Moruše

zde můžete probrat všee o pěstování moruší

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Re: Moruše

Příspěvek od MikeDundee »

Jinak co se týče žebříků, tak u mé hodně svažité zahrady jsem musel jít do 3-nohých žebříků Henchman. Nejsou zrovna levné, ale bez nich si práci na stromech u mě vůbec nedovedu představit - mají polohovatelné všechny 3 nohy. Nakonec jsem postupně nakoupil 3 různé velikosti - ty menší se lépe vklíní do menších stromů nebo vnitřku koruny. Koupili jsme i jeden tchánovi, který má rovnější zahradu (ale přesto drobný svah tam je) a taky je to úplně jiná práce než se schůdkami, kde jsem buď musel různě vypodkládat nohy nebo mít druhého který mě jistil... Teď jsme s tím krásně očesali obvod třešně (normální žebřík opřu jen o silnější větve a na vnějšek se moc nedostanu...)

Obrázek

Obrázek
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Super, díky za radu i ohledně žebříku, taky máme většinu zahrady ve svahu.
milos222
škvrně
škvrně

Příspěvek od milos222 »

Ahojte. Mám morušu Trnavskú asi 15 ročnú kúpenú z CRZ Prievidza. Je naštepená na moruše bielej, ale je tam vidieť, že nemá dobrú afinitu s týmto podpníkom, nakoľko vrchná časť neúmerne hrubne voči podpníku, až sa niekedy bojím, že sa zlomí. Ale trápi ma, že v posledných rokoch stráca plodnosť. Nikdy nemala toľko úrody koľko by som očakával z takého stromu, ale mala podstatne viac ako teraz. Zakvitne veľmi bohato, ale prevažná časť kvetov je samčích, a bez úžitku opadnú. Našiel som len jeden konárik na ktorom sa vytvorili plody. Moruša nebola nikdy rezaná. Mohli by ste niekto poradiť v čom by mohol byť problém? Vopred ďakujem.
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý

milos222 píše:
04 čer 2025, 11:04
Mám morušu Trnavskú asi 15 ročnú...
řeknu to asi takto - moruše Trnavská je zmetek. Opravdu nejzmetkovitější odrůda moruše se kterou jsem se kdy potkal. Kdysi jsem sháněl moruši, ze které nebude 20-metrový strom a narazil jsem právě na Trnavskou, o níž psali že je zakrslá. Pracně jsem ji sháněl. Ovšem roste naprosto minimálně (teď má cca 1,6m) a za celých 10 let jsem z ní neochutnal jediný plod. Teď jsem koukal a je tam asi 5 miniaturních plodečků. Jestli potřebuje nějakého speciálního opylovače... ? No na podzim půjde vykopat.

10-letá Trnavská:
Obrázek

Mladší (7-8 let) moruše Illinois Everbearing je jiná liga, pěkně roste (teď má něco přes 3 metry), plodí jak bláznivá a přitom by z ní neměl být obr - měla by dorůstat do 5-6 metrů:

Obrázek
Obrázek

Mám i jiné Moruše, zatím malé 3-4 leté rostlinky, také jim ten start trvá déle než bych čekal (mám suchou zahradu), ale přírůstky mají rozhodně lepší než ta Trnavská a už teď se snaží plodit, na každé něco bude (Shin-Tso, No.2, Kokuso, Alba pendula, Mojo Berry)

Takže moje rada - vykopej ji a zasaď místo ní něco (cokoliv) jiného ;-)
milos222
škvrně
škvrně

Příspěvek od milos222 »

MikeDundee píše:
04 čer 2025, 12:52
řeknu to asi takto - moruše Trnavská je zmetek. Opravdu nejzmetkovitější odrůda moruše se kterou jsem se kdy potkal. Kdysi jsem sháněl moruši, ze které nebude 20-metrový strom a narazil jsem právě na Trnavskou, o níž psali že je zakrslá. Pracně jsem ji sháněl. Ovšem roste naprosto minimálně (teď má cca 1,6m) a za celých 10 let jsem z ní neochutnal jediný plod. Teď jsem koukal a je tam asi 5 miniaturních plodečků. Jestli potřebuje nějakého speciálního opylovače... ? No na podzim půjde vykopat.

10-letá Trnavská:
Obrázek

Mladší (7-8 let) moruše Illinois Everbearing je jiná liga, pěkně roste (teď má něco přes 3 metry), plodí jak bláznivá a přitom by z ní neměl být obr - měla by dorůstat do 5-6 metrů:

Obrázek
Obrázek

Mám i jiné Moruše, zatím malé 3-4 leté rostlinky, také jim ten start trvá déle než bych čekal (mám suchou zahradu), ale přírůstky mají rozhodně lepší než ta Trnavská a už teď se snaží plodit, na každé něco bude (Shin-Tso, No.2, Kokuso, Alba pendula, Mojo Berry)

Ahoj, vďaka za odpoveď. No asi to bude jediné riešenie, nakoľko za posledných 5 rokov som z nej ochutnal asi 10 plodov. Síce po 10 rokoch začala konečne rásť, ale zasa prestala plodiť. Nemám ju ako donútiť k plodeniu, a aby netvorila takmer všetky kvety samčie. Od piateho do desiateho roku bolo aspoň za pol misky každoročne plodov, a aj to je žalostne málo. Ja som si ju neobjednával ani tak kôli nízkemu vzrastu, ale kôli sladkokyslej chuti plodov, nakoľko moruše, či už čierne, alebo biele prikrej, mdlej sladkej chuti nám nechutia vôbec. Tá moruša Illinois Everbearing má akú chuť plodov?
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Illinois Everbearing je sladká s příjemnými kyselinkami na pozadí (a pokud utrhneš ne úplně zralou, tak je sladko-kyselá). Nám chutná hodně. Výhodou pro nás je, že ji obíráme dlouhou dobu (cca měsíc... ?). Plody velké tak 2-3 cm (existují odrůdy s většími plody).
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Nepěstujete někdo odrůdu Galicia ? (pochází z Ukrajiny, pokud vznikla v Haliči (Galicia), tak by mohla být přímo ideální do našeho podnebí). Má mít 2x větší plody než Illinois Everbearing. Pokud ji někdo máte, jak jste spokojeni ?
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

MikeDundee píše:
04 čer 2025, 12:52

Jestli bys chtěl za tu Trnavskou nějakou náhradu, rád se zbavím jedné z mých Bzeneckých. Mám jich naroubováno/naočkováno cca 30 kousků, takže není problém. Má hromadu velkých tmavých plodů. Na vlhké zahradě mi sice roste bujně, po 10 letech už bude mít k těm 5 m výšky, ale v suchém sadu mi i bez řezu roste velmi ukázněně, po cca 8 letech má výšku asi 2.5 m. Takže kdybys chtěl, několik ti jich rád věnuji. :wink:

Obrázek
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

Existují moruše, kde plody dobře drží? Moruše jsme nikdy nepěstovali, ale jednou jsme byli něco obrat ze 60 letěho stromu ve městě. Na zemi byla spousta zralých plodů, a když jsme se snažili nějké utrhnout, tak padala fůra i nedozrálých. Je to vlastnost moruše?
Moje Gerardi Dwarf momentálně shazuje, co může. Přitom u nás nic omrzlé nebylo. Měla nasazeno obrovské množství květú, jsem zvědavá, kolik toho dozraje. Loni toho taky dost padalo. Tak nevím, jestli nějaká špatná varianta, nebo se jí jen něco nelíbí. Mohla bych ji zkusit přesadit na trochu chráněnější místo, je otázka, jestli to má smysl, po třech letech bude mít asi velké kořeny.
nene

Příspěvek od nene »

Je to normální, i po tom propadu toho zůstane hodně a ty plody pak už drží celkem dobře.
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Petr z H. píše:
06 čer 2025, 09:53
Jestli bys chtěl za tu Trnavskou nějakou náhradu, rád se zbavím jedné z mých Bzeneckých. Mám jich naroubováno/naočkováno cca 30 kousků, takže není problém. Má hromadu velkých tmavých plodů. Na vlhké zahradě mi sice roste bujně, po 10 letech už bude mít k těm 5 m výšky, ale v suchém sadu mi i bez řezu roste velmi ukázněně, po cca 8 letech má výšku asi 2.5 m. Takže kdybys chtěl, několik ti jich rád věnuji. :wink:
To je Petře aktuální fotka? Pokud ano tak to je dobře raná odrůda. S8 Díky za nabídku, popřemýšlím jestli bych to měl kam dát, tam kde mám teď tu Trnavskou je jen trochu místa u plotu.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

nene píše:
06 čer 2025, 13:20
Je to normální, i po tom propadu toho zůstane hodně a ty plody pak už drží celkem dobře.
Diky, budu doufat. :D
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

MikeDundee píše:
06 čer 2025, 14:23
To je Petře aktuální fotka? Pokud ano tak to je dobře raná odrůda. S8 Díky za nabídku, popřemýšlím jestli bych to měl kam dát, tam kde mám teď tu Trnavskou je jen trochu místa u plotu.
Není to aktuální fotka, ale je z 18.6.2022. Takže vlastně skoro aktuální. ;) Letos je taky obsypaná plody, ale asi budou dozrávat kapku později, letos byly moruše studeným květnem dost zpožděné.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

MikeDundee píše:
02 čer 2025, 11:20
Zdá se mi to, nebo tam máš zahuštěné nové výhonky ? (pokud ano, tak bych nějaké nadbytečné vylámal, ať může jiná více růst...). Ale na jednom místě vidím na listu boule, takže taky možná nějaký listový škůdce... ?
Spoustu výhonů jsem vylámala, listy jsem prohlížela, ale škůdce nenašla (pokud tam byl, tak je pryč, nebo je miniaturní).
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Možná chybí nějaké živiny a minerály?

Na pákistánském velikánovi to s plody vypadá nadějně, z druhé strany už jeden plod chytá barvu S6 .

Obrázek
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

MikeDundee: Děkuji, potvrdil jsi mé podezření, že Trnavská je k ničemu. Mám dvě rostliny, též jsem je pracně sháněla. Mám je tedy přes 10 let určitě, zatím ani plod, rostou velmi pomalu. Asi mě také letos přejde trpělivost… S13
Odpovědět