passiflora caerulea

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: passiflora caerulea

Příspěvek od radek.god »

ja myslim, ze to nebude jen tim teplym mistem :-o

Clear sky a Kathleentje mam zimovany v teple kolem 10°C v 30+ cm kvetinacich a pres mesic jsou na slunci a jeste k tomu u jizni zdi
a stejne nekvetou.Ani loni touhle dobou podle me nekvetly :-o
Dalsi Clear Sky mam od podzimu ve foliovniku, 1-2 mesice pri 30-40°C a vzd. vlhkosti 70-95% .Ale je to mensi rizek s mnoha listy a mensim kvetinacem.Rovnez poupe zadne ...
Ano, ta zalivka by mohla byt venku lepsi, ale jednak tahani vody 3 patra dolu z vodovodu dostatecnou zalivkou vseho vylucuje a davam si pozor na preliti, hlavne, kdyz bylo/je rano 2-5°C

Nebo snad je v Praze a Berounsku takovy teplotni rozdil ? :-o

Takze v tom nekveteni bude neco jineho, nevim, mozna vetsi korenovy bal s prisunem zivin ze zeme , ale jen hadam ...

Osobne si myslim, ze je to primarne tim, zda je/neni rostlina v zemi.

Ale sam jsem zvedavej jak na tom bude caeruela ve stinu od podzimu v zemi a kolik zim a v jakem stavu tam prezije :-o
Zatim tam roste velmi pomalu.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Radku, ja psal jen o rostlinach pestovanych volne v zemi. Souhlasim, ze ty v kvetinaci se chovaji uplne jinak, ty jsem vubec nezminoval.

Takze upresnim: caerulea roste takhle hezky v zemi pouze na tech uplne nejteplejsich chranenych mistech v CR. Rozdil mezi mikroklimatem na SV svahu na berounsku a mezi jiznim svahem v Praze pred domem nad garazema s asfaltovou strechou ap. je opravdu extremni. To je uplne jina klimaticka zona. Napr. fikovnik, na kterem mi na berounsku nedozral ani fik, tak v Praze dava pravidelne dve urody za rok.

Navic u te caeruly rozhoduje v zime par stupnu, mraz kolem -10i prezije rostlina bez poskozeni, zatimco -12 zlikviduje celou nadzemni cast a rostlina musi znovu rasit z korenu, takze nabere okamzite nekolik mesicu zpozdeni.

Ja dosel k tomu, ze klima u me na berounsku je pro caerulu nevhodny (myslim konkretne svoji zahradu, slunecny strane to budou mit jinak), necham tam mozna 1-2 rostliny a budu je zimovat pod sklem, ale spis se tam zamerim na incarnaty ap.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše: Navic u te caeruly rozhoduje v zime par stupnu, mraz kolem -10i prezije rostlina bez poskozeni, zatimco -12 zlikviduje celou nadzemni cast a rostlina musi znovu rasit z korenu, takze nabere okamzite nekolik mesicu zpozdeni.
Martine, mam dojem ze bylo v Preza REALNE -13 , zda bylo realne i avizovanych -15 to nevim.
Beru to dle Aladina
Ale cca 40cm nadzemni casti caeruely prezilo, zbytek uschnul ...
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

radek.god: to nejde brat takhle plosne podle Aladina, kazdy misto ma svoje mikroklima. Nastesti Honza (Hofis) ktery bydli kousek ode me, tak tu teplotu opravdu meri a ja ji muzu odhadnout podle nej. U me je to trochu vic chraneny, takze myslim, ze pod -10 to nespadlo. Kdyby bylo -13 mucenky by rozhodne zeleny nezustaly, loni zmrzly pri teplote kolem -11°C.
kasta

Příspěvek od kasta »

Narizkovane caeruly Kasta K1 a K2. Listy rostlin na plnem slunci vypadaji az neskutecne zdrave a exoticky, ta leskla vrstva, ktera u rostlin ve stinu/interieru chybi, bude zrejme ochrana proti UV zareni. Neuveritelne adaptabilni mucenka.
Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

Premyslel jsem, ktera mucenka odstartuje letosni sezonu na plzensku a neprekvapive to bude nejspis p.caerulea Kasta.
Obrázek
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Parada S6 S6
kasta

Příspěvek od kasta »

Caeruly v Praze pomalu nakvetaji, nahore Kasta K2, dole Kasta K1. Obe exoticky voni, K1 voni intenzivneji a jeste vic exoticky, rekl bych.
Obrázek
jiriraimond

Příspěvek od jiriraimond »

Nádhera, nemáš prosím navíc jednu rostlinku ?? Mě se moje caeruela šklebí, nic moc. Jinak už se těším za týden na ozobávání plodů na Istrii, kámoš se minulý týden vrátil a už prej skoro byly :-) Kvůli fíkům tam jezdíme o měsíc dřív jak před 10 lety. Všechno se posunulo. První týden v červenci už fíky prostě nejsou.
kasta

Příspěvek od kasta »

jiriraimond píše:
05 čer 2025, 06:52
Nádhera, nemáš prosím navíc jednu rostlinku ?? Mě se moje caeruela šklebí, nic moc. Jinak už se těším za týden na ozobávání plodů na Istrii, kámoš se minulý týden vrátil a už prej skoro byly :-)
Dal jsem ted korenit narizkovany vetvicky a uz pousti korinky, urcite tam nejakou navic mit budu. Ale jestli je sbiras na Istrii, vysej seminka z plodu, to je taky rychly.
jiriraimond

Díky, jinak neboj, mám loňský. Akorát jsou to furt niťe
kasta

Příspěvek od kasta »

jiriraimond píše:
05 čer 2025, 10:37
Díky, jinak neboj, mám loňský. Akorát jsou to furt niťe
Napisu ti tak cca za mesic, to uz by mel byt zakorenene. Tyhle dve jsou z tech opravdu odolnych, ale zalezi taky na lokalite. Tak divoce jako v Praze, tak mi jinde taky nerostou. Tak aspon se vyzkousi na vic mistech :)
jiriraimond

díky budu velkým dlužníkem
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
04 čer 2025, 18:14
Caeruly v Praze pomalu nakvetaji, nahore Kasta K2, dole Kasta K1. Obe exoticky voni, K1 voni intenzivneji a jeste vic exoticky, rekl bych.
Obrázek
Tak to mas slusny naskok Martine ! :-)

Ale nektere mucenky u me pred barakem maji uz aspon poupata :wink:

Ani nevim jake, bude to prekvapeni.Z duvodu nedostatku mista jsem zkomprimoval 10+ kvetinacu mucenek do 4 :-)
Ven jsem zakopal dalsi Caeruelu a 2 rizky Snow queen od Moniky :o , tak uvidime E3
kasta

Příspěvek od kasta »

Obrázek

Obrázek
Odpovědět