Moruše
Moderátor: Stanley_51
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

Re: Moruše
Je to decentně okousané .....to se ještě zbrchá, hlavně že to "něco " nezdrhlo i kůru. Stačí, že to něco asi pomohlo i tomu Neru.....
-
modra7
- desátník

Minulý rok jsme měli obdobně poškození na muchovníku. Podezřívám nějakou housenku.
S tím Nerem to ale určitě nesouvisí, to je asi 100 metrů daleko a neni vidět žádné okousání, ani listů, ani kmene.
S tím Nerem to ale určitě nesouvisí, to je asi 100 metrů daleko a neni vidět žádné okousání, ani listů, ani kmene.
-
nene

Jen pro informaci - z GD ještě pořád sklízíme moruše, ještě jsou tam i zcela malé a zelené plody. Co dozraje, to už nepadá a některé plody mají skoro pět centimetrů.
-
EvaOstrava

Jak ta vaše GD vypadá? Já z ní mám šíleně hustý keř, kde už žádné plody nedokážu najít. Už nabíjím pilku, moje trpělivost přetekla. Buď ji špatně stříhám, nebo holt není vhodná pro mou zahradu. V tom místě stejně pokaždé omrzne. Jen mám strach, aby to mé řádění nemělo moc dlouhé pokračování, možná padne i pendula..... (Tak to dopadá, když se člověk vrátí po dovolené a vyděsí se z té džungle, co tady v deštivém počasí dokázala vyrůst.)
-
nene

Jak už jsme tu někde psali, my ji máme na blbém místě, takže musíme řezat, abychom prošli po chodníku a aby nám větve neležely v bazénu. Samozřejmě vystříháváme vnitřní větve. Včera jsme stříhali přerostlé konce větví, které nám bránily v průchodu, to jsme provedli u všech moruší, které nerespektují, že doma jsme tu my
....ale stříhali jsme opravdu jen ty, které zavazí, průklest a větší(velký) střih děláme až na jaře. Máme zkušenosti jen z jihu a ze skleníku doma, ale ostříhat moruši není problém, snese toho opravdu hodně. GD je pěkný keř, takže zatím ho necháváme v klidu zelenat se
.
-
speedy
- mírně pokročilý

- Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary
Dotaz k sazenici IE na výšku založení větvení:
koupené sazenici jsem v mé jílovačce raději dopřál a zasadil ji tam do asi 10 l přidaného substrátu s předzásobeným hnojivem, asi se dobře chytila protože vyrazila prudce nahoru ... až mám po shlédnutí některých foto na internetu (těch už "dospělých" IE) vážnou obavu, to abych nevypěstoval palmu a k moruším plodům se nelezlo po žebříku
*** Mám proto IE, v tom požadovaném asi místě větvení, tak ještě zavčasu od shora zakrátit? Nebo to nechat být a důvěřovat moruši samé?
koupené sazenici jsem v mé jílovačce raději dopřál a zasadil ji tam do asi 10 l přidaného substrátu s předzásobeným hnojivem, asi se dobře chytila protože vyrazila prudce nahoru ... až mám po shlédnutí některých foto na internetu (těch už "dospělých" IE) vážnou obavu, to abych nevypěstoval palmu a k moruším plodům se nelezlo po žebříku
*** Mám proto IE, v tom požadovaném asi místě větvení, tak ještě zavčasu od shora zakrátit? Nebo to nechat být a důvěřovat moruši samé?
-
nene

Nechte to být a natvarujte ji definitivně až na jaře, po mrazech. Nám IE roste mohutně (3m přírustek bez jakéhokoli hnojiva a v suchu), stejně to bude chtít žebřík a nebo prostě sklízet klasicky třepáním na plachtu.
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Mně se koupená rostlinka rozvětvovala cca v 60cm, tak jsem to tak nechal. Akorát pak tento výhon začal růst nahoru a začal konkurovat terminálu, v důsledku čehož terminál vyháněl větve jen na druhou stranu. Takže to si je potřeba pohlídat. Teď každé jaro takové větve vystříhávám, aby boční větve šly do horizontálnější polohy a celý stromek více do šířky.speedy píše: ↑28 črc 2026, 08:08Dotaz k sazenici IE na výšku založení větvení:
koupené sazenici jsem v mé jílovačce raději dopřál a zasadil ji tam do asi 10 l přidaného substrátu s předzásobeným hnojivem, asi se dobře chytila protože vyrazila prudce nahoru ... až mám po shlédnutí některých foto na internetu (těch už "dospělých" IE) vážnou obavu, to abych nevypěstoval palmu a k moruším plodům se nelezlo po žebříku![]()
Toto je aktuální foto - nechal jsem tam 2 žebříky pro děti, aby jej mohly dobře otrhávat. Do plachet by to asi šlo také, jakmile plody dozrají, jdou pěkně od stopky. Myslím, že jsme to s Mirkou tady minulý rok řešili, jak by šla pod moruši napnout síť, ale ještě jsem se k tomu nedostal. Ale budu si IE množit, abych měl ještě druhý stromek a tolik žebříků nemám

-
Hofis

Když jsem byl teď na severu ve VDF všiml jsem si bezděky něčeho červeného na moruši Trnavské. Po důkladné prohlídce jsem našel prvních celkem 5 plodů, 3 z nich byly zralé nebo skoro zralé (ještě trošku s červenou barvou). Tak jsme dali s máti první ochutnávku a shodli se na tom, že to by šlo.
Pro mě úplně první moruše v životě a je to opravdu velmi dobré. Ale plody byly celkem malé, velikost kolem 1 cm. Tak snad budou i do budoucna trochu větší. Ale chuťově fakt bomba, i ten ještě trochu červený byl výborný, sladký s příjemnou kyselinkou.
-
Hofis

Objednával jsem ze zahradnictví Spomyšl 20.02.2020 jako malý dvouletý stromek (kontejner C2), takže bude mít tak 8 let.
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Mám 10 letou Trnavskou, letos měla 2x tolik plodů co loni. Celkem asi 10
Pořád se odhodlávám ji nahradit něčím jiným, ale je taková zakrslá (něco přes 1m, ale košatá) a vyplňuje mi ideálně jedno místo na kraji zahrady.
Chuťově je určitě zajímavější než moruše bílá, má tu příjemnou kyselinku. Ale IE je chuťově ještě zajímavější.
Pořád se odhodlávám ji nahradit něčím jiným, ale je taková zakrslá (něco přes 1m, ale košatá) a vyplňuje mi ideálně jedno místo na kraji zahrady.
Chuťově je určitě zajímavější než moruše bílá, má tu příjemnou kyselinku. Ale IE je chuťově ještě zajímavější.
-
modra7
- desátník

To je úspěch, já plody sbírala ze starého vysokého stromu a neměla jsem jich o moc vícMikeDundee píše: ↑01 srp 2026, 18:25Mám 10 letou Trnavskou, letos měla 2x tolik plodů co loni. Celkem asi 10![]()
Ty dvě Nigry co mám, jsou kupované z různých zdrojů, jedna ze Spomyšle, označena čistě jen Morus Nigra a druhá z Eplodin pod označením Black Persian. Jedna je na zahradě druhá balkóně. Ovšem pokud začne plodit až v osmém či devatem roce, tak ji budu muset z balkonu buď přesunout nebo začít stříhat. Na balkóně s dostatkem vody má mnohem větší přírůstky než na zahradě. Na zahradě pár centimetrů, na balkoně asi 20cm.
Moji na jaře koupené GD se v zemi prozatím líbí,má pěkné zdravé výhony.Tak uvidím jestli tomu bude tak i na jaře a jak zvládne rašení a jarní mrazíky.Původně jsem ji chtěla nechat přezimovat v kontejneru ve sklepě,ale nakonec to bude muset zvládnout venku.Stačí mi,že musím schovávat fíkovníky a sklep není velký.