passiflora caerulea

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Re: passiflora caerulea

Příspěvek od Radim K »

Martine, tak to je neskutečný :shock: . Myslím, že minimálně jako ve Středomoří :D .
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Radek: U mě v Praze teď caeruly taky nekvetou, ale už se chystá druhá várka poupat na podzim. Letos se ale mučenkám - hlavně těm kontinentálním - opravdu moc nedaří. O to větší cenu budou mít rostliny, které tu prosperujou i letos.

Radim: Je to tak. Včera jsem vlezl k sousedům na garáž sesbírat, co tam napadalo a když jsem to viděl z druhé strany! Tady to mikroklima je extrémně výhřevné, ale jestli změna klimatu ještě trochu postoupí, bude to nový invazivní druh. Stačí pár stupínků k dobru :)

Ještě mi přijde zajímavé, jak je každá z těch dvou rostlin odlišná (jsou ze stejného výsevu semen smíchaných z několika zdrojů). Ta K2 na plotě tvoří asi 90% zelené hmoty, je mnohem vzrůstnější a díky tomu nasadila i víc květů. Chvíli mi přišlo, že K1 (ta původní světlejší "Kasta") letos skoro nekvete. ale podle množství opylených plodů musela kvést taky hodně. U té K1 mám odzkoušené, že je to velmi schopný opylovač (i když to platí pro caerulu takřka všeobecně). Chtěl jsem zkoumat, jestli se nějak liší chuť plodů obou rostlin, jenže není šance v té džungli poznat, která je která, když nekvetou.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Dnes v Praze. Strihat pry netreba, rikal soused.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
nene

Příspěvek od nene »

Praha středomořská :) ...... bezva soused S6
kasta

Příspěvek od kasta »

nene: jo jo, rikal ze studoval neco blizko botanice. vzal si par plodu a rizky :)
kasta

Příspěvek od kasta »

Caerulea rozjizdi druhou vlnu kveteni. Opravdu rozlisuje jarni a podzimni obdobi kveteni, ale vypada to, ze se ridi podle delky dne. Rozhodne ne podle teplot, venku je plosne +35, ale kolik je nad tema rozpalena asfaltovyma strechama si vubec netroufam odhadnout, kazdopadne mucenka naprosto spokojena
Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

Moje caerulea Kasta na plzensku zase prekvapuje. Krome toho, ze kvety ma uz skoro bile, tak ted zacala i nasazovat plody.
Obrázek

Obrázek

Jinou caeruleu tu nemam, takze ji tu bud ma nekdo nedaleko, nebo ji opyluje pyl nektere z tech okolnich "vil" (Fata Confetto, Fata Nivea), anebo zacala byt samosprasna. Driv tohle nikdy nedelala.

Jsem zvedavy, takze jsem jeden plod obetoval, jestli neni prazdny. Neni. Takze z tech dalsich budu muset vysit seminka a cekat, co mi vyroste :)
Obrázek
FranTom
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Tahle malá potfora - Klopuška, mi prožírá listy mučenek, zatím jen Caeruely:
Obrázek
Při bližším průzkumu jsem jich pochytal pět.
vaclav sejkora

Příspěvek od vaclav sejkora »

I po mrazivé epizodě bez poškození a a pořád v květu.
Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

Moje p.caerulea Kasta ma taky jeste poupata, ale trochu mi zloutne. Zajimavy, ze pestovani v kvetinaci neni ani u p.caerulea uplne bezproblemovy, je to kontrast proti tomu, jak divoce a zdrave vypadaji rostliny ve volne pude.
Kvety v chladnejsim obdobi jsou mnohem vic probarvene, v lete byly az skoro bile, ted vypadaji takhle.
Obrázek

Tri zahadne plody pomalu dozravaji. Mnohem pomaleji nez v Praze, ale jsou na potezkani mnohem tezsi. Prazske plody jsou lehoucke, urcite diky suchu a napada me, ze to mozna bude souviset se spatnou klicivosti seminek z nich. Sucho se na rostlinach nijak neprojevuje, ale nejspis pak "sidi" plody.
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Plody zadne ( caeruely) a letos ciste caeruely prakticky nekvetly ( nebo chciply suchem )
Ale aspon kvetla Snow queeen nebo Constance Eliott nebo dspise asi obe . Protoze ty kvety byly i velikostne odlisne a nekvetly ve stejnou dobu jako na potvoru, tak je nedokazu je odlisit. Mucenek mam moc a tak jsem je z prostorovych duvodu dal uz na jare do 2 kvetinacu a prestal resit, co je co za odrudu ... Cilem bylo mit zasoby a 2 kvetinace, kde se to bude mezi sebou opylovat samo bez me ucasti. Loni to slo, letos nebylo slunce, takze tohle se letos moc nepovedlo :-o

Obrázek

Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Dnesni kveteni, ten mensi kvet napravo je zatoulany od vedlejsi Kathleentje :-)

Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem v sobotu chtel oddelit tu incarnatu s par plody a dat ji do bytu na dozrani a ze ostatni mucenky (caeruely ) necham venku ...
A svete div se, ale pri rozpletani mucenek ze z plodu incarnat vyklubaly plody caeruel :-o
Proste se to tak nak propletlo :shock:
Takze asi budu mit plody ze Snow queen nebo Constance eilott :shock:
coz je fajn, ale zase bude mene semen incarnat na pokusy :?
Cistoukrevnou incarnatu holt ze semen mit letos nebudu S13
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Asi posledni kvety Snow Queen / Constance Eliott ...
Prvni plod caeruely (nebo spise hybridu ) dozrava :-)

Obrázek

Obrázek

Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak se pomalu chystam uklidit ten muj mix caeruel :-o
ma byt snad -5 °C v blizkych dnech.
A jeste jsem tam dokonce nasel i dost poupat :D , ale uz se nechteji otevrit :(
Odpovědět