Kamčatská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování kamčatek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Re: Kamčatská borůvka

Příspěvek od moonvil »

Dříve byla taková pomyslná hranice smysluplné velikosti plodu mezi 1 až 1,5g. Nyní je celkem opruz sbírat cokoli pod 2g a na některých rostlinách je to ještě veselejší:

Obrázek
nene
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

U nás začala sklizeň včera - tedy naše sklizeň. Ptáci obrali tři velké Chovancovy zimolezy do mrtě už minulý týden, když jsme tu nebyli - nechali jsme jim je úmyslně, když jsme viděli úrodu a velikost plodů na Auroře, tak jsme usoudili, že se nám ty poloviční kyselé plody sbírat nechce a že ptáci aspoň nechají na pokoji zatím ještě nezralé plody na loni vysazených Aurorách, které jsme nechtěli přikrývat, aby se nezdeformovaly větvičky. Naivita no....orvali i ty z půlky zelené a ještě nezralé :( .

Takže sklizeň - včera Amfory a dneska Sinij utes. Plody letos opravdu obrovské, minimálně takové, jako byly předchozí suché horké roky na Aurorách. Aurory ještě necháváme, zatím nepadají a ani se nijak ochotně nepouštějí. Nechali jsme i Doč Velikana - tam je to jen tak tak, ale roste mezi Aurorama, tak se nám nechtělo těm Aurorám nějak ublížit. Všechno je to důkladně zasíťované, takže není spěch.

Sinij utes nám vloni docela chutnal, tak jsme ho při reorganizaci nechali na místě, ale letos teda nic moc, a to byl letos opravdu dobře dozrálý (možná to je ten problém) - vedle rostoucí Aurora je o celé závodní pole lepší.
MatyPV
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MatyPV »

Boreal blizzard, Boreal beauty, Indigo gem a Honeybee, mám dilema kterej jeden vyřadit, jistota co zůstane je Aurora. A z tech z vychodu mam vybrano Vostorg, Jugana, Silginka a Docz Velikana. Kdybych si mel nechat vsechny ty kanadsky, tak z tech ruskych jako patej asi Sinij utes?
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

Vostorg jsme vyhodili, Juganu taky, Silginku neznáme, Doč Velikana přežívá jen podmíněně, protože zatím moc nepřekáží, ale protože u nás zraje v podstatě skoro stejně jako Aurora, tak moc dlouho nebude, vadí nám hlavně rozložitý růst a chuť? Vedle Aurory? Nemá šanci.
Sinij útes - hodně padá, úrodnost nic moc, zralý nám letos nechutnal, asi ho přesadíme jinam a necháme ho jen na ozobávání...podruhé bychom ho nekoupili..
Necháváme si Chovancovy zimolezy, Amur (velmi raný a velmi chutný...a velmi málo plodící :( ) a Altaj (pro ptáky) z nostalgie a na opylování a protože v místě, kde jsou, bychom teď už nic podobného nesadili.
Necháváme vedle Aurory ve větším počtu jedině Amforu ( 4 keře) , protože je zralá velice brzy, velmi úrodná, dobře se sklízí a chuťově snese srovnání i s tou Aurorou, co na ni nedáme dopustit :D . Snažíme se mít jednu odrůdu v jednom pruhu a nemíchat to, aby se to dobře síťovalo a nemuseli jsme kvůli jednomu keři udržovat síť i nad ostatníma, už sklizenýma odrůdama.
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

nene píše:
10 čer 2025, 19:31
Vostorg jsme vyhodili, ..
Proč šel ten Vostorg?
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

Strašně ho milovaly mšice ( v podstatě byl nejedlý, vydrželi jsme to tři roky....co je pryč, mšice na zimolezech nejsou) - no a byl vedle Aurory, takže neměl šanci, už je místo něho Aurora :D
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

A ostatní mají obdobnou zkušenost? Měla jsem dojem, že ho pár lidí celkem chválilo..
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

moonvil píše:
10 čer 2025, 11:05
Dříve byla taková pomyslná hranice smysluplné velikosti plodu mezi 1 až 1,5g. Nyní je celkem opruz sbírat cokoli pod 2g a na některých rostlinách je to ještě veselejší:

Obrázek
A to jsou plody z Aurory nebo už nějakého tvého nového křížence?
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

modra7 píše:
10 čer 2025, 20:31
A ostatní mají obdobnou zkušenost? Měla jsem dojem, že ho pár lidí celkem chválilo..
Plody má Vostorg asi opravdu největší, ale s boreal sérií se úrodností nemůže rovnat a třeba na Auroru nemá ani chuťově. Já u něj žádnou negativní zkušenost s mšicemi nemám, a to u nás léta bojuji s lesními mravenci, kteří pěstují mšice na ledačems. Ale zase je to jediná odrůda, která u mě v Praze kompletně odešla po napadení kozlíčkem zimolezovým, takže v Praze už ho nemám. Ale podařilo se mi ho zachránit z řízku, a mám ho na severu ve VDF. Roste velmi bujně, je to asi nejbujnější ze všech mých zimolezů a chuťově je to takový průměr. Letos uvidíme, jestli mi na severu ptáci nechali nějaké plody. Zbavovat se ho zatím nechci.

Nene: Já také na severu cíleně pěstuji ještě 2 asi 20leté keře bokem jinde, poblíž živého plotu, takže ptactvo si tam do nich létá na svačinku průběžně z toho plotu a ostatní dál nechávají většinou na pokoji. Holt, i ptáci dokáží být pohodlní. :lol: Navíc to má takové malé plody tak akorát do zobáčku. :) No, uvidíme, jestli tam něco zbylo... :?
Pampel
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampel »

Včera jsme ochutnali první plody Indigo Gem. Ty zralé byly sladké s nepatrným až žádným hořkým ocáskem, pokud nebyly úplně dozrálé, byly hořké víc, ale nic, co by člověk nesnědl, i tak dobré. Je to normální, nebo nemáme Indigo Gem?
Ještě jsme ochutnali Amforu - výborná, Morenu - slaďoučká a Auroru - no prostě lesní borůvka, neskutečné!
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Hofis, nene: u me takhle dobre funguje zimolez vonny. Zamer v tom nebyl, spis nahoda, ale jak uz mam dva velke kere, vidim ty benefity. Kvetou jako prvni, takze uz unoru/breznu pritahnou do zahrady spousty opylovacu a zrajou taky jako prvni a ty cerveny bobule kosakum kupodivu chutnaji snad i vic, nez ty kamcatky. Meli by ho doporucovat jako vhodnou doprovodnou rostlinu pro pestovani kamcatek :)
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

modra7 píše:
11 čer 2025, 07:38
A to jsou plody z Aurory nebo už nějakého tvého nového křížence?
Je to z nějakého mého semenáče, ale teď nevím ze kterého, byl to takový rychlý sběr napříč více keři.
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

moonvil píše:
11 čer 2025, 13:24
Je to z nějakého mého semenáče, ale teď nevím ze kterého, byl to takový rychlý sběr napříč více keři.
Pokud bys něco z těch nadějných semenáčů množil, nebo měl navíc nějaké semenáče, tak bych měla zájem.
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Hofis píše:
11 čer 2025, 09:53
Plody má Vostorg asi opravdu největší, ale s boreal sérií se úrodností nemůže rovnat a třeba na Auroru nemá ani chuťově. Já u něj žádnou negativní zkušenost s mšicemi nemám, a to u nás léta bojuji s lesními mravenci, kteří pěstují mšice na ledačems. Ale zase je to jediná odrůda, která u mě v Praze kompletně odešla po napadení kozlíčkem zimolezovým, takže v Praze už ho nemám. Ale podařilo se mi ho zachránit z řízku, a mám ho na severu ve VDF. Roste velmi bujně, je to asi nejbujnější ze všech mých zimolezů a chuťově je to takový průměr. Letos uvidíme, jestli mi na severu ptáci nechali nějaké plody. Zbavovat se ho zatím nechci.
Díky za relativně dobrou zprávu.Vostorg (ještě s Jolantou) mi totiž zrovna včera přišel domů. Auror mám několik z různých zdrojů (včetně Moonvila). Také Boreal sérii, Indigo gem, Blue Banana, Blue Treasure a pár dalších, ale nic z toho na nové zahradě ještě moc neplodí (sklidila jsem jen pár bobulek), tak vymýšlím co ještě pořídit místo trpělivého čekání až začnou plodit :shock: :lol: .
MatyPV
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MatyPV »

Tak mám na cestě Jugana, Vostorg, Docz velikana, Leningradsky velikan, Indigo gem, Honeybee, Aurora, Boreal blizzard. Snad pošlou co mají a když je trochu nanahňám možná zbude i ještě místo (2x), pak budu řešit co k nim, jestli nějakyho rusa a kanaďana, nebo jen kanaďany, nebo zalovim v sousedním polsku (wojtek, zojka, jolanta..). No uvidíme S20
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Odpovědět