passiflora caerulea
Moderátor: Stanley_51
- Radim K
- admirál

- Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
- Kontaktovat uživatele:
Re: passiflora caerulea
Martine, tak to je neskutečný
. Myslím, že minimálně jako ve Středomoří
.
- kasta
- čestný člen ( přispívající )

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Radek: U mě v Praze teď caeruly taky nekvetou, ale už se chystá druhá várka poupat na podzim. Letos se ale mučenkám - hlavně těm kontinentálním - opravdu moc nedaří. O to větší cenu budou mít rostliny, které tu prosperujou i letos.
Radim: Je to tak. Včera jsem vlezl k sousedům na garáž sesbírat, co tam napadalo a když jsem to viděl z druhé strany! Tady to mikroklima je extrémně výhřevné, ale jestli změna klimatu ještě trochu postoupí, bude to nový invazivní druh. Stačí pár stupínků k dobru
Ještě mi přijde zajímavé, jak je každá z těch dvou rostlin odlišná (jsou ze stejného výsevu semen smíchaných z několika zdrojů). Ta K2 na plotě tvoří asi 90% zelené hmoty, je mnohem vzrůstnější a díky tomu nasadila i víc květů. Chvíli mi přišlo, že K1 (ta původní světlejší "Kasta") letos skoro nekvete. ale podle množství opylených plodů musela kvést taky hodně. U té K1 mám odzkoušené, že je to velmi schopný opylovač (i když to platí pro caerulu takřka všeobecně). Chtěl jsem zkoumat, jestli se nějak liší chuť plodů obou rostlin, jenže není šance v té džungli poznat, která je která, když nekvetou.
Radim: Je to tak. Včera jsem vlezl k sousedům na garáž sesbírat, co tam napadalo a když jsem to viděl z druhé strany! Tady to mikroklima je extrémně výhřevné, ale jestli změna klimatu ještě trochu postoupí, bude to nový invazivní druh. Stačí pár stupínků k dobru
Ještě mi přijde zajímavé, jak je každá z těch dvou rostlin odlišná (jsou ze stejného výsevu semen smíchaných z několika zdrojů). Ta K2 na plotě tvoří asi 90% zelené hmoty, je mnohem vzrůstnější a díky tomu nasadila i víc květů. Chvíli mi přišlo, že K1 (ta původní světlejší "Kasta") letos skoro nekvete. ale podle množství opylených plodů musela kvést taky hodně. U té K1 mám odzkoušené, že je to velmi schopný opylovač (i když to platí pro caerulu takřka všeobecně). Chtěl jsem zkoumat, jestli se nějak liší chuť plodů obou rostlin, jenže není šance v té džungli poznat, která je která, když nekvetou.
-
nene

Praha středomořská
...... bezva soused 
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
nene: jo jo, rikal ze studoval neco blizko botanice. vzal si par plodu a rizky 
- kasta

Caerulea rozjizdi druhou vlnu kveteni. Opravdu rozlisuje jarni a podzimni obdobi kveteni, ale vypada to, ze se ridi podle delky dne. Rozhodne ne podle teplot, venku je plosne +35, ale kolik je nad tema rozpalena asfaltovyma strechama si vubec netroufam odhadnout, kazdopadne mucenka naprosto spokojena

- kasta

Moje caerulea Kasta na plzensku zase prekvapuje. Krome toho, ze kvety ma uz skoro bile, tak ted zacala i nasazovat plody.

Jinou caeruleu tu nemam, takze ji tu bud ma nekdo nedaleko, nebo ji opyluje pyl nektere z tech okolnich "vil" (Fata Confetto, Fata Nivea), anebo zacala byt samosprasna. Driv tohle nikdy nedelala.
Jsem zvedavy, takze jsem jeden plod obetoval, jestli neni prazdny. Neni. Takze z tech dalsich budu muset vysit seminka a cekat, co mi vyroste

Jinou caeruleu tu nemam, takze ji tu bud ma nekdo nedaleko, nebo ji opyluje pyl nektere z tech okolnich "vil" (Fata Confetto, Fata Nivea), anebo zacala byt samosprasna. Driv tohle nikdy nedelala.
Jsem zvedavy, takze jsem jeden plod obetoval, jestli neni prazdny. Neni. Takze z tech dalsich budu muset vysit seminka a cekat, co mi vyroste

-
vaclav sejkora

- kasta

Moje p.caerulea Kasta ma taky jeste poupata, ale trochu mi zloutne. Zajimavy, ze pestovani v kvetinaci neni ani u p.caerulea uplne bezproblemovy, je to kontrast proti tomu, jak divoce a zdrave vypadaji rostliny ve volne pude.
Kvety v chladnejsim obdobi jsou mnohem vic probarvene, v lete byly az skoro bile, ted vypadaji takhle.

Tri zahadne plody pomalu dozravaji. Mnohem pomaleji nez v Praze, ale jsou na potezkani mnohem tezsi. Prazske plody jsou lehoucke, urcite diky suchu a napada me, ze to mozna bude souviset se spatnou klicivosti seminek z nich. Sucho se na rostlinach nijak neprojevuje, ale nejspis pak "sidi" plody.

Kvety v chladnejsim obdobi jsou mnohem vic probarvene, v lete byly az skoro bile, ted vypadaji takhle.

Tri zahadne plody pomalu dozravaji. Mnohem pomaleji nez v Praze, ale jsou na potezkani mnohem tezsi. Prazske plody jsou lehoucke, urcite diky suchu a napada me, ze to mozna bude souviset se spatnou klicivosti seminek z nich. Sucho se na rostlinach nijak neprojevuje, ale nejspis pak "sidi" plody.

-
radek.god

Plody zadne ( caeruely) a letos ciste caeruely prakticky nekvetly ( nebo chciply suchem )
Ale aspon kvetla Snow queeen nebo Constance Eliott nebo dspise asi obe . Protoze ty kvety byly i velikostne odlisne a nekvetly ve stejnou dobu jako na potvoru, tak je nedokazu je odlisit. Mucenek mam moc a tak jsem je z prostorovych duvodu dal uz na jare do 2 kvetinacu a prestal resit, co je co za odrudu ... Cilem bylo mit zasoby a 2 kvetinace, kde se to bude mezi sebou opylovat samo bez me ucasti. Loni to slo, letos nebylo slunce, takze tohle se letos moc nepovedlo

Ale aspon kvetla Snow queeen nebo Constance Eliott nebo dspise asi obe . Protoze ty kvety byly i velikostne odlisne a nekvetly ve stejnou dobu jako na potvoru, tak je nedokazu je odlisit. Mucenek mam moc a tak jsem je z prostorovych duvodu dal uz na jare do 2 kvetinacu a prestal resit, co je co za odrudu ... Cilem bylo mit zasoby a 2 kvetinace, kde se to bude mezi sebou opylovat samo bez me ucasti. Loni to slo, letos nebylo slunce, takze tohle se letos moc nepovedlo

-
radek.god

Tak jsem v sobotu chtel oddelit tu incarnatu s par plody a dat ji do bytu na dozrani a ze ostatni mucenky (caeruely ) necham venku ...
A svete div se, ale pri rozpletani mucenek ze z plodu incarnat vyklubaly plody caeruel
Proste se to tak nak propletlo
Takze asi budu mit plody ze Snow queen nebo Constance eilott
coz je fajn, ale zase bude mene semen incarnat na pokusy
Cistoukrevnou incarnatu holt ze semen mit letos nebudu
A svete div se, ale pri rozpletani mucenek ze z plodu incarnat vyklubaly plody caeruel
Proste se to tak nak propletlo
Takze asi budu mit plody ze Snow queen nebo Constance eilott
coz je fajn, ale zase bude mene semen incarnat na pokusy
Cistoukrevnou incarnatu holt ze semen mit letos nebudu
-
radek.god

Tak se pomalu chystam uklidit ten muj mix caeruel
ma byt snad -5 °C v blizkych dnech.
A jeste jsem tam dokonce nasel i dost poupat
, ale uz se nechteji otevrit