Mrazuodolné mučenky

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrazuodolné mučenky

Příspěvek od Radim K »

Radku, to není od nuly. Kořeny pořád zesilují, restart je potřeba. V (nejen) Praze venku přežije bez pomoci min. 5 světových druhů mučenek a netuším kolik hybridů. U většiny z nich kromě caeruley z principu odcházejí až k zemi, jen caerulea průměrně každou druhou zimu přežívá i nad zemí.
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Radime, jen ze zvedavosti, ktery je ten paty? Znam ze severu ameriky p.lutea, p.incarnata a z jihu p.caerulea, p.tucumanensis.
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Minulý rok jsem vykopal Kathleentje z volné půdy a dal jí do květináče. Důvodem bylo, že každou zimu vymrzala až k zemi. Pak rašila celkem neochotně až někdy v druhé polovině května, moc nerostla a květy se začaly objevovat až na podzim, což bylo na nic. S Martinem (kasta) si myslíme, že se jedná o typ mučenky krátkého dne, tedy pokud vyraší až takto pozdě v létě, je na ní moc světla a spíše odpočívá a nekvete. Přitom hned, když jsem jí před lety dostal někdy v půlce června, už byla pěkně narostlá, měla nasazeno na květ a prakticky vzápětí kvetla. Je to pro mě trochu záhada. Letos jsem jí zimoval spolu s citrusy na zimovišti, a i přes výrazné přítmí, které tam panuje, to zimování zvládla celkem dobře.
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 28.03.25

Vypadá sice trochu odrbaně, ty malé světle zelené lístky, co narostly prakticky beze světla na podzim a v zimě, shodila, ale už začíná vyrážet ze stonku. Tak uvidíme, jestli se mi jí tímto brzkým probuzením podaří přimět ke dřívějšímu kvetení. Ven jsem ji vytáhl hned po těch mrazech minulý týden a dal jí na nejvýhřevnější místo na zahradě k jihovýchodně orientované zdi. Ideální představa je taková, že nasadí na květ ještě teď na jaře, abych jí poté mohl přesunout ke kvetoucím incarnátám v létě, aby se to sešlo v květu. No, jsem na to zvědav, co to udělá... :shock:
Naposledy upravil(a) Hofis dne 28 bře 2025, 11:11, celkem upraveno 1 x.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Honzo to jsem taky moc zvedavy, tahle mucenka je porad trochu zahada, chce to vic informaci, tak to je dobre, ze zkousis dalsi experiment s ni.

Ja ted narazil na Facebooku na zajimavou fotku p.racemosy ktera rostla prakticky v bahne! A resili tam, ze p.racemosa opravdu nema rada preschnuti. Zminuju to, protoze je to jeden z rodicu Kathleentje, tak mi to prislo zajimavy.

Ja dnes dodelal a osadil mucenkovy zahon na nejvyhrevnejsim miste, ktere jsem tu nasel :) Pujdou tam jen rostliny odvozene od incarnaty. Zatim tam mam 3 moje incarnaty, tu tvoji Honzo, a pak ty moje dva hybridy FC x incarnata z lonskeho roku. A na kraji jsem nechal misto, ze tam asi jeste neco dosadim.
Obrázek
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Martine, to je dost zajímavý postřeh s tou racemosou. To by i mohlo vysvětlovat to, co už delší dobu u té Kathleentje sleduji, a sice že sucho jí opravdu nevoní. :)
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim K »

kasta píše:Radime, jen ze zvedavosti, ktery je ten paty? Znam ze severu ameriky p.lutea, p.incarnata a z jihu p.caerulea, p.tucumanensis.
Martine, měl jsem na mysli tuto čtveřici plus minimálně jeden z řady dalších nevyzkoušených, které je potřeba ještě vyzkoušet, ale je prakticky jisté, že u nás odolných druhů bude ještě dost. V podstatě všechny druhy, zasahující na území kontinentální USA, sever Mexika, jižní Brazílie (a dál na jih do Argentiny), nebo i super-vysokohorské druhy z jižní Bolívie by bylo vhodné otestovat.
Passiflora pinnatistipula, arizonica, arida, foetida, affinis, mexicana, tenuiloba, suberosa (skutečná suberosa, ne to, co u nás koluje pod tímto názvem, ale je to sexocellata).
Většina z nich je ze sušších oblastí na jihu USA, z nichž velká spousta druhů rostlin s nimi se vyskytujících je u nás více či méně odolná.

Ale žádná mrazuvzdorná a zároveň ovocnářsky zajímavá bomba z toho asi nebude. Spíš jako podnět k testování více druhů :) . I když, taková "upravená", nebo hybridizovaná foetida by byla taky zajímavá :wink: .
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Jo, u tech mucenek je toho k otestovani jeste hodne, urcite se tam najde jeste nejake prekvapko. Obcas nad tim premyslim, kde jsou limity jejich mrazuvzdornosti a proc se vlastne behem tech milionu let nerozsirily dal na sever/jih od rovniku. Incarnata a caerulea dokazaly "dolezt" az na 40. rovnobezku, zatimco tucumanensis setrvava v pomerne omezenem (i kdyz relativne rozsahlem) arealu, i kdyz bych si rikal, ze potencial na samovolne sireni ma vetsi...

Diky za tu pinnastipulu, uz jsem si vsiml i vaseho popisu na Tropiku a urcite stoji za vyzkouseni - i kvuli te jeji prizpusobivosti ruznym mistum pestovani, jak ji ted trochu komercializujou. To je vzdycky dobry znameni. Insignis mi vubec nevysla, ale to bude spis takova princezna, tipuju. A jeste je pro me zajimava ta umbilicata, ale ta se taky nepestuje jednoduse. Kazdopadne to chce vysev idealne vetsiho poctu semen a vyuzit variability semenacku, tak treba v pristich letech :)
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Po dvou mesicich od vyseti seminek vylezl dalsi semenacek p. tucumanensis. Skoleni v trpelivosti pri kliceni seminek :) Nastesti uz jsem byl pouceny a pri presazovani jsem s tim trochu pocital a snazil se, aby ta cast zeminy, kde bylo vyseto, zustala nahore a mohly jeste pripadne dalsi klicit.

Momentalni stav, vyklicilo 14/20 seminek a roste 12 rostlin, takze je to lepsi, nez jsem cekal.
Obrázek
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Jeste jsem ten novy mucenkovy zahon trochu doladil a ted uz jen cekame na jaro :)
Obrázek
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Probudit v zime seminka teplomilnejsich mucenek je v domacich podminkach nekdy narocny. Ja si pomaham takhle. Chce to silny nervy, spodek kvetinace je casto uplne rozzhaveny (samozrejme to jde pouze s keramickym kvetnikem), ale kontroluju rukou teplotu hliny na povrchu. Ideal, kdyz je na dotyk lehce teplejsi nez ruka. Seminka mych novych hybridu FC x incarnata, vysete 13.3. a po intenzivnim nahrivani dnes leze prvni..
Obrázek
P.S. neni to april :)
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Tem mym hybridnim seminkum FC x incarnata se zatim moc nechce, asi taky proto, ze jak se vyklubal prvni, prestal jsem kvetinac nahrivat na kamnech. Budou si muset jeste par dni pockat, nez slunce kvetnik za oknem prohreje na tech 30°C. Ale ta prvni rostlina vypada opravdu vyjmecne vitalne, je takova robustni a docela "jede" takze to vidim nadejne. Nakonec jsem z cca 50i kousku vysel jen 33 seminek, vsechny, co plavaly, jsem vyhodil. A jedno mezi nimi bylo Incense x incarnata, takze existuje asi 2% sance, ze je to tenhle hybrid (coz asi stejne nepoznam :) )
Obrázek
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Na pude uz se zacina probouzet Fata Confetto a rasi hezky ze spodni casti kmene, takze zimovani stylem omrznuti/sklep/puda vypada jako dobra varianta. Jeste ji tam necham, dokud hrozi ranni mraziky.
Obrázek

Ale sundal jsem uz Kastu, ktera byla pres zimu v byte za oknem a ted posledni mesic si zvykala na pude. Necham ji jeste par dni ve stinu a pak uz ji rovnou presunu na letni stanoviste, tehle pozdni mraziky nevadi. Vypada to, ze by letos mohly byt prvni opylene kvety docela brzy.
Obrázek
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

kasta-- moc pekne se ti povedlo prezimovani S9 , moje haze a tvoje kasta zatim bez znamek zivota-- uvidim uvidim jestli se mi vubec probudi....
Obrázekkasta

Obrázekhaze
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

MonikaV: neboj, jeste je brzy, muzou se probrat klidne az v polovine kvetna...
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Tak tedy budu vetri S6
Odpovědět