Olea europeana

zde můžete probrat vše o pěstování oliv

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
modra7
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Re: Olea europeana

Příspěvek od modra7 »

jiriraimond píše:
08 čer 2025, 17:19
Odkud ten negrette máš ? Diky
Z eko zahradnictví, ale před chvílí jsem se dívala a už ho tam nemají.

Je prťavý, víceméně jen 3 vetvičky.
PavelP
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelP »

Olivovník se letos rozjel, tolik květů ještě nikdy nenasadil! Zimován podél domu s citrusy, v největších mrazech jsem ho zakrýval hadrem.

Obrázek

Obrázek
johny2
ouško
ouško
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny2 »

Aj moj olivovnik z Chorvatska v kvetinaci mohutne kvitne. Olivovniky z Toskanska su priamo v zahrade bez ochrany a kvitnu tiez...
jiriraimond
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiriraimond »

díky za info, už jsem objednal od kluků z tropiku :-)
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

No muj olivovnik sem ani davat na fotce nebudu.Asi byla chyba ho hned po koupi nepresadit + dalsi chyba vysoka teplota ve foliovniku na jare.Byl tam od podzimu.
Listy nula, nic zeleneho.Premyslim, zda by bylo mozne nejak obnovit ten korenovy system ve vode nebo v liaporu/perlitu :-o
Zatim ho mam ve vode.V puvodni zemine a ve stinu na dne foliovniku se neprobral.
modra7
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

radek.god píše:
30 čer 2025, 10:37
Takže byl ve vedru a současně bez sluníčka?
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

modra7 píše:
30 čer 2025, 14:06
Takže byl ve vedru a současně bez sluníčka?
no zacatkem roku nebo pred jarem jak jsou hezci dny, je sice venku zima a vecer terba i mrzne nebo je kolem 0, ale pres den je modra obloha a tak se teplota ve foliovniku muze dostat nejen k 30°C, ale az k 40°C, pokud je venku 25°C + modra obloha, tak i k tem 46°C.
Samozrejme je to jen diky tomu, ze do foliovniku sviti slunce a svitilo tedy i na ten olivovnik, ktery byl kousek od folie smerem na jih.
Olivovnik byl v puvodnim malem kvetinaci 6x6x6 (?).Ja tam sice strikam postrikovacem, aby tam byla vyssi vzdusna vlhkost, ale nelze vyloucit, ze jsem to pripadne vyvetrani za ucelem snizeni teploty proste prosvihnul nebo proschnul korenovy bal.
To nevim.Cekal jsem, ze bude olivovnik odolnejsi, mno, nebyl.
Mozna, kdybych ho loni presadil a vic prokorenil, ale to uz nezjistim.Jen nevim jak jsou odolne ty koreny a nepoznam, kdy jsou mrtve a kdy jeste zive, ze by se rostlina mohla vzpamatovat.
Obrázek

Obrázek

Obrázek
PavelP
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelP »

Takže jsi ho Radku zase zlikvidoval :? ten tvůj minifoliák je, nezlob se, hrozná kravina! Světlo v době nedostatku nepřidá naopak ještě díky fólii ubere, ale způsobuje rostlinám strašný teplotní stress. Přes den 30° či více a hned po západu teplota téměř stejná jako venku.

Kdybys ho přesadil a nechal někde v rohu balkonu až klidně do -5, nic by se mu nestalo a jara by se dožil. V případě větších mrazů na něj hodit hadr...
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

njn Pavle.
Foliovnik je super, ale jen do urcite doby, kdy se tam vytvori do 30°C , nad 35°C uz vpodstate clovek u toho musi byt a teplotu hlidat.
Trochu se da snizit rosenim, ale pokud do toho pere 30+°C slunce, tak za chvili jde teplota zase k/pres 40°C
Me by stacilo pres den 30-35 a v noci 20-25 ... Urcite neni cilem 40+
A ano, je mi jasne, ze pod folii bude jine svetlo, nez bez folie.
Jinak tam mam take fikovniky a fejchoy a zatim rostou lip, nez ty venku.Hlavne zezacatku ten rozdil v rustu byl diametralni.
Rovnez male sazenice rajcat a paprik tam rostly a rostou lepe jak stejne stare mimo foliovnik.
Kadsura to tam nedala odhadem nekde mezi 40-46°C .Nahore je fakt vyhen, ale diky te vyhni je v patrech pod tim asi jako ve vetranem skleniku.

Mam v planu ho premistit do leveho rohu lodzie, kam se dostane slunce az pozdeji odpoledne.Ale stejne v lete bude nutne ho mit pres den otevreny.
Ale ten olivovnik byla chyba, ze jsem ho nepresadil do vetsiho kvetinace, treba by to pres to horko dal.
Vzdyt v Recku kde rostou, jsou taky velka vedra a sucha a davaji to :-o ...
Odpovědět