Passiflora incarnata
Moderátor: Stanley_51
Re: Passiflora incarnata
Opravdu nadherne kvety 
-
radek.god
- čestný člen ( přispívající )

Moniko taky si myslim, ze ma Martin pravdu s tou eduliskou.
Zrovna dneska jsem na ne koukal a listy to ma stejny jako ta Tvoje mucenka ...
Zrovna dneska jsem na ne koukal a listy to ma stejny jako ta Tvoje mucenka ...
No, je to mozne... tech mucenek jsem mela vice (rikala jsem si ze, od Martina nebudu oznacovat, nez z korinku vyrostou a ostatni mam oznacene, ale je to vsechno mozne, ze su uz popleta
)
Moc hezká, mi už konečně kvete také. Zkouším na ni pyl z maracuje, neb jinou incarnatu už nemám.
Ta v zemi nevylezla. Minulý rok vyleza dost pozdě a letos už vůbec.
Zajímavé, jak ta incarnata má o dost méně pylu než maracuja. Tam mi stačí objet jeden pestík a mám plný štěteček a to kdykoliv.
Z té Incarnaty tolik nevydoluji ani ze všech a to ještě musím trefit období kdy tam něco je
Ta v zemi nevylezla. Minulý rok vyleza dost pozdě a letos už vůbec.
Zajímavé, jak ta incarnata má o dost méně pylu než maracuja. Tam mi stačí objet jeden pestík a mám plný štěteček a to kdykoliv.
Z té Incarnaty tolik nevydoluji ani ze všech a to ještě musím trefit období kdy tam něco je
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Incarnata ma samci, samici i obojetny kvety. Lisi se mj. i mnozstvim pylu na pestikach, nekdy tam prakticky zadny neni, jindy celkem dost...
Aha, díky. To pak vysvětluje to množství, tak to u mne zatím vyhrávají samičí či obojpohlavní 3:0
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
To zase asi ne, ja teda netusim, jaky je mezi nima pomer (vlastne je ani nepoznam od sebe, i kdyz jsem nekde videl obrazky, ale stejne opyluju vsechno, co mam a neresim to). Pylu muze byt min i diky pocasi a taky mi prijde, ze kazda rostlina ho ma jine mnozstvi, bude to slozitejsi.
P.S. tak tech typu kvetu je pry dokonce 5
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3017333625
Ježkovy oči 
- kasta

Incarnata je tou svoji variabilitou hodne zajimava. Kazda rostlina ma jedinecny vzor kvetu, vsimam si ze existujpu urcite "typy" kvetu, ale stejne je kazdy jedinecny. Ohromna variabilita je treba i v plodech (chut, tvar, velikost)... A existujou ruzne geneticke linie, ktere uz ani prakticky nejsou kompatibilini pri opylovani, jako by uz slo o ruzne druhy. No ono obecne u mucenek odlisit co je uz novy druh ap. je problem, staci se podivat na soucasnou klasifikaci, kde se to hemzi podrody, nadsekcemi, podsekcemi, jak uz to bezny rozcleneni nestaci...
-
radek.god

Jo toho jsem si uz taky vsimnul.
Vcera jsem nasel na incarnate 2 kvety soucasne, mozna i na 2 ruznych incarnatach, ale bylo uz tak 17h a pyl byl jen na jedne
Je mozne, ze ho ale sesbiral behem dne hmyz. O kus dal Kathleentje rovnez bez pylu, ale tam vim, ze tam obvykle neni skoro zadny uz od zacatku.