Mrazuodolné mučenky

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Mrazuodolné mučenky

Příspěvek od kasta »

Radime, bude to jak pises. S tou caeruleou to byl risk, byl jsem si toho vedom, ale nektery ty semenacky do zimy udelaly pres 4 metry, tak jsem doufal, ze uz by to mohlo stacit. Jinak mne tu postupne odesly i ty zabydleny caeruly, tak nejak behem 3-4 zim. Nejdele tu vydrzela ta moje Kasta, ale ani ta uz zimu 23/24 nedala (nastesti jsem ji pred tim narizkoval a zasadil i jinde). Caerule jednoznacne vadi vetsi vlhkost pudy. No a pravidelny vymrzani ji proste oslabuje, neni to incarnata.

No ta incarnata je taky zahada, ale vcelku tu davaly i ten jil, jen tuhle zimu nezvladly a fakt podeziram ty mravence, ted jsem tam kopal a v ty pude nebyl ani korinek, ani kousek plevele... Ale hlavni duvod bude podle me nedostatecna sila slunce a od toho se vse odviji. Jak uz jsem tu psal, prirozena hranice vyskytu v USA je 40 rovnobezka, takze v Evrope nekde k Madridu. Sice tu mame golfsky proud, ale silu slunce to nenahradi. Tady nebude mit nikdy dost tepla a sucha (prisusku). Mraz opravdu problem neni, treba v Anglii nezvladne prezimovat vubec a skoro tam nemrzne.

Ty moje seminka by mely byt z tech severnich ekotypu, odpovida tomu pry i velikost rostliny, plodu ap. Jizni ekotypy se tu probouzeji fakt pozde.

Ale verim na tu selekci a na postupny vylepsovani podminek a hledani tech idealnich. Tahle moje berounska SV zahrada bude proste vzdy na selekci tech nejdrsnejsich rostlin, ktere pak na plzensku u jizni zdi (a prakticky v pisku pod dlazdicema) krasne rostou. Uz mi vylezlo asi 250 novych semenacku, tak uvidime! Ony jsou tu vazne uplne na hrane toho co zvladnou - trochu teplejsi zona (jizni slovensko nebo centrum prahy) a uz je z nich plevel.

Tesim se pak na to vase mucenkoviste, jak si povede!
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Radim K píše:
26 čer 2025, 14:39
Další problém může být typ půdy, asi nejlepší budou půdy písčitohlinité, nebo kamenitohlinité, v příliš kvalitních černo- a hnědozemích možná může být mnoho živin, krmících pak i choroboplodné procesy, ale to je jen teorie. Možná by to chtělo zkusit půdu neobohacovat, ale "ochuzovat" o anorganické příměsi, jako když se vysazují suchomilné rostliny jako třeba agáve.
Jo tohle taky resim, v tezsich urodnych pudach, ktere si drzi dobre vlhkost, tak velky rostliny klidne odejdou i uprostred leta, u me dokonce snaz nez v zime. A pred substratem plnym zivin uz me par mucenkaru varovalo presne z tech duvodu, jak pises. Zacal jsem ted jeste vic vylehcovat substrat piskem a tyhle zahonky, co se ted uvolnily, tak chci na pristi rok jeste trochu zvednout a nastavim je taky piskem, toho tu mam nastesti dost.
Argout
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Argout »

Když to tak čtu, tak si říkám, že jsem zatím asi měla s caerulami a přezimováním štěstí. Kdybych chtěla zasadit nejméně náročnou mrazuvzdornou mučenku, kterou mi doporučíte?
kasta

Příspěvek od kasta »

Argout píše:
27 čer 2025, 10:26
Když to tak čtu, tak si říkám, že jsem zatím asi měla s caerulami a přezimováním štěstí. Kdybych chtěla zasadit nejméně náročnou mrazuvzdornou mučenku, kterou mi doporučíte?
Je to hodne o te lokalite, nasla si dobrou. Jeste muzes zkusit tu incarnatu, anebo pak jsou ruzne hybridy nebo selekce caeruly, pry taky dost odolne a s odlisnymi kvety (napr. Pierre Pomie ap). Vic toho asi neni.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
27 čer 2025, 08:54
a nastavim je taky piskem, toho tu mam nastesti dost.
Mno nevim, pisek drzi hodne vody a pokud nestaci/nemuze vyschnout , tak aby neodesly koreny :-o
Na podzim zalite piskoviste vyschne az na jare, ne-li pozdeji ...
U me zatim vsechny caeruely v zemi OK , moc nerostou, ale ani nechcipaji.V temer celodennim stinu zatim poupata netvori.
A to mam hlinitou pudu plnou kamenu.Zrovna dneska jsem tam daval arguty a byl jsem rad, ze jsem se prokopal do 25cm hloubky.

Uvidim asi pristi rok.1 zimu prezivsi caeruela je zasazena pod dlazdici od podzimu, tak spise bude otazka jak a zda preziji ty dalsi, ktere by musely pod dlazdice prokorenit :shock:
kasta

Příspěvek od kasta »

Ale ukazuje se, ze ta selekce na berounsku ma smysl, vybrane presazene rostliny si na lepsich mistech vedou moc dobre. Aktualni pohled na muj novy mucenkovy zahonek. Treti rostlina zleva (ta nejvyssi) je jedna z tech tri nejvetsich incarnat z berounska. I ta vedle ni uz maji hezky poupata, takze i pres neprizen pocasi se letos mozna dockam prvnich kvetu (i plodu) zase o neco driv :)
Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

Jeste k te p.tucumanensis: opravdu bude na pestovani venku v divocine choulostivejsi a bude potrebovat vic opecovat. Obe venku zasazene rostou zatim hezky, ale na berounsku uz jsem videl, ze ji chybela pravidelna zalivka. No snad az vic prokoreni, zlepsi se to.
Na plzensku jsem ji zasadil mezi incarnaty, takze cele odpoledme ma primy slunce a je videt, ze s tim bojuje. A to jsem ji dal schvalne na ten min vyhrevny zahonek. Takze aspon po ranu a vecer rosim a budu ji i trochu pristinovat. Taky doufam, ze az se tam zabydli, bude to lepsi.
Obrázek
Nejlip roste ta doma za oknem, je videt, ze sklenik ji svedci vic.

Ale potesili "Kolvici" , zbyvajici rostliny vypadaji, ze uz to zvladnou a myslim, ze i celkem zabrala zalivka chelatickym zelezem, dostali po ni zdravejsi barvu.
Obrázek
Argout
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Argout »

Kasta: Děkuji, podívám se po incarnatách S6 Mučenky mě začínají bavit. Caerulea mezitím prolezla vrata a už je na veřejném prostranství. Loni to trvalo asi do srpna. Poupat má nejmíň 100 S20
Hofis

Příspěvek od Hofis »

V sobotu se objevil první letošní květ na Kathleentje v Praze (pěstované v květináči, zimované s citrusy a vytažené na letnění cca v půlce dubna).
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 28.06.25
kasta

Příspěvek od kasta »

Ja dnes prvni kvet Fata Confetto. Prekvapil, poupe bylo schovane :)
Obrázek

A kolem poledne se jeste otevrel kvet na moji "Kasta" taky schovany, takze dnes i prvni opylovani!
Obrázek

A jeste tu mam nejaky poupata od "Kasty" na zitra, tak chci odpoledne vyzkouset to "Bud Pollination". Zkousel jsem to kolem 13h a nic, takze dnes bych to zkusil treba v 15h a uvidime. Dobry je, ze mucenky jeste nenasli opylovaci, takze pyl tak rychle nemizi...
radek.god

Příspěvek od radek.god »

No mate to vsichni pekny !

Ja opyloval poprve asi minuly tyden a znova vcera , mam tam asi tak 10-20 poupat , tak se to postupne otevira a zavira.
Nekdy pyl stihnu , jindy ne ...
Tropicky mucenky klasicky zatim nic :-o
kasta

Příspěvek od kasta »

Tak p.tucumanensis na plzensku nedala vedro na venkovnim stanovisti a komplet uschla. Listy uz se ji predtim docela kroutily, bojovala s tim, ale nakonec to nezvladla.

Nevim, co presne ji tu vadi, neco v kombinaci teplo, slunce, vlhkost vzduchu? Je to velky kontrast proti ostatnim mucenkam, vcetne treba Fata Nivea, ktera ted roste naplno, ma velike zdrave listy, spousty poupat.... A take kontrast proti druhe rostline p.tucumanensis doma za oknem, ktera roste a ma nadherne zelene, svezi listy. Takze za me rostlina pro pestovani u nas venku nevhodna. Na berounsku jeste zije, ale kroucene listy jsem uz pozoroval taky. A vidam je i na fotkach rostlin z okolnich zemi, malokdo ji ma zdravou.

Jsem moc zvedavy, jak si povede ta tvoje Honzo. Ja uz ji vicemene odpiskal, ale necham si tu jednu doma jako pokojovku. Dam ji tentokrat mensi kvetinac, at tolik neroste a pokud prezije do pristiho roku, urcite bych s ni zkusil opylovat incarnatu, ty ruzne "intucu" hybridy jsou zajimave a skoro se nedaji sehnat.
kasta

Příspěvek od kasta »

Dnes se otevrel druhy kvet na Fata Nivea (prvni jsem prosvihnul a nic z nej neni). Otevrel se sice rano v desti, ale odpoledne se otevrely nove kvety na caerule Kasta, tak jsem ho ted zkusil opylovat.
Obrázek

Fata Confetto uz nasazuje nekolik pludku, denne je novy kvet. Budu v tom mit letos zmatek, loni byly vsechny opylovane incarnatou, letos to neresim (ani to nejde), takze az podle semenacku budu tipovat :) Ono na tom stejne tolik nesejde, dulezite, jake vlastnosti bude mit vysledna rostlina.

Aspon u incarnat, ktere jsou na druhe strane domu, se snazim opylovat systematicky, hlavne vzajemne, ale kdyz musim pouzit pyl caeruly, pludek oznacim bavlnkou. Zacina to byt fuska se v tom vyznat :)

Jednoduchy to ma caerulea. Opyluje vsechno kolem sebe, ale sama se nenecha zadnou jinou. Nemel jsem uspech ani u toho "Bud Pollination", ale byl jsem ted na otocku v Praze, tak jsem si dovezl pyl druhe rostliny (K2) a vypada to, ze se na dvou kvetech ze tri chytnul!
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
17 čer 2025, 12:40
Alatu (na druhem obrazku) jsem taky uvazoval pestovat, to je fakt takova nejvic tropicka a exoticka mucenka, co znam. Ale dovest ji ke kvetu pry neni uplne jednoduche na prostor, tak radsi zustanu pri zemi :)
Nejtropictejsi a s nejvetsimi kvety a plody co znam je Quadrangularis, za ni Alata.Alatu bohuzel nemam.
Obe vyzaduji pestovani v zemi a v tropickem skleniku.Pak az dostatecne prokoreni a zaroste klidne cely sklenik, tak vykvete a zaplodi.Kvety na quadrangularis jsem v botanicke zahrade propasnul, ale plod jsem tam videl - je vetsi nez jakakoliv brambora co jsem kdy videl, asi i tvarove jako plod kakaovniku.Rostlina tam mela 4-5cm kmen, o tom si muzu nechat jedine zdat, nejsem ani u 1cm.
Presto zkousim quadrangularis letnit venku v zemi.Dlouho bojovala se zimou ( pod +10°C apod ), teprve ted vyhani nove listy.
Uvidim co na podzim vykopu :shock:
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Dnesni roubovani zbytku citrusu me pripravilo o kvet Kathleentje, videl jsem ho odpoledne az zavreny :? ,
Zatim prvni vlastovka :wink: .Jeste mam mozna nekde nejaka semena :-o , tak je musim vysit.Z jarniho vysevu asi neco vzeslo, ale sucho rostlinky zlikvidovalo. :shock:
Odpovědět