Mrazuodolné mučenky

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MonikaV
generál
generál

Re: Mrazuodolné mučenky

Příspěvek od MonikaV »

Jo jo nadeje umira posledni S14 , ( v lednu jsem vysadila seminka se zakoupenych brnenskych mucenek --- dlouho dlouho nic, tak jsem hlinu pouzila na jackfruit a ejhle co mi to tu rasi :D , vypada ze se jedno chytlo)
Obrázek.
A vcerejsi navsteva Brnenske botanicke zahrady-- je to nadhera,krasne kvetou a voníííí

ObrázekObrázek
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od Hofis »

Jó, já to určitě nevzdávám a stále věřím, že se ještě většina z nich ukáže, akorát to holt bude letos o dost později. Na tom severu bylo fakt zima, hlavně noci byly stále velmi chladné, a ani přes den to nebyla žádná hitparáda. Ono ani ty incarnaty moc nepovyrostly, vlastně za ty 3 týdny takřka vůbec, takže to podle mě všechno čeká na to teplo, které snad konečně přichází. Teď zase budu na severu o dost častěji, takže budu průběžně referovat... :wink:
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Super Moniko! Alatu (na druhem obrazku) jsem taky uvazoval pestovat, to je fakt takova nejvic tropicka a exoticka mucenka, co znam. Ale dovest ji ke kvetu pry neni uplne jednoduche na prostor, tak radsi zustanu pri zemi :)

Honzo, mne incarnaty taky skoro mesic staly, az nedelni dest ted nektere nakopnul a najednou zacaly pridavat 10cm denne, i ty male vyhony. Tak snad uz se to ted zlepsi. Jsem zvedavy, jak na berounsku, zitra tam jedu.

Ja ted vymenil nejake incarnaty za dva semenacky hybridu Inspiration (p.incarnata X p.cincinnata, tetraploid), takze dalsi zajimavy kandidat na venkovni pestovani. Jsou to pry samoopylene rostliny, letos chci ten "Bud pollination" urcite taky parkrat vyzkouset, pry to celkem funguje.
Obrázek
Hofis

Příspěvek od Hofis »

kasta píše:
17 čer 2025, 12:40
Ja ted vymenil nejake incarnaty za dva semenacky hybridu Inspiration (p.incarnata X p.cincinnata, tetraploid), takze dalsi zajimavy kandidat na venkovni pestovani.
Super, jestli se něco u mě na severu neprobere, klidně to tam zkusím, mám i tři celkem slušné semenáčky z té mojí incarnaty, tak je také chci pak vysadit. Něco asi v Práglu a něco by pak mohlo jít na sever, podle situace. Incarnaty apod. by to tam měly zvládat bez problémů, jak to tak zatím vypadá po té letošní zimě. No, uvidíme... :)
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Konečně i na Berounsku:

Obrázek

Obrázek

Přežily zimní i jarní mrazy, slimáky i šneky - a už kvetou! S9
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Hofis: Ohledne te Inspiration jsou na netu ruzne informace, ale casto pisou mrazuodolnost do zony 7. Ja ji nejdriv zkusim v nadobe a pak se uvidi. A taky jsem zvedavy na ty moje hybridy FCINC, zatim rostou skvele, jako rychlejsi incarnaty, a prvni uz ma i poupatka. Tak se letos uvidi jak to bude s plody a taky je ceka prvni ostre zimovani venku. Pristi rok na jare vyhodnotim a kdyztak nejaky namnozim :)

Fata Confetto uz taky nasazuje, vypada to, ze uz v cervenci bude co opylovat. A prvni je klasicky Kasta, tam chci uz za par dni vyzkouset to "Bud Pollination".
Obrázek

Argout: super!
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Moje pražské mučenkoviště už se také pěkně rozrůstá... :)
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 23.06.25

Incarnata už hravě dohnala s citrusy zimovanou Kathleentje a přerostla plot. :lol: A na Kathleentje se už opravdu tvoří zcela regulérní květy.
Obrázek
Obrázek

Tady bych se chtěl trochu pozastavit, protože to potvrzuje mojí první původní zkušenost s Kathleentje, protože když mi tenkrát v červnu přišla jako „Guglielmo Betto“ (to jen tak mimochodem), tak jsem jí vysadil a hned kvetla. Teď jsem jí zelenou po zimování s citrusy vytáhl hned v dubnu ven, takže už je teď pěkně rozjetá, a také kvete. Takže si nemyslím, že by to byla mučenka krátkého dne, ale potřebuje prostě nějakou narostlou hmotu k tomu, aby zvládla kvetení. Vede mě k tomu i to, že máme vlastně letní slunovrat a poupata se normálně tvoří i na čerstvě přirostlém vrcholku.
Obrázek

Ať už je to tak nebo tak, bohužel to volně v zemi nefunguje, protože je to evidentně víceletá rostlina a potřebuje obrůstat z nadzemní části. Pokud každou zimu zmrzne až k zemi, tak musí stále obrůstat z kořenů, což jí stojí spoustu energie a pouze postupně chřadne, až po nějaké době odejde úplně (moje vlastní zkušenost). Tedy pokud do toho náhodně nevstoupí tak mírná zima, že přežije i ta nadzemní část, to by ale podle mě bylo pouze prodloužení tohoto martyria. Takže Kathleentje je podle mě pro pěstování ve volné půdě v našich podmínkách naprosto nevhodná. Ovšem jiná věc je chladné zimování s citrusy, které zvládá ve stálezeleném stavu naprosto bez problémů. Letos to vypadá, že bude kvést spolu s tou mojí incarnatou (tam už jsou také vidět první malinká poupátka), což bude opravdu velmi zajímavé sledovat. Zda dojde k opylení křížem nebo třeba pouze Kathleentje incarnatou? Dobrá otázka. Nechám to na hmyzácích, oni si s tím opylením vždycky tak vyhrajou, je opravdu zábava sledovat jak dlouho dokážou na tom květu doslova tančit. Svatá trpělivost, na ně já absolutně nemám. :P Každopádně kdyby došlo k nějakému opylení těchto dvou rostlin, neřkuli té mé incarnaty Krathlenntje, tak by ta semena asi byla opravdu zajímavá. A pokud by k tomu došlo v nějaké větší míře, tak bych si asi vzal jen semínka z prvního plodu na každé z nich a zbytek bych rozdal na výzkum. :wink: Ale nepředbíhejme, mučenky jsou velmi specifické rostliny a opylování křížem dost často vůbec nefunguje, zvlášť u hybridů. :?

Jinak Martine, myslím, že už konečně vyrazila i ta tvoje incarnata z minulého roku. Vyrůstá někde z toho místa a celkově vypadá od začátku tak nějak trochu jinak, než ta moje incarnata.
Obrázek

Ale úplně jistý si nejsem, listy ještě nejsou natolik vyvinuté, abych to mohl určit podle těch nektarových váčků. Ale už brzy bude jasno. Jinak tady je vidět ten obrovský rozdíl mezi plně etablovanou rostlinou a jednoroční výsadbou. Tohle je mrňous tak 10 cm, zatímco moje incarnata už přerostla plot. To je kytka jak z jiné planety... :lol:
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Tak ještě edit k té Kathleentje. Když jsem jí minulý rok vykopal a dal do toho květináče, tak tam asi zbyl nějaký kořínek, protože stejně pak i opět vyrazila ze země. Byl to ale jen takový neduživý proutek, co vylezl někdy koncem července. No, a dneska koukám, a už mi v Praze leze i ta Kathleentje. :shock: Takže je to opravdu neskutečný nezmar a bojovník, prakticky nezničitelná mučenka, leč ke květům v tu správnou to s největší pravděpodobností opět nepovede. Ale nechám se překvapit. :)
kasta

Příspěvek od kasta »

Honzo, super, ze muzeme takhle porovnavat zkusenosti. Je videt, ze v Praze tam mas dobrou piscitou pudu, kde se tem korenum dari. Plus to vyhrivani garazi.

Je mozny, ze je rozdil, kdyz das v dubnu/kvetnu letnit mucenku (Kathleentje), ktera prezila zelena, ale prave zacina rust, nebo rostlinu, ktera uz je velka a nakvetla. Mne ji to vzdycky uplne zastavilo, bez ohledu na zalivku. To vyletnovani velkych rostlin je vubec narocny, tak mozna je citlivejsi na tohle. Jeste uvidis, jestli opravdu pokvete cele leto.

Jo, tam kde se jim dari v zemi, je tezky se jich zbavit. Presazoval jsem na jare dve incarnaty, samozrejme skoro nesly vykopat, koreny rostly primo do zeme. Tak jsem vyndal co slo. Presazene slusne rostou a na puvodnim miste ted rasi spousta malickych :)

Ja, jak pozoruju to vyletnovani, rikam si, ze priste ty vetsi rostliny, nez vyndam ven, tak stejne hodne orezu, protoze ten stary porost uz pak tak nejak stoji a vse zajimave se deje na novych vyhonech, to je letos treba krasne videt na te tvoji Fata Nivea.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Souhlasím, je potřeba to na jaře vyřezat. Dokonce i přemýšlím nad tím, že tu Kathleentje vyřežu už na ten podzim. Vím, že jsi to nedoporučoval, ale zkusím ta místa řezu utěsnit prafilmem na zimu, aby tomu neutíkala voda a neprosychalo to. Třeba to pak bude ok. Stejně nevím, jak bych to pak na podzim z toho plotu vymotával. Asi by to nějak šlo, ale bylo by to fakt na dlouho. Jinak u mě ta Kathleentje v tom květináči teď vůbec nestojí, ale naopak jede jako o závod. Fakt nevím, co si o tom mám myslet. :? Asi spíš budou ty mučenky tím zaražením opravdu reagovat na nějaký šok, třeba právě tu změnu stanoviště. Když je ale necháš hned vyrašit na tom prakticky finálním stanovišti, jako jsem to udělal teď já u té Kathleentje, tak se prostě chytnou a pak už jenom jedou. Asi by to stálo za vyzkoušení... :?
kasta

Příspěvek od kasta »

A jeste tedy za me shrnuti, jak si vedou mucenky.

Fata Confetto: to je trifid, listy jako lopuchy, zarusta vse a nasazuje poupata. Nezabrzdilo ji ani vyletneni, ani olamani vetrem, ani okousani krysou. Naprosto bezproblemova mucenka, souhlasim s M. Vecchia, tohle je jeden z nejpovedenejsich hybridu vsech dob.
Obrázek

Fata Nivea: po zahadnem premrznuti novych vyhonu se rychle vzpamatovala a ted roste skoro podobnym tempem jako FC. Nove vyhony nasazujou poupata a listy se zmenily - v zime byly drobne a vypadaly jako p.tucumanensis. Ted se zvetsily, zhrubly a jsou vice podobne FC. Vypada taky velmi odolne.
Obrázek

Incense: zatim se pomalicku rozrusta, trva ji to dyl, ale je pekne zelena.

P. tucumanensis: obe venku rostou, je videt, ze maji trochu problem s aklimatizaci, ale vypada to, ze ji zvladnou.

P. caerulea Kasta: vyletnovani ji taky trochu poskodilo (s tou jsem se ale fakt nemazlil), ale uz to zvladla, roste naplno, je plna poupat a vcera se otevrel prvni kvet.
Obrázek

p. colvillii: vypadaji zalostne, odchazi jedna za druhou, letneni vubec nezvladly. Tahle geneticka kombinace proste neni dobra, i kdyz se obcas nejaka zajimava rostlina povede. Ze 70i semenacku zbyva ani ne 10 rostlin, uvidim, jestli aspon jedna projevi vetsi zivotaschopnost (ta nejzdraveji zelena mezi nimi je semenacek incarnaty)
Obrázek

P.S. Honzo, myslim, ze kdyz to vystrihas na podzim trochu vys a ne hned dole u kmene jako ja, bude to ok.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

kasta píše:
24 čer 2025, 10:51
Honzo, myslim, ze kdyz to vystrihas na podzim trochu vys a ne hned dole u kmene jako ja, bude to ok.
Ok, udělám to tak. Jinak ti to teda pěkně jede, Martine, to jsem na to u tebe fakt zvědav, letos by mohlo být zajímavého materiálu na pokusy opravdu dost. S6
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Kathleentje a Clear Sky zatim nic u me.Jih, slunce, zalivka, obcas i hnojivo a ani poupe.
A to ani pres zimovani ve sklepe a vetsich kvetinaci ... Tak asi to chce jeste cas ...
Z jarnich rizku mucenek mi kupodivu nezakorenil v byte ve sklenici s vodou ZADNY :-(
Naky jsou zeleny, ale ne a ne pustit koreny, mrchy ... E7
kasta

Příspěvek od kasta »

Je konec cervna, takze bych mohl take udelat takove mensi shrnuti nejvetsich neuspechu z posledni sezony :) treba to nekomu k necemu bude.

- selekce semenacku caeruly vysetych primo do zeme dopadla tak, ze z tech par set rostlin nevylezla ani jedna. Myslim, ze to bylo tesne, kdyby rostliny zustaly zelene, prezily by, rozhodlo opravdu nekolik stupnu. Nejspis si za tu prvni sezonu nestihlly vytvorit dostatecne silne koreny, aby z nich dokazaly obrazit. Je teda asi potreba ty rostliny prvni zimu chranit, aby nevymrzly.

- vypada to, ze na berounsku neprezila ani jedna starsi incarnata. Ja jich tam moc nenechal, ale te jedne uz zabydlene je mi lito. A mam dojem, ze ji zahubilo celozimni zakryti zahonu folii - diky tomu tam vzniklo ohromny, rozsahly mraveniste, poradne jsem ho objevil az pri jarnim zalevani a to uz nejspis bylo pozde. Takze tohle nebude cesta a priste budu prikryvat kvuli urychleni nejdriv v kvetnu, kdyz uz se otepli a zacne na ne svitit slunce.

- to jak jsem zlikvidoval dve nejvetsi incarnaty, ze jsem je vykopal a koreny jen presunul a prihrabnul, to uz jsem psal. Stve me to o to vic, ze treti rostlinu v poradi jsem zimoval ve sklepe a ted roste naprosto paradne. Takze ze tri tech nejlepe rostoucich rostlin z predlonskeho vysevu jsem dve znicil svoji lenosti (vetsi koreny se mi nechtely prevazet) a tim, ze jsem to nedomyslel.

- vypada to, ze zimu nedala ani Kathleentje, i kdyz dlouho drzela zelena, az posledni mrazova epizoda ji udolala.

No az na ty dve znicene incarnaty je to vlastne soucast selekce. Z p.caerulea si necham jen svoji osvedcenou Kasta a zamerim se na ty ruzne hybridy od p.incarnata + dalsi selekce ciste incarnaty taky probiha, uz tu mam dost novych semenacku. Takze kdyz odmyslim sentimentalni duvody, muzu ted trochu poladit uvolnene zahony a pripravit je na pristi rok.
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim K »

Martine, to je drsná, ale potřebná selekce :) . Caerulea skutečně potřebuje nějakou kořenovou hmotu, aby byla schopná vůbec vytvořit adventivní pupeny pod zemí, není primárně tvořená na každoroční "dieback" jako incarnata, ale když se "zavede", je skoro nezničitelná, jak víme :D .

Incarnata je tak trošku záhadou, co jí ve skutečnosti v našich podmínkách činí, řekněme, náročnější přezimovat. Mráz jako takový to být "nemůže", protože její výskyt je skutečně spjat s lokalitami na severu areálu, kde to může jít i k -40°C, koneckonců i na samém jihu areálu bylo letos -18°C. Problém č1. u nás na zahradě byli hlodavci, kteří ná mdoposud incarnaty likvidovali v kořenech. Letos jsme vytvořili mučenkoviště (fotky dodám později, až bude pořádně něco vidět), které je opatřeno ochranou proti hlodavcům, takže tento problém by měl být vyřešen. Další problém může být typ půdy, asi nejlepší budou půdy písčitohlinité, nebo kamenitohlinité, v příliš kvalitních černo- a hnědozemích možná může být mnoho živin, krmících pak i choroboplodné procesy, ale to je jen teorie. Možná by to chtělo zkusit půdu neobohacovat, ale "ochuzovat" o anorganické příměsi, jako když se vysazují suchomilné rostliny jako třeba agáve. Potom může být problém prostě v tom, že v celkem krátké vegetační době se nestihne vyvinout dostatečně bohatý kořenový systém a uložit dostatek asimilátů, ale to se mi taky úplně nezdá. S tím může souviset i docela dlouhé období, kdy teplota půdy je pod 5°C, což se třeba jižním ekotypům nemusí tak dlouho líbit. No a pak by bylo fajn pátrat po co možná nejsevernějších ekotypech incarnaty. Ale kde je vzít? :lol:
Odpovědět