Passiflora incarnata

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: Passiflora incarnata

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
03 črc 2025, 12:07
A to si vem, ze jsou to maly rostlinky, bez korenu. Velka zakorenena rostlina je suchem prakticky neznicitelna.
Martine zalezi co znamena "velka" dle korenoveho balu a dle hmoty...
Tzn od jake velikosti je "suchem prakticky neznicitelna" :shock:
Me by to fakt zajimalo, abych vedel, kdy aspon jednu flaknout natrvalo nekam ven :-o
Nejde tedy jen o to obdobi, ale kdy uz bude dost velka korenovym balem ...
Ze semenacku z Tropiku neprezila z incarnat venku v zemi ZADNA.A to nebyly na jizni, ale na severni strane se sluncem z vychodu.
A prave mam podezreni, ze chciply kvuli suchu.Proste je tam blba puda, ktera i pres zalivku byla hned sucha.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Radku, tuhle debatu uz jsme tu vedli, nechce se mi to uz opakovat, proste neverim, ze ti chciply suchem.

Kteroukoliv z rostlin co mas, muzes pristi rok v kvetnu vysadit ven, kdyz ji dobre prezimujes. A musis ji chranit pred slimaky.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

no zatim takhle mam venku caeruely, jedne trochu usychaji na vrcholi listy, tak jsme vse dnes zalil.Zbytek vpohode, ale jak je to u zapadniho plotu a jeste k tomu pod stromy a za budovou, tak je tam malo slunce a moc to neroste :-o

Spis ted premyslim, co by se dalo jeste udelat pro "zachranu" te druhe incarnaty.Jestli koren nedat jen do perlitu nebo :-o ...
Zatim jsem na to radsi nesahal :shock:
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem se odhodlal prozkoumat stav korenu incarnaty c.2 od Martina.
S13 - obe pulky uhnily nebo proste nepustily korinky z korenu.
V tom samem zahradnickem substratu a ve stejnych podminkach me pulka korene c.1 vyhnala 4 cm kminek ...
Co z vykopanych korenu zbylo, jsem dal jeste do perlitu, ale nevidim to pozitivne - smula, mno :-(
Je to 4-5cm tycka bez viditelne zelene barvy.
Musim se po nejake jine podivat, ale pochybuju, ze bude ted nekde skladem :-o
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Tak to me mrzi Radku, kazdopadne muzes letos pripadne opylovat i caerulou.

U me uz se to rozbiha, dnes vykvetly tri rostliny, tak aspon uz vim ktera je ktera (resp z jakych seminek byla), zacinal jsem ztracet prehled...
Obrázek

Obrázek

Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
05 črc 2025, 19:58
Tak to me mrzi Radku, kazdopadne muzes letos pripadne opylovat i caerulou.

U me uz se to rozbiha, dnes vykvetly tri rostliny, tak aspon uz vim ktera je ktera (resp z jakych seminek byla), zacinal jsem ztracet prehled...
Martine, koukam, ze kazdy kvet mas uplne jiny.
Jak od sebe poznas cistokrevnou incarnatu i s temi lecebnymi vlastnostmi od hybridu mezi incarnatou x caeruelou nebo inacarnatou a necim jinym ? :shock:

Sice predbihami, ale jde mi o to, zda je sance, ze z plodu incarnaty, ktera NEBYLA opylena incarnatou muze/nemuze vzniknout i incarnata a jak ji poznat od tech hybridu ? :-o

Rikam si, jaka je sance, ze semena, ktera jsou k prodeji jako "incarnata", vznikla skutecne z 2 incarnat a ne ze treba nepreletla vcelka z caeruely.Nebo Ti prodejci to pestuji a opyluji v oddelenych boxech ? :-o

Incarnatu nikde nemaji, jen 3 semena na Allegru, kde pisi, ze to klici dlouho a rostliny je pak tezke po vykliceni udrzet pri zivote ... Kdybych ji bylo 10-20 , asi bych to vzal a zkusil , ale 3 :|
kasta

Příspěvek od kasta »

Radku, stoprocentni jistota cistoty samozrejme neni. Muzes to poznat podle vzhledu rostliny (napr. hybrid incarnata X caerulea vypada celkove jinak), nektere hybridy s cincinnatou jsou ciste incarnate hodne podobne, urcovacich znaku je vic a jeden z tech nejdulezitejsich je umisteni nektarovych vacku - uz jsme tu o tom taky psali. Incarnata je ma tesne u zacatku listu, zatimco hybridy treba v polovine rapiku (stopky). U incarnaty to vypada takto (ty zelene "uzliky" na rapiku u zacatku listu)
Obrázek

No mel sis koupit seminka na PSI jak jsem tu radil. Tolika lidem, ktery mi psali, jak incarnatu nemuzou sehnat, jsem to radil a snad nikdo to neudelal, poslouchal jsem jen ruzne vymluvy a duvody proc to nejde. Pritom napr pri poslednim prodeji tam byl balicek 20i semen oznacenych "early ripening" (rychle zrajici") za 5 euro + 6 euro postovne. A tyhle seminka maji prakticky stoprocentni klicivost, takze si za necelych 300 kc mohl mit cca 18-20 vyberovych rostlin. Tak treba na podzim, zatim si muzes vyzkouset jak ji zvladnes pestovat a treba se ti povede opylit ji jinou mucenkou a ochutnas aspon plody.
kasta

Příspěvek od kasta »

Hofis: Honzo, jak jsme se snazili urcit tu tvoji rostlinu podle tech nektarovych vacku, tak ted zase nevim. Koukam na to a ani u tech cistych incarnat nejsou vzdy stoprocentne nalepene na listu (pokud jsou ty moje rostliny opravdu ciste incarnaty). Tady namatkou dve rostliny, ktere vypadaji celkem ucebnicove.
Obrázek

Obrázek

No a tady dalsi incarnata uz trochu jinak:
Obrázek
Ale pravda je ze tahle rostlina je celkove trochu zvlastni, ma mj. zlute plody a klidne muze byt necim geneticky kontaminovana.

A tady pro zajimavost moje dva hybridy FCINC, u prvniho tenhle znak funguje
Obrázek

Obrázek
Ale ten druhy by se jen podle tohohle jednoho znaku dal oznacit za cistou incarnatu. No asi to chce posuzovat komplexne, podle vsech dalsich znaku, no a vzhledem k ohromne variabilite incarnaty to bez geneticke analyzy stejne nikdo neurci...

Takze ted nevim, jestli jsem experimentalne dokazal, ze to pravidlo nektarovych vacku neplati, anebo jestli jsem mezi svymi rostlinami objevil dalsi hybridni :)
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
05 črc 2025, 22:51
urcovacich znaku je vic a jeden z tech nejdulezitejsich je umisteni nektarovych vacku - uz jsme tu o tom taky psali. Incarnata je ma tesne u zacatku listu, zatimco hybridy treba v polovine rapiku (stopky). U incarnaty to vypada takto (ty zelene "uzliky" na rapiku u zacatku listu)
Martine premyslim, ale tohle na naky mucence mam taky.Edulis ? Ligularis ? Obe Budu na to muset juknout na svetle a porovnat pritomnost nektarovych vacku a jejich umisteni ...
Ale vsimnul jsem si toho uz pred cca 15+ lety...
Ja mam dojem, ze je to edulis, jelikoz jsem si vzdy rikal, co to tam je za "kapky" vody a skutecne to byla voda/kapalina. Myslel jsem, ze je to nejaky skudce, proste neco lepiveho z nej, ale bylo to na vetsicne mucenek a ve stejnych mistech.

Jinak, se semeny mas pravdu.Lepsi 20 semen za 300 s postou nez ted 3 za 130 cca (Allegro), ale pro me 300 za semena je dost.Nerikam, ze to nema takovou cenu, zvlast pokud muze byt klicivost 100% a muzu pak mit 10-20 rostlin, pak uz je to super cena samozrejme.Ale to prave nevis, zda to vyklici a pokud ano, tak zda a kolik toho prezije :-o
Snazim se koupi semen (ktera vetsinou nevyklici = penize minus) uz omezit a preferuji jiz vyklicene rostliny a pred nimi samozrejme jeste vice preferuji starsi.Tam nejde tak o penize, ale o 1-x usetrenych let rustu.

Dneska jsem lital cely den po Praze a predpoved se jim moc nevyvedla.Misto destu odpoledne slunce a ja nechal zavreny foliovnik, tak uvidime zda to incarnata prezila, ale v 18:30 jsem tam mel 26°C , tak snad se tam 46 neudelalo :-o
kasta

Příspěvek od kasta »

Dnes jsem kontroloval incarnaty z vysetych seminek v nejvyprahlejsi casti zahrady. Nebyly na nich videt nejmensi znamky sucha, docela kontrast proti povadlemu fikovniku o kus dale. Idealni rostlina do suchych zahrad. Dokonce ani nemam pocit, ze by rostly min nez pravidelne zalevane rostliny.
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
11 črc 2025, 14:28
Dnes jsem kontroloval incarnaty z vysetych seminek v nejvyprahlejsi casti zahrady. Nebyly na nich videt nejmensi znamky sucha, docela kontrast proti povadlemu fikovniku o kus dale. Idealni rostlina do suchych zahrad. Dokonce ani nemam pocit, ze by rostly min nez pravidelne zalevane rostliny.
No ale to uz musi byt poradne hluboko zakorenene, ne ?

Premyslim, zda a kam flaknout ten maly prezivsi kloz z jednoho rizku od Tebe, Martine.
Kdybych ale nekam na 1-2 tydny odfrcel, tak nevim zda by prezila. Kvetinac asi 8+cm a rozhodne neni prokoreneny.
Tak mozna jedine nekam do stinu k zapadnimu plotu k ostatnim caerulam. Jde mi hlavne aby se nejvic zvetsil ten korenovy bal a slo koren pouzit na dalsi klony :D
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Uz se to bliziiiiii :wink: E3

Incarnata od Martina.Letos zakoreneny rizek a jeho klon pro zalohu ...

Obrázek
Malou Incarnatu strezi nekolik vanilkovniku :x

Obrázek
Pohled na vrsek foliovniku, vyska rostliny odhadem 50cm

Druhy rizek, jeho klon i rostlinka z nej to zabalily S13 a ted to bude sakra mrzet :-(

Ale mame nastesti i facebook a mozna jiz dnes budou mit geneticky odlisnou kamosku S14
kasta

Příspěvek od kasta »

Super Radku, jsem rad, ze se ji dari!
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak uz to prislo - Incarrnata :-)

Obrázek

Nakonec jsem nejak vymyslel zeminu a hlavne nasel dost vysoke kvetinace, takze jsem mohl dat kazdou rostlinku do extra vetsiho kvetinace od citrusu.
Do velkeho kelimku od jogurtu se na vysku nevesly :shock: . Korenovy bal zadny, jen rizek se spodnim az 10cm dlouhym korenem, tak snad to jeste letos prokoreni :-o Po zaliti se vsechny zvedly :-)
Jedna se o rizek z jedne rostliny, tak aspon bude na pokusy a aspon jednu dam na konci leta do zeme :-)

Jeste jsem dostal 4 semena, tak jsem je flakul do miniparniku a uvidime :-o
Pry klici az neskutecnych 6 mesicu E3
Hofis

Příspěvek od Hofis »

V sobotu mi vykvetla první incarnata (fotil jsem až v neděli ráno, když jsem dorazil dom).
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 13.07.25

A hned v neděli se objevily další 3 květy. Od té doby kvete pravidelně každý den minimálně jedním květem. Teď už stačí jen počkat, až zakvete Kathleentje a uvidíme, jestli se z toho něco vyvrbí. Prvních asi 5 květů se bohužel s tímto prvním květem na incarnatě o několik dní minulo. Ale vzhledem k letošnímu chladnému jaru, kdy incarnata začala lézt minimálně o 2-3 týdny později, než minulý rok, si myslím, že jiné roky se potkají i už na tom jaře. Teď už je na Kthleentje viditelných několik dalších začínajících květních poupat, nechám se překvapit... :)
Odpovědět