Mrazuodolné mučenky
Moderátor: Stanley_51
- kasta
- čestný člen ( přispívající )

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Re: Mrazuodolné mučenky
Radku, myslim, ze uz muzes klidne vysit, tohle vsechno jsou celkem chladnomilny mucenky, rekl bych ze dobre porostou za oknem i pri teplote kolem 20i stupnu i nizsi.
Pri kliceni je dobre stridat pul dne teplo (pres 25 stupnu) a pul dne chladneji (15-20 stupnu), pry to urychluje kliceni. Ja je daval pres den na rimsu nad krbovy kamna a na noc za okno.
Tucumanensis mi zacala klicit cca po 14i dnech (to je takovy standart u dobrych, cerstvych semen), ale p.insignis jeste vubec nic (po mesici). Ono je to s tema seminkama slozity, kdyz se prelezi, preschnou, tak je to problem. No jeste ji dam cas...
Pri kliceni je dobre stridat pul dne teplo (pres 25 stupnu) a pul dne chladneji (15-20 stupnu), pry to urychluje kliceni. Ja je daval pres den na rimsu nad krbovy kamna a na noc za okno.
Tucumanensis mi zacala klicit cca po 14i dnech (to je takovy standart u dobrych, cerstvych semen), ale p.insignis jeste vubec nic (po mesici). Ono je to s tema seminkama slozity, kdyz se prelezi, preschnou, tak je to problem. No jeste ji dam cas...
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Moniko, ja jsem na tom s tou p.insignis stejne, seminka jsem dal do pudy 7.1. a zatim taky nic. Se seminkama je to vzdycky loterie a pry muzou vyklicit klidne i za rok... na coz uz asi ja nebudu mit trpelivost 
-
Marie J.
- mírně pokročilý

Můžu se zeptat, jakou má asi odolnost proti chladu? Také přemýšlím o mučence, ale s tím, že bych ji pěstovala v půdě. Mám na dvoře velmi výhřevná místa a nemám problém před zimou postavit kolem kmínku pařeniště, kde by nemrzlo. Pěstuju tak přes zimu venku olistěné pryskyřníky pro brzké jarní kvetení.kasta píše:
Fata Confetto: skvela ovocna mucenka, hybrid, ktery v sobe az neuveritelne spojuje vyhody vsech tri svych rodicu. Plody dozravaji trochu rychleji nez u incarnaty, zabarvuji se do zluta (plus maji na slunci trochu cervene licko) a hlavne utrzene doma klidne mesic pomalu dozravaji. Jsem zvedavy, jak se povede zimovani korenu v nadobe ve sklepe a jarni probuzeni.
- kasta

Marie J: udava se odolnost korenu pod -15°C, to je ale spis takovy pomocny cislo, vlastne to znamena jen to, ze patri mezi nejodolnejsi mucenky a na vyhrevnych mistech u nas by mohla zimy v pohode prezivat. Kdyz bude v nejakym studenym parenisti, tak je to temer jistota - preziji teda koreny, nadzemni cast moc mrazu nevydrzi.
-
Marie J.
- mírně pokročilý

Díky, to vypadá hodně dobře. V těch pařeništích teplota nikdy neklesá pod cca -2. Letos tam mám i frézie, už lezou a zatím je vše v pohodě.
- kasta

tak to by mohla zvladnout i ta nadzemni cast, tam myslim je nekde ta hranice (kolem -2/-3 stupnu).
- kasta

semenacky p.tucumanensis dnes po ranu. jestli vydrzi pocasi, bude na ne odpoledne svitit ostry unorovy slunce zesileny snehovou vrstvou venku, takze budou mit svetlo uplne jako ve svoji domovine 

-
radek.god

Fando to si delas sranduFanda píše: Právě teď.
To ji mas ale nekde na orbitu mezi Merkurem a Sluncem, ne ?
- kasta

U me to vypada, ze 4 semenacky uz je konecny pocet. Muze se objevit jeste nejaky opozdilec, ale uz s tim moc nepocitam, tak jsem je dnes uz i trochu "okopal", tj. narusil tu krustu na povrchu. Je jich tak akorat, ani je nebudu rozesazovat, pujdou vsechny najednou do velkeho kvetinace a budu pozorovat rozdily. Variabilita uz tam videt je, ten nahore uprostred je mensi, svetlejsi, tak treba to bude nejaky ten zmutovany "superodolny" jedinec
horsky slunce za oknem jim dela opravdu dobre.

-
Marie J.
- mírně pokročilý

Původně jsem počítala, že bych si tu Fata Confetto vysela, ale dívám se, že v ČR nejsou nikde semena k dostání. To asi jedině koupit někde v zahraničí?
----------
Mimochodem, mučenka violacea by se dala pěstovat ve volné půdě? Zkoušel to někdo? Já tedy dokážu zajistit kořeny/hlízy čehokoli, aby nezmrzly (už jsem přezimovávala venku i pokojové zelence a třeba jiřiny vůbec nevykopávám), ale mrazuvzdornost nemusí být jediný problém.
----------
Mimochodem, mučenka violacea by se dala pěstovat ve volné půdě? Zkoušel to někdo? Já tedy dokážu zajistit kořeny/hlízy čehokoli, aby nezmrzly (už jsem přezimovávala venku i pokojové zelence a třeba jiřiny vůbec nevykopávám), ale mrazuvzdornost nemusí být jediný problém.
- kasta

Marie J: Fata Confetto je hybrid, takze se mnozi jenom vegetativne. Mivaji ji na ruznych eshopech, spis zahranicnich, nabidka se tam vetsinou aktualizuje az v kvetnu, cervnu...
Ve sklenicku/parenisti, kde v zime teplota neklesne moc pod nulu, tak se da pestovat hodne mucenek. Dalsi dulezita vec u mucenek vseobecne je ochrana pred prilisnou zimni vlkosti, coz jde ve sklenicku taky dobre. Nejlip zimujou v prakticky suchy pude a druhu, ktery takhle zvladnou aspon v korenech -2/-3°C uz je fakt spousta.
Ve sklenicku/parenisti, kde v zime teplota neklesne moc pod nulu, tak se da pestovat hodne mucenek. Dalsi dulezita vec u mucenek vseobecne je ochrana pred prilisnou zimni vlkosti, coz jde ve sklenicku taky dobre. Nejlip zimujou v prakticky suchy pude a druhu, ktery takhle zvladnou aspon v korenech -2/-3°C uz je fakt spousta.
- kasta

Mucenky za oknem diky slunecnym dnum uz rostou jako o zavod, dokonce i teplomilna Incense uz vyhodila prvni novou vetvicku a Kasta uz zarostla cely okno. Jen co se otepli, musim nejaky vystehovat - zatim na pudu, tam uz v breznu nemrzne...