muchovník

zde můžete probrat vše o pěstování muchovníku

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
speedy
nováček
nováček
Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary

Re: muchovník

Příspěvek od speedy »

Padlí se tady u mne pravidelně objevuje a až později v létě na listech, tj. až když je dávno sklizeno tedy je sežráno. Naštěstí!
Na jaře(!) když dělám alespoň základní postřiky stromků mědí nebo sírou a zbyde, tak se zbytkem pamatuji i na muchovníky. Prevence?Viditelnější zlepšení ale žel nepozoruji.
Přitom napadení listů bývá v létě(!) mocné a esteticky až přímo odpuzující! Stříknout to už ze zoufalosti nějakým systémovým utrejchem se však neodvažuji, mám tam tou dobou už kolem další dozrávající věci. V tomto směru pro muchovníky dávám já palec dolů S13
haco
nováček
nováček

Příspěvek od haco »

MatyPV píše:
07 kvě 2026, 08:01
Kdy jsi strikal? Ted uz odkveta a je olistênej, takze uz je asi pozdě....
asi pred 10timi dnami, ked sa objavili prve priznaky, bobule uz boli asi ako male hrachy. zrejme by bolo lepsie postriekat hned po odkvete.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Tak jsem se dnes dostal na zahradu a ejhle, nemilé to překvapení. Zasáhnout, nebo je to zbytečny? Jak a čím? Mám jen kumulus, tak jestli ho příště vzít sebou
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Jakomag
nováček
nováček

Příspěvek od Jakomag »

Padlí na muchovnících nemám, ale na jabloních a vinné révě ano. Proti zobonosce, která vyžírá plůdky nejen muchovníku, jsem udělal minulý rok postřik nějakým insekticidem a pomohlo to, úroda byla bohatá oproti roku 2024, kdy zobonosky zlikvidovaly většinu plodů.
Letos postřik insekticidem nedělám, plodů je minimum, tak to nemá cenu. Asi kvůli špatnému opylení v době kvetení.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
haco
nováček
nováček

Příspěvek od haco »

ja som postriekal kumulusom uz ked bola mucnatka rozbehnuta a na listoch to moc nepomohlo, na plodoch trochu ano.
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Muchovníky začínají dozrávat. Dnes jsme ochutnali plody z odrůdy Amela
Obrázek
a Smoky. Chuťově jsem nepozorovala rozdíl. Ale upozorňuji že jsem ještě nikdy neochutnala Martina a muchovník Lamarckův jsem měla už před hodně dlouhou dobou.
moravak
nováček
nováček

Příspěvek od moravak »

Na jaře vysazený Sleyt bohatě zaplodil. Fotky jsou už po obrání pár zralých plodů. Ty jsou překvapivě velké. Tady ale veškerá pozitiva zatím končí. Chuť je poměrně mdlá a nevýrazná. V plodech jsou docela velká semínka. Chuťově tedy zatím žádná sláva. Doufám, že se v dalších letech polepší.

Obrázek

Obrázek
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Já mám Sleyt zasíťovaný, protože je na něm, ze všech obdobně velkých muchovniků, nejvíc plodů. Ano, chuť je oproti třeba borůvkám mdlejší a přítomnost semen může obtěžovat. Mě ale přijde příjemné sladký, máme ho už ale zasazený druhý rok.Lituji že zatím nemám to srovnání s Martinem a Lamarckem, květy na nich nějaké myslim byly, ale plodů jsem si nevšimla. Možná je něco ožralo..
speedy
nováček
nováček
Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary

Příspěvek od speedy »

moravak píše:
10 čer 2026, 20:29
... Tady ale veškerá pozitiva zatím končí. Chuť je poměrně mdlá a nevýrazná. V plodech jsou docela velká semínka. ...
Píšeš že fotky jsou po obrání ale podle toho, co zbylo, si myslím že i tak jsi nedočkavě ochutnal kuličky ne zcela dozrálé. Potom tam bývá obecně ta mdlá chuť. Jsou ty kuličky sice už jedlé ale není to ono. Je asi třeba zkusit více vyčkat?, možná budeš překvapen. Než dělat předčasné závěry?
Pampel
nováček
nováček

Příspěvek od Pampel »

Červenofialové plody ještě nejsou zralé, obsahují hodně tříslovin a málo cukrů a ve větším množství mohou způsobit žaludeční problémy. Plod je zralý až několik dní po zmodrání, kdy změknou a jdou dobře od stopky. U nás budou muchovníky až tak za týden, Lamarck i později.
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

Sleyt je výrazně malý i po několika letech a vysazený na různých mistech( mám 4). U známé jsem viděla jiné muchovniky, ale výška 3metry i víc. Pořídila bych si ještě nějaký, ale tak moc velký by nemusel být. Dá se to řešit jen řezem, nebo jsou i středně velké, které tak nebují?
Tibor
nováček
nováček

Příspěvek od Tibor »

Pokiaľ sa dobre pamätám, tak podľa popisov predajcov by mal byť Mandam menšieho vzrastu. Či to tak je aj naozaj to neviem...
Ja to nemilosrdne a drasticky(na cca 1m, alebo aj 0,5m) režem hneť po zbere úrody. Do konca sezóny ešte stihnú narásť a vyzrieť plodonosné výhony a takto dookola každý rok.
Keď je potom v lete veľmi sucho tak mu doprajem trochu vody, ale neprihnojujem kôli múčnatke.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

A jak ho máš při sklizni vysoký?
moravak
nováček
nováček

Příspěvek od moravak »

Máte pravdu, když se nechají plody dojít až úplně do černa, je to chuťově trochu lepší. Mě zmátlo to, že všude píšou, jak sleyt má plody ve zralosti fialové a ne tak tmavé, jako jiné odrůdy muchovníku. Takže je potřeba být trpělivý a doufat, že kosi nebudou rychlejší. :D
Tibor
nováček
nováček

Příspěvek od Tibor »

EvaOstrava píše:
13 čer 2026, 10:15
A jak ho máš při sklizni vysoký?
Keď to približne koncom júna zrežem na nejaký ten jeden meter, tak do konca sezóny to pustí nový obrast tiež okolo jedného metra. Čiže výška je okolo dvoch metrov, dva a opol metra max. Na zber plodov je to fajn, akurát sa na určité obdobie pripravím o funkciu živého plotu, ktorý muchovník u mňa tiež plní.

Ono každá rastlina má u mňa cca 4-5 kmienikov a tie sa musia tiež dostatočne vetviť aby po zrezaní vytvorili dostatočné množstvo takých "vlkov" alebo ako to správne opísať na ktorých bude ďalšiu sezónu ovocie.
Odpovědět