Moruše
Moderátor: Stanley_51
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

Re: Moruše
Ono to nezalití má i nějaké výhody - kořeny se budou hodně snažit jít do hloubky. A pokud teď zaprší, tak to bude v pohodě.
Známe zahradu na jižním svahu, kde jediná možnost zalití jsou igelitové plachty sbírající sraženou vodu - šílené, pracné, ale všechno roste a nadšení a radost z každé kapky a každé rostliny je velká a upřímná.
-
modra7
- velitel

Už máme zalito necelými 5mm
a další ještě snad přijdou. Ty hluboké kořeny by u nás měly mít všechny rostliny, jinak nepřežijí. A taky jich to možná pár nedalo (kombinaci zimy a nedávného sucha), ještě čekám jestli náhodou neobrazí od kořenů. Ale jak jsem psala, moruší se to naštěstí netýká.
.
Moruše NIGRA
Po republice probíhá mapování stromů moruše nigry. Hledají se hlavně staré stromy. Prošel jsem známá místa s výskytem moruší v Olomouci, tedy ta která znám - Nemilany, Nová ulice. Jen staré stromy moruše alby. Pokud máte někdo info o moruši nigra v Olomouci nebo okolí napište, dejte vědět. JK
-
modra7
- velitel

To se tu už dávalo vědět před pár stránkami, myslím že i s odkazem na příslušné stránky. https://www.morusecerna.cz/odkazy-zdroje-a-kontakt kde je kontakt přímo na Karla Nováka, který je mapuje
(kontakt na něj je až dole na stránce).
Ale je fajn to občas připomenou pro nové uživatele kiwi fóra
.
(kontakt na něj je až dole na stránce).
Ale je fajn to občas připomenou pro nové uživatele kiwi fóra
- moravak
- nováček

Ahoj Karle, počkej na listy, pak srovnáme. Myslím, že moruše se dá dobře poznat i podle tvaru listů. Taky mám novou údajně GD, tak uvidíme.
PS: zatím vypadá podobně jako ta tvoje.
PS: zatím vypadá podobně jako ta tvoje.
-
modra7
- velitel

Mohl, ale to je asi tak všechno, co se k tomu dá říci.
Podle tvaru listů bych se moruši určovat neodvážila, i na Morus alba pendula jsem viděla všechny tři základní tvary listů. Navic na menší rostlině a v prvních letech se mohou ukázat třeba jen listy jednoho typu a ty další tvary až v následujících letech. Ale taky to budu tento rok pozorovat na GD poprvé
-
EvaOstrava

Na prvni GD, kterou jsem měla, byly listy zajímavě vykrojené, podobně jako má pendula-ale byla to odrůda těsně vedle. Ta moje nová GD mívá listy vejčité, zubaté ale nevykrajované.
-
modra7
- velitel

Takto by to mělo vypadat za pár let https://youtu.be/rHcA8MTMYZI?is=8PxTGs2E5nHBdDWz 
A jo, vypadá to že by listy na GD měli být široce vejčité až srdčité.
A jo, vypadá to že by listy na GD měli být široce vejčité až srdčité.
- kaaja-el

- Kontaktovat uživatele:
Už to pojede:-) Ty máš nody hodně blízko u sebe. To já tolik nemám.
-
nene

Uvidíš po první sklizni, taky jsme měli dva, které byly koupené jako GD a hned první pohled vzbudil pochybnosti. Každý byl nakonec jiný, jeden dobrý, ale v podmínkách, kde byl (ve skleníku), příliš vzrůstný, druhý naprosto o ničem, už je přeroubovaný.