muchovník

zde můžete probrat vše o pěstování muchovníku

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
modra7
velitel
velitel

Re: muchovník

Příspěvek od modra7 »

Když byla zpochybněna spolehlivost Kusibaba, tak mi to nedalo a dostala jsem se ve hledání až ke kontaktům na šlechtitele :lol: https://www.inhort.pl/wp-content/upload ... _Amela.pdf

Ještě předtím jsem ale našla tento dokument https://www.inhort.pl/wp-content/upload ... nchier.pdf který by mohl být zajímavý i pro ostatní, porovnávají se tam různé vlastnosti a obsahy látek u muchovníku Smoky, Martin, Thiessen, Honeywood a Amela.
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

To je zajimavy! Ja se chci tem olsolistym vic venovat, prijdou mi u me nejperspektivnejsi. Tyhle novy polsky kultivary "sliwosliwy" vypadaji dobre, chtelo by je to jeste ochutnat.

Aspon jsem diky badani a srovnavani tady dosel k tomu, ze muj Smoky neni Smoky, zato velmi pravdepodobne muj Martin i Thiessen jsou pravy. Muj Northline taky celkem odpovida i chutovemu popisu a nove mam semenac Smoky taktez ze spolehliveho zdroje, tak jsem zvedavy az ho otestuju.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

p.s. ta Amela bude docela kysela, jak koukam na tu tabulku. Skoda ze tam neni i ten Northline pro srovnani, kdo je kyselejsi.
No ja asi zkusim nejakou vlastni selekci semenacku...
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

To jsem si taky říkala (méně cukru, hodně vitamínu C), ale má být zas hodně úrodná. Uvidíme, dám vědět až ochutnám plody. Snad nebudou úplně k zahození..
kasta

Příspěvek od kasta »

jasne, ony i ty kyselejsi muzou mit zajimavpu chut, jako treba ten Northline
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

kasta píše:
26 bře 2026, 20:49
To je zajimavy! Ja se chci tem olsolistym vic venovat, prijdou mi u me nejperspektivnejsi. Tyhle novy polsky kultivary "sliwosliwy" vypadaji dobre, chtelo by je to jeste ochutnat.

Aspon jsem diky badani a srovnavani tady dosel k tomu, ze muj Smoky neni Smoky, zato velmi pravdepodobne muj Martin i Thiessen jsou pravy. Muj Northline taky celkem odpovida i chutovemu popisu a nove mam semenac Smoky taktez ze spolehliveho zdroje, tak jsem zvedavy az ho otestuju.
mě pes vytahal cedulky tak v tom mam madlajz jeste vetsi ale uz me to ani nerozčililo :-) , mam jich víc,roste to pomalu a zatim mi všechny chutnaly, mam obj jeste Amelanchier SASKALATE® ze zvedavosti.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

veverka píše:
07 dub 2026, 18:10
..mam obj jeste Amelanchier SASKALATE® ze zvedavosti.
Ten vypadá zajímavě pozdnější dobou zrání, pokud to tak tedy reálně bude.
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

modra7 píše:
07 dub 2026, 18:49
Ten vypadá zajímavě pozdnější dobou zrání, pokud to tak tedy reálně bude.
já nevybírala, vzala jsem ho z eshopu kde bylo to SSvíno , takže jenom jako prekvapko :-), muchovnik je dle me moc dobrý ozobávací ovoce, dá se pestovat i jako letní clona-zivej plot.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Mám lamarkův a nějakej, nevím jakej. Cedulka ztracena. Jsem zvedavej na chuťový rozdíl (pokud bude)
Obrázek

Obrázek
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Martin:
Obrázek
Obrázek
Sleyt:
Obrázek
Obrázek
Lamarckův: