Moruše

zde můžete probrat všee o pěstování moruší

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Re: Moruše

Příspěvek od modra7 »

SUPERFRUIT píše:
07 srp 2025, 23:46
Cisto biele plody niektorých morus alba sú chuťovo niekedy pomerne fádne.
Ano, to už tady v diskusi bylo řešeno mnohokrát, naposledy na minulé stránce :wink:. Moje hodnocení chuti na ty komentáře navazovalo a bylo pro případné další nadšence do moruší z Brna.
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeDundee »

Mám letos 2 poznatky:

a) Odrůda Illinois Everbearing (kříženec Morus alba x Morus rubra) je pro mě TOP - plodí už více než měsíc a půl, plody sladké s aromatickými kyselinkami (jiné odrůdy, které jsou jen sladké mi přijdou dost fádní a většina odplodila na začátku prázdnin), odrůda roste vitálně i v mé sušší zahradě. Zároveň mi by to neměl být žádný obr, měla by dorůstat 5 metrů. A stále jsou v koruně nějaké zelené plody:
Obrázek

b) Voda podstatně ovlivňuje velikost plodů (a to i suchu-odolných druhů). Letošní deštivý červenec mi to potvrdil u fíkovníků a dnes i u moruše - plody jsou tlustší a delší, některé skoro dvojnásobně oproti těm, které dozrály na konci suchého června.
Obrázek

Na obírání koruny používáme třínohé žebříky do svahu. Přemýšlel jsem ale, že bych kolem kmene přivázal nějakou síť, v rozích ji zavěsil na klacky zatlučené v zemi a nechal moruše padat do této sítě (buď při větru, nebo při zatřesení stromem). Otázka jak vyřešit, aby se z ní plody dobře vybíraly (např. nějaká kapsa na suchý zip u kmene). Nechci nechávat plachtu pod stromem, za prvé to mám z kopce, za druhé bych ji tam musel nechat 2 měsíce a za třetí se mi do plodů co spadnou pouští mravenci. Neřešil jste někdo něco podobného ?
Obrázek
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

MikeDundee píše:
10 srp 2025, 20:23
Neřešil jste někdo něco podobného ?
Zatím to sice nepotřebuji (doufám že časem budu :wink:), ale už jsem o tom dost přemýšlela. Zatím plánuji něco takového:
Obrázek
To černé jsou gumičky se žabkami zakousnutými do sítě (pokud tu váhu unesou). Zeleně jsou tyčky nebo větve. Ale možná je to zbytečně složité.

Docela by mě zajímalo srovnání chuti a doby zrání odrůd Illinois Everbearing,, Gerardi Dwarf a Shin-tso. Nemá někdo nahodou všechny tři?
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeDundee »

@modra7 : Ano, něco takového. To je dobrý nápad složit to ze 2 sítí - když se budu chtít dostat blíž ke kmeni k napadaným moruším - odepnu si kolíček jedné ze sítí, tam kde se rohy dotýkají - jedna bude stále napnutá (na kolíčku), cíp druhé budu držet v ruce a dostanu se blíž ke kmeni a povybírám moruše. Pak stejně z druhé strany. S6

Shin-tso snad ochutnám další rok. Malý Geraldi Dwarf mi z neznámých příčin po červencových deštích uschl (nebo spíše uhnil od kořenů... ?) :( . Ale co jsem ochutnal z pár kousků No.2, Kokuso, Dwarf Everbearing, Alba Pendula a Mojo Berry tak Illinois Everbearing mi z nich chutná opravdu nejvíce (asi díky těm aromatickým kyselinkám).
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Už mám taky objednanou Fuji Red (zpětně trochu lituji, že jsem nevzala dvě, přemýšlím o vysazení moruše i u mamky ve Dvoře Králové :D, ale peníze nerostou na stromech). Taky jsem neodolala morus nigra Black Persian, podle prodejce by měla by být odolná do -30°C. Jsem zvědavá, jestli to bude opravdu nigra.

Pěstujete někdo SISIPHUS EVERBEARING BOMBYX? Jsou její plody opravdu 3-5 cm a čisté sladká chuť bez kyselin?
kaaja-el
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaaja-el »

Jste tady někdo, kdo pěstuje opravdickou Morus Nigra?

Ale nemyslím černoplodou Morus Alba.
https://www.tropik.cz/lexikon/listnate- ... ernoplody/

Morus Nigra
https://www.tropik.cz/lexikon/listnate- ... nik-cerny/
mulisak
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mulisak »

Morus Nigra mám dvě, zasazené na jaře 2022, v té době cca 20 cm vysoké rostlinky. Růst velmi slabý, větší z nich částečně seschnula nebo byla napadaná nějakou chorobou, takže jsem ji musel pořádné ořezat. V současné době mají tak 30 a 50 cm, Illinois Everbearing, kterou jsem sázel současně a která byla stejně maličká, má teď cca 2.5 m a byla letos obsypaná plody.

Ke každé z nich jsem lonil dal semenáč Morus Alba s myšlenkou, že Nigru na ně zkušebně naroubuji. 18 měsíců staré semenáčky Morus Alba jsou jednou tak vyšší než Nigra.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

Taky pěstuju pravou M. nigra. Koupil jsem ji v Uh. Ostrohu, kde se mi snažili prodat M. alba s černými plody, že prý je to jedno a totéž. Pak jsem tam v rohu našel M. nigra, označenou jako Bzenecká, s drobným vzrůstem. Roste velmi pomalu, listy má členěné a drsné jak šmirglpapír. Mám jak albu-nigru (něco jako Galicja, ozn. Rimavská Sobota, plody 3-4 cm) tak nigru. Alba-nigra je strom a ročně dělá dvoumetrové pruty, nigra je takový zákrskovitý stromeček, co rostl tak 5 cm ročně, ale teď už začíná dělat i 30cm přírůstky. Mimochodem Morus alba je diploid s 28 chromozomy, M. nigra je decosaploid (dvaadvacetiploid) s 308 chromozomy. To docela vysvětluje pomalý růst. Než při mitóze (buněčném dělení) nadělíte buňky s tak velkým genomem, tak to trvá.
veverka
pokročilý
pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od veverka »

Moruše bílá list sušený k léčbě, kopiruju kousek:
Moruše a diabetes – klinické studie provedené týmem vědců a lékařů na univerzitě v Minnesotě (Minneapolis VA nemocnice) ukazují, že list moruše může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi u diabetiků 2. typu. Podobně jako běžně užívané léky na cukrovku 2. typu chemické látky v listech moruše zpomalují vstřebávání cukru z jídla. Čímž se vstřebávání cukru posouvá v těle až do střev, kde je cukr absorbován pomaleji a tím se také pomaleji zvyšuje jeho hladina v krvi. Jedna z těchto studií publikovaných v Diabetes Care, nejčtenějším časopise zabývající se cukrovkou, zjistila průměrné snížení hladiny cukru po jídle o 44%. Odkaz na zahraniční studie zde : Influence of Mulberry Leaf Extract on the Blood
odkaz, ale i jinde na netu o bilé moruši, takže nezoufejte když nezaplodí, můžeme se pustit do listů S20
https://www.naturgreen.cz/E-SHOP.html?x ... gIndfD_BwE
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

veverka píše:
18 zář 2025, 11:31
..takže nezoufejte když nezaplodí, můžeme se pustit do listů..
Dobrý pokus, ale úplně mě to asi neuchlácholí. Navíc ty moje zatím nemají ani moc listí :lol:. Snad už to bude příští rok lepší. Navíc už mám víc přehled o tom, kam se dá na moruše chodit. Je to ale vždycky jen takové sbírání na chuť. Nedávno jsem mluvila s lidmi, kterým od sousedů padají na pozemek prý kila a kila moruší z velkého stromu. Jen si nebyli jistí že jsou jedlé, tak přišly nazmar. Taková škoda :shock:.

Mimochodem ty extrakty z listů mají i protizánětlivé a neuroprotektivní účinky S6.

Ať se daří s pěstováním a těm co pěstují exotické odrůdy ať toho moc nepomrzne!
kaaja-el
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaaja-el »

Ještě pěstitelé pravé Nigry - měli byste subjektivní chuťové srovnání s nějakou konkrétní černoplodou Albou? (Shelli, Illinios Everbearing, Gerardi Dwarf)? Stojí to za to? Nebo tu Nigru považujete spíš za sběratelskou záležitost?
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Včera jsme byli na zahradě a při zkoumání jedné větve moruše, která měla skoro úplně ožrané listy (je ohrazená paletami, takže srnky a zajíce vylučuji)
Obrázek
Jsem si všimla začernání na jiné větvičce. Což mě tedy znervóznilo víc než ty ožrané listy.
Obrázek
Nějaký nápad co by to mohlo být a co s tím případně dělat? Kdyby to bylo jen na té větvi, tak bych si asi myslela že to jen dřevo stárne, ale to jak to jde až přes ten zelený list, mi přijde podezřelé.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Ted ke konci sezony uz jsou listy zpravidla v mnohem horsi kondici nez nekdy uprostred leta. Za par dnu je rostlina stejne poshazuje, u me jsou treba moruse hole uz od poloviny srpna. Bude to pravdepodobne nejaka houba/plisen, ale skoro jiste jde jen o povrchovou zalezitost, ktera se objevila vlivem delsiho vlhciho pocasi. Vubec bych to neresil.
veverka
pokročilý
pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od veverka »

moonvil ano taky mam vsechny odrudy morusi (zatim mlade tak je pozoruju) uz od konce srpna zažloutlé listy, vzhledově jako prvni ze vsech ovo stromku a keřů u mě. Ted uz i opadávají. oproti jablonky a merunky a kanad boruvky vypadaji stale svěže.
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Já mám právě zatím skoro na všech moruších zasazených na zahradě krásně zelené listy. Tak mě to znervóznilo, díky za uklidnění. Ale dnes mi došla Morus nigra Black Persian a měla na sobě jeden jediný seschlý list, který upadl při manipulaci. Jsem ráda že tam aspoň jeden byl. Aspoň jsem mohla ověřit, že je povrch jak jemný šmirgl papír, jak to má u nigry být S6.
Odpovědět