Moderátor: Stanley_51

řeknu to asi takto - moruše Trnavská je zmetek. Opravdu nejzmetkovitější odrůda moruše se kterou jsem se kdy potkal. Kdysi jsem sháněl moruši, ze které nebude 20-metrový strom a narazil jsem právě na Trnavskou, o níž psali že je zakrslá. Pracně jsem ji sháněl. Ovšem roste naprosto minimálně (teď má cca 1,6m) a za celých 10 let jsem z ní neochutnal jediný plod. Teď jsem koukal a je tam asi 5 miniaturních plodečků. Jestli potřebuje nějakého speciálního opylovače... ? No na podzim půjde vykopat.

Ahoj, vďaka za odpoveď. No asi to bude jediné riešenie, nakoľko za posledných 5 rokov som z nej ochutnal asi 10 plodov. Síce po 10 rokoch začala konečne rásť, ale zasa prestala plodiť. Nemám ju ako donútiť k plodeniu, a aby netvorila takmer všetky kvety samčie. Od piateho do desiateho roku bolo aspoň za pol misky každoročne plodov, a aj to je žalostne málo. Ja som si ju neobjednával ani tak kôli nízkemu vzrastu, ale kôli sladkokyslej chuti plodov, nakoľko moruše, či už čierne, alebo biele prikrej, mdlej sladkej chuti nám nechutia vôbec. Tá moruša Illinois Everbearing má akú chuť plodov?MikeDundee píše: ↑04 čer 2025, 12:52řeknu to asi takto - moruše Trnavská je zmetek. Opravdu nejzmetkovitější odrůda moruše se kterou jsem se kdy potkal. Kdysi jsem sháněl moruši, ze které nebude 20-metrový strom a narazil jsem právě na Trnavskou, o níž psali že je zakrslá. Pracně jsem ji sháněl. Ovšem roste naprosto minimálně (teď má cca 1,6m) a za celých 10 let jsem z ní neochutnal jediný plod. Teď jsem koukal a je tam asi 5 miniaturních plodečků. Jestli potřebuje nějakého speciálního opylovače... ? No na podzim půjde vykopat.
10-letá Trnavská:
Mladší (7-8 let) moruše Illinois Everbearing je jiná liga, pěkně roste (teď má něco přes 3 metry), plodí jak bláznivá a přitom by z ní neměl být obr - měla by dorůstat do 5-6 metrů:
Mám i jiné Moruše, zatím malé 3-4 leté rostlinky, také jim ten start trvá déle než bych čekal (mám suchou zahradu), ale přírůstky mají rozhodně lepší než ta Trnavská a už teď se snaží plodit, na každé něco bude (Shin-Tso, No.2, Kokuso, Alba pendula, Mojo Berry)
Takže moje rada - vykopej ji a zasaď místo ní něco (cokoliv) jiného![]()

Jestli bys chtěl za tu Trnavskou nějakou náhradu, rád se zbavím jedné z mých Bzeneckých. Mám jich naroubováno/naočkováno cca 30 kousků, takže není problém. Má hromadu velkých tmavých plodů. Na vlhké zahradě mi sice roste bujně, po 10 letech už bude mít k těm 5 m výšky, ale v suchém sadu mi i bez řezu roste velmi ukázněně, po cca 8 letech má výšku asi 2.5 m. Takže kdybys chtěl, několik ti jich rád věnuji.MikeDundee píše: ↑04 čer 2025, 12:52řeknu to asi takto - moruše Trnavská je zmetek. Opravdu nejzmetkovitější odrůda moruše se kterou jsem se kdy potkal. Kdysi jsem sháněl moruši, ze které nebude 20-metrový strom a narazil jsem právě na Trnavskou, o níž psali že je zakrslá. Pracně jsem ji sháněl. Ovšem roste naprosto minimálně (teď má cca 1,6m) a za celých 10 let jsem z ní neochutnal jediný plod. Teď jsem koukal a je tam asi 5 miniaturních plodečků. Jestli potřebuje nějakého speciálního opylovače... ? No na podzim půjde vykopat.
Mladší (7-8 let) moruše Illinois Everbearing je jiná liga, pěkně roste (teď má něco přes 3 metry), plodí jak bláznivá a přitom by z ní neměl být obr - měla by dorůstat do 5-6 metrů:
Mám i jiné Moruše, zatím malé 3-4 leté rostlinky, také jim ten start trvá déle než bych čekal (mám suchou zahradu), ale přírůstky mají rozhodně lepší než ta Trnavská a už teď se snaží plodit, na každé něco bude (Shin-Tso, No.2, Kokuso, Alba pendula, Mojo Berry)
Takže moje rada - vykopej ji a zasaď místo ní něco (cokoliv) jiného![]()

To je Petře aktuální fotka? Pokud ano tak to je dobře raná odrůda.Petr z H. píše: ↑06 čer 2025, 09:53Jestli bys chtěl za tu Trnavskou nějakou náhradu, rád se zbavím jedné z mých Bzeneckých. Mám jich naroubováno/naočkováno cca 30 kousků, takže není problém. Má hromadu velkých tmavých plodů. Na vlhké zahradě mi sice roste bujně, po 10 letech už bude mít k těm 5 m výšky, ale v suchém sadu mi i bez řezu roste velmi ukázněně, po cca 8 letech má výšku asi 2.5 m. Takže kdybys chtěl, několik ti jich rád věnuji.![]()

Diky, budu doufat.

Není to aktuální fotka, ale je z 18.6.2022. Takže vlastně skoro aktuální.MikeDundee píše: ↑06 čer 2025, 14:23To je Petře aktuální fotka? Pokud ano tak to je dobře raná odrůda.Díky za nabídku, popřemýšlím jestli bych to měl kam dát, tam kde mám teď tu Trnavskou je jen trochu místa u plotu.

Spoustu výhonů jsem vylámala, listy jsem prohlížela, ale škůdce nenašla (pokud tam byl, tak je pryč, nebo je miniaturní).MikeDundee píše: ↑02 čer 2025, 11:20Zdá se mi to, nebo tam máš zahuštěné nové výhonky ? (pokud ano, tak bych nějaké nadbytečné vylámal, ať může jiná více růst...). Ale na jednom místě vidím na listu boule, takže taky možná nějaký listový škůdce... ?