Už jsem to zde uváděl, nevím jak udělat odkaz na starší příspěvek, tak to zkopíruji znovu:
Čučupaka je dvoudomá a potřebuje opylovače, protože má malý sklon k partenokarpii. Tvoří 2-4 semen.
Sosnovská má pouze samičí květy a silný sklon k partenokarpii, takže plodí dostatek bezsemenných plodů bez opylení. Násadu bezsemenných plodů narozdíl od Nikity nemá tendenci shazovat. Pokud je nablízku opylovač, tak vznikají semena, kterých ale může být (v porovnání s ostatními odrůdami) hodně a ztěžuje to konzumaci. Takže pro Sosnovskou je asi ideální mít ji dál od opylovačů.
Boží dar tvoří samčí i samičí květy a projevuje dostatečnou úroveň samosprašnosti. Zároveň dobře dokáže opylit další křížence, nebo odrůdy kaki (nikoliv viržinku). A mimochodem pokud Boží dar přijde o 1. násadu plodů, tak ještě může znovu později zakvést a vytvořit druhou, ale ta je prý chuťově podřadná (někdo tady zmiňoval, že Boží dar má malé hnusné plody, tak nemohlo to být ono ?)
Dar Sofijevky je samosprašný (byly prováděny testy, kdy samičí květy byly izolovány od okolí a násada byla 100%) s tím, že určité procento plodů se tvoří úplně bez semen. Zároveň dokáže opylit další odrůdy (už nebylo uvedeno jestli jen křížence, nebo i kaki nebo viržinku - Sofijevka má v genech totiž více viržinky než ostatní odrůdy - to jsem vyčetl jinde, že její rodokmen je: F1. Rosseyanka (viržinka x kaki), F2. Dar Nikity (F1 x kaki), F3. Kolhospnytsia (F2 x viržinka), F4. Dar Sofiivky (F3 x viržinka)). EDIT - jiné zdroje tvrdí, že Sofijevka tvoří jen samičí květy, v tom případě by nebyla opylovač a byla tedy čistě partenokarpická. Tak nevím...
U Nikitské jsem dohledal jinde, že tvoří jen samičí květy, ale má sklon k partenokarpii, ovšem ráda shazuje násadu, pokud není opylena jinou odrůdou.
Pozn. vychází to z technického PDF přímo od ukrajinských šlechtitelů, takže bych to bral jako nejdůvěryhodnější zdroj.
Minulý rok mi kvůli reogranizaci zahrady a přesazování zakvetla jen Sosnovská a ta bohatě zaplodila, takže mohu potvrdit, že je silně partenokarpická. Plody bez semen, takže ničím nebyla opylena.
Na jiné místo zahrady jsem přesadil Boží dar (dobrý opylovač) a u něj mám vyhrazené místo na Čučupaku (musím ale shánět novou rostlinku, ta zakoupená loni nebyla moc kvalitně naroubována, páska zteřela a roub se téměř celý vylomil, drží za kousek vnější kůry, vnitřek vůbec nesrostl s podnoží)