Moruše

zde můžete probrat všee o pěstování moruší

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
modra7
velitel
velitel

Re: Moruše

Příspěvek od modra7 »

Máte někdo už zralé moruše? A jaká je to případně odrůda? V Brně přes ulici za plotem je strom, který má velkou část plodů už zralých (ty přezrálé padají na chodník a auta, z čehož mají řidiči "velkou radost"). Nevím co to je za odrůdu, možná taková ta klasika, Morus alba s tmavými plody.

Mojo Berry na balkoně už chytá barvu, ale je většinu dne ve stínu, tak to asi ještě chvíli potrvá..
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

U nás na jihu sklízíme už týden Trpaslíka ( roste zakrsleji, ale ne tak zakrsle jako Dwarf) z Tropiku - chuťově vynikající sladké malé fialové morušky, letos už skoro centimetr velké :) , zraje první.
GD je letos obsypaný krásnými velkými černými plody, které už taky dozrávají a jsou sklízeny, chutnají nám i ty ještě načervenalé, jsou příjemně kyselkavé.
Dozrály i první plody na Everbearingu, ale tam je ještě hodně zelených plodů.
I bíloplodá moruše už dala první sladké zralé plody.
Zrají i moruše u cyklostezky - tam jsou obrovské mohutné stromy, každý jiný, zralé a ptáky obírané jsou z asi deseti stromů dva. Za ty stromy jsme vděční, nemusíme síťovat ty naše keře na zahradě, ptáci mají moruší kolkolem dostatek.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Moje GD to letos skoro všechno shodila. Prostě ty květy uschly a spadly. Jelikož je prý partenokarpická, tak špatné opylení snad nemůže být? Protože téměř neustále mrholilo. Přitom mrazy asi nebyly, ale stejně jsem ji balila. Loni mrazy byly, a to balení pomohlo a plodů bylo o dost víc. Příští rok rozhodne o jejím osudu.
Ona je možná pouze samosprašná, pak by ten déšť mohla být příčina.
Naposledy upravil(a) EvaOstrava dne 13 čer 2025, 19:00, celkem upraveno 1 x.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

My jsme byli zvyklí sklízet ty přes ulici, ale někdo uřezal spodní větve nad chodníkem :(. Na zahradě pár plodů moruší bude, ale ty co plody mají, budou mít pozdější dobu dozrávání. A spousta keřů/stromků je zatím moc malých. Zahradničení je trénink trpělivosti :lol:.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

nene píše:
13 čer 2025, 17:56
U nás na jihu sklízíme už týden Trpaslíka ( roste zakrsleji, ale ne tak zakrsle jako Dwarf) z Tropiku - chuťově vynikající sladké malé fialové morušky, letos už skoro centimetr velké :) , zraje první.
Trpaslíka jsem na Tropiku nenašla. Na nové zahradě už máme moruší 10, tam už to asi neukecám. Uznávám že 10 je na jednu zahradu dost, ale na staré zahradě máme jen jednu zatím malou (Morus Alba, na cedulce ze zahradnictví je fotka bílých plodů, nevím jestli tomu ale věřit :wink:). Plodit bude asi až za pár let. Tak bych tam ráda dodala nějakou, co by v této době zrála..
nene

Příspěvek od nene »

Ten GD je jasná volba, roste málo, plodí lepší plody než kterákoli velká moruše. Těch deset moruší je asi tak desetkrát víc :D než je rozumné, ale chápu tu sběratelskou vášeň - a moruše se opravdu dají hodně řezat, i pahýl s pár větvemi zarodí. Taky máme na minizahradě tři odrůdy plus jednu na obecním pozemku před domkem. Vzrůstná na zahradě je naštěstí jen jedna, GD se řezat nemusí, ten Trpaslík (to je náš pracovní název, na Tropiku je to tuším Dwarf Everbearing nebo tak nějak, což vzhledem k tomu, že máme Dwarf i Everbearing v jiné slovní kombinaci, prostě používat nemůžeme) řežeme hodně, necháváme ho ve formě keře do dvou metrů - a ten Ilinoa Everbearing máme nasazený přímo v něm a necháme ho tak do tří metrů - tohle řešení není nejšťastnější, protože i tak bude hodně překážet, takže ho časem budeme nejspíš řezat na "vertiko". No a s tou moruší na obecním se uvidí, máme ji na sušení, je bílá, (nechtěli jsme barvit okolí, ptáci tu fialovou roznesou všude :wink: ) a velice sladká bez takové té zatuchlé morušové pachuti, kterou mají některé moruše.
Ten Trpaslík je u nás a i v okolí nejranější, ale ty plody jsou velikostně opravdu tak desetina plodů na GD - a to jsou letos opravdu velké :D .
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

nene píše:
13 čer 2025, 20:36
Ten GD je jasná volba, roste málo, plodí lepší plody než kterákoli velká moruše. Těch deset moruší je asi tak desetkrát víc :D než je rozumné, ale chápu tu sběratelskou vášeň..
Já vím, mám pro ně slabost :lol:. Díky za radu!
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Ochutnala jsem první plod pákistánského velikána zasazeného minulý rok. Slabost pro moruše mi asi zůstane S6. Tak trochu jsem myslela že plody budou delší, ale předpokládám, že to se může ještě změnit k lepšímu v dalších letech.
Obrázek
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Už jsem konečně ochutnala i plody Mojo Berry, kterou máme na balkóně a která minulý rok pěkně vymrzla a neplodila. Musím uznat, že plody jsou (ve srovnání s plody ostatních odrůd, co jsem zatím měla) pěkně nechutné. Zkoušeli jste někdo Mojo Berry přeroubovat? Pokud ano, mělo to cenu? Já bych to příští jaro zkusila možná jako cvičení v roubování.. i když jako podnož to asi není moc vhodné..
speedy
nováček
nováček
Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary

Příspěvek od speedy »

Čtu tady v otázce slovo "přeroubování" a tak doplním i já podobně otázku :D
Rouboval (přerouboval) jste už někdo Gerardi Dwarf na kmínek? Tedy do větší výšky? Jak to potom vypadá a se chová?
Mám asi kolem 10 let no name moruši, tehdy pořízenou sazeničku z Penny, pravidelně na jaře v pučení ale namrzá (i letos) takže lístky a kvetení jsou potom až později a z druhého sledu ... a plody jsou až neskutečně mrňavé a je jich málo. Předloni na podzim pořízený Gerardi Dwarf se u mne zatím jeví pozitivněji, letošní jarní mrazíky stále prospal a oživení nastalo teprve asi před 10 dny, do té doby byly jen živé zvětšené pupeny. Proto mne napadlo alespoň na část té moruše z Penny ten Gerardi Dwarf (a až budu mít z něho větvičku) naroubovat.
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

modra7 píše:
19 čer 2025, 09:07
Už jsem konečně ochutnala i plody Mojo Berry, kterou máme na balkóně a která minulý rok pěkně vymrzla a neplodila. Musím uznat, že plody jsou (ve srovnání s plody ostatních odrůd, co jsem zatím měla) pěkně nechutné.
Také jsem právě koštoval (poprvé Mojo Berry zaplodila) a je to jen zvláštně sladké, chybí tomu něco víc. Třeba Illinois Everbearing obsahuje i kyselinky a je mnohem chutnější.
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Letos poprvé krásně plodí GD, plody má na můj vkus malé, ale dobré. A hlavně jich má na svou velikost celkem dost S6

I tak má plody mnohem větší než převislá M. alba, která překážela 20 let, než jsme ji letos vykopali.
Ze sbírky letos vyřadíme a vykopeme i dvě Trnavské, které po cca 12 letech neměly ještě ani jeden plod.

GD je skvělý, tímto děkuji Kiwifóru za doporučení. Ty předchozí pokusy byly jen zbytečné trápení.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Přemýšlím že bych právě GD (pokud od někoho na jaře seženu roub) naroubovala na to Mojo Berry. Jinak ty pákistánské jsou výborné i mírně podtržené.
Obrázek
Hlavně jsem je tam nemohla nechat, když nevím za jak dlouho se zas dostaneme na zahradu.

Pákistánské moruše od Radima se zatím věnují hlavně olistění.
Obrázek
Pár plodů na nich taky bude, ale až později.
Jedna z nich má dost omrzlé listy, ty mrazíky na jaře ji neudělaly dobře a zrovna ona se tvorbě nových listů moc nevěnuje. Ale doufám že to zvládne..
nene

Příspěvek od nene »

Včera jsme obírali moruše z GD a zkusili jsme je usušit, protože byly velké a krásně zralé (teda to obírání je o nervy, člověk se podívá a moruše spadne :lol: , třepat to taky nešlo, protože ještě pořád padají i ty nezralé, takže by to ve výsledku chtělo Popelku). Výsledek je nad očekávání....my jsme teda pořizovali moruše právě s cílem sušit, ale nečekali jsme, že to u GD dopadne až tak dobře, dobré je to a dobře se to suší. No a je bezva, že se to dá v klidu trhat ze země. Pro někoho, kdo pěstuje fíky ze zdravotních trávicích důvodů, ale má s tím pěstováním problémy, to je dobrá alternativa - stačí jeden keř někde v chráněné poloze, opečovávat to trochu na jaře před mrazy a pak je měsíc co sklízet a sušit - a výsledek se od sušených fíků moc neliší.
Obírali jsme i Trpaslíka, toho jsme snědli většinu už při trhání - sladké je to, lepí se to, výborné je to :D , některé plody už měly i skoro dva!!! :wink: centimetry.
Radime moc díky za doporučení, my podle popisu hned věděli, co kupujeme, něco podobného tady v okolí je, ale ta vaše je mnohem lepší - a to už nám chutnaly i ty zdejší hodně...
No a ta bílá se letos zaradovala a začala po přesazení do prostoru pořádně růst, to bude velké stromisko, už se těšíme, až těch plodů bude hodně. Vloni těsně u ní praskl vodovodní přivaděč a to jí určitě udělalo největší radost :D .....sice se pak naklonila a museli jsme ji pořádně přivázat, aby rostla rovně, ale podařilo se a teď může růst dle libosti. Možná ji budeme trochu řezat, ale hlavně ji budeme obírat a sbírat - letos má některé plody už obrovské a dokonale sladké - manželka říká, že chutnají jako Salko 8) .
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim K »

modra7 píše:
19 čer 2025, 18:56

Pákistánské moruše od Radima se zatím věnují hlavně olistění.
Obrázek
Pár plodů na nich taky bude, ale až později.
Jedna z nich má dost omrzlé listy, ty mrazíky na jaře ji neudělaly dobře a zrovna ona se tvorbě nových listů moc nevěnuje. Ale doufám že to zvládne..
To je super, že se snad ujaly! Jsem zvědav na přezimování, jsou na to dost specifické, ale ve tvé sumě tepla by mohlo dřevo vyzrávat perfektně :D

nene: jj, Dwarf Everbearing je super, jakmile je v tom M. rubra, tak je to skvělý jak chuťově, tak remontantní. Nejradši mám Fuji Red, ta sice není trpasličí, ale nese až do podzimu a plodí i po jarních mrazíkách S6 .
Odpovědět