Mrazuodolné mučenky

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Re: Mrazuodolné mučenky

Příspěvek od FranTom »

To je zajímavé, moje byla do neděle na parapetu v malém 6x6 květináčku tak jak přišla minulý rok na podzim z Tropiku.
Na tom jižním parapetu rostla pořád docela dost, jen jsem zaléval skoro každý den (malý květináč toho moc neudrží a listů byla hromada).
Už stínila ostatním tak jsem ji přesadil a šoupnul do skleníku, tam jsou teď vrcholové listy každé ráno trochu v šoku když mají v noci okolo tří stupňů. Odpoledne v rámci sluneční lázně se ale zas rychle proberou. Zkusím zítra vyfotit.
Za mne jsem problém se suchým vzduchem neregistroval. Leda by ta hromada přezimujících rostli na parapetu dělala vhodné klima :D
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

FranTom: diky za info, super, ze ti roste!

Hmm, asi je to blbost s tou vlhkosti vzduchu doma. Loni mi tam za oknem semenacky rostly pekne (vcetne tohohle), dokud jsem je nedal ven. A predtim koupena rostlina taky, dokud byla doma. Zalevam tak nejak vsechny stejne, vedle rostouci Guglielmo Betto uz se hezky rozrusta, jen tehle zase neco vadi.... no tak uvidim, jak dlouho s ni budu mit trpelivost, mozna pujde do zahrady a otestuju aspon rovnou i mrazuodolnost.
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od FranTom »

JJ. Něco ji bude chybět (nebo nějaký prevít v hlíně přebývat). Taky se mi to někdy stává, zkouším pak životabudič jako třeba Vitality Komplex a často zafunguje. Jen pozor s tou verzí ve spreji velmi opatrně. Častá a opakovaná aplikace nakonec vede ke ztrátě listů. Používám raději verzi do zálivky.

Přidávám slíbené foto Tucumanensis. Jen je chudák mučenka zatím nepěkně zašmodrchaná. Na okně měla jen tu malou bílou tyčku a lezla po zácloně. Tu zelenou dvoumetrovou dostala až ve skleníku a zatím si teprve zvyká :lol:
Obrázek

Jinak tahle můčenka ze všech co mám má nejtenší kmínek u země. Na svou délku by ostatní měly skoro dvojnásobnou tloušťku.
To mne překvapilo hned jak přišla. Taková nitka.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

FranTom: diky! ona je to celkove subtilnejsi mucenka.

Na te tvoji je taky videt, ze ty spodni listy nejsou uplne ok, jsou vselijak pokrouceny a oschly. Ale hlavni je, ze porad roste.

Ja tu svoji ted prestehoval na druhou stranu okna, takze ma slunce jen dopoledne. Tak uvidim. Neschne, nezloutne, jen proste neroste...
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Ještě jedno. nevím jestli mám po nemoci nějaký citlivější nos, ale ta Tucumanensis je docela intenzivně cítit.
Když s ní manipuluji tak si toho nelze nevšimnout. U jiných mučenek jsem si zatím tak výrazný odér z listů nevšimnul.
kasta

Příspěvek od kasta »

ano, ma svoji typickou vuni, tu "podedilo" i hodne jejich hybridu
radek.god

Příspěvek od radek.god »

FranTom píše:
19 bře 2026, 20:25
U jiných mučenek jsem si zatím tak výrazný odér z listů nevšimnul.
Mno nevim zda to jsou vsechny nebo jen nejaka konkretni mucenka, ale me teda caeruely nebo neco co je odvozene z nich docela smrdi E7
Proste takovy neprijemny smrad. Jen jsem nezkoumal zda smrdi porad nebo v zavislosti na okolnich podminkach ci rocni dobe.
kasta

Příspěvek od kasta »

P. tucumanensis zase obnovila rust, vyhani nove uponky, takze asi mozna jen reakce na nizsi zalivku. Uplne to u toho kokosoveho substratu neumim odhadnout, jestli je dost vlhky. Resp. obcas se mi zda, ze ano, ale rostliny pak davaji najevo, ze chteji vic vody. Vratil jsem ji na jeji puvodni misto, abych se ujistil, ze mistem to nebylo (druha moznost), tak jeste uvidim. Vlastne je asi v pohode, jen ja uz jsem trochu napjatej po ty lonsky katastrofe :) Ale ty stary zimni listy shodila...
Obrázek

A cca po 50i dnech uz vylezlo 7 semenacku. Fata Nivea. Lenosi :) Ale uz se tim dostavam na podobnou klicivost jako u Fata Confetto, tam mam taky kolem 10%.
Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

Dnes jsem zasadil vetsinu incarnat ze sklepa do zeme. Zase mam o cem premyslet, koreny rostlin z piscite pudy vypadaly nadherne, zatimco ty z pudy tezke docela bida a par jich shnilo. Takze dilema, jestli na proslunenem miste u garaze vylehcit pudu a navezt tam pisek. Asi to rozhodnu az po tehle sezone, misto tam jsem komplet odkryl, vse, co stinilo, slo pryc, tak treba uz se jim tam letos povede lip.

Moc pekne vypadala incarnata od tebe Honzo. Na dne kvetinace uplne provazy korenu. Sla pred dum na premiove misto do pisku a dalsi prekvapko, kdyz jsem ji chtel vykopat jamu, narazil jsem na zmet silnych korenu sousedni mucenky - jednoho z mych predlonskych hybridu FCINC. Tam se jim fakt dari.

Taky jsem kontroloval mucenky na pude, ve velkych kvetinacich. Teplota tam zatim jeste letos neprekrocila 20°C, takze jsem od toho moc necekal, ale prekvapilo me, ze Fata Nivea jevi prvni znamky probouzeni! Opravdu na teplo nenarocna mucenka.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Super, Martine, tak snad to už teďka klape a zabydlí se tam na trvalo. :wink:
kasta

Příspěvek od kasta »

Honzo, myslim, ze ano!

Vcera jsem provedl dalsi selekci tech mych semenacku od p.caerulea a nechavam jen 6 nejvitalnejsich rostlin. Na ty uz mam nachystany i velky kvetinac, kde muzou pres leto spolu s dalsimi hybridy ukazat svoje schopnosti. Porad nevim, co jsou zac. Podle tvaru listu, ktere se zatim nijak nediferencujou, tak to vypada spis na cistou caerulu. Ale kazdy z nich ma jinou barvu listu a stonku, nektery jsou vic do fialova, jiny spis svetly az chloroticky.... no uvidime, detektivka pokracuje :)
Obrázek

Jinak ja o ty hybridy od p.caerulea az tak nestojim, lonsky pokus se 120i seminky p.colvilli skoncil jen dvema vitalnima rostlinama a ted kdyz jsem je po zime vyndal ze sklepa, tak jedna nejspis shnila a druha sice nemela cerne koreny, ale dost se lamaly a i po setrnem presazovani zbyl celkem maly pahyl (obe sly do zeme, mezi incarnaty, tak se uvidi).

Mnohem nadejnejsi mi prijdou hybridy od Fata Nivea a Fata Confetto, dnes jsem vysel posledni seminka, tak jsem zvedavy, jestli se tam objevi nejaka zajimava rostlina...
kasta

Příspěvek od kasta »

Tak jsem zvedavy na dnesni den, jestli vyjde predpoved slunecno a teplota pres 20 stupnu, tak bych mohl v parenistich i na pude dosahnout teploty, kdy uz se mucenky probudi. Vse jsem po ranu zalil a budu to pozorovat. Zatim mi rasi jen Fata Nivea, te k probuzeni staci teplota pres 18°C, jak jsem zjistil.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Ja mam vsechny "caeruely" uz vlastne venku, nekter uz pres mesic . V zemi komplet suchy, v kvetinaci ruzne zeleny, zacinaji rust :-)
Incarnaty presouvam z bytu na slunce a po zapadu domu, je videt, ze si musi zvyknout na to slunce, rostou pomalu
Tahat ven edulis a ligularis jsem se zatim neodvazil, preci jen tam jsou teploty kolem 0 , ma byt snad -2 v Praze ...
Granadillu mam za jiznim oknem, roste pomalu, ale roste.
A ty mucenky z plodu Forrest Egg mam ted bohuzel ve stinu u jizniho okna pod strechou. Nektere rostou hodne a rychle , jine co jsou vice ve stinu, tak pomalu. Ale uz ty mensi zkousim venku.

Tesim se na tenhle tyden, snad se neje mucenky venku poradne rozjedou :-)
kasta

Příspěvek od kasta »

Psal jsem o variabilite semenacku od moji caeruly - nakonec nechavam 4 rostlinky, kazda je trochu jina, ale asi to budou jen variabilni caeruly. Kazdopadne variabilita semenacku od Fata Nivea je jeste dalsi "level" :) Po dvou mesicich vyklicilo 10 semenacku (z 90i seminek) a zvlast ty posledni jsou od zacatku hodne zvlastni. Nevim, jestli to vsechny daji, nekde uz se objevuje chloroza, kazdopadne bude to zajimave sledovat.
Obrázek

Obrázek

posledni pripominaji spis redkvicky, nebo povijnice :)
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Kathleentje ...

Svetle nove vyhony z kolarny a nove jiz z balkonu smer jih

Obrázek

Obrázek
Odpovědět