muchovník

zde můžete probrat vše o pěstování muchovníku

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Re: muchovník

Příspěvek od Hofis »

S14
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

kasta píše:
01 črc 2025, 16:55
Jinak myslim, ze ten muj nerostouci "Smoky" je taky Princ William. Jsou si velmi podobny...
A já se minulý rok Tebou nechal přesvědčit, že můj Smoky není Smoky a tak jsem na podzim pro jistotu zakoupil ještě jiného Smokyho... :lol:
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

MikeDundee píše:
02 črc 2025, 19:09
A já se minulý rok Tebou nechal přesvědčit, že můj Smoky není Smoky a tak jsem na podzim pro jistotu zakoupil ještě jiného Smokyho... :lol:
Tak to se omlouvam, ale ten chutovy popis na ten muj uplne sedel, dlouho jsem tomu fakt veril :)
P.S. a ten tvuj novy Smoky, je stejny jako ten stary?
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Nám tedy Smoky chutná hodně a jsem ráda, že máme dva :D.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Princ William jako sladka tecka za letosni sklizni muchovniku. Zakryti zaclonou se vyplatilo.
Obrázek
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od FranTom »

To máš na něm hezky velké plody. Můj "princ" měl nejmenší plody ze všech tří muchovníků co mám a chutí taky nevynikal, vlastně byl nejhorší.
Má i origo parevný plastový obrázkový štítek, tak jsem myslel že je pravý, no to už je jedno, má to spočtené a půjde pryč :lol:
kasta

Příspěvek od kasta »

FranTom píše:
11 črc 2025, 13:40
To máš na něm hezky velké plody. Můj "princ" měl nejmenší plody ze všech tří muchovníků co mám a chutí taky nevynikal, vlastně byl nejhorší.
Má i origo parevný plastový obrázkový štítek, tak jsem myslel že je pravý, no to už je jedno, má to spočtené a půjde pryč :lol:
Jo, plody byly hezky i pres to pocinajici sucho. On je v polostinu a byl zakryty zaclonou, tak proto byl tak pozdni a plody maji takovou jemnou sladkou chut, trochu jako moruse. Na slunci (driv) byly intenzivnejsi, jako jablecny kolac :)
Ale nekomu, kdo ocekava i kyselinku, jako u tech olsolistych, tak to nemusi chutnat. Ja mam v puse kyselinky ze zimolezu jeste do zasoby, tohle mi naprosto sedi :)
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

Dala jsem si plody muchovniku obelisk aby v sáčku mirne zfermentovaly a lip se tak ocistily seminka, tak jako se to dela s rajcatama a zapomela jsem na ne. Jsou tam asi deset dnu a stale vypadaji jak cerstve utrzene. Tak je musim rozstourat. Obelisk je hodne sladkej (mam ho nejdyl) oproti odrudam co mi zaplodily letos taky a pes mi vytahal cedulky.
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Z toho počasí se mi muchovník zbláznil a začal zase kvést. Místy tak má žluté listy jak na podzim a ve špici kvete :)

Obrázek
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Taky už se mi to stalo, viz str. 122... :)
Jakomag
nováček
nováček

Příspěvek od Jakomag »

Mám tip pro začínající pěstitele muchovníku. Mám olšolistý Martin - modré velké plody, chuť bez hořkosti s příchutí arónie ze starých odrůd a ze semínek z Tropiku m.lamarcki který je červeno-růžový, velmi sladký s příchutí růže, menší plody. Sice zrají v podobnou dobu, ale chuť obou se doplňuje, doporučuji.
U mě největší problém na Martinu je zobonoska / květopas, nevím přesně který brouk to je, který vyžírá zárodky plodů a radikálně snižuje úrodu. Letos jsem poprvé postříkal a byl to velký rozdíl. Tj. není pravda, že je úplně bezúdržbový, aspoň ne všude.
Naposledy upravil(a) Jakomag dne 01 led 2026, 10:48, celkem upraveno 1 x.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Není, u mě ho ovládlo padlí. Po plodech bylo prd. Na jaře to jistí postřik
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Jakomag
nováček
nováček

Příspěvek od Jakomag »

Padlí nemám, i když jinak na jabloních i révě řádí padlí hodně.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Poznáte někdo podle narasenych vetvi druh, odrudu muchovníku? Podle ai by se na obou fotkach mel vyskytovat muchovnik lamarkův, co vy na to?
Obrázek

Obrázek
Pokud ano, tak jeden ker, loni zasazeny, nyni asi necely metr vysoky, bych měl kousek od Olomouce na vyměnu nebo prodej. Rád bych asi Thiesena nebo Martina. Mám ještě jeden muchovník, nevím co je zač, ale ted raší jinak než ty dva z fotek
Obrázek
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Pampel
nováček
nováček

Příspěvek od Pampel »

První dvě fotky odpovídají našemu Lamarckovi a poslední fotka odpovídá našim olšolistým. Máme Thiessen a Martina, ale jsou to příbuzní, takže vzhled asi dost podobný. Pupeny ostatních neznám.
Odpovědět