Kamčatská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování kamčatek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
loni
admirál
admirál
Bydliště: Okr. Svidník - údolie rieky Ondava v nadmorskej výške 283 mnm

Re: Kamčatská borůvka

Příspěvek od loni »

Aktuálne - Aurory v 90L kontajneroch, 4 -5 rok.
Obrázek

Výsadba v 90L kontajneroch - jar 2024, ako jednoročne sadenice Aurory.

Obrázek
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

S6
loni
admirál
admirál
Bydliště: Okr. Svidník - údolie rieky Ondava v nadmorskej výške 283 mnm

Příspěvek od loni »

Aktuálne - niektoré plody Aurory už dosahujú 4 cm a stále rastú.
Obrázek

Obrázek
Pampel
nováček
nováček

Příspěvek od Pampel »

nene píše:
15 čer 2025, 17:59
No my jsme se právě hluboce zasoustředili neb jsme byli Pampel požádáni o definici chuti :D
Za což soustřednému týmu srdečně děkuji. My máme jako opylovače Aurory právě Indigo Gem a Honey Bee, ale HB půjde pryč a místo ní přijde další Aurora, snad jedna IG těch 5 Auror zvládne.

Ono to s těmi opylovačemi u Aurory asi není tak snadné. Kromě IG a HB jsem tady na fóru našla ještě Boreal Beast, ale tu mi Chat GPT hlásí jako pozdnější a tedy nevhodnou, naopak doporučuje Borealis, kterou tedy fakt nechci. Skutečně musí být opylovač ve vzdálenosti 1-2 m?
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Mam svou nejstarsi Auroru asi 2m od Indigo Gem a nejblizsi dalsi kamcatky asi 5m daleko. Vse je opyleno naprosto v poradku. Na Chat GTP se vybodni, pokud to chces pojistit, tak tam jako treti rostlinu dej treba Blizzard. Oni ti cmelaci maji docela velky akcni radius, urcite uleti i vice nez 1-2m 8)
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Mne se Aurora opylila docela schopne sama. Par dni jsem u ni mel vetvicku Docz Velikana od kamose, ale ta to urcite vsechno nezvladla.

Jestli ten ChatGPT krade ty predkladany informace treba z webu Spomysli, neni se cemu divit. Podle jejich popisu dozrava Boreal serie koncem cervence a v srpnu :)
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

Mám 3 řady muchovníků na různých místech zahrady (kus od sebe), Auroru mám v jedné z těchto řad úplně na kraji (viz na obrázku bílé kolečko vpravo dole). Vyhazoval jsem 2 nedobré keře (a dával místo nich nové, zatím malé, které ji určitě letos nemohly opýlit), takže jako opylovač Aurory přichází u mě v úvahu jen Leningradský velikán, Silginka, Wojtek nebo Duet. Zimolezy mám 1,5m od sebe.

Obrázek
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

MikeDundee: To je nádherný a praktický plánek zahrady! S6
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

Argout: Díky, ono to je potřeba, tohle kvantum informací bych si nikdy nezapamatoval (značím si druh, kultivar, podnož, rok výsadby, zdroj, případně naroubované větve).
Používám program Sketchup, dají se tam vypínat jednotlivé vrstvy (např. si vypnu stromy a vysoké keře, abych měl lepší přehled o keřích).
Kolečka tam mám kresleny jako maximální šířka v dospělosti, kterou může daný strom/keř na konkrétní podnoži dosáhnout, ale zatím je většina z těch rostlin samozřejmě mnohem menší. V průběhu času se tak lépe plánuje co dosadit, aby to pak nelezlo do sebe (v nekterých místech to může působit přehuštěně, ale mám tam terásky v prudším svahu a každá řada stromků je v jiné výškové úrovni, takže přední řada rozhodně nestíní řadu za ní).

Obrázek
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

MikeDundee: moc pekny! Ja pouzivam pastelky :)

U nas se tedy vlastne Aurora prekryvala s Docz Velikana a vlastne i s Bakcarskym. Takze bych tam o zadnym extra pozdnim kveteni nemluvil. Mne to zatim prijde, ze se opyluje vicemene kazdy s kazdym a v pripade potreby si kveteni prodlouzi, coz uz jsme tu vlastne probirali i vloni, jestli si dobre pamatuju...
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

loni píše:
16 čer 2025, 06:50
Aktuálne - niektoré plody Aurory už dosahujú 4 cm a stále rastú.
Obrázek

Obrázek
loni : diky tvym prispevkum mám kamčatky, hlavně tuto sladkou kamcatku Auroru (víc keříků) a je to pecka S9 . Díky moc za veškeré rady ohledne pestování, a vůbec jak na ně ,díky za fotky co sem vkládáš, jaro je ted krásnejsí S6 at se ti vše daří !!!! S6 S9
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Koupil jsem Honeybee, měla jeden trochu měkčí plod, tak jsem ochutnal a byl hořkonasládlý... Je to běžný stav před dozráním, při přezrání nebo záměna za jinou odrůdu?
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Nevim, tuhle jsem netestoval. Ale ta lehka horcinka je opravdu pritomna u rady odrud, neni to automaticky znamka zameny.
nene

Příspěvek od nene »

Honeybee je hořké hodně.
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Tak já vám nevím. Tu "Auroru" ještě stále ochutnávám, pořád je kyselá. Už teda ne jak šťovík. Neopadává.

Počkám ještě rok, třeba se po lepším ujmutí umoudří chuť, nebo budu mít porovnání s ostatními, abych se rozhodla, jestli je to opravdu záměna...i když jak píšete, tak asi jo. Kde jste vy ostatní úspěšně nakoupili true-to-type Aurory?

(Ty moje Aurory zrající-leč-furt-kyselé jsou od Žižky, ještě mám další 3 Aurory zatím neplodící z Jahodárny Brožany. Boreal Blizzard, Docz Velikana a Jolantu mám ze Spomyšle, také zatím neplodily, jsou to malé ocásky).

Mezitím dozrály třešně a právě dozrává první černý rybíz (Černyj Bumer). Začínáme ozobávat sladkou moruši GD.
Tak si říkám, jestli to snažení s kamčatkami má cenu? S21
Odpovědět