Passiflora incarnata

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: Passiflora incarnata

Příspěvek od radek.god »

Moc pekny kvet MArtine, hlavne ta kombinace ruzove a fialove :wink:
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Jo, vecer, kdyz jsem prijel, tak tam hezky zaril :)
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

No u me se to u caeruel ruzne strida, obcas vykvetou 2 kvety u stejne, obcas mam stesti jasou to 2 u ruzne rostliny.Ale vetsinou jsem nebyl u rostlin pres den a vecer uz nebyl na kvetech pyl :-( Rano zavreno nebo je 1 poupe a uplne bez pylu ...
Premyslim co s tou incarnatou, zda nekoupit nekde kvetinac a nepresadit ji do vetsiho.Tedy zda ji nechat ve vetranem foliovniku nebo venku na jizni strane pred barakem.Je fakt, ze kvetouci incarnatu jsem jeste nemel.Zatim ale zadne poupe ani v tom foliovniku nema.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Radku, na vykveteni potrebuje hlavne co nejvic slunce, idealne cely den. Velikost kvetinace neni v tomhle az tak rozhodujici, dokonce mi ted par mucenkaru rikalo, ze zamerne pestujou rostliny v mensich kvetinacich, protoze pak lip a rychleji kvetou. Maji pak samozrejme mensi rostliny, ale jim to nevadi, vetsinou jich maji hodne a nikam se jim to vse nevejde :). No ja volim kvetinace vetsi, zase z jinych duvodu, ale na rychle vykveteni to neni podminka.

Vcera prvni den teplota 35 stupnu a incarnaty nadsene. Konecne se naplno probudily i rostliny, ktere doted jen sedely u zeme. Za posledni dva dny vubec veliky pokrok u vsech. Trochu jsem se bal o rostliny nalepene na jizni fasade domu, ale jak jsem pozoroval, byly uplne spokojene. U nas volne v zemi toho tepla a slunce nebudou mit nikdy dost (ve skleniku by se urcite uvarit daly, ale ten nemam, tak to nemusim resit).
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
03 črc 2025, 06:58
Vcera prvni den teplota 35 stupnu a incarnaty nadsene. Konecne se naplno probudily i rostliny, ktere doted jen sedely u zeme. Za posledni dva dny vubec veliky pokrok u vsech. Trochu jsem se bal o rostliny nalepene na jizni fasade domu, ale jak jsem pozoroval, byly uplne spokojene. U nas volne v zemi toho tepla a slunce nebudou mit nikdy dost (ve skleniku by se urcite uvarit daly, ale ten nemam, tak to nemusim resit).
Martine to se prave bojim.Maly kvetinac + slunce z jihu a jeste k tomu po cely den = uvareni korenu = konecna.
Ono cely den je nemam na slunci nikde, kdyz je tady od 11h nejdrive.na ty u zdi sviti tak od 12 a pak jak se posouva na zapad, tak ty co mam napravo od dveri u zdi, tak se diky stromum 10+metru pred nim dostanou do stinu a slunce sviti uz jen na ty nalevo od dveri.Ted si vlastne uvedomuji, ze jinde nez nalevo an tom slunci nic nekvetlo a musel bych se podivat, zda napravo ma nejaka mucenka vubec poupe :-o
A samozrejme mam obavy nechat na primem slunci male incarnaty nebo ty koreny z te druhe incarnaty.No jedna ma uz asi pul metru, ale ten jeji klon ma 4-5cm a 2-3mm tenky stonek a ani ne 1cm listy.to by nemuselo dopadnout dobre, ne ?
Z te druhe mucenky ( 2 pulky korene) se zatim nic neklube, tam nevim, zda je dobry napda je dat na to prime slunce, co myslis ?

V tom foliovniku mam ze vsech 4 stran velkou 2m bambusovou tyci jako oporu stabilioty foliovniku pri silnem vetru a za tyci a hranou foliovniku mam schovanou incarnatu, takze stonek by nemusel byt v nejvetsim vedru na primem slunci, ale jak se to rozpali, tak je to asi jedno.Stejne mam uz pres den otevreno.Neco muselo tu jednu incarnatu prehrat.Dorostla do 10-15 cisel a pak jsem ji nasel na vrcholu usychajici a nakonec teda uschnul stonek jak jsem psal.

Mam na balkone i naky Maliformis a tem se to silne slunce moc nelibi.Tam to jsou ale 1-2 mesice stare semenace.Ty prvni mi jarni slunce zlikvidovalo.Ty mam zatim v 6x6x6 kvetinaci , ktery neprokorenily ani omylem
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Radku, tak samozrejme nejdriv opatrne navyknout na slunce, to plati i pro rostliny z foliovniku. No a nezalivat rozpaleny kvetinac, na ktery prazi slunce.

Ja treba dostal letosni semenacek incarnaty, trosku jsem ho navykal, ale stejne prilis rychle, par listku to spalilo, no ale ted uz normalne jede, na primem slunci od cca 12h az do vecera a je spokojeny
Obrázek
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Mám semenáčky incarnat u jihovýchodní zdi, svítí na ně od rána do nějakých 4 hodin odpoledne a zalévám teď jednou za dva dny. Půda již bývá po těch 2 naprosto na troud. A incarnaty si vesele rostou. Jsou neskutečně odolné vůči teplu a suchu, normálně si lebedí. Nevím, co by se muselo stát, aby uschly. Ale asi to jde... :D Když jsem se asi před měsícem vytáhl na to místo, trochu to šlehlo listy, ale jinak žádné škody, rostou. Ale tak je to u mě se vším, ty rostliny musí nejdříve prokázat vysokou odolnost a životaschopnost, než je někam vysadím. :)
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 03.07.25
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Hofis píše:
03 črc 2025, 11:28
Mám semenáčky incarnat u jihovýchodní zdi, svítí na ně od rána do nějakých 4 hodin odpoledne a zalévám teď jednou za dva dny. Půda již bývá po těch 2 naprosto na troud. A incarnaty si vesele rostou. Jsou neskutečně odolné vůči teplu a suchu, normálně si lebedí. Nevím, co by se muselo stát, aby uschly. Ale asi to jde... :D
A to si vem, ze jsou to maly rostlinky, bez korenu. Velka zakorenena rostlina je suchem prakticky neznicitelna.

U me je jeste zajimavy, jak se prohodily ty moje dva "zahonky" na plzensku. Ten u garaze, vloni premiovy, tak letos proste bida, rostliny tam maji porad tak 30cm. Posledni dny je vic nakoply a nektere uz i tam maji poupata, ale porad spravne nerostou.

Druhy pred domem ve vyprahle susine s neprilis hlubokou (dobrou) pudou, kde moc nerostla ani caerulea. Incarnaty tam loni rostly ale s prvnim zahonkem to bylo nesrovnatelny, opozdeny. A ted tam ty rostliny vali, hlavne jedna, ale ani dalsi moc nezaostavaji a rostou mnohem vic nez loni. A dokonce se zacinaji dit takovyhle veci.
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
03 črc 2025, 12:07
A to si vem, ze jsou to maly rostlinky, bez korenu. Velka zakorenena rostlina je suchem prakticky neznicitelna.
Martine zalezi co znamena "velka" dle korenoveho balu a dle hmoty...
Tzn od jake velikosti je "suchem prakticky neznicitelna" :shock:
Me by to fakt zajimalo, abych vedel, kdy aspon jednu flaknout natrvalo nekam ven :-o
Nejde tedy jen o to obdobi, ale kdy uz bude dost velka korenovym balem ...
Ze semenacku z Tropiku neprezila z incarnat venku v zemi ZADNA.A to nebyly na jizni, ale na severni strane se sluncem z vychodu.
A prave mam podezreni, ze chciply kvuli suchu.Proste je tam blba puda, ktera i pres zalivku byla hned sucha.
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Radku, tuhle debatu uz jsme tu vedli, nechce se mi to uz opakovat, proste neverim, ze ti chciply suchem.

Kteroukoliv z rostlin co mas, muzes pristi rok v kvetnu vysadit ven, kdyz ji dobre prezimujes. A musis ji chranit pred slimaky.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

no zatim takhle mam venku caeruely, jedne trochu usychaji na vrcholi listy, tak jsme vse dnes zalil.Zbytek vpohode, ale jak je to u zapadniho plotu a jeste k tomu pod stromy a za budovou, tak je tam malo slunce a moc to neroste :-o

Spis ted premyslim, co by se dalo jeste udelat pro "zachranu" te druhe incarnaty.Jestli koren nedat jen do perlitu nebo :-o ...
Zatim jsem na to radsi nesahal :shock:
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem se odhodlal prozkoumat stav korenu incarnaty c.2 od Martina.
S13 - obe pulky uhnily nebo proste nepustily korinky z korenu.
V tom samem zahradnickem substratu a ve stejnych podminkach me pulka korene c.1 vyhnala 4 cm kminek ...
Co z vykopanych korenu zbylo, jsem dal jeste do perlitu, ale nevidim to pozitivne - smula, mno :-(
Je to 4-5cm tycka bez viditelne zelene barvy.
Musim se po nejake jine podivat, ale pochybuju, ze bude ted nekde skladem :-o
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Tak to me mrzi Radku, kazdopadne muzes letos pripadne opylovat i caerulou.

U me uz se to rozbiha, dnes vykvetly tri rostliny, tak aspon uz vim ktera je ktera (resp z jakych seminek byla), zacinal jsem ztracet prehled...
Obrázek

Obrázek

Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
05 črc 2025, 19:58
Tak to me mrzi Radku, kazdopadne muzes letos pripadne opylovat i caerulou.

U me uz se to rozbiha, dnes vykvetly tri rostliny, tak aspon uz vim ktera je ktera (resp z jakych seminek byla), zacinal jsem ztracet prehled...
Martine, koukam, ze kazdy kvet mas uplne jiny.
Jak od sebe poznas cistokrevnou incarnatu i s temi lecebnymi vlastnostmi od hybridu mezi incarnatou x caeruelou nebo inacarnatou a necim jinym ? :shock:

Sice predbihami, ale jde mi o to, zda je sance, ze z plodu incarnaty, ktera NEBYLA opylena incarnatou muze/nemuze vzniknout i incarnata a jak ji poznat od tech hybridu ? :-o

Rikam si, jaka je sance, ze semena, ktera jsou k prodeji jako "incarnata", vznikla skutecne z 2 incarnat a ne ze treba nepreletla vcelka z caeruely.Nebo Ti prodejci to pestuji a opyluji v oddelenych boxech ? :-o

Incarnatu nikde nemaji, jen 3 semena na Allegru, kde pisi, ze to klici dlouho a rostliny je pak tezke po vykliceni udrzet pri zivote ... Kdybych ji bylo 10-20 , asi bych to vzal a zkusil , ale 3 :|
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Radku, stoprocentni jistota cistoty samozrejme neni. Muzes to poznat podle vzhledu rostliny (napr. hybrid incarnata X caerulea vypada celkove jinak), nektere hybridy s cincinnatou jsou ciste incarnate hodne podobne, urcovacich znaku je vic a jeden z tech nejdulezitejsich je umisteni nektarovych vacku - uz jsme tu o tom taky psali. Incarnata je ma tesne u zacatku listu, zatimco hybridy treba v polovine rapiku (stopky). U incarnaty to vypada takto (ty zelene "uzliky" na rapiku u zacatku listu)
Obrázek

No mel sis koupit seminka na PSI jak jsem tu radil. Tolika lidem, ktery mi psali, jak incarnatu nemuzou sehnat, jsem to radil a snad nikdo to neudelal, poslouchal jsem jen ruzne vymluvy a duvody proc to nejde. Pritom napr pri poslednim prodeji tam byl balicek 20i semen oznacenych "early ripening" (rychle zrajici") za 5 euro + 6 euro postovne. A tyhle seminka maji prakticky stoprocentni klicivost, takze si za necelych 300 kc mohl mit cca 18-20 vyberovych rostlin. Tak treba na podzim, zatim si muzes vyzkouset jak ji zvladnes pestovat a treba se ti povede opylit ji jinou mucenkou a ochutnas aspon plody.
Odpovědět