tomel

zde můžete probrat vše o pěstování tomelů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Re: tomel

Příspěvek od MikeDundee »

paloo píše:
17 kvě 2026, 13:56
Mám Čučupaku,vedľa Sosnovskú a Čučupaka plodí len pár plodov.Naozaj nepotrebuje opeľovača?Nezistilo sa niečo nové :?: :?: :?:
Už jsem to zde uváděl, nevím jak udělat odkaz na starší příspěvek, tak to zkopíruji znovu:

Čučupaka je dvoudomá a potřebuje opylovače, protože má malý sklon k partenokarpii. Tvoří 2-4 semen.
Sosnovská má pouze samičí květy a silný sklon k partenokarpii, takže plodí dostatek bezsemenných plodů bez opylení. Násadu bezsemenných plodů narozdíl od Nikity nemá tendenci shazovat. Pokud je nablízku opylovač, tak vznikají semena, kterých ale může být (v porovnání s ostatními odrůdami) hodně a ztěžuje to konzumaci. Takže pro Sosnovskou je asi ideální mít ji dál od opylovačů.
Boží dar tvoří samčí i samičí květy a projevuje dostatečnou úroveň samosprašnosti. Zároveň dobře dokáže opylit další křížence, nebo odrůdy kaki (nikoliv viržinku). A mimochodem pokud Boží dar přijde o 1. násadu plodů, tak ještě může znovu později zakvést a vytvořit druhou, ale ta je prý chuťově podřadná (někdo tady zmiňoval, že Boží dar má malé hnusné plody, tak nemohlo to být ono ?)
Dar Sofijevky je samosprašný (byly prováděny testy, kdy samičí květy byly izolovány od okolí a násada byla 100%) s tím, že určité procento plodů se tvoří úplně bez semen. Zároveň dokáže opylit další odrůdy (už nebylo uvedeno jestli jen křížence, nebo i kaki nebo viržinku - Sofijevka má v genech totiž více viržinky než ostatní odrůdy - to jsem vyčetl jinde, že její rodokmen je: F1. Rosseyanka (viržinka x kaki), F2. Dar Nikity (F1 x kaki), F3. Kolhospnytsia (F2 x viržinka), F4. Dar Sofiivky (F3 x viržinka)). EDIT - jiné zdroje tvrdí, že Sofijevka tvoří jen samičí květy, v tom případě by nebyla opylovač a byla tedy čistě partenokarpická. Tak nevím...
U Nikitské jsem dohledal jinde, že tvoří jen samičí květy, ale má sklon k partenokarpii, ovšem ráda shazuje násadu, pokud není opylena jinou odrůdou.

Pozn. vychází to z technického PDF přímo od ukrajinských šlechtitelů, takže bych to bral jako nejdůvěryhodnější zdroj.
Minulý rok mi kvůli reogranizaci zahrady a přesazování zakvetla jen Sosnovská a ta bohatě zaplodila, takže mohu potvrdit, že je silně partenokarpická. Plody bez semen, takže ničím nebyla opylena.
Na jiné místo zahrady jsem přesadil Boží dar (dobrý opylovač) a u něj mám vyhrazené místo na Čučupaku (musím ale shánět novou rostlinku, ta zakoupená loni nebyla moc kvalitně naroubována, páska zteřela a roub se téměř celý vylomil, drží za kousek vnější kůry, vnitřek vůbec nesrostl s podnoží)
Brano70
oficír
oficír
Bydliště: Žibritov (SR),500mn.m.;USDA7a; Rézhegy (Belianske kopce pri Štúrove),155 m n.m., USDA7b/8a

Příspěvek od Brano70 »

Aktuálne foto z Rézhegy.Tipo začína kvitnúť:

Obrázek
Ondrej...
nováček
nováček

Příspěvek od Ondrej... »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Letos jsou tomely obalené květy, ale je to všechno nějaké opožděné (tak snad to stihnou). Loni hybridy kvetly už na konci května, ale mráz na začátku října je spálil, tak že nedozrály do úplně dobré kvality. Tak snad bude letos delší sezona. S12
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

Mně letos kvete jen Sestronka. Tu sice pozdní mrazíky taky poškodily, ale obrazila a i květy má. Tipo s přiroubovaným opylovačem to šlehlo pořádně, tam nebude asi ani jeden květ, ani na Universalu, ani na Tipu. Roman Koš níž dostal takovou čočku, že všechny jeho větve v koruně chcíply, drží se jen přiroubovaný (asi) Dar Sofievky a některá další očka.
U našich mám Čučupaku, ta byla líznutá, ale roste. Zatím nekvetla, ani teď nekvete. (Asi) H-118 květy má. Dar Sofievky ne. Metrový semenáč ze semene nějakého hybrida na zahradě níže zmrzl až po zem.
Ondrej...
nováček
nováček

Příspěvek od Ondrej... »

Obrázek

Letos jsem to trochu pokazil se sosnovskou. Zanedbal jsem řez a ona se vyholila. Co mě ale děsí víc je, že po loňské první úrodě má letos extrémně nasazeno na úkor růstu. Strom je takový zababcený. Přírůstky do 10cm, tenké a skoro všechno plodive dřevo. Listy jsou letos též hodně malé.

Určitě budu na jaře řezat do starého dřeva ať ji omladím, ale bojím se aby mi přes zimu neodešla.
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

Tomel je hodně nesmrtelný, udělali bychom probírku plodů a mělo by to být dobrý. Stříhat to chtělo, ale to se opravdu dá pořešit příští rok - za cenu menší úrody. Jediné, čemu to vadí, je to, že se větve můžou pod tíhou plodů zlomit.
Jinak - slušný pěstitelský úspěch, ty listy u Sosnovské jsou u nás taky menší, drobnější, pěkné to je.
Ondrej...
nováček
nováček

Příspěvek od Ondrej... »

nene píše:
04 črc 2026, 00:04
Tomel je hodně nesmrtelný, udělali bychom probírku plodů a mělo by to být dobrý. Stříhat to chtělo, ale to se opravdu dá pořešit příští rok - za cenu menší úrody. Jediné, čemu to vadí, je to, že se větve můžou pod tíhou plodů zlomit.
Jinak - slušný pěstitelský úspěch, ty listy u Sosnovské jsou u nás taky menší, drobnější, pěkné to je.
Díky moc. Ono to teď dost propadava samo. Zbytek pak nejak proberu.
Odpovědět