kaaja-el
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaaja-el »

Tu Červenou Pochodeň a Ananasnou jsem si vzal větvičky a zkusím je zakořenit, a dát je do hezkého zavlažovaného záhonu, kde se ostatním rakytníkům daří, a taky ho zkusím přiroubovat. Chytil se mi roub toho Kaprizu od Tebe, Michale, na semenáči, s asi kvalitním kořenovým systémem.
Je dobré rakytníky zamulčovat cca 10cm listnatou štěpkou?
Odpovědět