To bude asi Amelanchier arborea (nebo některý z jeho hybridů). U nás plodí taky velmi sporadicky, jen tu a tam kulička.kasta píše:
P.S. a jeste jsem dnes koukal na ty muchovniky v Praze na Smichove a nemaji ani bobulku! Zeby existovala ciste okrasna odruda?
muchovník
Moderátor: Stanley_51
- Radim K
- admirál
- Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
- Kontaktovat uživatele:
Re: muchovník
- kasta
- čestný člen ( přispívající )
- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
- Kontaktovat uživatele:
Radim: Aha tak to bude on, ten je v těch městských výsadbách asi nejčastější, co pozoruju. Ale teď jsem v jednom květináči na Smíchově viděl i olšolistý (odhad podle listů), budu ho pozorovat.
-
- mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Chce to zevnitř. Musi se toho nachlastat, mam vyzkouseno- hořká sul, jako hnojivo z kauflace, sypká, udelam roztok kterej ochutnam aby se to dalo pit nesmi te palit huba, staci malinko, ale prijemny piti, (uziva se primo tato na horcikove mazadlo na kotniky zapesti,... pri nedostatku horciku.i koupele. a do nesuchy zeminy mu naleju asi pul hrnku toho "pití", na lamarkuv muchovnik pred smrti v nadobe velikosti malej kybl , on taky velikosti vetvi korunky malej kybl. Za asi mesic jsem zopakla a to uz mu rasili novy zdravy vyhonky. Stejne tak jsem mela koupenou jablonku semenacek velikosti prstu, rikala jsem si asi bude mit nejaky stribrity listy hmmm, a ono plesnivina , tomu jsem davala cucnout rok a pul on je i nakej opozdenej v rustu, a letod lezou zdravy listy a kminek zesilel. Pouzila jsem tu hořkou sul stejnej roztok po cely zahrade protoze mam velkou cast roku pul zahrady zamokřenou, verim ze to prospelo, ale pokusem na ostruzinik- tomu to asi nevyhovuje, ten byl z toho spatnej, ale letos uz nove krasne jede. vse jsem dala pouze do zeme ke kminku kolem rostliny. nic postrikem. Nepouzivam ani zadne jine postriky zatim. Hodne se poresilo timto. Jsem oblast kde je vysoka vlhkost vzduchu,uprostred mokreho lesa.haco píše:mate niekto skusenost s mucnatkou na vyvijajucich sa plodoch muchovnika? na listoch zaciatkom leta je to viac menej bezne ale mucnatkovym povlakom obalene male gulicky plodov som vcera videl na nasom muchovniku prvy krat. bude na to fungovat postrek sirou? napr. kumulus?
-
- mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
[
p.S. a jeste jsem dnes koukal na ty muchovniky v Praze na Smichove a nemaji ani bobulku! Zeby existovala ciste okrasna odruda?[/quote]
Ale oni jsou tam nově ne? jsi psal, muze jim neco nesednout v zemine, i presazeni, a veci s tim souvisejici a tak shodi kvety a nazdar, treba az si zvykne, pristi rok plodit bude. Me takle se sekla ta josta, koupila jsem ji s plodama, a po zasazeni do zeme dalsi sezonu se tvari jako nakej listnac na nic a letos to samy.
p.S. a jeste jsem dnes koukal na ty muchovniky v Praze na Smichove a nemaji ani bobulku! Zeby existovala ciste okrasna odruda?[/quote]
Ale oni jsou tam nově ne? jsi psal, muze jim neco nesednout v zemine, i presazeni, a veci s tim souvisejici a tak shodi kvety a nazdar, treba az si zvykne, pristi rok plodit bude. Me takle se sekla ta josta, koupila jsem ji s plodama, a po zasazeni do zeme dalsi sezonu se tvari jako nakej listnac na nic a letos to samy.
-
- oficír
- Kontaktovat uživatele:
Sorry, vsimol som si tvoju otazku az teraz, ked ju vytiahla Veverka. Ano, tiez som roky nemal ziadny problem a potom zrazu taka mucnatka, ze ani vtaky to nezrali. Odvtedy osetrim po odkvitnuti Kumulusom a potom este parkrat pre istotu Vitisanom. Plody zostavaju ciste. Tyka sa to len muchovnika s malymi bobulkami (kupeny ako Prince Wiliam). Vyhony do ktorych som nastepil Martin, boli ciste aj pocas mucnatkoveho roku.haco píše:mate niekto skusenost s mucnatkou na vyvijajucich sa plodoch muchovnika? na listoch zaciatkom leta je to viac menej bezne ale mucnatkovym povlakom obalene male gulicky plodov som vcera videl na nasom muchovniku prvy krat. bude na to fungovat postrek sirou? napr. kumulus?
-
- nováček
- Kontaktovat uživatele:
dik, dal som ten kumulus, par dni na to ako som to sem pisal. neviem ci to zabralo, mucnatka nezmizla ale dalej uz velmi nesiri - asi kvoli pocasiu, je prilis chladno... skusim este ten vitisan, ked sa znovu otepli...
- kasta
- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
- Kontaktovat uživatele:
Ja myslim, ze je to spis tim druhem, jak pise Radim. Aspon mne vsechny muchovniky plodily hned od zacatku, i jako male keriky, i po presazeni... ze by takhle kvety obaleny ker pak vubec nezaplodil, to jsem jeste nevidel. navic tam plody nic nezere, ani tam nemrzloveverka píše: Ale oni jsou tam nově ne? jsi psal, muze jim neco nesednout v zemine, i presazeni, a veci s tim souvisejici a tak shodi kvety a nazdar, treba az si zvykne, pristi rok plodit bude.
-
- oficír
- Kontaktovat uživatele:
To bola skor rada "pro priste". Napadnute plody sa nevyliecia, jedine ak ti zostalo nieco ciste. Ale nabuduce odporucam na to nezabudnut. Ja som jeden rok nejako meskal a mucnatka sa znovu objavila. Len vtedy som si to vsimol hned na zaciatku, tak som vacsinu stihol zachranit. Zrejme ak sa vyskytne raz, uz sa opakuje kazdy rok. Manzelke Martin moc nechuti, dostal som zakaz dalsieho prestepovania a budem to nadalej riesit takto. Plody su fajn, dokonca celkom jedle aj po zamrazeni.haco píše:dik, dal som ten kumulus, par dni na to ako som to sem pisal. neviem ci to zabralo, mucnatka nezmizla ale dalej uz velmi nesiri - asi kvoli pocasiu, je prilis chladno... skusim este ten vitisan, ked sa znovu otepli...
-
- nováček
- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
- Kontaktovat uživatele:
Má někdo zkušenost s muchovníkem JB30 ? Má mít vynikající chuť. Ale zatím jsme jej neviděl v žádném zahradnictví... Jen by mě zajímalo, jestli je chutnější než sehnatelní Thiessen, Martin atd. a vyplatilo by se jej sehnat ze zahraničí...
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- člen
- Kontaktovat uživatele:
Možná, mám dojem že jsem něco takového taky cítila. Ale další odrůdy mi zatím nerodí, snad v příštím roce
.