tomel

zde můžete probrat vše o pěstování tomelů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Re: tomel

Příspěvek od milos 51 »

Dokázali byste mi doporučit další kvalitního hybrida ?
Mohl bys ještě zkusit Cangzhou . Není to hybrid , je to čisté D.kaki ,ale je velice raný a netrpký .
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeDundee »

@milos 51 - díky za tip, možná by to stálo za vyzkoušení. Je pravda že je samosprašná ? (byla by to zřejmě jediná japonská/čínská varieta v mé kolekci).

Dále pokud se mohu zeptat zdejších zkušených pěstitelů na pár otázek:
1) Ještě přemýšlím o viržince. V diskuzích je asi nejvíc vychvalovaná odrůda Geneva Red. V popisu na internetu je uvedena výška 2m. Je tomu opravdu tak? Myslel jsem, že viržinky rostou až do 20 metrů.
2) Dokáže být viržinka opylena sousedícími hybridy ? (Sosnovská, Čučupaka, Nikita). Nebo musím mít ještě jinou viržinku ?
3) Dar Sofievky jsem zahlédl k prodeji na podnoži Lotus nebo Viržinka. Už před lety jsem pročítal zdejší příspěvky (tuším od Radima), že Lotus je lepší skoro na všechno kromě mrazuodolnosti v zimě. Nepozoroval někdo nějakou extra výhodu jedné nebo druhé podnože během letošních jarních mrazíků ? (např. že by jedna z nich oddálila kvetení, či způsobila větší mrazuodolnost květů/plůdků, je-li to možné...). Já mám své tomely na viržince, takže nemohu srovnat.
Ondrej22
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej22 »

Zdravím, nema niekto na predaj vruble dar sofievky a cangzhou alebo poradiť gde sa daju kupiť sadenice
Markus
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Markus »

Ja som Cangzhou kúpil pred mesiacom v záhradníctve v Preseľanoch okr. Topoľčany, inak mali túto odrodu aj v Prievidzi, Centrum rozvoja záhradníctva. V oboch prípadoch treba ísť osobne, pretože neposielajú.
Brano70
oficír
oficír
Bydliště: Žibritov (SR),500mn.m.;USDA7a; Rézhegy (Belianske kopce pri Štúrove),155 m n.m., USDA7b/8a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brano70 »

Tohoročná úroda na vlastnom semenáči (prac. oznacenie Zib2):

Obrázek

Obrázek

Foto: 20.10.2024, Žibritov
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

S6

Můj sběr Pamjati Pasenkova, ovšem ze skleníku:

Obrázek
Hofis
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Brano, krása! S6
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Orest dnes .
Obrázek
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Miloši, mazec, to už je pomalu jak malá dýně... :lol: S6
JozefKN
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JozefKN »

Kto má prebytky tomelu môžem odporučiť sušenie - chutia skvele. Je potrebné ešte tvrdé a trpké tomely nakrájať na cca 4 mm kolieska (vzniknú také hviezdy) a vysušiť v sušičke, alebo na radiátore. Po vysušení je to už sladká dobrota tá trpkosť sa úplne stratí. (Na krájanie používam z aliexpresu krájač na cibuľu /cca. 130,- eur/ - jedným ťahom máte nakrájaný celý plod)
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

JozefKN : Za tuto informaci děkuji . Tomely jsem zkoušel sušit pouze celé oloupané , zavěšené na provázku a u těch ta trpkost zmizela . Vůbec jsem netušil , že zmizne taky i při rychlejším sušení v sušičce . Dík .
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

JozefKN píše:(Na krájanie používam z aliexpresu krájač na cibuľu /cca. 130,- eur/ - jedným ťahom máte nakrájaný celý plod)
Můžu poprosit o odkaz nebo fotku?
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeDundee »

milos 51 píše:Mohl bys ještě zkusit Cangzhou . Není to hybrid , je to čisté D.kaki ,ale je velice raný a netrpký .
Dokázal bys Miloši porovnat chuť Cangzhou se Sofievkou nebo Sosnovskou ? Vyrovná se jim, nebo je to trochu něco jiného, případně jiná příchuť ?

Překvapila mě chuť viržinky H120, vzal jsem si pár plodů od pěstitele, na stromě stále trpké, ale v domácích podmínkách s jablky krásně dozrály a měly kromě sladkosti i velmi zajímavou příchuť (chutnala mi o stupínek víc než Sosnovská). Škoda jen té trpkosti a toho že jsou malé. H63A by snad měla být o trochu větší a i při dozrání na stromě netrpká, tak přemýšlím jestli sehnat tu H63A nebo Cangzhou :-) Cangzhou by měla tvořit stromek kolem 5 metrů a H63A malý strom, otázka co si pod tím představit :-)
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Mike : To bych nedokázal . Ten rozdíl tam totiž nevidím .
Zrovna včera jsme měli sraz 5 spolužáků Univerzita třetího věku Lednice . Každý přinesl své vypěstované tomely a byla degustace . A na chuti jsme se shodli .Žádný rozdíl . My jsme spíš hodnotili tu trpkost a její dokonalé odstranění . Tomel je více či méně sladká hmota . Nemá žádnou specifickou chuť . Kromě virginán a jejich kříženců . Tam se uvádí rumová příchuť , která bohužel zase někomu nechutná . :D Ale virginiány nikdo z nás nemá .
Všichni odstraňujeme trpkost pomocí alkoholu . Je to dokonalé metoda . Dochází k tomu pouze v etylénových výparech z alkoholu ,který je vedle plodů v otevřené skleničce . Dost nechápu ,že někdo popisuje ,že plody měly alkoholovou chuť . Upravené plody je možná potřeba nechat krátce "vydýchat" a pochopitelně před konzumací umýt .
A co se týká rozdílu mezi odrůdami Sosnovská , Dar Sofievky , Cangzhou . V chuti plodů nevidím rozdíl . Toto jsou odrůdy rané ,vhodné na vyzkoušení do extrémních podmínek .
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaOstrava »

nene píše:JozefKN : Na krájanie používam z aliexpresu krájač na cibuľu /cca. 130,- eur/ - jedným ťahom máte nakrájaný celý plod
Můžu poprosit o odkaz nebo fotku?
Jelikož mě ta cena dost překvapila, zkusila jsem to někde najít. Možná něco takového?
https://www.youtube.com/watch?v=_SCx6oS6Ix4
Odpovědět