Kamčatská borůvka
Moderátor: Stanley_51
-
EvaOstrava
- čestný člen ( přispívající )

Re: Kamčatská borůvka
Díky za fotku Fialky, takže tady je jasná záměna. Ještě je možné, že Duet je správný, aspoň tvar plodů celkem odpovídá. Jen doba kvetení je mnohem pozdější, než by měla být - pokud má být opylovač Amuru. Kvete doteď, kdy je AsiAltaj už obraný a to je divné. Ale pokud je správný, pak byla 50% trefa do správné odrůdy. 
Díky teplu posledních dní různé druhy kamčatek zrají téměř současně. Zde malé porovnání velikosti. Fire opál je chuťově za mě jedna z nejlepších odrůd, sice nedosahuje velikosti Boreal serie, ale ta jemně hořká chuť altajských divokých zimolezů je opravdu jedinečná. Tohle bohužel v Kanadě úplně odstranili.

-
modra7
- desátník

O existenci ohnivého opálu (Огненный Опал, jestli jsem dobře googlila) jsem dodnes neměla tušení. Mě trocha hořkosti taky nevadí, ale obecně je to asi spíš netradiční požadavek. Nechceš ho příští rok zkusit zkřížit s tím Blizardem?
Různých odrůd co neznáme je po světě určitě mraky. Pokřížit by je určitě šlo, ale jestli by z toho bylo něco použitelného bude spíš otázkou štěstí, nebo veliké selekce. Spíš mě lákají nové kamčatky s japonskými geny, ale co mi psali z polska budou je mít skladem až na podzim.
- paloo

Veľké a nahorklé plody má aj Viola a Goluboje vreteno
-
modra7
- desátník

Jee, tak to "vřeteno" jsem nedávno dokonce měla objednané, ale na poslední chvíli jsem objednávku změnila
No, musím promyslet, co bude do budoucna priorita. Děti zas ocení spíš sladké odrůdy. Spousta keříků co mám bude poprvé plodit až příští rok a pořádně plodit až za rok nebo za dva (a nějaké nahořklé mezi nimi taky jsou). Teď jsem navíc zjistila že Maxines Opus (už mám), kvete od měsíc později než většina ostatních co mám, takže buď budu muset pořídit Kawai (což se mi moc nechce) nebo Boreal Beauty, která kvete taky celkem pozdě. Ale vím že tady BB není chuťově moc chválená.
Dodatek: Tak zas jiné zdroje tvrdí, že MO nekvete zas až tak moc dříve. Navíc je vedle ní Boreal Blizzard, ještě popřemýšlím o přesunu Strawberry sensation, aby byla blíž, ať jsou ty s japonskými geny u sebe.
Keď sa tá BB nechá poriadne vyzrieť-nechať visieť dlho po zmodraní a medzitým ju nesfúkne vietor, búrka(veľmi ľahko opadáva) alebo to niečo nezožerie, tak až taká zlá nie je. Ale v konkurencii ostatných odrôd to ozaj nie je až taká výhra. U mňa dozrieva ako posledná, keď už nemám nič iné, tak preto si ju celkom cením. Tie nové neskoré Japonské krížence nemám.Tiež u mňa rastie vitálne a bohato plodí, takže ďalšie plus. Neviem čím to je, ale robí 5 násobné prírastky oproti klasickým starým odrodám.
Inak BB je veľmi chutná v bublanine ako náhrada višní . Celkom si drží štruktúru po upečení a sladkokyslá chuť v koláči sedí na 100%.
Tiež sa celkom dobre mrazí. Čo mám skúsenosti s ďalšími veľkoplodými odrodami(Jugana, B.velikán, B. Beast, Aurora), tak pri nich po rozmrazení sa stane to že sa oddelí sladká šťava od zvyšku plodu. Šťava je veľmi chutná, ale ten zvyšok...
Možno Vostorg by ešte mohol byť dobrý na mrazenie. Má tákú pevnú konzistenciu, ale nemám to odskúšané. Na mrazenie mám najradšej Amur. Ten je po rozmrazení skoro ako čerstvý.
Ale nechcel som sa tu rozpisovať o BB.
Skôr ma zaujíma kde sa dá zohnať ten Ohnivý opál a Goluboje vreteno.
Ja som ich dávnejšie zháňal ale nepodarilo sa mi.
Majú ich napríklad v ponuke na niektorých Ukrajinských eshopoch, ale takto komplikovane sa mi to riešiť nechcelo.
Inak BB je veľmi chutná v bublanine ako náhrada višní . Celkom si drží štruktúru po upečení a sladkokyslá chuť v koláči sedí na 100%.
Tiež sa celkom dobre mrazí. Čo mám skúsenosti s ďalšími veľkoplodými odrodami(Jugana, B.velikán, B. Beast, Aurora), tak pri nich po rozmrazení sa stane to že sa oddelí sladká šťava od zvyšku plodu. Šťava je veľmi chutná, ale ten zvyšok...
Možno Vostorg by ešte mohol byť dobrý na mrazenie. Má tákú pevnú konzistenciu, ale nemám to odskúšané. Na mrazenie mám najradšej Amur. Ten je po rozmrazení skoro ako čerstvý.
Ale nechcel som sa tu rozpisovať o BB.
Skôr ma zaujíma kde sa dá zohnať ten Ohnivý opál a Goluboje vreteno.
Ja som ich dávnejšie zháňal ale nepodarilo sa mi.
Majú ich napríklad v ponuke na niektorých Ukrajinských eshopoch, ale takto komplikovane sa mi to riešiť nechcelo.
-
modra7
- desátník

Goluboe vereteno je k dostání zde https://www.zzoja.cz/katalog/zimolez-ka ... kont.-2-5l
-
EvaOstrava

Je možné, že Duet má dlouhou dobu kvetení a rychle dozrává. Dnes jsem utrhla jeho první zralou bobuli a kyselá nebyla, ale mohla by soutěžit s pelyňkem. Teď zbývá už jen Wojtek, aby zachránil reputaci. Loni jsem měla jeden plod docela dobrý, tak ho nechám dlouho zrát. Dívala jsem se, odkud mám ty dvě spletené kamčatky, obě byly současně koupeny v Hornbachu - a já jsem jim tak věřila. Asi byla špatná konstelace hvězd.

Zdravím všetkých "kiwifórakov"
. Tak po piatich rokoch pridám aj ja niečo. Aktuálne u mňa Boreal séria + Aurora. Cca 4 roky som si kamčatky vôbec nevšímal, minulý rok som nejak náhodou k nim zablúdil a v metrovej tráve a žihľave som v plnej zrelosti ochutnal B. Beast a B. Blizzard a musím povedať že nemali ďaleko od Aurory, aj keď Aurora je u mňa stále top kamčatka. Tento rok som sa k ním zase vrátil a doprial im trochu starostlivosti. Úrodnosť aj veľkosť plodov je naozaj úžasná v porovnaní s ruskými. Bakčarské odrody majú síce slušnú veľkosť ale úrodnosť je tak 1/3 oproti kanadským v tomto roku.
B. Blizzard

B. Beast

Aurora

Auroru som musel vyviazať špagátom ku plotu, lebo váha plodov ohýba konáre až k zemi. K plnej zrelosti jej u mňa treba ešte cca 2 týždňe.
B. Blizzard

B. Beast

Aurora

Auroru som musel vyviazať špagátom ku plotu, lebo váha plodov ohýba konáre až k zemi. K plnej zrelosti jej u mňa treba ešte cca 2 týždňe.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
U me zacinaji modrat prvni Aurory
Jak to letos bylo dlouhy, trham je hned jak zmodraji, jsou kyselejsi, ale soucasne uz i s tou svoji dobrou chuti. A par plodu je i na druhem keriku, mel by to byt Boreal Beast. Plody velike, kyselejsi, ale boruvkove! Dozrava cca nastejno s Aurorou.
Oba jsou super, letos obzvlast velky kontrast proti stare vysadbe na berounsku. Tam - bez zalivky - se letos kysela chut plodu meni rovnou na horkou, ani je tam tem kosakum nezavidim
Oba jsou super, letos obzvlast velky kontrast proti stare vysadbe na berounsku. Tam - bez zalivky - se letos kysela chut plodu meni rovnou na horkou, ani je tam tem kosakum nezavidim
-
EvaOstrava

Wojtek je pořádně kyselý bez hořké chuti. Kolik týdnů trvá, než se chuť šťovíku změní v něco příjemnějšího?
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Obávám se, že o moc lepší už to nebude.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz