Passiflora incarnata

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Re: Passiflora incarnata

Příspěvek od kaossik »

Hofis píše:
02 pro 2025, 18:29
Jak je vidět i na fotce, semena již byla plně vyzrálá a tak je i něco na pokusy. Bohužel už na to nemám nikde místo, takže mohu nabídnout tato žolíková semínka někomu na výsev. Opravdu vůbec netuším, čím to bylo opyleno, ale kdyby to chtěl někdo zkusit vyset, dejte vědět a pošlu, třeba z toho vyleze i něco hodně zajímavého. :wink:
Ahoj, máš ještě ty semena?:-)
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od Hofis »

Jasně... :wink:
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Hofis, kaossik: tak to jsem zvedavy, co z toho vyleze!

Ja letos, z pokusnych duvodu, nechal probrat jednu incarnatu driv a budu ji urychlovat doma za oknem. Vzal jsem tlustsi kus korene, ktery se mi pri vykopavani ulomil, takze ma jen asi 10cm delku. Vlastne jsem provedl rizkovani z korene. Po cca 10 dnech nahrivani na kamnech zacala hezky rasit z prostredka korene. Mela by to byt ta velkokveta rostlina, takze bych ji rad opylil pomoci p.tucumanensis a vytvoril tak vlastni "intucu" hybridy.
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Ja mam vsechny incarnaty u jizniho okna a topeni.
Nic nekvete, ale aspon rostou.
Jeden plod zacinal krabatet nebo jak bych to nazval, tak jsme ho utrhnul ...
Mno a mrcha bez duziny a prazdny. Semena bohuzel nevyvinuta.

Tak jeste me zbyva jeden plod, na omak v ruce neni moc lehky, tak treba v nem neco bude.
Ve sklepe mam jen caeruely , edulis a ligularis a moc je nekontroluju a neprelevam.
Svetlo tam temer neni

V byte u jizniho okna nad topenim mi roste quadrangularis ( jedna po vykopani ze zeme na podzim chcipla :-( )
No a mam tam par semenacku z toho Forrest Egg , tak uvidime :-o
Nak to ale moc neroste , ani kdyz byly ty slunecne dny ...
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

To jsem Radku docela zvedavej, jak se ty tvoje incarnaty zachovaji na jare. Taky mam - poprve - jednu rostlinu zelenou pres zimu v byte (takovej mensi vyhon, chtel jsem mu prodlouzit sezonu), co jsem slysel, tak by ta nadzemni cast stejne mela odumrit a rostlina vyrazi znovu z korenu. Uvidime...
radek.god

Příspěvek od radek.god »

No to ja taky Martine,

slibuju si od toho, ze je snad udrzim pri zivote a na pripadne problemy muzu lip reagovat.
Preci jen chozeni do kolarny do spolecnych zamcenych prostor neni tak motivujici jako kdyz to mas nekde v baraku a jen sejdes schody nebo jdes na pudu.
Takze to tam nekontroluju a nezalevam ani jednou tydne.
Jen vim, ze premokreni zalivkou ted nehrozi, zemina pred par dny na vsech rostlinach sucha.
Vetsina caeruel tam 2024/2025 prezila, ale asi ne vsechny.
Jsem zvedavy za jak dlouho/ zda vubec pak vyklici ta semena incarnat a caeruel a co z toho bude.
Jeste mam 2 incarnaty asi 2-3 tydny ve vode. Zatim nepousti koreny, ale ani nezkomiraji.
Sklenici mam za jiznim oknem ...
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak vcera jsem nasel odpadly posledni plod incarnaty.
Bylo v nem 1 nezrale semeno obalene malym mnozstvim nezrale duziny, takze z toho nic nebylo a dalsi semena uz nebudou :-(
No snad ta uroda bude letos lepsi ...
kasta

Příspěvek od kasta »

Ja si vsechny ty ruzne nasbirany informace o mucenkach uz radeji overuju, protoze na internetu je spousta balastu.

Takze me vzdy zajimalo, jak je to s tou incarnatou, kdyz prezimuje v teple. Pry stejne zatahne a na jare vyrasi z novych vyhonu. Muzu to ted potvrdit, muj odkopek za oknem se do zacatku unora hezky zelenal. Ted je videt jak vsechny ostatni mucenky uz raegujou na pribyvajici svetlo rustem, zatimco incarnate vsechny ty krasne zeleny listy flekati a odpadavaji a tesne u zeme se na kminku objevuje novy vyhon...
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

No me incarnaty v byte nezatahly vubec. Teprve ted ale zacinaji rust i u zeme v kvetinaci, kam nejde prime svetlo. A kdyz jsem mel na 32 cm kvetinaci polozeny jiny mensi a dal ho pryc, tak na me vykoukla bila spirala novych korenu.
Ale zatim jsem se nejak k sazeni semen nedokopal.
Premyslim, zda je flaknout do miniparniku s 25 °C nebo polozit kvetinacky do misky od masa a dat je nad jeste obcas zapnute topeni :-o Ikdyz u incarnat doslo k uschnuti casti stonku nebo spise k ohnuti ci ulomeni, tak zatim jsem o zadnou v byte u jizniho okna neprisel...
kasta

Příspěvek od kasta »

Ono to "zatazeni" incarnaty v byte se deje jinak. Ty lonske stonky proste pomalu chradnou a novy stonek vyrasi z korenu nebo z toho puvodniho kminku uplne u zeme. To jsem pochopil, ze se deje i u tebe Radku, ne? Alespon jsi to takto popisoval nekde driv.
Moje incarnata taky zustava porad zelena, ale listy dal flekati a cekam, ze ten stary stonek uplne zajde, az ten novy vyhon u zeme zacne naplno rust. Deje se to soucasne, chybi tam ta "nulova faze" kdy venku stary stonek zmrzne.
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Rozkrojila jsem plod Byron Beauty, který už se válel na okně upadlý až příliš dlouho. Nebyl úplně prázdný, jako ty ostatní, ale “něco” v něm bylo. Trochu dužiny, pecičky. Takhle vypadaji semínka, nebo je to jen neoplozený blemc? Chuť kyselá.

Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

Argout: uprostred teloho vacku s duzinou by melo byt seminko, zrale je tmave hnede, da se i svetle hnede, bile je nezrale. Zrala seminka vypadaji takto:
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Martine a Tobe jako vyklicilo svetle hnede semeno ?
Jako konkretne jsem to nesledoval, ale mraky takovych jsem nahazel do květináče a nic z toho nevylezlo, o tech nezralych ci z neopyleneho plodu, co ma bohuzel Argout nemluve :-o
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Hm, byla tam zrníčka, pár jsem jich rozkousala. Ale úplně světlá. Plod upadl sám, šlahoun ho už neunesl, jak jsem ho přestěhovala dovnitř, tak pomalu zašel a nezralý plod upadl.
kasta

Příspěvek od kasta »

No, je otazka, od jakeho stupne zahnednuti klici, osobne jsem to netestoval, ale od jinych pestitelu mam zpravy, ze dobre klici i svetle hnedy seminka (tj. barva, ktere uz se nerika "bezova", ale "svetle hneda"). Ja se spis ridim tim, jestli neplavou.

Letos jsem si ale z nouze nechal i o dost svetlejsi seminka nez obvykle a chystam se je vysit oddelene a budu to pozorovat (vsechna sla po namoceni ke dnu).

Argout: takze plod byl opyleny (uspech), ale nestihl dozrat. Proto byl taky kysely.
Odpovědět