Kamčatská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování kamčatek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MatyPV
nováček
nováček

Re: Kamčatská borůvka

Příspěvek od MatyPV »

Tak už mi chybí do počtu jeden keř, přemýšlím jestli Silginku nebo Gordost Bakczara, mají v Azalii nebo Montanu. Jen se nemuzu rozhodnout. Poradíte kterou? Máte s něma zkušenost? Jinak ostatní co mám, tak jim pomalu sesychají listy, i přes zálivku. Láká mě to je zasadit, ale vím že takhle tu zálivku v květináčích mají, na zahradě by neměli, tak musím odolávat do podzimu. Je to nezvyk mít něco, co má už teď v programu podzim :lol:
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

veverka píše:
25 čer 2025, 19:20
planuju v nejblizsich dnech dat kamčulim naky podzimni hnojivo, protoze budou driv delat pápá. Jestli mam v programu chybu, opravte me. :shock:
Kdyz je budes normalne zalivat, zustanou zeleny az do podzimu, jako vsechno ostatni.
loni
admirál
admirál
Bydliště: Okr. Svidník - údolie rieky Ondava v nadmorskej výške 283 mnm

Příspěvek od loni »

Aj u mňa už začal zber Aurory a je to naozaj super odroda. Plody sú sladké a veľké a to ako na pozemku, tak aj v 90L kontajneroch.

Obrázek

Obrázek

https://youtu.be/UpPGMEKIxoU?si=i8ClpfSiJkiE1pLZ

https://youtu.be/aumoe9NeIfY?si=05vncedvPaOgiOf-

———
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Teď mám trochu dilema. Začal jsem uvažovat o výsadbě dvou keřů kamčatky, bo by vyplnila "prostor" než začnou zrát borůvky. Vypadají nádherně, ale v tuto dobu již zrají i kanadské, a tak jsem poněkud na vážkách. Aurora zraje běžně takto pozdě, nebo je to letošní vyjímka?
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Mirek223 píše:
27 čer 2025, 07:32
Teď mám trochu dilema. Začal jsem uvažovat o výsadbě dvou keřů kamčatky, bo by vyplnila "prostor" než začnou zrát borůvky. Vypadají nádherně, ale v tuto dobu již zrají i kanadské, a tak jsem poněkud na vážkách. Aurora zraje běžně takto pozdě, nebo je to letošní vyjímka?
Mirku, tobě by ale dozrávaly mnohem dřív. Mrkni na komentáře od Moonvila, kdy Aurory sklízel a to bydlí severněji než ty!
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

loni píše:
27 čer 2025, 06:34
Aj u mňa už začal zber Aurory a je to naozaj super odroda. Plody sú sladké a veľké a to ako na pozemku, tak aj v 90L kontajneroch.
———
Super, tak ani nejsem moc opozdeny, ja se bal, ze uz mate vsichni sklizeno :)
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Sklízím Auroru už skoro měsíc a ještě by na zavlažovaných keřích nějakou dobu vydržela, ale už to musí dolů, aby se daly dělat další věci. Výhodou je, že i v plné zralosti docela dobře drží na výhonu a neopadavá. Něco samozřejmě na zemi skončí, ale vzhledem k výborné úrodnosti to nevadí.
Chuť je nyní dokonalá a perfektně vyvážená. Zraje toho nyní opravdu hodně - minimálně 10 ovocných druhů zároveň, než dojdu z jednoho konce zahrady na druhý, tak jsem plný. U Aurory se ale obvykle zdržím nejdéle. Vůbec to neberu tak, že když už zraje jiné ovoce (třešně, kanadky, apod.), tak se na zimolezy zapomene a nechají se ptákům. Bylo by samozřejmě supr, kdyby něco podobného Auroře zrálo o něco dříve - z tohoto pohledu jsou celkem zajímavé semenáče Aurora x Jugana. Dostatečně plodné a zároveň ranější.

Loni - krásná reklama na Aurory ve videu S20
loni
admirál
admirál
Bydliště: Okr. Svidník - údolie rieky Ondava v nadmorskej výške 283 mnm

Příspěvek od loni »

Kasta

Aurora nerovnomerne dozrieva. Plody sa dajú oberať aj skôr a to tie najväčšie a zber neustále opakovať. Tie menšie narastajú. Alebo sa počká, až je väčšina plodov tmavá v celom priereze a pozbierať plody na celom kríku. Týmto je termín zberu neskorší.
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

SUPERFRUIT píše:
28 čer 2025, 14:46
Pekné... Pestujeme kamčatky+ostatne kriky vo väčších air-bagoch a aj stromy a vsetkym sa dari produktívnejšie v nich ako vo volnej úrodnej pôde.
A co v zimě? To nevadí že mohou kořenové baly v nádobách promrznout?
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

zrovna u zimolezů bych řekl, že odolnost na mráz kořenů bude značná mám kanady, které neschovávám a taky bez problémů, ale zas objem min 40l
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Mráz může ohrozit jen mladé čerstvě zakořeněné řízkovance, pokud se nechají přes zimu venku v květináči. Starší plodící rostliny mohou komplet promrznout s celým kontejnerem a nic se nestane.
Jing
škvrně
škvrně

Příspěvek od Jing »

Tak som si prečítal v Záhradkáři že: "Zimolezy mají geneticky dáno, že se po sklizni začnou ukládat do klidu, přestávají rust. Prostě nezlomí je ani délka dne v Čechách, jsou zvyklé na léto na Sibiři. Překonat jejich odchod ke spánku lze přihnojením po sklizni a opakovanou významnou /do 30 cm hloubky záhonu/ zálivkou. To je dokáže od přechodu do klidu odradit. Pokud solidně neprší, opakujeme zalití dvakrát, třikrát do konce července. U zimolezu platí, že větší keř více plodí. Takže dvakrát větší objem keře, o který pečujeme, přinese mnohem více květu a plodu, než ten, který necháváme po sklizni bez povšimnutí". Má to niekto odskúšané? Oplatí sa zrealizovať? Funguje to?
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

Je to skoro neuvěřitelné, ale stále obírám Duet a Wojtek. Letos mají zatím rekordní množství úrody. Uděláno několik zmrzlin. Každý den ještě teď natrhám takovouto misku (a ještě tak 2-3 dny, než dojdou). Plody výborně drží i přezrálé. Z mých zimolezů plodily nejdéle a měly jedny z největších plodů. Asi mají nejlepší předpoklad růst a plodit v sušších podmínkách (žádnou kapkovou závlahu nemám, občas (cca 1x za 14 dní) ke každému keři hodím konev vody). Aurora je chuťově o level výše, ale plody u mě tak velké neměla. U Boreal série také o dost menší plody, ale to bude možná tím, že to jsou 2-3-leté rostlinky a zatím si nevytvořily ochranný deštník na udržení vláhy. Kdyby měly o něco lepší chuť, tak by to bylo fajn, ale i tak nám chutnají do knedlíků, zmrzlin či jogurtů. Chuť sladko-kyselá, ale třeba černý rybíz je kyselejší.

Obrázek

Obrázek
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Jing píše:
05 črc 2025, 08:07
Má to niekto odskúšané? Oplatí sa zrealizovať? Funguje to?
Nejdůležitější je zajistit, aby došlo k co největšímu nárůstu nových výhonů v hlavním vegetačním období zimolezu, tzn. březen až červen.
Později v létě to v tom horku a suchu už moc neroste. Pokud by se kěřům dopřála vydatná zálivka i v červenci a srpnu a provedlo se další přihnojení, tak zvládnou udělat druhou růstovou fázi, ale popravdě nevím, jak by tyto (obvykle již kratší a slabší) výhony byly na jaře s plodností. Já už přes léto provádím jen udržovací zálivku, aby keře nějak vydržely do podzimu a neshodily listí příliš brzy, protože pak hrozí, že se koncem sezóny znova zazelenají a začnou nakvétat a to je nežádoucí.
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

moonvil píše:
07 črc 2025, 10:31
Nejdůležitější je zajistit, aby došlo k co největšímu nárůstu nových výhonů v hlavním vegetačním období zimolezu, tzn. březen až červen.
Později v létě to v tom horku a suchu už moc neroste. Pokud by se kěřům dopřála vydatná zálivka i v červenci a srpnu a provedlo se další přihnojení, tak zvládnou udělat druhou růstovou fázi, ale popravdě nevím, jak by tyto (obvykle již kratší a slabší) výhony byly na jaře s plodností. Já už přes léto provádím jen udržovací zálivku, aby keře nějak vydržely do podzimu a neshodily listí příliš brzy, protože pak hrozí, že se koncem sezóny znova zazelenají a začnou nakvétat a to je nežádoucí.
moonvil a kasta diky za popis fungování kamčatek S6
Odpovědět