Moruše

zde můžete probrat všee o pěstování moruší

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Re: Moruše

Příspěvek od MikeDundee »

Argout píše:
04 črc 2025, 20:22
Radim: za kolik hodně moc let by měla začít plodit Trnavská? Ještě jsme je nevykopali, je moc sucho a tvrdo. Vyplati se čekání? Mám jich po cca 12-15 letech plné zuby, ještě neměly ani plod. Odsouzeny jsou, ale ještě by mohly dostat milost.
Jak jsem letos psal, že po cca 10 letech má poprvé nasazeno na 5 plodů, tak ty dozrály (tlustší a spíše kratší - u mě tak 1,5cm). Je tam opravdu více kyselin než v jiných moruších. Mně to docela chutnalo, ale Illinois Everbearing je prostě lepší ve všech směrech. Vzhledem k tomu, že jsem zatím nesehnal jinou menší moruši, kterou jsem chtěl Trnavskou nahradit, tak ji tam nechám do dalšího roku a schválně uvidím o kolik zvedne násadu... Ale nepočítám, že by předvedla nějaké zázraky...
veverka
pokročilý
pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od veverka »

nene: bíloplodá moruše...".. letos má některé plody už obrovské a dokonale sladké - manželka říká, že chutnají jako Salko "....
Takovou líbeznou chut maji vsechny biloplode moruse? nebo je v nich rozdíl? jde mi o bíloplodou morusi, a muj pocit. Dneska jsem potkala ,kdyz jsem opet zabloudila :-) pěškobusem , bíloplodou moruši, strom velky jako stara odruda jablone nekde v opustenym sadu, obsypanou plody, postupne dozravajicimi, a halda jich uz byla na chodniku. Ochutnala jsem ze stromu, a chut mi prisla mezi jiz zcvrkávající se zapomenutá koupená salátová okurka a bílá tlustá housenka s lehce ovocne nasladlym ocáskem :-) . To je to ono ? a nebo jsem mela ochutnat ty z chodniku napadané, chystam se tam na dalsi pokus.
samozrejme se vyjadrete vsichni kdo jste jiz biloplodou m. zobali.
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

veverka píše:
07 črc 2025, 13:35
Dneska jsem potkala ,kdyz jsem opet zabloudila :-) pěškobusem , bíloplodou moruši, strom velky jako stara odruda jablone nekde v opustenym sadu, obsypanou plody, postupne dozravajicimi, a halda jich uz byla na chodniku. Ochutnala jsem ze stromu, a chut mi prisla mezi jiz zcvrkávající se zapomenutá koupená salátová okurka a bílá tlustá housenka s lehce ovocne nasladlym ocáskem :-) . To je to ono ? a nebo jsem mela ochutnat ty z chodniku napadané, chystam se tam na dalsi pokus.
samozrejme se vyjadrete vsichni kdo jste jiz biloplodou m. zobali.
U nas byvala biloploda moruse a nikdy mi moc nechutnala, takova mdle sladka, bez jakekoliv jine chuti. Pak ji vykaceli, nebo sama odesla, nevim. Pred par lety tam zasadili tmavoplodou (viz fotka u meho minuleho prispevku) a ta je chutove mnohem zajimavejsi, taky prevazne sladka ale s lehkou osvezujici kyselosti.
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

Bíloplodých moruší máme tady v okolí povíc, na cyklostezce je jich asi šest, chutná z nich je jen jedna. Chuť okurky vskutku není to, co by manželce chutnalo, protože okurky nemá ráda, nejí je :D.
Další dvě bíloplodé moruše jsme nedávno testovali na Slovensku, rostou tam vedle sebe, zatím mladé stromky, ale dobrá z nich je jen jedna - dobrá pro nás znamená velmi sladká, ale ne fádně, spíš s jakýmsi karamelovým podtónem. Fádní chuť až pachuť měly na tom Slovensku vedle rostoucí stromky, dost pravděpodobně Trnavské moruše (je tam pokus o morušovou alej), manželka ji hodnotila slovy - aha, tak proto mi moruše nikdy nechutnaly :? . Mně připomněla moruši z dětství, takže za mně dobrý, ale tenkrát jsem netušil, že to může být i jiné :) .
Jinak chuť u moruše velmi závisí na stavu dozrání, ta naše je chutná už při zhruba šedesátiprocentním stavu zralosti, v maximu mají ty jednotlivé bílé kuličky v plodu lehounký nafialovělý náznak na povrchu a plody jsou velmi šťavnaté, výsledná chuť je to Salko :) .
veverka
pokročilý
pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od veverka »

nene diky za obsáhlou reakci. a maji ty ruzne umisteny biloplodky stejný listy?
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

nene píše:
07 črc 2025, 14:23
Bíloplodých moruší máme tady v okolí povíc, na cyklostezce je jich asi šest..
Na Vsetínsku nebo Hodonínsku? Zajímalo by mě přesnější umístění u kterékoli varianty, protože navstěvujeme obojí..

Neví někdo o nějaké moruší s chutnými plody (ideálně s většími) v Brně nebo kousek od Brna? Mám na ně velkou chuť, skoro se mi o nich zdá a ty ze zahrady byly extrémně dobré, ale bylo jich málo a ty z převislých moruší nebyly úplně dobré chuťově..
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

veverka píše:
08 črc 2025, 19:19
nene diky za obsáhlou reakci. a maji ty ruzne umisteny biloplodky stejný listy?
Tak to fakt nevím, jestli pojedeme kolem, tak se zkusíme kouknout, ale musí být ještě plody, abychom věděli, které jsou ty bílé.....
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

modra7 píše:
08 črc 2025, 19:55
Na Hodonínsku.
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeDundee »

Před pár lety jsme byli začátkem léta na dovolené v Hustopečích a ze zajímavosti jsem se na webu https://map.na-ovoce.cz/ dověděl, že kousek od nás je sídliště s morušovníky. Hleděl jsem na ně jak puk - tři obrovské stromy, jeden bílé plody, druhý červené, třetí černé :-) Nikdo ze sídliště to nesbíral, s dětmi jsme očesali nejnižší větve, bylo to pro nás něco exotického, každá odrůda chutnala trošku jinak. K večeru vylezl od blízkých popelnic ježek a šel se napást moruší co popadaly na zem...
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

MikeDundee píše:
08 črc 2025, 21:35
Před pár lety jsme byli začátkem léta na dovolené v Hustopečích a ze zajímavosti jsem se na webu https://map.na-ovoce.cz/ dověděl, že kousek od nás je sídliště s morušovníky. Hleděl jsem na ně jak puk - tři obrovské stromy, jeden bílé plody, druhý červené, třetí černé :-) Nikdo ze sídliště to nesbíral, s dětmi jsme očesali nejnižší větve, bylo to pro nás něco exotického, každá odrůda chutnala trošku jinak. K večeru vylezl od blízkých popelnic ježek a šel se napást moruší co popadaly na zem...
Tak to je super! Díky za zhodnocení. Ten web znám a už půl hodiny do něj koukám, ale těch stromů tam je označených spousta (v Brně kolem po padesáti) a moc často tam není hodnocení jaké jsou. I na ty Hustopeče jsem koukala, protože je máme cestou na zahradu. Zkusíme je.
mulisak
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mulisak »

nene píše:
07 črc 2025, 14:23
Bíloplodých moruší máme tady v okolí povíc, na cyklostezce je jich asi šest, chutná z nich je jen jedna. Chuť okurky vskutku není to, co by manželce chutnalo, protože okurky nemá ráda, nejí je :D.
Další dvě bíloplodé moruše jsme nedávno testovali na Slovensku, rostou tam vedle sebe, zatím mladé stromky, ale dobrá z nich je jen jedna - dobrá pro nás znamená velmi sladká, ale ne fádně, spíš s jakýmsi karamelovým podtónem. Fádní chuť až pachuť měly na tom Slovensku vedle rostoucí stromky, dost pravděpodobně Trnavské moruše (je tam pokus o morušovou alej), manželka ji hodnotila slovy - aha, tak proto mi moruše nikdy nechutnaly :? . Mně připomněla moruši z dětství, takže za mně dobrý, ale tenkrát jsem netušil, že to může být i jiné :) .
Jinak chuť u moruše velmi závisí na stavu dozrání, ta naše je chutná už při zhruba šedesátiprocentním stavu zralosti, v maximu mají ty jednotlivé bílé kuličky v plodu lehounký nafialovělý náznak na povrchu a plody jsou velmi šťavnaté, výsledná chuť je to Salko :) .
Chuť okurky u moruše! To jsem ještě nezažil, bylo to zralé?
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

To nebyl náš problém (veverka), ale nejspíš to opravdu zralé nebylo.
modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Byli jsme dnes ještě jednou na těch převislých moruších na Resslově ulici a zašli jsme ještě kousek dál na horní okraj Kadetky, je tam bíloplodá moruše. Na pár spodních větví se dalo dosáhnout.
Obrázek
Úplně špatné nebyly, ale žádná sláva. Trochu jako okurky opravdu chutnaly ty ne úplně zralé :D.
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

modra7
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Takhle mi dělat chutě! Tedy na začátku videa, ty kuřecí pařátky mě nelákají :lol:. Jen tedy myslím že King White má ty bilo-zelené dlouhé plody a ne ty krátké tlusté, jak to bylo označené na videu.

Tak nějak bych si to sbírání a pojídání moruší představovala :D.
Odpovědět