Moje pražské mučenkoviště už se také pěkně rozrůstá...

Foto: Praha-Motol, 23.06.25
Incarnata už hravě dohnala s citrusy zimovanou Kathleentje a přerostla plot.

A na Kathleentje se už opravdu tvoří zcela regulérní květy.

Tady bych se chtěl trochu pozastavit, protože to potvrzuje mojí první původní zkušenost s Kathleentje, protože když mi tenkrát v červnu přišla jako „Guglielmo Betto“ (to jen tak mimochodem), tak jsem jí vysadil a hned kvetla. Teď jsem jí zelenou po zimování s citrusy vytáhl hned v dubnu ven, takže už je teď pěkně rozjetá, a také kvete. Takže si nemyslím, že by to byla mučenka krátkého dne, ale potřebuje prostě nějakou narostlou hmotu k tomu, aby zvládla kvetení. Vede mě k tomu i to, že máme vlastně letní slunovrat a poupata se normálně tvoří i na čerstvě přirostlém vrcholku.

Ať už je to tak nebo tak, bohužel to volně v zemi nefunguje, protože je to evidentně víceletá rostlina a potřebuje obrůstat z nadzemní části. Pokud každou zimu zmrzne až k zemi, tak musí stále obrůstat z kořenů, což jí stojí spoustu energie a pouze postupně chřadne, až po nějaké době odejde úplně (moje vlastní zkušenost). Tedy pokud do toho náhodně nevstoupí tak mírná zima, že přežije i ta nadzemní část, to by ale podle mě bylo pouze prodloužení tohoto martyria. Takže Kathleentje je podle mě pro pěstování ve volné půdě v našich podmínkách naprosto nevhodná. Ovšem jiná věc je chladné zimování s citrusy, které zvládá ve stálezeleném stavu naprosto bez problémů. Letos to vypadá, že bude kvést spolu s tou mojí incarnatou (tam už jsou také vidět první malinká poupátka), což bude opravdu velmi zajímavé sledovat. Zda dojde k opylení křížem nebo třeba pouze Kathleentje incarnatou? Dobrá otázka. Nechám to na hmyzácích, oni si s tím opylením vždycky tak vyhrajou, je opravdu zábava sledovat jak dlouho dokážou na tom květu doslova tančit. Svatá trpělivost, na ně já absolutně nemám.

Každopádně kdyby došlo k nějakému opylení těchto dvou rostlin, neřkuli té mé incarnaty Krathlenntje, tak by ta semena asi byla opravdu zajímavá. A pokud by k tomu došlo v nějaké větší míře, tak bych si asi vzal jen semínka z prvního plodu na každé z nich a zbytek bych rozdal na výzkum.

Ale nepředbíhejme, mučenky jsou velmi specifické rostliny a opylování křížem dost často vůbec nefunguje, zvlášť u hybridů.
Jinak Martine, myslím, že už konečně vyrazila i ta tvoje incarnata z minulého roku. Vyrůstá někde z toho místa a celkově vypadá od začátku tak nějak trochu jinak, než ta moje incarnata.

Ale úplně jistý si nejsem, listy ještě nejsou natolik vyvinuté, abych to mohl určit podle těch nektarových váčků. Ale už brzy bude jasno. Jinak tady je vidět ten obrovský rozdíl mezi plně etablovanou rostlinou a jednoroční výsadbou. Tohle je mrňous tak 10 cm, zatímco moje incarnata už přerostla plot. To je kytka jak z jiné planety...