tomel
Moderátor: Stanley_51
-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Re: tomel
Kdo to řekl, že se nemají sázet nyní? Obě by měly mrazy dávat úplně v pohodě, tedy zacházel bych s nimy jako s běžnými domácimi ovocnými dřevinami.Argout píše: ↑27 lis 2025, 20:22Nene: Tak nakonec vyhrál tomel, děkuji za konzultaci. Nemohla jsem se rozhodnout, zda Dar Sofievky nebo Sosnovskou, tak jsem objednala obě. Místo mám bohužel jen na jednu. To zas bude malér… Prý to teď nemám sázet, až na jaře. Do té doby ve skleníku nebo ve sklepě. Co je lepší?
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
-
Ondrej...
- nováček

Mam otázku na zkušené pěstitele tomelů. Letos po první úrodě pozoruji usychání tenkých plodonosných větviček, na kterých rostlina kvetla. (Viz foto)

Předpokládám, že je to normální, že? Moje otázka, ale zní, co s tím? Tímhle způsobem se budou větve vyholovat a úroda se bude přesouvat na konce dlouhých větví. Dá se tomu nějak předejít? Jak rostlinu stříhat aby se takhle nevyholovala? Nejvíce to vidím na NBNO2, ale pravděpodobně to bude jenom tím, že měla nejvíc plodů.

Předpokládám, že je to normální, že? Moje otázka, ale zní, co s tím? Tímhle způsobem se budou větve vyholovat a úroda se bude přesouvat na konce dlouhých větví. Dá se tomu nějak předejít? Jak rostlinu stříhat aby se takhle nevyholovala? Nejvíce to vidím na NBNO2, ale pravděpodobně to bude jenom tím, že měla nejvíc plodů.
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

Ano, je to normální, na jaře ty větvičky samy odpadnou, netřeba je stříhat.
My tomely - právě kvůli tomu vyholování a prodlužování větví - stříháme na jaře, když už začínají rašit pupeny. Zakracujeme loňské koncové letorosty, klidně i o dvě třetiny, tak aby zůstalo jen několik pupenů, ze kterých vyrostou nové větve s květy. Samozřejmě vystříháme i nevhodně rostoucí větve uvnitř koruny. Pokud se stane, že některá větev "uteče" do nevhodné délky, tak ji zakrátíme tam, kam potřebujeme, příští rok obraší. Další stříhání provádíme většinou v létě, protože v našich podmínkách na jihu tomely rostou bláznivě a musíme je snižovat, aby se stromky nevyvrátily.
My tomely - právě kvůli tomu vyholování a prodlužování větví - stříháme na jaře, když už začínají rašit pupeny. Zakracujeme loňské koncové letorosty, klidně i o dvě třetiny, tak aby zůstalo jen několik pupenů, ze kterých vyrostou nové větve s květy. Samozřejmě vystříháme i nevhodně rostoucí větve uvnitř koruny. Pokud se stane, že některá větev "uteče" do nevhodné délky, tak ji zakrátíme tam, kam potřebujeme, příští rok obraší. Další stříhání provádíme většinou v létě, protože v našich podmínkách na jihu tomely rostou bláznivě a musíme je snižovat, aby se stromky nevyvrátily.
Hurmi - Kaki plody sušené na radiátoru (5 dnů)jsem uložil ve sklenicích do ledničky . Zhruba po třech týdnech se krásně proležely , zvláčněly a změkly .Na některých kouscích je možné pozorovat krystalizující cukr .Slabý bílý prášek . Pozor - dá se zaměnit s plísní . Takto vysušeně plody svojí konzistencí i chutí velice připomínají sušeně fíky

Toto je ten bílý povlak . Je prosím nějaká metoda , jak bezpečně zjistit ,že se jedná o cukr a nikoliv o plíseň ? Na japonských videích jsem našel ukázky ,jak se tento povlak odstraňuje pomocí malých štětečků . Jinak sušení kaki bude asi velice dobrý způsob , jak toto ovoce využít a zhodnotit . Pokud strom nezmrzne a zarodí , máte několik beden plodů...
Z takto sušených plodů a drcených vlašských ořechů jsem zkusil vyrobit kuličky , stejně jako se dělají fíkové . Vlevo fíky ,vpravo kaki .Nepatrný rozdíl !

Z takto sušených plodů a drcených vlašských ořechů jsem zkusil vyrobit kuličky , stejně jako se dělají fíkové . Vlevo fíky ,vpravo kaki .Nepatrný rozdíl !

-
EvaOstrava
- čestný člen ( přispívající )

Pokud pominu zkoušku čichovou či chuťovou, tak předpokládám, že cukr se ve vodě beze zbytku rozpustí- na rozdíl od plísně.
Mikroskop nebo silná lupa by to asi taky dobře odlišila.
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Když se podíváš na fotky sušených japonských kaki ( hoshigaki na googlu), tak velká část těch obrázků je právě s tímto vystouplým kristalizovaným cukrem. A je to zmiňováno i v popisech procesu sušení. Takže je to podle všeho ok.
Ale asi to udělají jen některé odrůdy (pravděpodobně ty s vyšší cukernatostí).
Když jsem to doma sušil na plátky v sušičce, tak se tam nic podobného neobjevilo.
Ale asi to udělají jen některé odrůdy (pravděpodobně ty s vyšší cukernatostí).
Když jsem to doma sušil na plátky v sušičce, tak se tam nic podobného neobjevilo.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
Všem moc děkuji za odpovědi . Je to určitě vysrážený ,krystalizující cukr . Znovu jsem prohlédl videa a fotky na YouTube a ten povlak mají téměř všechny sušené kaki . Takže pouze malá estetická , nepodstatná vada
A přidávám další fotku sušeného kaki na radiátoru . Je to odrůda Nikitskaja bordovaja nebo Nikitas Gift . Opakovaně hodnocena jako velmi vhodná na sušení . Vysušené plody zůstávají krásně červené a neztmavnou . A mají je uskladněné ve vakuovém sáčku v lednici .

Teď oznámil autor těchto sušených plodů ,že je před sušením vůbec nesterilizoval ve vařící vodě !! " Iba ošůpal a položil na radiátor" . To by mohl být taky ten důvod ,proč plody neztmavly a zůstaly krásně světlé . Máte se sušením kaki vcelku nějaké zkušenosti ?

Teď oznámil autor těchto sušených plodů ,že je před sušením vůbec nesterilizoval ve vařící vodě !! " Iba ošůpal a položil na radiátor" . To by mohl být taky ten důvod ,proč plody neztmavly a zůstaly krásně světlé . Máte se sušením kaki vcelku nějaké zkušenosti ?
V sovietskom bilténe spred vojny sa píše, že v 1930 doviezli z Japonska odrodu Excelent, rusky превосходный.
Podľa nich bola zhodná s odrodou Jiro. V Gruzínskom jazyku odroda Chinebuli ჩინებული znamená to isté slovo a jedná sa o odrodu v ZSSR pestovanú pod názvom превосходный.
Je odroda Chinebuli a Jiro zhodná?
Podľa nich bola zhodná s odrodou Jiro. V Gruzínskom jazyku odroda Chinebuli ჩინებული znamená to isté slovo a jedná sa o odrodu v ZSSR pestovanú pod názvom превосходный.
Je odroda Chinebuli a Jiro zhodná?