passiflora caerulea

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: passiflora caerulea

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem pred 3 dny u venkovni caeruely nasel maly listecky, ale asi to byl plevel, nejak jsem za to vzal a ulomil to S13
.Kmen mi pres zimu, resp pred jarem uschnul asi az k 50cm nad zemi, tak jsem suchou 2 metrovou cast ufiknul.Zbytek byl sedozeleny.
Vcera jsem tam koukal znova a z toho kmene uz se sypou nove listy.
Mucenka je pod orechem a koreny ma pod dlazdici u plotu.
Takto v Praze prezila i nadzemni cast -13°C (nebo kolik nejmene realne bylo) :)
Melo by se jednat o semenac z plodu caeruely od Martina.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Caerulea Kasta c.2 (dnes oficialne pokrtena na "K2") si ten dest viditelne uziva. Doufam ze letos poradne zakvete a opyli se s Kastou original (K1).
Obrázek

Caeruly na berounsku jsou vsechny nad zemi komplet pomrzle, jsem zvedavy kdy a jak polezou, jestli tam budou rozdily a budu moct vyselektovat nejake odolnejsi
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Moje caeruly na Berounsku (zatím) pomrzlé nejsou, přežily šlahouny + pár listů a všude z nich vyrážejí výhonky. Už to zmerčili šneci, zejména páskovky, vrhají se po nich jak šílené. Každý den jich na mučenkách nasbírám hrst.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Argout píše:Moje caeruly na Berounsku (zatím) pomrzlé nejsou, přežily šlahouny + pár listů a všude z nich vyrážejí výhonky. Už to zmerčili šneci, zejména páskovky, vrhají se po nich jak šílené. Každý den jich na mučenkách nasbírám hrst.
Tak to je dobry misto, kdyz takhle pekne prezimovaly. Jen ty sneci jsou divny, ja na tech svych nikdy zadnyho skudce nevidel. Mozna jim chutnaji ty novy vyhonky.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:Caerulea Kasta c.2 (dnes oficialne pokrtena na "K2") si ten dest viditelne uziva.
No to je otazka co s tim udela vikendovych 0.7°C ( Praha)

Tzn mokra zeme / promaceny substrat v kvetinaci (bez podmisky) a temer mraz.Pochybuji, ze to behem zitrka vyschne.
Mam venku u jizniho plotu annonu cherimolu a v truhliku s ni maracuju.Granadilllu mam doma.

Tak snad da dneska/zitra rano 4°C a v sobotu odpoledne truhlik asi odnesu zase do bytu.
Asi bych to uklidil i pri puvodne avizovanych 2°C, ale 0.7 ... to neni dobry S13

Ale caeruely nikam tahat nebudu ... :shock:
Jeste jsem tam dal na dest dnes datlovniky, dodnes byly v kolarne a zalivku mely pred x tydny :-o
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Obrázek

Obrázek

Kasta: ano, místo je to chráněné, i když osluněné jen pár hodin denně. Není to u vytápěné stěny domu, jen u volně stojící brány, ale od baráku jen asi metr a půl, tak je tam možná ještě nějaký vlahý dech.
Loni mi šneci málem zlikvidovali jednu mučenku. Měla za sebou první zimování, vyrazily dva pupínky - a chramst, ty bestie je uhoblovaly hned u kmínku. Za měsíc znovu - mučenka to zkusila ještě jednou - a zase chramst. Myslela jsem, že je po ní, tak jsem koupila druhou. První nakonec vyrazila potřetí někdy koncem června, tak mám dvě caeruly půl metru od sebe. Jedna z Belgie, druhá od Lisého. Tak třeba to nejsou vegetativní příbuzné…

P.S. Šneci mi taky žerou opuncie - do mladých přírůstků dělají diry. V dospělosti vypadají jak prostřílené…
kasta

Příspěvek od kasta »

Zajimavy, ja na ni nikdy skudce nevidel. Na berounsky zahrade teda slimaci nejsou (to bych tam nemohl volne vysevat incarnaty), ale ani v Praze kde je to zamoreny spanelakama, tak nic. I kdyz tady jsou to tak vitalni rostliny, ze jestli si nekde u zeme trochu kousli, nemam sanci to poznat.

Jsem zvedavy, jestli se ti opylujou a vytvori plne plody. Nekdo mi kdysi rikal, ze prakticky vsechny caeruly prodavane v Evrope jsou z jedne rostliny, nejaka brazilska selekce, ktera je trochu min mrazuvzdorna. Ale casy se meni, treba uz to neplati.
Kvest by mely, zimu prezily pekne a caerulea nepotrebuje az tolik slunce jako p.incarnata
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem se podival na caeruely od Martina, co jsem je zimoval v kolarne na parapetu maleho okenka smerem na zapad v urovni zeme.
Byl to truhlik s 8 kelimky od velkeho jogurtu, v kazdem jedna rostlina.
Je mozne, ze jedna uz byla KO (uschla/koreny KO ) na podzim.

Z 8 prezila jedna rostlina zelena a druha po uriznuti uschleho housti je na rezu taky zelena.Zbytku chciply koreny / uschly a jsou na hnoji.
Zenminu s koreny jsem tam ale strategicky nechal, co kdyby :-)

Jen upresnim, ze ty ztraty jsou asi nepodstatne , jelikoz Martin vsechny rizky ufiknul na 99% z jedne rostliny, i pres opakovane bzuceni se steteckem se mezi sebou nic neopylylo S13

Takze asi pockam na zvyseni nocnich/rannioch teplot a flaknu je nekam k plotu :-o at se rozrostou
kasta

Příspěvek od kasta »

Caerulea Kasta K2 v Praze uz zacina naplno rust. Zitra ji prostriham, ale mam strach, ze to tady stejne komplet zaroste a nikdo ji v tom nezabrani, je to desny Trifid.
Obrázek
vaclav sejkora

Příspěvek od vaclav sejkora »

Tady u mě se taky pořádně rozjela. In
Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

ja ji chtel dnes poradne prostrihat, ale koukal jsem, ze uz ma nasazeno spoustu poupat. tak holt az casem.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:Caerulea Kasta K2 v Praze uz zacina naplno rust. Zitra ji prostriham, ale mam strach, ze to tady stejne komplet zaroste a nikdo ji v tom nezabrani, je to desny Trifid.
Obrázek
Martine to teda cumim ! To je slusny zivy plot !
Me nic venku zatim poupata netvori.A to mam rostliny pres mesic na jizni strane pred barakem :-o
kasta

Příspěvek od kasta »

u me dnes takto (K2)
Obrázek
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Tak to je super. Jestli to venku už tak brzo nasazuje květy, tak to je jak ze supermarketu :wink:
kasta

Příspěvek od kasta »

FranTom: Takhle rostou jen na tech uplne nejteplejsich mistech, ktery u nas najdes. Treba na berounsku jeste ani nevykoukly ze zeme.
Odpovědět