Moruše
Moderátor: Stanley_51
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Re: Moruše
Mně taky
Takového brouka, že už je Fuji Red objednána. Půjde na uvolněné místo, kde je hlína jen cca půl metru a pod tím skála, tak i to by jí doufám mohlo krotit kořeny, aby nenarostla moc vysoko (ale střih to bude také jistit, výše než max. 4 - 5 metrů ji nepustím). Láká mě tam mimojiné i ta pozdnější doba zrání.
-
modra7
- velitel

To by mi teď u manžela neprošlo, možná na podzim. Plody té pákistanské mu hodně chutnaly, tak třeba ho ukecám
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

Na té Pendule mám teda plody úplně prťavé, zatím jen lehce mění barvu na růžovou, uvidím nakolik ještě nabobtnají... (našel jsem ale informaci o Pendule: Plody bývají sladké, ale některé stromy mohou mít méně výraznou chuť – závisí to na původu roubu. Nepěstuje se primárně pro plody, ale spíše jako okrasná dřevina. Tak to jsem možná sáhnul dost vedle...)
Illinois Everbearing také nemá plody nijak extra velké, ale v porovnání s tou Pendulou je to obr... Chuťově je to zatím má nejlepší moruše, sladko-kyselkavá. Shin-Tso je ještě malý, pár plodů měl, ale ty mi ožrali hmyzáci, takže chuť nemůžu zhodnotit. Kokuso mám spíše sladší s méně kyselinkami, No.2 pouze sladká, Dwarf Everbearing mi chutí připomíná rozinky. Mojo Berry jen podivně sladké malé plody. Opravdu mi z nich nejvíc chutná ta Illinois a to díky tomu, že je i trochu kyselkavá. Takže je něco pravda na tom jak psal Radim, že tam kde je M. Rubra je výtečná chuť (Illinois je z poloviny Rubra). Takže se těším na tu Fuji Red.
Nevíte někdo, jestli obsahuje kyselinky i velkoplodá Bzenecká (M. nigra)? Na netu se píše, že je sladko-kyselkavá...
Illinois Everbearing také nemá plody nijak extra velké, ale v porovnání s tou Pendulou je to obr... Chuťově je to zatím má nejlepší moruše, sladko-kyselkavá. Shin-Tso je ještě malý, pár plodů měl, ale ty mi ožrali hmyzáci, takže chuť nemůžu zhodnotit. Kokuso mám spíše sladší s méně kyselinkami, No.2 pouze sladká, Dwarf Everbearing mi chutí připomíná rozinky. Mojo Berry jen podivně sladké malé plody. Opravdu mi z nich nejvíc chutná ta Illinois a to díky tomu, že je i trochu kyselkavá. Takže je něco pravda na tom jak psal Radim, že tam kde je M. Rubra je výtečná chuť (Illinois je z poloviny Rubra). Takže se těším na tu Fuji Red.
Nevíte někdo, jestli obsahuje kyselinky i velkoplodá Bzenecká (M. nigra)? Na netu se píše, že je sladko-kyselkavá...
-
modra7
- velitel

S bobtnáním bych moc nepočítala, plody na Pendule prostě jsou drobné a v této fázi se podle mě už moc nezvětšují. Nějaký posun bude možná v příštích letech, až stromek lépe zakoření.MikeDundee píše: ↑30 čer 2025, 12:57Na té Pendule mám teda plody úplně prťavé, zatím jen lehce mění barvu na růžovou, uvidím nakolik ještě nabobtnají...
- Radim K
- admirál

- Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
- Kontaktovat uživatele:
Je to fakt, že pokud je v genech rubra, nehrozí, že by byla chuťově fádní.
Mimochodem, znáte někdo "originální" strom Bzenecké? Je to opravdu nigra? Protože na trhu jsem viděl slušný bordel, kdy byla Trnavská prodávaná jako Bzenecká, ale Bzenecká, kterou máme my, je prostě alba s velikánskými plody. Zatímco pravá Trnavská je nigra, která hodně prvních let moc neroste a neplodí.
-
modra7
- velitel

V době kdy byly tady na diskusním fóru a v zahradnictvích moruše Trnavská a Bzenecká "in" jsem moruše ještě vůbec neřešila a tlaku koupit je jsem tedy unikla
.
Mě by zajímalo, jestli někdo něco ví o moruši Shangri-La (ta by měla mit převislý tvar). Pěstujete ji někdo? Víte o ní něco víc? Třeba jestli nemá nějaký další název, pod kterým se prodává. Šla by snad teoreticky pěstovat na jihu Moravy nebo na jihu Slovenska.
Mě by zajímalo, jestli někdo něco ví o moruši Shangri-La (ta by měla mit převislý tvar). Pěstujete ji někdo? Víte o ní něco víc? Třeba jestli nemá nějaký další název, pod kterým se prodává. Šla by snad teoreticky pěstovat na jihu Moravy nebo na jihu Slovenska.
-
modra7
- velitel

Při pročítání webu https://www.morusovazahrada.cz/2019/07/ ... u.html?m=1 jsem narazila na zmínku z letošního roku "2025 - na základě průzkumu původu odrůdy jsem zjistil, že původní Bzenecká moruše je moruše černá (morus nigra)", takže majitel morušové zahrady asi ví o originálním stromu. Je tam na něj kontakt, tak třeba by se o poznatky podělil..
-
modra7
- velitel

Byli jsme dnes mrknout (tedy nejen mrknout
) na převislé moruše v Resslově ulici. Tímto děkuji těm, kteří na ně zde upozornili. Bylo to fajn, děti nadšeně mlsaly, já tedy taky. Velikostně byly moruše 1 až 2 cm. Chuťově byly vodově sladké. Jako zpestření pro ty co je nemají na zahradě jsou super.

Ale ještě víc mě to nalomilo, jestli něco takového chci mít na zahradě
.
Naopak jsem nadšená z té pákistánské sázené minulý rok, zralé plody, které jsme neměli šanci v době zralosti obrat na ní zůstaly, nespadaly na zem a my pak měli sušené moruše přímo ze stromu!

Ale ještě víc mě to nalomilo, jestli něco takového chci mít na zahradě
Naopak jsem nadšená z té pákistánské sázené minulý rok, zralé plody, které jsme neměli šanci v době zralosti obrat na ní zůstaly, nespadaly na zem a my pak měli sušené moruše přímo ze stromu!
Radim: za kolik hodně moc let by měla začít plodit Trnavská? Ještě jsme je nevykopali, je moc sucho a tvrdo. Vyplati se čekání? Mám jich po cca 12-15 letech plné zuby, ještě neměly ani plod. Odsouzeny jsou, ale ještě by mohly dostat milost.
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel jsou ti pakistánci málo mrazuvzdorní. Podle všeho ještě o něco méně než fíkovníky. Ale mám to jen zprostředkovaně od kolegy, kterému jsem ty stromky věnoval do vinohradu. Vedle rostoucí Trnavský mu tam nikdy nenamrznul, ale tyhle moruše už několikrát.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
- kaaja-el
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Vyfoť sem alespoň listy z obou stran. Je to fakt Nigra?
-
modra7
- velitel

To ne, ale ta chuť je taková plná, sladká ale ne preslazená. Shodli jsme se s manželem, že nevíme k čemu ji přirovnat
-
modra7
- velitel

A kde má ten vinohrad?