Passiflora incarnata

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: Passiflora incarnata

Příspěvek od radek.god »

Argout píše:
05 bře 2026, 20:26
Plod upadl sám, šlahoun ho už neunesl, jak jsem ho přestěhovala dovnitř, tak pomalu zašel a nezralý plod upadl.
Ja teda plody vc slahounu po přenesení dovnitr vzdy pridelam dratkem nebo necim, aby se plod ani nehnul. Jasne, kdyz uchne šlahoun, tak uz je to jedno, stejne pak plod neroste a akorat muze vevnitr zacit vysychat ci plesnivet. Snad bude letosni rok lepsi a dozraje i neco venku :-o
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem zaprahnul mladyho a mam od dnesniho dne cca 25 pokusu :o
Semena nebyla tak tmava jako u edulis nebo caeruela apod, ale podle odstinu by mela byt zrala.
25+ °C v spodem vyhrvanem miniparniku.
3 kvetinace jsou v druhem "patre",miniparniku , tak je mozna presunu k oknu zam vy mohlo byto pod 20°C pres noc a za jasne oblohy 30-40°C , tak treba to bude na kliceni lepsi...

Jeste s tim mam asi mesic 2 rizky incarnat v lahvi od kafe, aby bylo na pokusy se sazenim klonu do zeme :) .
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Skoro 20 dni a zatim nevyklicila ZADNA incarnata :-o Akorat mi to blokuje misto ve vyhrivanem miniparniku. :(
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Tri tydny je takova standartni doba po ktere se teprve zacina neco dit. U me treba u letos vysetych seminek Fata Nivea vykoukl prvni semenacek po mesici. A porad pomalu lezou dalsi i vice jak po mesici a pul. Nekdy seminka vyklici uz za cca 2 tydny, ale to jen za uplne optimalnich podminek.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Podle me za 2 tydny vyklici jen cerstve, prave vyndane z plodu a idealne hned ci druhy den zasazene.
Aspon tak je tomu u edulis ...

U incarnaty nevim, je to premiera, koukam do miniparniku kazdy den a nic E1 E3 , ani jedno seminko :-o
Mam ho u obcas zapnuteho topeni, ale pokud netopi, tak vic jak 25 °C +/- tam hlavne u stropu neudelam ...
Je otazka zda to kliceni nechce jeste vyssi teploty.
Mno aspon to zatim vypada dobre u teple zimovanych incarnat. :wink:
Jednu davam pri slunecnem dni na balkon ...
Coz me pripomina, ze musim zkouknout ty co jsem dal na zakoreneni do vody :-o a udelat jeste nejake klony na zasazeni ven :-o
Nejak jsem na ne pozapomnel :|
sidbin
škvrně
škvrně

Příspěvek od sidbin »

Snad jsem ve správné sekci.
Mučenka z plodu z Kauflandu. 4 ze 4. Datum výsadby už si nepamatuji. Ale prostě jsem to z hecu zkusil zasadit, nic jsem neřešil, ani teplo, prostě jsem to dal za okno. Spíše to byl pokus. Asi je čas to přesadit, že? Nebo počkat?
Obrázek
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

sidbin: z plodu z Kauflandu je to p.edulis (vedlejsi diskuse :))
presadit muzes hned, nebo i jeste pockat, to je v tuhle chvili asi jedno. potom docela naroste...
sidbin
škvrně
škvrně

Příspěvek od sidbin »

Omlouvám se a prosím o přesunutí. :wink:
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Incarnaty

Teple zimování

Obrázek

Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

Dnes rano kontrola na nejvyhrevnejsim miste pod polyC krytem. Probouzeji se uz dve rostliny.
1. rostlina od Honzy (ta byla zimovana ve sklepe, moc nepremrzla, ale i tak potesila, ze je mezi prvnimi)
Obrázek

2. moje nejvychvalovanejsi incarnata z lonskeho roku potvrzuje svoje kvality i letosnim startem.
Obrázek

Tak super, uz to zacina :)
kasta

Příspěvek od kasta »

Dnes uz jsem objevil 6 ruznych probouzejicich se incarnat. Docasne urychlovaci sklenicky fungujou. Tak uz radsi sypu Ferramol, i kdyz slimaka jsem tu jeste nevidel.

A jeste tu mam zase jeden zajimavy rebus :) V predchozim prispevku na spodni fotce, vpravo od rasici rostliny, je videt seminko. Vsiml jsem si ho na fotce az dnes a nasel ho tam. Netusim jak se tam mohlo dostat, plody jsem sklizel cele a seminka vybiral doma. Jediny malicky plod na hybridu FCINC mi zmizel. Tak si rikam, jestli ho neco nesezralo a tohle tam nevytrousilo. Prohlizel jsem ho a opravdu vypada jako neco mezi seminkem incarnaty a Fata Confetto. Takze jsem ho vysel do kvetnicku s dalsimi hybridy a uvidim :)
kasta

Příspěvek od kasta »

dve nejlepsi rostliny na mem nejlepsim miste
Obrázek
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od FranTom »

kasta píše:
27 dub 2026, 18:46
Docasne urychlovaci sklenicky fungujou.
Jsem se inspiroval a vznikla z toho veselá příhoda. Vytáhl jsem staré akvárko a šup ho vzůru nohama do míst kde už dva roky byla Incarnata.
Po cca dvou týdnech jsem se radoval že už něco něco leze:
Obrázek
No ale po pár dnech už bylo jasné co to je.
Obyčejný svlačec :lol:
kasta

Příspěvek od kasta »

FranTom: :)
Ale akvarko bude dobry!
kasta

Příspěvek od kasta »

Vcera rano jsem sundal z nekterych incarnat ty polycarbonaty, protoze uz se pod nej nevesly. Predpoved hlasila oblacno, ale nakonec cely den svitilo slunce, tak jsem mel trochu strach, aby je to nespalilo, hodne mucenek je na to choulostivych. No po celodennim upalu a nocni vydatne zalivce rostlina vypada takto. Incarnate slunce opravdu problem nedela :)
Obrázek
Odpovědět