muchovník

zde můžete probrat vše o pěstování muchovníku

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Jakomag
nováček
nováček

Re: muchovník

Příspěvek od Jakomag »

Lamarkův u mě taky stejná barva listů do žluta. Myslel jsem si, že má chlorózu v těžké, suché půdě, ale teď už su v klidu, že je to normální.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
Radek
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Radek »

Díky všem za odpověď.
haco
nováček
nováček

Příspěvek od haco »

minuly rok nam muchovnik silne zdecimovala mucnatka, bola na listoch aj na bobuliach (asi polovica sa nedala jest). ak niekto mate podobne problemy - kedy a cim osetrujete?
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Tak jsem uplne promeskal postrik proti padli na muchovniku, samozrejme je v kvetu a odkveta uz. Mam se dat na modlitby nebo mumuzu jeste nejak nekdy pomoct k tomu, aby letosni uroda byla a byla dobra?
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od Hofis »

MatyPV: Pozoroval jsi někdy padlí na muchovníku u sebe? Pokud ne, tak neplaš a ničím to nestříkej. Mám muchovníky jak na severu ve VDF, tak i v Praze, a nikdy jsem na nich padlí neviděl. Neříkám, že se to nemůže stát, ale dle mého názoru jen zcela výjimečně v oblastech, které na padlí vyloženě trpí. Takže dokud to má zdravé listy, tak ničím nestříkat. :wink:
Jakomag
nováček
nováček

Příspěvek od Jakomag »

Hofis píše:
01 kvě 2026, 08:16
MatyPV: Pozoroval jsi někdy padlí na muchovníku u sebe? Pokud ne, tak neplaš a ničím to nestříkej. Mám muchovníky jak na severu ve VDF, tak i v Praze, a nikdy jsem na nich padlí neviděl. Neříkám, že se to nemůže stát, ale dle mého názoru jen zcela výjimečně v oblastech, které na padlí vyloženě trpí. Takže dokud to má zdravé listy, tak ničím nestříkat. :wink:
Myslím si to samé. U nás je oblast, kde padlí na vinici, jabloních, okurkách řádí jak černá ruka, ale na muchovnících není. Dokonce Lamarckův je těsně u jabloně s padlím, a touto chorobou netrpí.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Ani ja jsem na muchovniku nikdy padli nevidel a jsem v udoli Berounky, kde se ve vlhkem vzduchu houbovym chorobam dost dari.

Jinak letos potesil Martin, uz jsem tu parkrat psal jak v suchu neroste (zasazen nekdy 2017), porad jsem ho mel za takoveho chcipacka. Uz mi nepatri, jen kolem nej chodim, je schovany za lamarkem, ale letos, jak kvete, koukam, ze uz nektere vyhony maji ke dvoum metrum! V nepriznivych podminkach zakoreni, jen chce cas...
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Jo, u sebe, bohužel. A ve velkym. I plody to odnesly deformaci jak bylo silny a to je to vélky 3m keř, možná to je tím, že jsou u něj tuje. Zahradu mam druhy rok, takze takhle to bylo uz drive zasazeny predchozi majitelkou
Obrázek
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
nene

Příspěvek od nene »

A bylo to určitě padlí? Nebylo to poškození mrazem v květu, po odkvětu....? Ta deformace plodů by tomu nasvědčovala.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Deformace plodů mrazem u muchovníku jsem nikdy nepozoroval - a že zde bylo příležitostí.
Jediné poškození nastalo okusem různých květopasů a nosatců, ti dokážou poničit klidně 90% bobulí.
nene

Příspěvek od nene »

Nám se to podařilo už dvakrát a tuším předloni přišel u nás mráz tak nevhod, že i to, co vypadalo, že přežilo, bylo nakonec nepoužitelné - pletiva v plůdcích namrzla jen z jedné strany a zbytek se ještě snažil. Projevilo se to i na rybízech, většina opadala a to, co zůstalo, bylo zdeformované. Samozřejmě jabka, hrušky - totéž. A ty navíc ještě začaly hnít na stromech. No a muchovník taky neunikl. Nesklidili jsme nic, bylo to seschlé, nešťavnaté. A slunko a vedra, která po těch mrazech přišla, to všechno ještě dorazila, co nenamrzlo, to se spálilo.
haco
nováček
nováček

Příspěvek od haco »

u mna je to isto mucnatka, biely povlak na listoch a bobuliach, objavila sa v rovnakom obdobi ako vlani, postriekal som kumulusom, dufam ze zaberie. je to 3 m vzrastly strom na plnom slnku ale ciastocne nad polievanym travnikom, co moze byt problem kvoli vyssej vlhkosti
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

haco píše:
06 kvě 2026, 21:27
u mna je to isto mucnatka, biely povlak na listoch a bobuliach, objavila sa v rovnakom obdobi ako vlani, postriekal som kumulusom, dufam ze zaberie. je to 3 m vzrastly strom na plnom slnku ale ciastocne nad polievanym travnikom, co moze byt problem kvoli vyssej vlhkosti
Kdy jsi strikal? Ted uz odkveta a je olistênej, takze uz je asi pozdě....
paloo

Příspěvek od paloo »

moonvil píše:
02 kvě 2026, 09:16
Deformace plodů mrazem u muchovníku jsem nikdy nepozoroval - a že zde bylo příležitostí.
Jediné poškození nastalo okusem různých květopasů a nosatců, ti dokážou poničit klidně 90% bobulí.
Tento rok sa na muchovníkoch odbavovala táto čvarga E1 https://www.jutro.sk/navody/zlaton-obyc ... y-a-ovocie
speedy
nováček
nováček
Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary

Příspěvek od speedy »

Potvrzuji popisované deformace plodů předloňským, výjimečně nešťastným mrazem!
U odrůd od muchovníku olšolistého, tedy na těch větších(!) kuličkách. Muchovníky ostatních odrůd, s plody malinkatými, tak neměly ten rok z plodů vůbec nic. Výjimkou z nich byla velmi pozdní odrůda a kdysi zvědavě zakoupená pod jménem Snow. Tam byly plody a byly bez poškození. A tedy ten rok jediné jedlé. Alespoň tak tj. i když chuťově, proti olšolistým, nijak Snow nevyniká a to napsáno hodně kulantně: muchovník to je spíše také že okrasný, jakoby u mne i štíhle sloupovitý.

Velmi řídce jen v některých letech minulých a ve zcela zanedbatelném množství to poškození mrazem bylo u mne (mrazová kotlina) možno pozorovat také, pozornost se tomu ale nevěnovala, nebyl důvod.
Tím neoponuji, tedy nevylučuji další různá poškození plodů všelijakými breberkami. Co lze také sem tam pozorovat.
Odpovědět