edit, update: Tak jsem tu asi opět napsal blbost. Nigra má prý samčí i samičí květy, a je samosprašná, tak asi semenáčky jsou možné.
Moruše
Moderátor: Stanley_51
- kaaja-el
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Re: Moruše
Je to tak - všechny Nigry na celém světě jsou vlastně jedna rozřízkovaná samičí rostlina a samec k ní neexistuje. Pokud tedy někdo má semenáč, je to nejspíš hybrid s Albou.
edit, update: Tak jsem tu asi opět napsal blbost. Nigra má prý samčí i samičí květy, a je samosprašná, tak asi semenáčky jsou možné.
Nepochytil jsem v diskuzi, proč to musí být zrovna Nigra a zda je to podmínkou. Mám semenáče z moruší posbíraných pod stromy v Bulharsku, kde jich je hafo a kde se navzájem opylují, takže nevím, jestli je to Nigra nebo Alba, a neměl jsem důvod to zkoumat. Jen říkám, že rostou pěkně a rouby se na ně chytají, takže místo obtížného zimního kořenění Nigry ji lze bez komplikací naroubovat na tyto semenáče. A těch můžu nabídnout desítky. 
A pokud jde o bujnost růstu, nevidím v tom problém, pokud tomu člověk nebude podkuřovat. Mám ji v suché chudé půdě a roste spořádaně, nyní po několika letech má cca 3 m na výšku a řez už neprovádím.

A pokud jde o bujnost růstu, nevidím v tom problém, pokud tomu člověk nebude podkuřovat. Mám ji v suché chudé půdě a roste spořádaně, nyní po několika letech má cca 3 m na výšku a řez už neprovádím.

-
modra7
- velitel

Někdo to tu před pár stránkami psal a je to potvrzené i dalšími zdroji, že roubovat nigru na albu není ideální (ale sama jsem to nezkoušela). Mám od tebe tu Bzeneckou naroubovanou na semenáči a právě podle toho jak vzrůstná je (ale nejen podle toho) jsou nejspíš obojí alby, podnož zcela určitě, tím vrškem si úplně jistá nejsem. Je to ale divné, protože původní strom od Bzence je myslím potvrzená nigra. Hezká fotka jak vypadá dřevo nigry je zde https://www.morusecerna.cz/jak-je-rozeznat
Neměl bys detailnější foto jak vypadá větvička toho stromku z tvého předchozího komentáře?
Je to ta identická odrůda, kterou roubuji a kterou jsem ti poskytl. Tedy podle toho popisu alba (už jen podle plodů s delší stopkou), nicméně odrůda je prodávaná jako Bzenecká. Jak říkám, pokud je pěstovaná v suchu, neroste nijak bujně, tento stromek není vyšší jak 3 m a má dnes 10 let. Když má vodu (třeba u mě na zahradě), pak jej musím krotit řezem a pak má přírůstky jako v popisu alba, pokud nemá vodu, pak není řez potřeba a má přírůstky jako v popisu negra.
-
modra7
- velitel

Já si to myslela, ale zmátlo mě, že má tak zahuštěnou korunu (jak bych čekala spíš u té nigry). Vždyť jen ten špičák, co jsme zasadili, měl tak tři metry (ten největší z těch, co jsi nám dal).
Podle mě tu Bzeneckou v určité chvíli prohodili prodejci a pak už se prodávala jako Bzenecká alba.
Podle mě tu Bzeneckou v určité chvíli prohodili prodejci a pak už se prodávala jako Bzenecká alba.
-
modra7
- velitel

Hybridy alby s nigrou samovolně nevznikají, mají příliš rozdílný genotyp.
Co se týče problematiky roubování nigry na albu jsem našla úplně čerstvý článek,
https://dergipark.org.tr/en/pub/comuagr ... le/1819775
kde se zkoumala úspěšnost roubování nigry na různé podnože (alby) a vyšlo jim, že ty úspěšně uchycené měly vyšší celkový obsah cukrů a škrobu. Nejvíc v úspěšnosti vynikal čínský kultivar He Ya Bai (vysokým obsahem sacharidů a fenolických sloučenin), je to Morus alba která se používá hodně v hedvábnictví. K němu se asi u nás těžko dostaneme, ale zřejmě tedy existují vhodné kultivary alby, kde je větší šance uchycení roubu a jeho dalšího prospívání. Je to tedy o zkoušení..
Nemyslím si, že by bylo cokoli prohozeno. Prodávala se od začátku jako bujně rostoucí, uváděné parametry 10 - 20 m výšky, fotky plodů s dlouhou stopkou, což všechno odpovídá v tebou uvedeném odkazu na popis alba. Jediné, co snad prodejci někdy pletou, je, že uvádějí tuto černou moruši jako nigra, ale to je běžný a logický omyl mnoha lidí.
-
modra7
- velitel

Jasně, jen mi to nesedí s tím že u Bzence je ta potvrzená nigra, čekala bych, že bude pojmenovaná podle místa nálezu. Chápu ale že to bylo značně naivní očekávání, zvlášť když Trnavská není z Trnavy (vzorky k určení tehdy byly z vesnice která je od Trnavy asi 25km) a není to ani kultivar, ale prostě Morus nigra