Psssst, ať vás neslyší
mrazuvzdorné odrůdy kaki
Moderátor: Stanley_51
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

Re: mrazuvzdorné odrůdy kaki
Od podzimu mám ve skleníku založené dvě nové sazenice. Dar Sofievky krásně raší - cca 1-1,5 cm. Ale Sosnovskaja vůbec nic. Je možné, že je tak pozadu, nebo to už vypadá, že je spíš po ní?
-
nene

Zalít, hodně. Pokud je zalito (v květináči nejspíš je, že?), tak čekat, nic jiného se dělat asi nedá.
Malá technická - pokud je založeno šikmo a už to raší, tak narovnat stromek do svisla - jinak porostou nové větvičky blbě.
Malá technická - pokud je založeno šikmo a už to raší, tak narovnat stromek do svisla - jinak porostou nové větvičky blbě.
Nene: Děkuji. Založeno je rovně přímo v zemi od podzimu, kdy přišly prostokořenné, jsou cca 30 cm od sebe, zalito, spravedlivé podmínky pro oba stromky. Chápu to správně, že už je to podezřelé?
-
nene

Podezřelé ano, ale naděje ještě je. Na pupenech tomelu se špatně poznává, jestli jsou živé nebo už ne - samozřejmě když to začne zelenat, je vyhráno. Nechte je zatím v klidu, tomel se nedá snadno umořit, i kdyby to bylo hodně špatně, tak je schopný kdykoli začít obrůstat odkudkoli. Pokud to bude nad místem roubování, tak pohoda, pokud pod nebo z kořenů - dá se roubovat. Tomel roste velice rychle, ztratila byste maximálně rok. (Možná vás fakt slyšel, že je navíc...
Bude to chtít se lísat
).
Akorát mě ještě ujistěte, že jsou v květináčích a zapuštěné do země. "Založené" se většinou používá pro prostokořenné stromky na zimu položené šikmo a zahozené hlínou . Pokud nejsou ty tomely v květináči (možná už jste to psala, teď nevím, jak to dopadlo), tak budete mít v květnu problém s výsadbou ven na trvalé stanoviště.
Akorát mě ještě ujistěte, že jsou v květináčích a zapuštěné do země. "Založené" se většinou používá pro prostokořenné stromky na zimu položené šikmo a zahozené hlínou . Pokud nejsou ty tomely v květináči (možná už jste to psala, teď nevím, jak to dopadlo), tak budete mít v květnu problém s výsadbou ven na trvalé stanoviště.
Nejsou v květináčích, jsou ve volné zemi
Prostě jsem je “založila” rovně nastojato. Nenapadlo mě, že by to byl problém. Pokud budou mít nadstandardní nároky na vodu, můžeme dát kapkovku… Víc to asi nezachráním…
Mám trochu strach, jestli nepřeschl cestou k nám. Sice jsem okamžitě vybalila, namočila a sázela, ale prodejce dost přesně popisoval a fotil, jak přivezl, balí, odesílá - a já jsem přišla na řadu dost pozdě, asi po týdnu.
Prostě jsem je “založila” rovně nastojato. Nenapadlo mě, že by to byl problém. Pokud budou mít nadstandardní nároky na vodu, můžeme dát kapkovku… Víc to asi nezachráním…
Mám trochu strach, jestli nepřeschl cestou k nám. Sice jsem okamžitě vybalila, namočila a sázela, ale prodejce dost přesně popisoval a fotil, jak přivezl, balí, odesílá - a já jsem přišla na řadu dost pozdě, asi po týdnu.
-
nene

Problém není to založení nastojato, problém je, že, pokud se nepletu, jsou založené ve skleníku a vy je budete chtít vysadit ven na stanoviště někdy v květnu - a to už budou v plném růstu a přesadit bez pořádného balu nepůjdou. Ten prorostlý bal by zajistil právě ten květináč. Pokud to nějak pletu, tak se omlouvám, takhle nějak to teď chápu.
Uznávám, že to je problém, ale v té době prostě nebyl po ruce květináč dostatečně velký a zároveň nekeramický (ten už bych nevykopala). Budeme to muset nějak zvládnout
Nehledě na to, že takto čerstvé baly (od pozdního podzimu do jara) se stejně při přesazování většinou rozpadnou…
-
modra7
- velitel

Mě tedy tomel Jiro minulý rok vyrašil snad až někdy v červenci
. Ale bylo to po vysazení toho jara.