tomel
Moderátor: Stanley_51
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Re: tomel
Myslím, že jakékoliv vysazení je pro rostlinu šok, na kterou si musí zvyknout. U tomelů se mi vždy nově vysazené rostliny začaly olisťovat až docela pozdě.
Na podzim jsem musel z důvodů reorganizace zahrady přesadit 2,5 metrový tomel Nikita Gift. Snažil jsem se opravdu pečlivě vykopat všechny kořeny a co nejméně jich poškodit (mělo to být na podnoži viržinka, která měla mít mohutný kůlovitý kořen, namísto toho měla 5 velmi dlouhých kořenů daleko za obvod koruny). Odstranil jsem ještě některé zahušťující větve, abych trochu též redukoval nadzemní masu. Dlouho jsem si však myslel, že to rostlina zabalila, teprve teď začínají pupeny pučet a zelenat některé se každou chvíli otevřou. Oproti Sosnovské má tento přesazovaný stromek skoro měsíční zpoždění.
Na podzim jsem musel z důvodů reorganizace zahrady přesadit 2,5 metrový tomel Nikita Gift. Snažil jsem se opravdu pečlivě vykopat všechny kořeny a co nejméně jich poškodit (mělo to být na podnoži viržinka, která měla mít mohutný kůlovitý kořen, namísto toho měla 5 velmi dlouhých kořenů daleko za obvod koruny). Odstranil jsem ještě některé zahušťující větve, abych trochu též redukoval nadzemní masu. Dlouho jsem si však myslel, že to rostlina zabalila, teprve teď začínají pupeny pučet a zelenat některé se každou chvíli otevřou. Oproti Sosnovské má tento přesazovaný stromek skoro měsíční zpoždění.
- kaaja-el
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Pomalu začínám pochybovat nad tomely, jako nad bezproblémovými rostlinami... Sice to nežerou žádní hmyzáci ani plísně, choroby, atd., ale když na jaře pustí mladé větvičky a přijde mrazík, tak je to totálka. Mám spálené na hadry viržínky Mohler a H63a, a to bylo okolo 0. Lehce lépe to zvládly Asiminy a Réva, kupodivu o dost lépe fíkovníky - ty mají chycené jen listy ale výhon, zdá se, neutrpěl.
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

Mě loni naopak potěšila mladá (v té době skoro 2 metrová) Sosnovská, která i přes ten likvidační mráz, co loni spálil spoustu jiných druhů, přinesla asi 15 plodů (a to jsem viděl květy spálené). Na Tropiku si ji také vychvalovali, dle jejich pozorování vykvetla znovu (což se možná stalo i u mě, myslel jsem si, že je úroda v háji tak jsem to již dále nepozoroval...)
- Radim K
- admirál

- Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, loni po omrznutí jako jediná z tomelů nahodila květy a i když se kvůli tomu proces vývoje docela výrazně opozdil a loni u nás po delší době nebylo nijak extrémně horké léto, plody krásně dozrályMikeDundee píše:Mě loni naopak potěšila mladá (v té době skoro 2 metrová) Sosnovská, která i přes ten likvidační mráz, co loni spálil spoustu jiných druhů, přinesla asi 15 plodů (a to jsem viděl květy spálené). Na Tropiku si ji také vychvalovali, dle jejich pozorování vykvetla znovu (což se možná stalo i u mě, myslel jsem si, že je úroda v háji tak jsem to již dále nepozoroval...)
Zdravím,
na záhrade pestujem Tomely, odrody Jiro a Cangzhou majú v kvetoch 4 okvetné lístky a v plodoch pri prerezaní vidno 8 obalov semien. Okrem nich mám aj strom kupovaný v Nitre na výstave ako Hana fuyu, ale je to určite iná odroda, lebo má trpké plody. Vďaka tomuto fóru som sa dočítal ako odstrániť trpkosť alkoholom prípadne s CO2, za čo som veľmi vďačný, obe metódy mi fungovali. Tento strom má pomerne veľké plody - do 300g , ale zvláštnosťou je, (aspoň pre mňa), že významné množstvo plodov v priereze nemá 8 obalov semien, ale 10. Počkal som si na kvety, a aj kvety majú 5 okvetných lístkov miesto obvyklých 4. Stretli ste sa s tým u niektorej odrody ? Na obrázkoch kvet Jira (4 lupienky) a oveľa širší kvet toho neznámeho stromu a aj foto plodu z takého kvetu.

na záhrade pestujem Tomely, odrody Jiro a Cangzhou majú v kvetoch 4 okvetné lístky a v plodoch pri prerezaní vidno 8 obalov semien. Okrem nich mám aj strom kupovaný v Nitre na výstave ako Hana fuyu, ale je to určite iná odroda, lebo má trpké plody. Vďaka tomuto fóru som sa dočítal ako odstrániť trpkosť alkoholom prípadne s CO2, za čo som veľmi vďačný, obe metódy mi fungovali. Tento strom má pomerne veľké plody - do 300g , ale zvláštnosťou je, (aspoň pre mňa), že významné množstvo plodov v priereze nemá 8 obalov semien, ale 10. Počkal som si na kvety, a aj kvety majú 5 okvetných lístkov miesto obvyklých 4. Stretli ste sa s tým u niektorej odrody ? Na obrázkoch kvet Jira (4 lupienky) a oveľa širší kvet toho neznámeho stromu a aj foto plodu z takého kvetu.

S tými hmyzákmi by som nesúhlasil, mne plody napichávajú bzdochy (ploštice). Na napichnutých plodoch sa vytvoria čierne jamky a veľa plodov predčasne opadne. Takéto miesta vidno v priereze plodom v predchádzajúcom príspevku, sú to tie tmavé škvrny. Trochu pomohlo "zapytlíkovanie" s organza sáčkami, najmä u mladých plodov. Ale keď narástli a začali sa dotýkať stien sáčkov, tie potvory to napichovali aj tak.kaaja-el píše: ↑09 kvě 2025, 20:52Pomalu začínám pochybovat nad tomely, jako nad bezproblémovými rostlinami... Sice to nežerou žádní hmyzáci ani plísně, choroby, atd., ale když na jaře pustí mladé větvičky a přijde mrazík, tak je to totálka. Mám spálené na hadry viržínky Mohler a H63a, a to bylo okolo 0. Lehce lépe to zvládly Asiminy a Réva, kupodivu o dost lépe fíkovníky - ty mají chycené jen listy ale výhon, zdá se, neutrpěl.
- kaaja-el
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Rado, viděl jsi tu ploštici? Jaký druh to dělá?
Mě třeba teď skoro celou úrodu jedné sloupovité švesko-meruňky zlikvidoval 1ks brouka "zobonoska ovocná". Normálně jsem ho načapal, jak tam sedí a sosák má zasunutej.... Tak jsem s ním zatočil po bolševicku. A plody na zemi se musí pečlivě vysbírat, jelikož jsou v nich larvy, a za rok by jich tam bylo spoustu.

Ty plody si nazoomujte, je vidět, jak jsou napíchaný.

Mě třeba teď skoro celou úrodu jedné sloupovité švesko-meruňky zlikvidoval 1ks brouka "zobonoska ovocná". Normálně jsem ho načapal, jak tam sedí a sosák má zasunutej.... Tak jsem s ním zatočil po bolševicku. A plody na zemi se musí pečlivě vysbírat, jelikož jsou v nich larvy, a za rok by jich tam bylo spoustu.

Ty plody si nazoomujte, je vidět, jak jsou napíchaný.

-
MikeDundee
- mírně pokročilý

Zobonosky jsou hrozný sv*ně. Divil jsem se, že na jedné meruňce toho vždy strašně málo dozraje a letos jsem to pořádně pozoroval a napíchává to zobonoska ovocná, většina pak opadne a během let se mi z těch popadaných plůdků přemnožila. Zobonoska jablečná se mi zase namnožila na muchovnících. A obě dost škodí na jabloních. Taky jsem letos očekával větší úrodu mandlí a dost plodů taky opadlo s dírkou. Příští rok budu všechno po odkvětu stříkat několikrát spinosadem. No ale jestli to k něčemu bude, oba sousedi neřeší ochranu ovocných stromů a keřů vůbec...
Hlavně ale doufám, že si tito škůdci nepřivyknou na tomely...
Hlavně ale doufám, že si tito škůdci nepřivyknou na tomely...
Najviac tam bola pravdepodobne kněžice zeleninová (Nezara viridula), najprv likvidovala žene paradajky a presunula sa aj na tomely a napadala plody od veľosti asi 2 cm. Straty tak 50% než som všetko ostatné zapytlíkoval. V oveľa menšom počte aj vroubenka americká (Leptoglossus occidentalis), ale tá vraj neškodí a tak som ju moc neriešil. Tie slivky vyzerajú, že ich napadla pilatka švestková (Hoplocampa minuta), sú na nich dva otvory, jeden menší kade larva vlezie a druhý väčší, kade vylezie. Sú to tiež potvory, na jednej slivke mám tento rok straty 100%, na druhej k 90... Asi ich budúci rok v kvete postriekam a pod slivky nalejem Entonemom - parazitické hlístice - nech zlikvidujú aj tie larvy čo prežijú postrek a snáď preruším ich cyklus. S tým Entonemom mám dobré skúsenosti pri mravcoch a smutniciach a mal by fungovať aj na pilatku.
noo zda sa ze ten tvoj optimizmus je asi predcasny, tie listy vyzeraju na lotus,,-podpmik, nie ganz -hou, ale mozno sa vyjadria aj iny este...mozno sa mylim..rasi to od ocka to je pravda...