Kamčatská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování kamčatek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
moravak
nováček
nováček

Re: Kamčatská borůvka

Příspěvek od moravak »

Kamčatky jsou u mě v plném květu. Na fotce aurora, která vyniká sytě žlutými květy.
Obrázek
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

Tak jsem přemýšlela, jak to udělat, aby příště můj ?Amur? opět neodkvetl naprázdno. Docela se mi líbil ten nápad s větvičkou, kterou bych si doma přirychlila. Jenže mám zatím málo větviček, ale mohla bych si pořídit jeden zimolez do květináče, a ten bych v případě zpoždění mohla v teple vždycky trochu popohnat. Co třeba Modrý triumf? Prý patří k nejranějším. Sice nevím, co mi pošlou, ale přirychlit půjde. Nejhorši možnost by byla, kdyby mi poslali tutéž odrůdu, kterou potřebuji opýlit. :? :D
nene

Příspěvek od nene »

Když ho koupíte tady, tak to bude to, co má, tedy MT.
https://zahradnictvichovanec.cz/288-kamcatske-boruvky
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Fakt? Tak díky. :)
Ivi
oficír
oficír

Příspěvek od Ivi »

Já jsem si tam před mnoha léty koupila dvě odrůdy a jedna z nich má nahořklé plody a druhá měla bez hořkosti(tu bez hořkosti jsem si bohužel při přesazování zahubila :( ).
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Už se začínají formovat plody S6
Obrázek

Mám několik rostlin nedávno koupených v různých zahradnictvích a teď mi tak trochu vrtá v hlavě, jestli tam nemaji toho kozlíčka zimolezového. Nějaké podezřelé špičky větví jsem ušmikla (mohly být uvadlé ale i důsledkem cestování v krabici). Pokud by byly rostliny opravdu napadené, tak to poznám asi až někdy v květnu, až se případně larvy vylíhnou?
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

modra7: mne jeste ani nekvetou :)
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Kasta: Ty rozdíly mezi Moravou a Plzeňskem jsou tento rok opravdu šílené. Říkala jsem si to už včera, když Rudolf vložil v sekci o počasí tu mapku "Vývoj vegetace oproti běžnému stavu".
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

modra7 píše:
02 dub 2026, 18:52
Pokud by byly rostliny opravdu napadené, tak to poznám asi až někdy v květnu, až se případně larvy vylíhnou?
Male, nejcasteji in-vitro mnozene rostliny jsou pravdepodobne ciste.
Hrozilo by to spise pri zakoupeni nejake vetsi, treba trilete rostliny, ktera uz ma dostatecne silne vyhony, aby v nich larva mela dost mista k vyvinu.
Ono to prvni rok nemusi byt poznat vubec, klidne se to projevi az dalsi jaro, zalezi k jak velkemu poskozeni dojde. Silny a zdravy ker je schopen ten vyhon vice ci mene zahojit (jsou tam pak viditelna zdureni), muze se tam ale postupne rozvinout nejaka houbova infekce (drevokazny hmyz ji cilene aplikuje do chodbicek) a ker zacne chatrat az v okamziku, kdy uz je kozlicek davno pryc.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

moonvil píše:
02 dub 2026, 21:02
Hrozilo by to spise pri zakoupeni nejake vetsi, treba trilete rostliny, ktera uz ma dostatecne silne vyhony, aby v nich larva mela dost mista k vyvinu.
Jojo, mám i takové. Právě u jedné z nich mi přišly podezřelé ty konce větviček, které jsem tedy raději ušmikla.
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

u mě až dnes rozkvítají aurory a vostorg, a v ulici v mezere do 50cm v jílovitý zemi ,,mezi betonovym plotem dělaným postaru(není to jen podhrabová deska) a řadou 2,5m vysokych nahusto tůjí kvete asi metr a pul vysoká, metr široká omechovaná se starýma větvema, nějaká kamčatka ,takže i u tůjí funguje.
Ragnar
nováček
nováček

Příspěvek od Ragnar »

Nevypadá to že by jim mráz uškodil. Včera bylo asi -4,6 cca mezi 5-6 ráno, což by měly zvládnout v pohodě. Ještě pořádně zalít a můžou jet bomby

Obrázek

Obrázek
Pampel
nováček
nováček

Příspěvek od Pampel »

Naše se taky drží, kvetou už přes týden, ale překvapuje mě, že kvetou rané - Amfora, Morena, Fialka a naprosto současně s nimi Aurory (5 keřů z různých zdrojů), Indigo Gem, akorát Boreal Blizzard má jen nasazená poupata, ale je vysazený loni, tak se očividně ještě nestihl synchronizovat.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Ragnar píše:
11 dub 2026, 19:04
Nevypadá to že by jim mráz uškodil.
Rostlinám tento mráz nevadí, ale malým plůdkům na odkvetlých výhonech může. Pozná se to podle toho, že se nyní přestanou zvětšovat a po nějaké době odpadnou. U ranějších odrůd, které jsou již zcela odkvetlé, to může znamenat ztrátu veškeré úrody.
Odpovědět