Morus kagayamae
Moderátor: Stanley_51
Morus kagayamae
Má někdo zkušenosti s touto asi nejhezčí moruší. Narazil jsem na ni u Starkla na podzim, byla malá a bál jsem se ji nechat venku. Na chodbě při 10°C zůstala přes zimu zelená a teď začala růst jako blázen, má krásný listy asi jako fíkovník ale špičatý. Měla by být o fous choulostivější a mít menší(1.5cm) ale chutné plody. Někde o ní psali jako o M. platanolisté a má růst někde na jižní moravě i když nevím jestli je to vůbec ona protože s morušema je to složitý, jmen je dvakrát víc než druhů
a spousta kříženců a variet.
Re: Morus kagayamae
Kamarád má na zahradě m. platanolistou koupenou už jako strom (2,5m) asi za 3tis
- roubovaná. Pěkné přírůstky- větve jdou horizontálně = jak deštník.Velké laločnaté listy. Plodů minimum a stejné nebo menší jak M. alba
. Vhodné do parků nebo na okrasnou zahradu.
Díky za info. Ta moje stála 99,- Kč
Tak jsem si dodnes myslel, že mám M. platanolistou, ale teď jsem na pochybách, že by to mohla být i tato Morus kagayamae. Vypajají dost podobně. Kdyby někdo věděl, jak je od sebe rozeznat, napište. Pokud by měl někdo zájem, vím kde se dají sehnat semena té platanolisté?.
Myslím, že je to jeden druh. Na francouzským webu píšou že je odolná do -15°C, mě v pohodě přežila v kontejneru na zahradě a nebýt květnových mrazů měla by už půlmetrové přírůstky tak jako řízkovanec kterej jsem vyhodil ven až po mrazech.HONZAD píše:Tak jsem si dodnes myslel, že mám M. platanolistou, ale teď jsem na pochybách, že by to mohla být i tato Morus kagayamae. Vypajají dost podobně. Kdyby někdo věděl, jak je od sebe rozeznat, napište. Pokud by měl někdo zájem, vím kde se dají sehnat semena té platanolisté?.
-
ZdenekCernoch
- čestný člen ( přispívající )

mrazová kotlina Nízkého Jeseníku ve 460 m.n.m zahrada u rodiču Větřkovice
Ty moje moruše platanolisté ? přezily zimu vcelku dobře, i ta v kontejneru. Na jaře byly vrcholky zmrzlé, ale to bylo nevyzrálým dřevem. Dospělý strom v podmínkách JM nemá problémy s vymrzáním.
U Starkla je zase mají, ale s označením Morus kagayamae (alba). A pak se v tom vyznej. 
-
vrana
- čestný člen ( přispívající )

Ted jsme dostali maličkou,nějakou velkoplodou z výzkumu.Tak za dva roky to můžem zkusit řízkovat.Nesmí se to sázet u domu,ale podobně jako třešně na nejvzdálenější konec zahrady.Padá to a dům je pak plný much.Spíše se k domu dává ořešák, ale ne moc blízko, předloni ořešáky rozlámal sníh a spadly.
Hlásim nevedomé testovanie,kúpila som od Starkla,v jeseni 2011,zasadila a prežila dve tuhé zimy,jedno totálne zamokrenie a 2x subsaharskú Afriku,nie je veľká ale pekne rastie.Aby som nezakríkla.