Moruše
Moderátor: Stanley_51
Re: Moruše
Nocni bourka je zklepala, takze sklizeno. Nejvetsi jsem zmeril, plod 1cm + 0.5cm stopka. Mirne sladke, chutna jako bila moruse, ty vic vyzrale trochu ten medovy nadech co maji susene. Po desti ale dost vodnate.
Kdyby tak ty plody priste chtely narust aspon 3-4x vetsi,
Kdyby tak ty plody priste chtely narust aspon 3-4x vetsi,
-
speedy
- mírně pokročilý

- Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary
Tak "nene" mne má s tou IE na svědomí?
Mám uvolněné místo po zmrzlé jabloni (z předloni zjara) a tak jsem udělal náhodně nákuk do Kruhu. Nakonec jsem koupil to, co jsem nepředpokládal, no ale údaj o prý velké mrazové odolnosti IE a chuťové hodnocení od "nene" mne přesvědčilo: na ještě jeden pokus s moruší. K jen dnes už jediné přežívající no name moruši z Penny. Sazenici IE jsem dost dlouho proto i vybíral, aby měla už alespoň náznak dřevnatosti budoucího kmínku.
*** Pro fandy GD ale já už se žel neodvažuji. Jen asi budu tiše závidět?
V Kruhu na e-shopu ale i v minulosti tam u nich u GD je cena 349 Kč, to je výrazněji více než jinde u konkurence. A přitom to je obvyklý kontejnerek 9 x 9 cm a sazenice malá, v podstatě zelená bylina. To u mne jako výchozí stav nikdy nepřežilo.
Dnes tam měli to samé ale, pozor, navíc za tutéž(!) cenu vedle bylo asi 20 GD ve větších květináčích, sazenice tomu odpovídající tj. už vysoké a především v "kmínku" nikoli bylinné ale už vyzrálejší, dřevitější. Dalo by se vybrat.
*** Pro fandy GD ale já už se žel neodvažuji. Jen asi budu tiše závidět?
V Kruhu na e-shopu ale i v minulosti tam u nich u GD je cena 349 Kč, to je výrazněji více než jinde u konkurence. A přitom to je obvyklý kontejnerek 9 x 9 cm a sazenice malá, v podstatě zelená bylina. To u mne jako výchozí stav nikdy nepřežilo.
Dnes tam měli to samé ale, pozor, navíc za tutéž(!) cenu vedle bylo asi 20 GD ve větších květináčích, sazenice tomu odpovídající tj. už vysoké a především v "kmínku" nikoli bylinné ale už vyzrálejší, dřevitější. Dalo by se vybrat.
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

U GD se dívejte na vzdálenost pupenů, musíte mít pocit, že je to zakrslá třešeň
.
No a tomu IE budeme držet palce ze všech sil (aby to byl IE - ať už ten náš nebo ten váš
) . To co máme my (Uherský Ostroh) je fakt chutné, tak snad nebudeme prokleti
.
No a tomu IE budeme držet palce ze všech sil (aby to byl IE - ať už ten náš nebo ten váš
-
EvaOstrava

Moje GD podporovaná každodenním deštěm začala neuvěřitelně bujet, nádherné listy, v nich plody už nejde najít vůbec. Když se na ni dívám, tak mi vždy naskočí věta "Doba (moruše) vymknuta z kloubů šílí". Možná potřebuje větší zahradu, než je ta moje. Mám ji teď nějak ostříhat?
-
nene

Kdykoli cokoli co překáží, pokud nepřekáží, nechte bujet. Na jaře (když už na to bude vidět) vystřihnout to, co jde do koruny nebo to, co je moc nízko a plody by byly špinavé od hlíny nebo olezlé od slimáků.
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Jak mám smůlu na malé a slabě rostoucí rostlinky moruší, tak jsem loni koupil moruši Fuji Red, asi 50cm proutek, který má letos asi 60cm přírůstky. A už dokonce jeden plod. U jiných odrůd jsem měl letos prťavé plody, ale tento už je všechny překonává.

A máte tip jak ji namnožit z řízků ? Tu spodní větev příští rok stejně odstřihnu. Mám ji dát do perlitu už teď, nebo až na podzim kdy zdřevnatí ? Zdroje se liší.

A máte tip jak ji namnožit z řízků ? Tu spodní větev příští rok stejně odstřihnu. Mám ji dát do perlitu už teď, nebo až na podzim kdy zdřevnatí ? Zdroje se liší.
-
nene

Teď vzdušné hřížení.
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
A máte někdo zkušenost, že by Morus Rubra mohla růst a plodit v 550m ? Starší stromy by měly snést mrazy až -34°. Zároveň tento druh na jaře později raší. Bylo by to na chráněné místo k chatě.
-
modra7
- desátník

Ta moje tak velké přírůstky nemá a to se ji snažíme čas od času i zalít. Mě ale došla později a o něco menší, než co jsem viděla tu tvoji minulý rok. Plod se tam také tvoří, ale ne tak velký a hezký.MikeDundee píše: ↑07 črc 2026, 19:01Jak mám smůlu na malé a slabě rostoucí rostlinky moruší, tak jsem loni koupil moruši Fuji Red, asi 50cm proutek, který má letos asi 60cm přírůstky.
Dnes jsem u nás v arboretu ochutnala Morus Nigru. Jen pár plodů, byly dost vysoko (je to velký strom, vícekmen. Jeden z kmenů je zborcený na zem, na větvích z něj byly plody větší, než na zbytku (že by dokázal brát víc vody ze země?). Po pár kouscích jsem už nemohla sahat do tašky pro mobil, tak mám jen jedno foto

Jsou fakt výborné, jak hodně povedená ostružina, ale takové čerstvější, víc osvěžující příjemná kyselost. Neúplně zralé plody ale nejdou vůbec utrhnout. Stopka se skoro nevyskytuje. Jak to člověk chytne, hned se spouští šťáva. Je jí ještě víc než u Morus alba a je světlejší. Celkem dobře šla ale z rukou umýt. Je samozřejmě otázka, jestli to stojí za to, pro těch pár špatně dostupných plodů. Já si ale Morus Nigru na zahradě nechám. Zatím je malinká, ale sucho zvládá dobře.
-
modra7
- desátník

Pár seschlych mini plůdku na GD obráno, nestály za fotku, těším se na příště, jak bude plodit po pořádném zakořenění. Nějaké přírůstky (pár centimetrů) na něm jsou. Tak to vypadá slibně.
Nejlepší přírůstky má Pákistánský velikán, ale ne ten co je naroubovaný na podnoži, ale pravokořený.

Ještě ale neplodil, tak jsem zvedavá co se z něj vyklube. Snad příští rok.
A takto vypadá moje Fuji Red:

Celkem nespokojené vypadá White Hunza, už delší dobu má takto srolované listy

A to jí zaléváme při každé návštěvě zahrady. Možná je to těmi málo vyvinutými kořeny při zasazení na jaře. Listy jsou celkem světlé, asi by potřebovala i přihnojit.
Nejlepší přírůstky má Pákistánský velikán, ale ne ten co je naroubovaný na podnoži, ale pravokořený.

Ještě ale neplodil, tak jsem zvedavá co se z něj vyklube. Snad příští rok.
A takto vypadá moje Fuji Red:

Celkem nespokojené vypadá White Hunza, už delší dobu má takto srolované listy

A to jí zaléváme při každé návštěvě zahrady. Možná je to těmi málo vyvinutými kořeny při zasazení na jaře. Listy jsou celkem světlé, asi by potřebovala i přihnojit.
-
nene

Ta WH je docela pěkná, světlé listy - je white
, přijde nám to normální ve srovnání s tou naší. Náhodou docela koukáme, jak jste ji vypiplali
.
-
modra7
- desátník

Hlavní zásluha je u Vás! Měla dokonce asi i tři nebo čtyři plody. Jen mě mrzí že ten řízek, který vznikl po jejím zasazení a zkrácení to nakonec nedal. Dlouho vypadal živě a zeleně, ale po nějaké době seschl.
Už se moc těším až ta moje zaplodí,jestli budou plody vypadat stejně.